Rekonstrukce bytu - natažení LAN kabelů

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
habitat3
Začátečník
Začátečník

Rekonstrukce bytu - natažení LAN kabelů

Příspěvek od habitat3 »

Ahoj, je možné, že mě příští rok čeká rekonstrukce bytu. Rád bych si po bytě natahal kabely. Nechci aby mi někde něco čouhalo atd. . Má s tím někdo zkušenost? Nejlepší bude asi dát do zdi husí krk a táhnout to v něm? Stačí normální kabel? Nebo?

V každé místnosti chci aspoň jednu přípojku. V koupelně bych měl rád internetové rádio, tzn. chci mít přípojku i v koupelně. Uvítám jakýkoliv typ a radu.

Díky

Jakub
Don
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Rekonstrukce bytu - natažení LAN kabelů

Příspěvek od Don »

Ano husi krky a stinene kvalitni kabely a koncovky. Do mistnosti dej klidne vice zasuvek.
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
habitat3
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od habitat3 »

Tzn., co zásuvka, to samotný kabel. Nějaký návrh jaký konkrétní kabel? Co jsem se koukal, tak LAN kabel musí být od normální kabelů vzdálený cca 30cm.?!

Děkuji
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Ale prd, ono to normálně funguje i vedle sebe. Problém by mohly být vyšší frekvence 1Gbit a rychlejší, ovšem jen někdy kdybys to měl hodně obojí zatížené. Já bych to neřešil.
JInak platí to co psal Don, tj, husí krky a natáhnout co nejvíc kabelů. sveď si to do jednoho místa kam umístíš Gbit switch..
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
habitat3
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od habitat3 »

Switch bych hodil do šatní skříně, kde nebude nikde nic vidět a budu odsud tahat kabely. Vícero kabelů je lepší mít i z důvodu, že jeden z nich může odejít že?
Shaquille
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

Kabely? V 21. stoleti? Je pro to jeste rozumny dovod?
Pocitam, ze habitat3 netaha po domaci siti gigabajty dat. Urite bych resil wifi. Koupelna a radio uplne bez problemu (pouzivam Logitech Squeezebox), pripadne ve vena tablet s horizon tv (upc pres wifi) - taktez bez problemu. Mel jsem problem s prehravanim mkv s vysokym bitrate z NASU (1 film ze 100 - remux verze), mohl byt problem i mmc centru, jinak ostatni filmy ok. 5GHz wifi se slusnym routerem a mas klid.
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
habitat3
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od habitat3 »

Rádio do koupelny chci něco ve stylu http://www.elkoep.cz/produkty/audiovide ... -zdi-6750/ . V domě mám tlusté zdi a pokud mám wifi v jedné místnosti, tak v kuchyni mám sotva jednu čárku. Kabel je pro mě jistota + napojení kabelu na TV atd. :)
Don
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don »

Shaquille píše:Kabely? V 21. stoleti? Je pro to jeste rozumny dovod?
Pocitam, ze habitat3 netaha po domaci siti gigabajty dat. Urite bych resil wifi. Koupelna a radio uplne bez problemu (pouzivam Logitech Squeezebox), pripadne ve vena tablet s horizon tv (upc pres wifi) - taktez bez problemu. Mel jsem problem s prehravanim mkv s vysokym bitrate z NASU (1 film ze 100 - remux verze), mohl byt problem i mmc centru, jinak ostatni filmy ok. 5GHz wifi se slusnym routerem a mas klid.
Funkcni bezdrat je zatim docela scifi. Kor v dnesni dobe, kdy jdou datove toky do peknych vysin. Ty jsi psal jen o mkv. Co potom 4K+ filmy? Wifina je jinak jasna, urcite dat, ale rozhodne bych na ni nenechal vse a uz vubec ne to dulezite - zabezpeceni. Kabel/optika zatim nebyly prekonany.
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
habitat3
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od habitat3 »

Wifi mám doma taky, to je jasný. Ale na to hlavní? PC, TV, internetový rádio, chci prostě kabel.
S.h.I.t.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od S.h.I.t. »

Shaquille: WiFi je pro mobilni zarizeni... vse ostatni jedine drat, je-li moznost.

