Problém s instalací nového HDD do PC
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Rein
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Problém s instalací nového HDD do PC
Potřebuji instalovat nový HDD(SG BARACUDA 120GB) do PC. Mám však problém, chtěl jsem si ze starého HDD neprve nakopčit data na nový, tak jsem nový napojil na stejnou kšandu se starým HDD a na novým vyndal plastový svitch, aby byl slave - nenajel PC(asi by to šlo vyřešit v BIOSu), tak jsem nový HDD napojil na kšandu pro CD mechaniky, PC najel v pohodě, našel i nový harware, který je ve správci zařízení rozpoznán a ve stavu - zařízení pracu správně, ale průzkumník mi nový HDD nezobrazí. Asi nějaká triviální chyba, co? Mějte se mnou trpělivost, jsem začátečník
- JirkaH
- Mírně pokročilý

Průzkumník ti ho nezobrazí, protože zřejmě nejsou vytvořeny oddíly a nejsou naformátovány.
Start - Nástroje pro správu - Správa počítače - Správa disků
Doporučuji přečíst v této sekci Důležité , třeba toto http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=12058
Doporučuji přečíst v této sekci Důležité , třeba toto http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=12058
- Rein
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Chtěl jsem si vytvořit oddíl a naformátovat jej pomocí Správy disků, ale nabídl mi jen formát NTFS. Ale na stávajícím HDD mám FAT32, budu mít problém s překopírováním dat ze starého HDD na nový?JirkaH píše:Průzkumník ti ho nezobrazí, protože zřejmě nejsou vytvořeny oddíly a nejsou naformátovány.
- johny128
- Začátečník

- Rein
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
- Shit
- Odborník PCT

Nic se neinstaluje. Vyzkoušej jinou kšandu.Rein píše:Mám ještě jeden problém, myslel jsem, že je to starým HDD, který jsem měl v PC, ale instalací nového se to neodstranilo. Pří spouštění PC se mi v DOS obrazovce objeví hláška:"Primary IDE channel no 80 conductor cable instaled". Ale 80-ti linkovou kšandu tama mám. Nevíš kde se to instaluje?
- Rein
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
- Intelman
- Začátečník

- johny128
- Začátečník

- Rein
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Neměl jsem teď ten starej připojenej, zkontroloval jsem to i v BIOSu, na primary IDE je připojenej: master-ID HDD, slave - NONE a stále mi tam ta hláška nabíhájohny128 píše:ale toto nie je vecou ovladacov, to mas pri startovani pc po otestovani pamete a vypisani ako mas zapojene disky a mechaniky...skus pripojit samostatne len ten disk na 80 zilovom kably(ten druhy odpoj) a tak vyskusaj...primarny je IDE1
Mimochodem, co ta hláška říká? Na kolika linkách tedy běží přenost dat, když né na 80?
- Intelman
- Začátečník

Běží na 40ti ať tam máš 80 nebo 40. Těch druhejch 40 ja stínění.Rein píše:Neměl jsem teď ten starej připojenej, zkontroloval jsem to i v BIOSu, na primary IDE je připojenej: master-ID HDD, slave - NONE a stále mi tam ta hláška nabíhájohny128 píše:ale toto nie je vecou ovladacov, to mas pri startovani pc po otestovani pamete a vypisani ako mas zapojene disky a mechaniky...skus pripojit samostatne len ten disk na 80 zilovom kably(ten druhy odpoj) a tak vyskusaj...primarny je IDE1.
Mimochodem, co ta hláška říká? Na kolika linkách tedy běží přenost dat, když né na 80?
Proč by to nemohlo bejt ovladačem k IDE? Může bejt špatně nakonfigurovanej.
- honny
- Středně pokročilý

Pise to BIOS. Zadny ovladace na to nemaji vliv. Me to taky pise s 80 zilovym kabelem (ale ma jednom jednu koncovku, ne dve jako normalne)Intelman píše:Proč by to nemohlo bejt ovladačem k IDE? Může bejt špatně nakonfigurovanej.
Kód: Vybrat vše
desktop: Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G HDD | debian- Rein
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
- Intelman
- Začátečník

