nový SATA disk Toshiba není vidět ani v biosu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Maxximm
Nováček
Nováček

nový SATA disk Toshiba není vidět ani v biosu

Příspěvek od Maxximm »

Zdravím všechny přítomné, mám problém s novým hdd Toshiba P300, 500GB, 7200 ot., 64MB buffer, přesně se jmenuje HDWD105, pn. je HDWD105EZSTA. Nainstaloval jsem ho do svého pc, ale vůbec ho nevidím v biosu. Deska se jmenuje 7VT600P-RZ Radeon 9600 a má 2 sata porty.

V jednom z nich mi už léta běhá starý sata disk Maxtor. Zkoušel jsem prohodit disky, kablíky, porty, ale ten starý disk všude a vždycky funguje a ten nový disk nikdy a nikde není vidět. Je úplně nový, točí se, necvaká. Když jsem ho připojil přes usb převodník do pc, tak jsem ho inicializoval, napartišnoval a naformátoval, přidělil jsem mu písmena a normálně se na něj z widlí dostanu, ale při připojení napřímo do desky je neviditelný.

Vzadu má jen sata porty pro data a napájení a pak ještě dva malé samostatné kolíčky tak akorát na jumper, ale není u toho žádný popis, ani na disku samotném. Na podpoře Toshiby jsem žádné info nesehnal, po telefonu mi nikdo neporadil. Nevíte někdo co s tím? Dík Maxim
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: nový SATA disk Toshiba není vidět ani v biosu

Příspěvek od Nagant »

Možná to bude limitem desky na velikost HDD.
Můžeš zkusit nějaký SATA PCI řadič.
(Něco takovéhleho http://www.atcomp.cz/zbozi/axago-pci-ra ... p=z:159772 )

Lepší by ale bylo upgradovat MB/CPU/RAM.

Případně používat HDD ve vhodném USB boxu, v případě takto výkonného disku pravděpodobně s dobrým větráním. Tím myslím, jako datový disk, nikoli pro operační systém.
Ale je to nouzovka.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Bohužel, ta deska co máš má jeden z nejstarších sata1 řadičů, jedná se o nekompatibilitu, nepůjde tam prakticky žádný moderní sata HDD, ani většina starších Sata2 by se tam nechytala, fungovaly by spolehlivě jen IDE či stata1 disky. Tenhle chipset + vlastně všechny dobové VIA chipsety byly naprosto tragický. Hoď to do popelnice tohle dnes neni ani pro babičku na net, nebo tam sežeň ňákej historickej HDD co tam patří. Řadič do PCI by taky šel použít ale jeho hodnota bejvá větší než hodnota celého takového PC.
PcBuh
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PcBuh »

Bohužel je to tak, tohle už nepobere tento HDD a celkem se divím že ještě funguje
Maxximm
Nováček
Nováček

Příspěvek od Maxximm »

Díky za info, já nejsem nijak náročný uživatel, lezu s tím jen na net + nějaká drobná kancelářská práce, občas si pustím nějakou hudbu z YT, takže to dosud stačilo. Jenže si mi asi sedla nějaká žába na pramen a najednou mi ty videa nehrály. Zkusil jsem si rychlost dolů a pochopil jsem. Na 1.22 Mb/s mi prostě videoklipy nepojedou. Zajímavý je, že nahoru to sviští 8 Mb/s, čili železem to asi tak úplně nebude. Tak jsem koupil novej hdd, že to přeinstaluju, protože žádnej starší dost velkej disk už nemám. Buď mám malinký, nebo vadný.

