Zdravím, mám notebook Lenovo Ideapad Y500, při běžné práci ve widlích a nastavení schématu napajení na max při napajení ze site Boost funguje normálně, 3GHZ při vytížení dvou jader, 3,2 při vytížení jednoho. Jakmile ale začnu něco hrát, tak mi po pár minutách hraní spadne frekvence na základních 2,6 GHz, jakmile se přepnu do Windows a CPU se schladí tak zase Boost funguje.
Teplota CPU při 3GHZ při hraní se pohybuje do 90ti stupnu, a po cca minutě ani ne se přepne na těch 2,6 GHz.
Měl jsem pujčenej notas kamose, kde je I7 a při hraní tenhle problém vůbec nemel, furt jel na 3,6 GHz i když se teplota pohybovala kolem 95ti stupnu...
Jinak mi taky CPU-Z ukazuje, že při frekvenci 3 GHz, když jsem ve widlích a nehraju, občas problikne frekvence 1,2 GHz a i se sniží napětí z 1,04V na 0,775V na cca 0,5 sec, ale Intel Extreme Utility se nic takového neregistruje...
Uvazuju o vymene CPU za i7-3720QM, které je v základu na 2,6 a Boost má 3,6, ale kdyby mi ve hrách měl zustat taky na 2,6 GHz tak je to zbytečný.
I5 3230M , problém s Turbo Boostem
- slimjimus
- Nováček
-
- slimjimus
- Nováček
-
Re: I5 3230M , problém s Turbo Boostem
Tak jsem ještě tedko zjistil, že se hodi na 2,6 jakmile se dotkne 90ti stupnu, a Boost se opet aktivuje až se dotkne 70ti stupnu...
- slimjimus
- Nováček
-
Zdravím, tak jsem si ztáhl ThrottleStop 8.0 a uz se mi frci na plny frekvenci pořád i při plným zatížení při paření 

- icebosss
- Začátečník
-
spíš si přepastuj procesor a kup chladící podložku, trotluje to z dobrého důvodu
- killerek
- Začátečník
-
Tak schvalne kdy ten notebook umre, protoze se bude stale prehrivat ...slimjimus píše:Zdravím, tak jsem si ztáhl ThrottleStop 8.0 a uz se mi frci na plny frekvenci pořád i při plným zatížení při paření
- ffooxxik
- Začátečník
-
Vymaž ThrottleStop
Rozeber notebook , přepastuj chlazení a vyčisti žebra chladiče a ventilator
Neupečeš ho a měl bys být v pohodě do/kolem 80stC , a až to zas bude zlobit, třeba za rok/dva , tak to vyčisti a přepastuj znova
Dělal jsem to na svým notesu HP ProBook 4540s (3 roky starej, tehdy ještě Pentium, a pak znovu, když jsem tam dával i5-3320M turbo 3,3GHz , 3,1GHz stabilně na obě jádra při hraní teplota do 80stC, zapojeno na adapter v zásuvce)
PS: nebo ti to za nějakou kačku udělá každej PC servis/shop...

Neupečeš ho a měl bys být v pohodě do/kolem 80stC , a až to zas bude zlobit, třeba za rok/dva , tak to vyčisti a přepastuj znova

Dělal jsem to na svým notesu HP ProBook 4540s (3 roky starej, tehdy ještě Pentium, a pak znovu, když jsem tam dával i5-3320M turbo 3,3GHz , 3,1GHz stabilně na obě jádra při hraní teplota do 80stC, zapojeno na adapter v zásuvce)
PS: nebo ti to za nějakou kačku udělá každej PC servis/shop...
NTB: i7-7700HQ, 24GB, 1060, M.2 Crucial MX300 525GB, HDD 1TB, DVD, W10, MSI GE62VR7RF ApachePro,