Chrčící reproduktory a následné zaseknutí systému

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
peta809
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Chrčící reproduktory a následné zaseknutí systému

Příspěvek od peta809 »

Zdravím, řeším další problém u mé nouzovky Acer Aspire 3651LM se systémem Windows XP Home Edition SP3. Aktuálně jde o následující. Notebook několik minut běží, potom začnou chrčet reproduktory a následně se zasekne celý systém a jediným řešením je vypnout notebook na tvrdo. Vypozoroval jsem, že po tom vypnutí se musí nějakou dobu počkat, aby notebook zase několik minut fungoval, protože když jej zapnu téměř hned po jeho tvrdém vypnutí, tak se do chvilky problém opakuje. Chrčení z reproduktorů se ozývalo i během přeinstalace operačního systému , ne pořád, ale párkrát za několik minut. Nerad bych se notebooku zbavoval, pokud existuje nějaké schůdné a rozumné řešení. Předem děkuji za jakoukoliv rozumnou radu.
"Když jsem byl malý, chtěl jsem být pirátem. Jak se tak koukám na svůj disk, tak se mi to celkem povedlo."
Překládám následující Android projekty a Android aplikace do češtiny: https://crowdin.com/profile/peta809
funkmaster
Nováček
Nováček

Re: Chrčící reproduktory a následné zaseknutí systému

Příspěvek od funkmaster »

Je dost možné že se přehřívá a protože tipuji že nebude zrovna nejmladší tak nebude mít zrovna dobře naimplementovaný teplotní throttling a tak se rovnou vypne plus nějaká doba na "vychlazení" - zkoušel jsi to alespoň profouknout stlačeným vzduchem? Pokud ani tohle nepomůže bude potřeba se mrknout dovnitř, většinou už ten prach je tak zatlačený do chladící mřížky že má formu molitanu.
Juzzy píše:Připravte se na návrat do minulosti, budeme tu bez ničeho jako v sedmdesátých letech. Zablokují i seznam.cz - budem čumět na ulhanou televizi nebo se honit klackama.
peta809
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peta809 »

Vypozoroval jsem následující. Teplota u mého problému nehraje roli, ta se pohybuje kolem 40°C. A nezasekne se systém, jak jsem myslel, ale v jednu chvíli přestane fungovat klávesnice i touchpad, ale systém (hodiny ukazují stále přesný čas) a HDD (dioda identifikuje činnost HDD) na pozadí dál běží. Takže asi odchází nějaký čipset, že?
"Když jsem byl malý, chtěl jsem být pirátem. Jak se tak koukám na svůj disk, tak se mi to celkem povedlo."
Překládám následující Android projekty a Android aplikace do češtiny: https://crowdin.com/profile/peta809
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Hele ten laptop je starej 10+ let a životnost měly průměrně 2-3. To co popisuješ jasně vypadá na smrt audio čipu, případně problém v chipsetu boardu (PCI na kterém ten audio čip leží, atd). Tohle už nevyřešíš ta věc je prostě pasé. Maximálně nmůžeš zkusit ve správci zařízení zvukovku zakázat a koupit malou cheap do USB a používat tu.
peta809
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peta809 »

Po čisté instalaci tam žádné zvukové ovladače nejsou, takže problém přetrvává.
orgasmic
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od orgasmic »

Na ty teploty 40°C u takto starého notebooku rovnou zapomeň.
To nemám ani já s Alienware, který má chlazení úplně někde jinde.
Čím to měříš?

Zkus HWiNFO nebo HW Monitor.
Asus Rog Strix G18
peta809
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peta809 »

Speccy, ale zkusím.
r34ktor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od r34ktor »

Spusť zátěžový test Prime95 a nech ho běžet alespoň 30 minut (případně do vypnutí ntb). Zároveň loguj stav systému pomocí HWiNFO.

Postup:
Obrázek > Obrázek > Obrázek

Výsledný soubor pak nahraj na leteckaposta.cz.
Knowledge is power
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“