Ještě jsem dostal informaci odjinud, že na tom disku by měl být switch (na jumper), který když se sepne, tak se disk chová jako základní SATA I a to by mělo běhat. Ten disk opravdu vzadu na konektoru nějaké 2 piny má, ale není u toho žádný popis, ani nikde na disku. Pokoušel jsem se to zjistit u zastoupení Toshiby, ale neúspěšně. Ani žádný manuál s popisem k tomu disku jsem nenašel.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Naposledy jsem switchoval na sata1 WD greena tak 4 roky dozadu, tehdy abych mohl použít delší Esata kabel, ale funkčnost na sata1 VIA chipsetech to jakzi nerozchodilo, u hitachi ještě před brandem toshiby se toto řešilo FW ne switchem, člověm to musel do disku zapsat jejich spešl toolem, ale dál ti neporadim protože se mi tento beznadějnej scénář jednak nechce řešit a druhak už je to hrozně dlouho.
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Nagant »

Taky si myslím, že ty piny navíc na novém HDD budou spíš nějaké servisní, pokud se disk kvůli vadnému firmwaru znepřístupní, a zapnutí režimu SATA1 propojkou tam asi těžko bude.
Nejhorší, že k tomu není k nalezení nějaká technická dokumentace.
Zkus ještě nějaký centrální technický support Toshiby, zeptat se e-mailem.
(I když, pokud by se vyřešil problém s režimem disku, následně bych čekal problém s velikostí na KT600.)

Jelikož to jede přes nějaký USB adapter, zkusil bych ten SATA PCI řadič. Ten bys mohl, při troše štěstí, sehnat použitý do 200 Kč.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
PcBuh
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PcBuh »

Tak mě to nedalo. Vzal jsem postarší SATA1 řadič do PCI + Seagate 8TB sata3

HDD byl v pořádku nalezen a bylo možné ho používat. Zkoušel jsem AVI, XLS a další soubory

Takže bych řekl že každý řadič bude lepší jak to co tam je

Ještě doplním že řadič byl AXAGO PCIS-50 a HDD model ST8000AS0002
Maxximm
Nováček
Nováček

Příspěvek od Maxximm »

Tak jsem koupil řadič SATA do pci a to jsem si dal. Řadič sice funguje, je vidět v biosu i ve widlích, ale disk na něm visející se zobrazí jen při bootu jako informace, že tam je, ale nejde se na něj nijak dostat. Jedině když vlezu do menu toho řadiče (to je ještě v prostředí biosu), tak tam lze navolit druh RAID a podobně. Nabízí to raid 0 až 10. Ale jako samostatný disk mi to prostě nejde udělat, nebo nevím jak. Řadič je to tenhle:
Netušíte někdo, jak to přepnout, aby to pracovalo s jedním samostatným diskem? U všech voleb to řve, že není dost single disků na vytvoření raid. Jak jsem ale už psal, nechci zrcadlit, není potřeba.
řadič sata.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Radice maji vlastni bios, ve kterem nastavis disk i rezim. Klavesove zkratky si vyrobce hazi jak chce. Staci se podivat do manualu radice, nebo davat pozor pri POST.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Nagant »

A co ti říká Správce disků?
(Tento počítač, pravé tlačítko myši, Spravovat atd.)
Maxximm
Nováček
Nováček

Příspěvek od Maxximm »

Tak takhle to vypadá v menu toho řadiče, když se pokusím vytvořit RAID0. Není dost single disků. Pročetl jsem návod, vydedukoval jsem, že na provoz obyčejného jednoho single disku jako systémového bez jakéhokoliv zrcadlení by se asi nejvíc hodil režim JBOD, jenže ten v tom menu nikde není. Já už to asi fakt rozšlapu.

Správce disků ve widlích neříká nic, je tam vidět jen ten řadič (viz obrázek výše) a disk jako takový není vidět ani v biosu pc, tudíž widle ho vidět nemůžou už vůbec.
RIMG0093.jpg
RIMG0094.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
MV
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MV »

