FET tranzistory.
Moderátor: morke
Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
- robocop
- Nikdy nic nevím
-
- Kontaktovat uživatele:
FET tranzistory.
Zajímalo by mě jak moc pomáhá chlazení Fet tranzistorů(4 malé kostěčky u procesoru).
Moderní tuningové desky na nich mají aspon pasivy.Ja na te moji desce nemam nic a je to horké jak svina.
POMOZE TO PRO TAKTOVÁNÍ?
//edit by Paja: presunuto ze sekce AMD...
Moderní tuningové desky na nich mají aspon pasivy.Ja na te moji desce nemam nic a je to horké jak svina.
POMOZE TO PRO TAKTOVÁNÍ?
//edit by Paja: presunuto ze sekce AMD...
- George Baker
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Ano pomoct to moze - pri OC sucasne zvysujes napetie na procesore a tie FET trandaky to napetie regulujua krmia procak stabilným napetím.Ak das do procaku vyssie napetie tak procak spotrebuva vyssi prud (a vecsi vykon - a vyssia teplota).Vtedy tranzistormy prechadza vacsi prud a zahrievajú sa.A ak to prezenies s napetim na procaku tak to odpalis .A niekedy sa neposkodia tranzistory ale kondenzátory (mne sa to uz podarilo ).Niektoré dosky majú regulátor na h...o (nic to nevidrzi) , ine take ze to dokaze odpalit zdroj (brutalne).Takze ak tam nemas chladic tak aspon nejaky mensi hlinikovy tam prilep (ako docasné riesenie).Aj takáto mala zmena dokaze ochranit dosku.
- George Baker
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- TomV
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
No no... Při taktování to k dosažení vyšších výsledků nepomůže.
Ale pomůže to tomu, že je neupečeš. Už jsem zažil i to, jak jeden magor přetaktoval Athlona na 2700 MHz, cpal do toho 1.9V, ale taktoval to na Solteku s dvoufázovým regulátorem. A jednou při zátěži se mu ty MOSFETy vlastním teplem odpájely z desky a všechno šlo do kytek...
Ale pomůže to tomu, že je neupečeš. Už jsem zažil i to, jak jeden magor přetaktoval Athlona na 2700 MHz, cpal do toho 1.9V, ale taktoval to na Solteku s dvoufázovým regulátorem. A jednou při zátěži se mu ty MOSFETy vlastním teplem odpájely z desky a všechno šlo do kytek...
The problem has been eaten.
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
- robocop
- Nikdy nic nevím
-
- Kontaktovat uživatele:
desku mam v popise.George Baker píše:Aku mas dosku?? Inac na nete najdes rozne navody ako tam prilepit nejake chladice.Najlepsie ak ich mas vedla seba a neni medz nimi nejaký kondik (mozes zobrat chladic z nejakeho zdroja alebo sa osvedcily pasivne chladice z 486 80Mhz (dobre sa rezu)
jsou tam 4 tranzistory do ctverce,ale nejsou tam zadne dirky na pridavny chladic(jako treba na grafarne)
nevíš čím tam ten chladic mam prilepit(ale aby nespadl a neco nezkratoval a aby to bylo teplovodive spojené)?
- robocop
- Nikdy nic nevím
-
- Kontaktovat uživatele:
tak to už je extrénmí teplo když se ty tranzistory sami odpájí.TomV píše:No no... Při taktování to k dosažení vyšších výsledků nepomůže.
- TomV
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Aha, dvoufázovej regl... To máš na přetaktování ne zrovna ideální desku...
Nicméně, dají se koupit takové malé nalepovací pasivy (mám to na své desce, udělám foto), ty by tu teplotu (pokud jsou trochu ofukovaný od chladiče na procesoru) měly zkrouhnout. A jinak se ještě prodává teplovodivé lepidlo na bázi epoxidu, jenom je šíleně drahý...