Resil jsem to pred casem, Zvolil jsem si misto, kam je privedena internetova pripojka, kde bude router a od mistoa routeru/switche nechal do zdi dat husi krky tak, abych mel v kazde mistnosti dostatek zasuvek na dobrych mistech.
Nekde mam natahane kabely, nekde, kvuli casu, zatim jen zaslepka a ceka to na protazeni a zapojeni... Ale priprava je udelana vsude.
Kabel staci 5e, mozna cat 6. , na domaci pouziti bych se vykaslal na stineny. Jde o pevnou montaz, tedy urcite dat drat a ne licnu! Na to pozor. Licna se blbe dava do naklapavacich zasuvek a vubec se na toto nehodi.

Rozhodne doporucuju si to poradne cele nakreslit, co, kde kam jak... a hlavne na exponovana mista dat i dost silne krky, aby se vlezl dostatecny pocet kabelu.
habitat3
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od habitat3 »

Mám to v plánu, udělám si půdorys, rozkreslím si nábytek, kde bude případně technika a rozmyslím zásuvky. S tím, že vždy do místnosti chci mít dvě zásuvky, kvůli případnému stěhování/rozmístění nábytku.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

WiFi je znouzectnost, to že ti to na 5Ghz funguje teď neznamená že bude i za dva měsíce, osobně doporučuju natáhnout kabel úplně všude, protože narozdíl od Wi-fi to funguje.
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
Shaquille
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

Spis je to o kvalite a navrhu wifi site... Ale samozrejme to fungovat nemuze, to je jasny.
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
habitat3
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od habitat3 »

Wifi mám fakt jen kvůli telefonu. Hlavně v mém okolí je asi celkem 20 různých wifin, což si myslím, že by taky nedělalo dobrotu. V tomhle případě je asi fakt nej kabel ;).
Shaquille
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

habitat3 píše:Rádio do koupelny chci něco ve stylu...
Zajimave, akorat bych si zjistil, jestli se da pridat i vlastni internetove radio, nebo "pouze cerpa" z predem danych zdroju (napr. tunein). Ne vsechny tuhle volbu umoznuji (pokud je pro tebe dulezita samozrejme).
Chces kabel, mej kabel, to je samozrejme tvoje volba. btw nemyslel jsem tplink router nekde v koute mistnosti, ale to je jedno... Hlavne kup sitove prvky s podporou PoE (nejesm si jist, ze je to standardni funkce). Ten adapter k radiu je priserny, dost slozite bys ho schovaval...
Spoiler
habitat3
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od habitat3 »

Rádio byl jen vzor, bylo to první co jsem našel v googlu. Líbí se mi jednoduchostí. Nejlepší by samosebou byl nějaký typ ve stylu Nexus 7 v rámečku, ale tam je cena za xx tísíc. Možné by to bylo taky řešit s Raspberry Pi + dotykový lcd. To vše se nechá nějak rozumně vyřešit. Ale nejraději bych koupil něco, co je určené přesně k tomu účelu.
Shaquille
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

rPi neni dobra volba, zvukovy vystup je tragicky. Ale mel jsem jednu z prvnich verzi, mozna uz se polepsili.
Ono ani tak nejd o konkretni typ, ale o to, ze kabelovou siti muzes (vybrane) produkty rovnou napajet. Ke kazdemu radiu musis privest poud, ale kdyz ho muzes privest rovnou lan kabelem (ktery tam stejne potahnes)...

edit: nebo pouzij rovnou nexus... napajet ho muzes kabelem (redukci PoE to USB). Kvalitativne by mohl do koupelny stacit... Data ti v koupelne na poslech radia snad pres wifi stacit budou ))
Spoiler
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

Stavím dům a rozvody bych taky rád řešil kabelama + wifi....Právě jsem četl to doporučení, že by rozvody netu měly být alespoň 30 cm od rozvodů elektřiny. ALe když koukám u nás ve firmě. Nemyslím, že to tak je.

Zabezpečovačku určitě doporučím řešit kabelem, protože není v dnešní době nic snazšího, než rušit signál....
Acer Nitro 5 (NH.Q6ZEC.004) - AMD Ryzen 5 3550H (2,1 GHz, TB až 3,7 GHz) | 8 GB RAM DDR4 | 512 GB SSD | NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR5
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

V mém předchozím domě jsem měl kabely (tedy stíněné a Cat.6) hned vedel elektriky a žádný problém. Jak už jsem psal, ono je rozdíl honit domácí 1Gbit po dvou párech a 10Gbit po čtyřech...
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“