Disk asi nebude vidět v BIOSu PC, protože řadič má vlastní bios a ten ho vidí. Nagant myslel správce disků, ne správce zařízení. Tj. opravdu kliknout pravým tlačítkem na tento počítač, vybrat "spravovat". Otevře se okno, vlevo v menu vybrat "úložiště" -> "správa disků"
mogbuk: i5 9300H | 16GB DDR4-2666 Samsung | GeForce RTX 2060 | NVMe WD SN720 512GB SSD + SATA Crucial M550 512GB SSD | 1080p 144Hz IPS screen | HP LP2475w | Ultraportable: Toshiba Portégé R100 Centrino | Pentium-M ULV 1.0 | 1280MB DDR | 1.8" MicroIDE -> ZIF IDE -> mSATA SSD Samsung PM830 32GB | Trident Cyber XP4 32MB | 12.1" XGA | 1.09kg/1.4kg | Dell Latitude E6220, Core i5-2520M, 8GB DDR3, Samsung PM830 128GB SATA3.0 SSD, backlit kbd, 12.5" WXGA | NAS: Asrock N3150DC-ITX | 4GB DDR3L-1600 Crucial | Mach Extreme 8GB SLC USB3.0 | 2x 2TB WD Green WD20EZRX @ RAID1 | TerraTec Dual DVB-T PCI-e | OpenMediaVault | Lian Li PC-Q28B Mini-ITX Cube | 65W DC adapter
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Nagant »

Ano, přesně to jsem myslel. :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Hele, dle screenshotů nemá žádnou logical drive, tzn v OS vůbec vidět nebude, musí se v raid biosu řadiče napřed vytvořit logická jednotka, pokud řadiče neuměj volume či nativní chod bez raidu (HBA), tak obvykle se dá vytvořit JBOD jen z 1 disku, alespoň já jsem to tak vždy prováděl.
Divný je, že ten řadič umí i složité radiy typu 5, ale nemá JBOD?

Co je to to "concatenation" ? Tenhle termín se normálně nepoužívá, neni to náhodou jejich obdoba JBOD? Nenjde vytovřit tahle "concatenation" jen z 1 disku? Tím směrem bych se podíval měla by to totiž na základě rychlého googlu bejt obdoba JBODU s možností dynamického rozšiřování.
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Nagant »

CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

"This RAID array allows you to use one, two, three or four hard drives
to a array. "

Jo to bude ono...
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1
iPhone 12 Pro 128GB
Maxximm
Nováček
Nováček

Příspěvek od Maxximm »

DOC_ZENITH píše:Hele, dle screenshotů nemá žádnou logical drive, tzn v OS vůbec vidět nebude, musí se v raid biosu řadiče napřed vytvořit logická jednotka, pokud řadiče neuměj volume či nativní chod bez raidu (HBA), tak obvykle se dá vytvořit JBOD jen z 1 disku, alespoň já jsem to tak vždy prováděl.
Divný je, že ten řadič umí i složité radiy typu 5, ale nemá JBOD?

Co je to to "concatenation" ? Tenhle termín se normálně nepoužívá, neni to náhodou jejich obdoba JBOD? Nenjde vytovřit tahle "concatenation" jen z 1 disku? Tím směrem bych se podíval měla by to totiž na základě rychlého googlu bejt obdoba JBODU s možností dynamického rozšiřování.
A to musí být, logická jednotka? Instalačka widlí si přece poradí i s panenským diskem, ne?
Jo, nativní chod bez raidu, s jediným diskem, tohle přesně chci. Ale to jsem na tom řadiči nenašel. Anebo to tam je, ale nevím, jak to udělat.
Concatenation je zřetězení, z toho návodu jsem pochopil, že tím lze napojovat disky za sebe do jednoho óóbrovského. Ale to concatenation jen u toho disku v okénku vpravo napíše "reserved" a stejně se nezviditelní, už jsem to zkusil.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Hele, tvůj řadič nikdo nemáme, takže nemůžeme ti přesně krok po kroku radit. to že neumí HBA mode je normal, většina řadičů to neumí, ale všechny uměj vytvočit JBOD z 1 disku. to že ti to říká reserved, tak třeba jen neni inicializovanej, většina řadičů si disk musí napřed inicializovat než na něm může začít tvořit logickou jednotku, bejvá to většinou v jinym submenu, tady už ale vařim z vody.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“