Nicméně, dají se koupit takové malé nalepovací pasivy (mám to na své desce, udělám foto), ty by tu teplotu (pokud jsou trochu ofukovaný od chladiče na procesoru) měly zkrouhnout. A jinak se ještě prodává teplovodivé lepidlo na bázi epoxidu, jenom je šíleně drahý...
Naposledy upravil(a) TomV dne stř 22. pro 2004, 12:22, celkem upraveno 2 x.
- robocop
- Nikdy nic nevím
-
- Kontaktovat uživatele:
dají se ty nalepovací chladiče koupit treba v tsbohemia.cz?TomV píše:Aha, dvoufázovej regl... To máš na přetaktování ne zrovna ideální desku...
nebo nekde v¨elektru?
- TomV
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
http://212.80.91.19/images/mosfet_chladice.jpg
Dají se koupit na CC :
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28244
Dají se koupit na CC :
- robocop
- Nikdy nic nevím
-
- Kontaktovat uživatele:
ty to mas pekně vyřešené.TomV píše:http://212.80.91.19/images/mosfet_chladice.jpg
Dají se koupit na CC :
ale na tom czechcomputer to taky nestojí málo a jšte 110kč za poštovné.
ja se radši podívám v nějakém elektru
- George Baker
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- TomV
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Četl jsi to pořádně ? 110 Kč je za balení 10 ks... Tím pádem vychází 1 ks na 11 Kč včetně "předinstalované" teplovodivé samolepky... V elektru nic takového neseženeš...robocop píše:ty to mas pekně vyřešené.
- TomV
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Ty co tam mám zrovna moc na RAMky nejsou... Na to mají blbý rozměry. Na to jsou tam dobrý jiný. Tyhle jsou ideální na chlazení různých součástek na desce - já tím chladím kromě MOSFETů ještě PLL čip (frekvenční generátor). Ne, že by to pomáhalo při OC (tam mi kromě silnějšího zdroje nepomůže už nic), ale aspoň to pomáhá životnosti...George Baker píše: tie pasivy sa pouzivaju na RAM-ku
- honny
- Středně pokročilý
Já to mam takto (a na skoro stejne desce).
Kód: Vybrat vše
desktop: Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G HDD | debian
- Jafido
- Středně pokročilý
pasivy jsou moc male, moc ti nepomuzou, podivej se chladici z PIII, napr Xima je nabizi v bazaru, jsou dostatecne vysoke s dostatecnou vzdalenosti mezi zebry. Mosty doporucuji rozhodne chladit, pri pretaktovani je to nutnost nebo odvaris kondiky okolo.robocop píše:ty to mas pekně vyřešené.TomV píše:http://212.80.91.19/images/mosfet_chladice.jpg
Dají se koupit na CC :
2trodas: hod sem link na toho sveho Epoxe jako odstrasuji priklad.
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
- trodas
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
TomV - zasadne nesouhlasim - bez chlazeni mosfetu se neda jit pres 2500Mhz ani nahodou Rozhodne ne dostatecne stabilne (prime95 na 8h a vic )
Prinejemensim ne v case, jenz je hure vetrana a to jsou vlastne vsechny...
Jafido - good tip
Ma zkusenost.
Odpalil jsem Epox 8RDA+ desku kdyz jsem se snazil dostat jednoho spatne tektovatelneho bartonka na 2200MHz stabilne - chtelo to 2.1 - 2.2Vcore. Pouhych 2200Mhz a ani mosfety s chladici:
http://ax2.old-cans.com/show.php?p=wc&i ... 8&d=1&v=v2
(+ 3 obrazky doprava)
...to nezmakli... Kondiky se vyboulili a zacali vytekat, az explodoval jeden co jsem pridal ze zadni strany desky prehratim (byl jen do 85C) a tim to skoncilo...