- Rein
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Sorry, ale vůbec nerozumím, co si mi tím chtěl říct a co z toho vyplývá. Jestli je to vše, jak to má bejt, tak proč tam ta hláška vybíhá. Ber to tak, že vo tom nemám páru, tak mi to vysvětli jako blbcovi.Intelman píše:Říkám, že to pořád přenáší jen pře těch 40 i když jich tam je 80. Těch druhejch 40 je potřeba pro UATA100 a 133 jako stínění.
Stíněný to máš, ale systém možná povoluje jenom ATA66, když to bere jenom jako 40.
- JirkaH
- Mírně pokročilý

Pro Rein: Co si třeba udělat nějaký popis kompu? Jak máme tušit, co máš doma?
Udělej pokus: Na IDE1 nech připojený jenom 80žilový IDE kabel (tj. bez disků!!), oba kanály v biosu na auto a co ti napíše bios při startu? Zase "Primary IDE channel no 80 conductor cable instaled" ? Jo a máš kabel připojený jak má být? Konec, který patří do desky v desce? Obráceně to může dělat bordel. Jinak zkus jiný kabel.
Víc mě zatím nenapadá.
Udělej pokus: Na IDE1 nech připojený jenom 80žilový IDE kabel (tj. bez disků!!), oba kanály v biosu na auto a co ti napíše bios při startu? Zase "Primary IDE channel no 80 conductor cable instaled" ? Jo a máš kabel připojený jak má být? Konec, který patří do desky v desce? Obráceně to může dělat bordel. Jinak zkus jiný kabel.
Víc mě zatím nenapadá.
- Intelman
- Začátečník

Starší desky podporovaly pro disky režim UDMA66 a na to stačil 40ti žílovej kabel. Optický mechaniky podporujou většinou UDMA33, takže pokud na stejném kabelu nemáš i disk, tak stačí taky jenom 40. Nový desky už mají režim UDMA100 a ty co nejsou na platformě Intelu i UDMA133 a tam je potřeba kvůli velké přenosové rychlosti jednotlivé kabely odstínit, aby nedocházelo k chybám. Stejně tak je tomu i v případě USB. USB1 je pomalejší a odstínění nepotřebuje, ale USB2 už ano.Rein píše:Sorry, ale vůbec nerozumím, co si mi tím chtěl říct a co z toho vyplývá. Jestli je to vše, jak to má bejt, tak proč tam ta hláška vybíhá. Ber to tak, že vo tom nemám páru, tak mi to vysvětli jako blbcovi.Intelman píše:Říkám, že to pořád přenáší jen pře těch 40 i když jich tam je 80. Těch druhejch 40 je potřeba pro UATA100 a 133 jako stínění.
Stíněný to máš, ale systém možná povoluje jenom ATA66, když to bere jenom jako 40.
To znamená, že kdyby jsi dal optický mechaniky na ten kabel, kterej blbne, tak to vliv mít nebude. V případě disku už bych si tak jistej nebyl. Tam je možnost, že se data budou přenášet pouze poloviční rychlostí.
- ICE
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
- milosh
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Nejlepsi by bylo disk naklonovat a mel bys po problemu, pokud se nechces sr*t s novou instalaci 
1PC: Intel i5 2500 + Noctua NH-D14, 8GB RAM DDR3, Radeon 6870 1GB, Intel 120GB SSD + 2TB + 750GB, DVD-RW Samsung SH203D, Winfast DTV2000H, LCD Samsung 226BW, Creative 4.1 repro, 620W Seasonic M12 bronze
2PC: Athlon X2 5200, 2x512DDR2, 80GB Seagate, ATI 1250, Winfast 2000 XP Expert, LCD FSC P19-2 DVI
2PC: Athlon X2 5200, 2x512DDR2, 80GB Seagate, ATI 1250, Winfast 2000 XP Expert, LCD FSC P19-2 DVI