Na me soucasne DFI LP B desce jsem vyvinul komplexnejsi chlazeni:
(+ 7 obrazku doprava)
...jenz zahrnuje i mosfety pro pameti - 2x512MB CL2 Mushkiny (2-2-2-11) na 255Mhz potrebuji 3.2 - 3.3V a tady prestava svanda
A stale je to stabilni jen na 3h pri prime95 torture testu pri 200x13 - 2600Mhz a 1.800Vcore
Takze prechazim na VODNI CHLAZENI mosfetu, abych konecne mohl jet stabilne DLOUHODOBE pri 100% zatezi (folduji, jak podpis ukazuje) na 225x12 - 2700Mhz
Dneska mi dosel od Radka udelany watercool chladic na CPU mosfety, este na dimm mosfety, vyfotim, instalnu a dam vedet, estli uz to 225x12 konecne udela bez padu
To vite, pokud neukazete screenshot s 8h provozu prime95 torture testu, tak nedostanete "toaster podpis" na DFI foru.
Jo, takovej detail, musite mit FSB 250MHz a vyssi, anebo CPU 2500Mhz a vyssi (AMD nForce2 contest only)
...bych rad vedel, kolik lidi by se na to z celeho fora tady vubec dostalo ...
PS. mate STESTI, ze nemam dobry fotky toho, jak ten chladic na tech mosfetech na Epoxu ZMENIL barvu a jak i ze spodu se z puvodne zelene Epox 8RDA+ desky stala mirne NAHNEDLA deska pod mosfety a toroid civkami...
Prinejemensim ne v case, jenz je hure vetrana a to jsou vlastne vsechny...
Jafido - good tip
Ma zkusenost.
Odpalil jsem Epox 8RDA+ desku kdyz jsem se snazil dostat jednoho spatne tektovatelneho bartonka na 2200MHz stabilne - chtelo to 2.1 - 2.2Vcore. Pouhych 2200Mhz a ani mosfety s chladici:
(+ 3 obrazky doprava)
...to nezmakli... Kondiky se vyboulili a zacali vytekat, az explodoval jeden co jsem pridal ze zadni strany desky prehratim (byl jen do 85C) a tim to skoncilo...
Na me soucasne DFI LP B desce jsem vyvinul komplexnejsi chlazeni:
(+ 7 obrazku doprava)
...jenz zahrnuje i mosfety pro pameti - 2x512MB CL2 Mushkiny (2-2-2-11) na 255Mhz potrebuji 3.2 - 3.3V a tady prestava svanda
A stale je to stabilni jen na 3h pri prime95 torture testu pri 200x13 - 2600Mhz a 1.800Vcore
Takze prechazim na VODNI CHLAZENI mosfetu, abych konecne mohl jet stabilne DLOUHODOBE pri 100% zatezi (folduji, jak podpis ukazuje) na 225x12 - 2700Mhz
Dneska mi dosel od Radka udelany watercool chladic na CPU mosfety, este na dimm mosfety, vyfotim, instalnu a dam vedet, estli uz to 225x12 konecne udela bez padu
To vite, pokud neukazete screenshot s 8h provozu prime95 torture testu, tak nedostanete "toaster podpis" na DFI foru.
Jo, takovej detail, musite mit FSB 250MHz a vyssi, anebo CPU 2500Mhz a vyssi (AMD nForce2 contest only)
...bych rad vedel, kolik lidi by se na to z celeho fora tady vubec dostalo ...
PS. mate STESTI, ze nemam dobry fotky toho, jak ten chladic na tech mosfetech na Epoxu ZMENIL barvu a jak i ze spodu se z puvodne zelene Epox 8RDA+ desky stala mirne NAHNEDLA deska pod mosfety a toroid civkami...
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
"I believe that all the people who stand to profit by a war and who help provoke it should be shot on the first day it starts..." - Hemingway
- TomV
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
2 trodas : Souhlasím, že se to bez chlazení FETů nedá, protože by se upekly (a kondíky kolem taky). Ale na vlastní OC to nemá přímý vliv, protože ten regulátor nebude při nižší teplotě FETů o moc tvrdší. A jestli něco způsobí, že vyměkne, klesne napětí a CPU to neustojí, tak to jsou výstupní kondíky. Pravdu máš v tom, že při přehřátí FETů může regulátor začít být nestabilním a hůř držet napětí, ale to je způsobené právě těmi kondíky. FETy začnou měnit vlastnosti až ještě o něco výš (teplotně).
2 Jafido : Ty pasivy jsou naprosto dostatečné. Jelikož jsou nepřetržitě ofukovány vzduchem od Zalmana, tak je tam rozdíl opravdu znát...
2 Jafido : Ty pasivy jsou naprosto dostatečné. Jelikož jsou nepřetržitě ofukovány vzduchem od Zalmana, tak je tam rozdíl opravdu znát...
- trodas
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
TomV - ano, kondiky zacnou ztracet kapacitu daleko drive, nez mosfety dorazi na svou smrtici teplotu (pres 130C, alespon ty na Epoxu 8RDA+ jely i na 132C - teplota chladice na nich, mereno timhle: http://ax2.old-cans.com/temperature_big.jpg ) - problem je, ze kdyz kondiky ztraci kapacitu, takze se tim vic zahrivaji mosfety a roztaci se tu smrtonosny kruh...
Cize - chlazeni mosfetu MA NA OC ma vliv, a to velice primy
Na tom trvam.
...a samo, pasivky bez proudu vzduchu nemaji moc vliv na nic...
Jafido - neco jsem nasel, takze pratele, tadyhle tohle:
...to je odstrasujici priklad toho, jak zahrati muze zmenit i barvu PCB...
...a posledni fotecka meho Epoxika v chodu. Po 20min pri 200x12.5 a jen 1.850Vcore ten cerny kondik, ratovany jen do 85C explodoval, a to bylo naposledy, co jsem svuj 8RDA+ Epox videl v chodu...
Chlazeni mosfetu je NAPROSTO NEZBYTNE pro rozumny overclock!
...abych svuj DFI mainboard dostal vis nez na 200x13, tak jsem si pripravil TOHLE:
...este si pripravim chlazeni mosfetu pro pameti + SB, a zautocim na 225x12 (2700Mhz mi to v pohode dava s 1.850Vcore - muj milovany AXP-M 2600+)
Cize - chlazeni mosfetu MA NA OC ma vliv, a to velice primy
Na tom trvam.
...a samo, pasivky bez proudu vzduchu nemaji moc vliv na nic...
Jafido - neco jsem nasel, takze pratele, tadyhle tohle:
...to je odstrasujici priklad toho, jak zahrati muze zmenit i barvu PCB...
...a posledni fotecka meho Epoxika v chodu. Po 20min pri 200x12.5 a jen 1.850Vcore ten cerny kondik, ratovany jen do 85C explodoval, a to bylo naposledy, co jsem svuj 8RDA+ Epox videl v chodu...
Chlazeni mosfetu je NAPROSTO NEZBYTNE pro rozumny overclock!
...abych svuj DFI mainboard dostal vis nez na 200x13, tak jsem si pripravil TOHLE:
...este si pripravim chlazeni mosfetu pro pameti + SB, a zautocim na 225x12 (2700Mhz mi to v pohode dava s 1.850Vcore - muj milovany AXP-M 2600+)
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
- XPM
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
čím si to lepil? mám stejnou desku a bojím se že když se to odlepí tak mi to vyzkratuje gkTomV píše:http://212.80.91.19/images/mosfet_chladice.jpg
Dají se koupit na CC :
PROJECT: Digital Fantasy
Více na mých www
- trodas
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
XPM - jezis, mas to tam napsano, cece, CTI!!!!
Každý je opatřen teplovodivou lepící páskou pro snadnou aplikaci - stačí strhnout ochranný papírek a přitisknout na daný čip.