Dobrý deň,
na disk som inštaloval hru. Inštalácia zamrzla a nepohla sa ďalej ani po 20 min. Dal som teda zrušiť a vypol notebook. Po opätovnom spustení notebooku však už windows 7 x64 SP1 ani nenabehol.
disk má tri roky, okrem neho mám ešte o rok starší ocz vertex 4, zrejme aj viac vyťažený a funguje bez problémov.
Pri spustení NT cez live USB kali linux, linux disk vidí, dokonca so správnou menovkou. Po klinkutí na ikonu disku však linux vypíše chybu čítania.
program testdisk pod linuxom disk vidí, vidí aj partíciu. Týmto programom som bol schopný skopírovať všetky dáta na externý disk. Tieto dáta sú pre mňa však nepodstatné nakoľko sa jedná o systémový disk. Chcel som len zistiť mieru poškodenia - teda vypadá to tak, že čítanie áno.
program hdparm pod linuxom vypisuje, že disk je zmrazený, podarilo sa mi ho rozmraziť a pokúsil som sa disk týmto programom zmazať (secure erase s heslom). Program sa celé dve hodiny tvári, že niečo robí, ale po reštarte dáta zmazané nie sú.
Disk som sa pokúsil zmazať aj cez príkaz "dd if=/dev/zero of=/dev/sdb". Kontrolka disku svieti celých 20min, ale po reštarte dáta zmazané nie sú.
disk som otvoril ešte v programe wxhexeditor, ktorý by mal byť schopný tiež mazania - môžem potvrdiť funguje - omylom som zmazal druhé funkčné SSD. Pri použití na zlý disk proces znova trvá cca 20 min, ale kontrolka zhasne po prvých 5min a po reštarte disk zmazaný nie je.
program pod linuxom fdisk vypíše chybu "fsync(2) on /dev/sdb input/output error".
Pozrel som na youtube asi 40min video o štruktúre NTFS v hexeditore a MBR aj MFT sa zdajú byť v poriadku a rovnaké ak to porovnám aj s funkčným SSD.
Stialol som ešte aj program "SSDUtility_2.0.2430.tar.gz", ktorý je priamo určený pre tento disk. Rovnako má funkciu secure erase. Pri vyskúšaní tejto funkcie ukazovateľ priebehu skočí hneď na 33% "hotovo", po malej chvíli na 66%, zvyšných 33% trvá cca 20min, pričom opäť vypíše chybu - "SCSI command/transfer failed". Tento program vypisuje, že disk má 20 bad sectors a zostávajúca životnosť je 95 % - prečo rovno nevypíše, že je DEAD ?
Window sa ani nespustí, keď je disk priamo v šachte, keď ho dám externe cez usb 3.0, tak sa vo windows objaví asi po 20 min, ale v správcovi diskov, najskôr vypisuje, že disk je v poriadku, ale keď ho dám formáfovať vypíše chybu (windows ho vidí ako RAW), diskpart vypíše tiež chybu, chkdsk vypíše, že s RAW nepracuje ...
Problém je možno aj v tom, že keď sa to stalo, tak som tou utilitou hlúpo upgradol firmware z 2.0 na 3.0 a to sa nemá bez "secure erase". Momentálne si myslím že by možno pomohol downgrade naspäť na 2.0, problém je v tom, že OCZ nemá staršie verzie voľne prístupné, teda sa k nim neviem dostať...to je posledná možnosť, čo ma napadá.
Chcel by som disk sprevádzkovať, teda zmazať a formátovať.
Nemá niekto linux verziu firmware menšiu ako 3.0 pre tento disk ?
Nemá niekto tento disk ešte s fw menším ako 3.0 a nebol by ochotný cez program "SSDUtility" zistiť
"firmware version" + "config ID" cez "Overview"->"SSD Details"
...nejaké iné nápady ?
ocz vector 128gb čítanie áno, zápis nie, formátovanie, firm
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- garbage
- Nováček
-
- zombux
- Odborník PCT
Re: ocz vector 128gb čítanie áno, zápis nie, formátovanie, f
rozepsals to hezky, ale odpověď je jednoduchá - je to nejspíš klasický případ mrtvého OCZ.
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
JJ, takhle umíraj SSD, pokud řadič detekuje příliš moc vadnejch bloků tak SSD locke pro zápis aby jsi mohl alespoň zálohovat data. Považuj to za štěstí, SSD obvykle umřou tak že blik a konec bez jakéhokoliv varování.
- garbage
- Nováček
-
Nechápem, prečo program, ktorý je určený pre tento disk "SSD Details" od OCZ vypisuje, že disku zostáva 95% životnosti a prečo sa pokúša celých 20min urobiť secure erase, namiesto toho aby hneď vypísal že radič lockol disk ?
Napísať, že je disk dead je to najjednoduchšie, skôr ma zaujímalo, či sú ešte nejaké veci, ktoré by sa dali skúsiť - nejaký test, ktorý by to jasne povedal, že je dead. Napr. keď som robil secure erase v linuxe cez hdparm, bolo treba nastaviť disku heslo, nejaké som teda nastavil a po reštarte odo mňa BIOS pýtal heslo disku, čiže to heslo sa tam niekam reálne zapísalo. Akurát, keď som ho zadal, tak vypísal, že je invalid, tak som to potom musel riešiť inak ...
mám tu uložený nejaký podrobný výpis, ktorý má 600 riadkov, už ani neviem cez aký program som ho získlal, akú premennú mám hľadať s akou hodnotou, ktorá mi povie, že je to naozaj dead ?
Skúšal som s tým rôzne prasačiny - zapojiť to napríklad externe cez usb3.0, windows potom vypísal, že úspešne nainštaloval ovládače pre ocz vector nemohlo to skrátka len niečím zblbnúť ?
20 bad blocks je veľa ? koľko má jeden block ? 512 kB ? takže mám 20 blocks po 512 kB na 128gb disku a radič lockne disk ?
Dá sa s tým ešte niečo urobiť, tak aby sa z toho nedali čítať tie dáta ? Čítať a kopírovať sa to dá aj tak len v tom testdisku. Myslel som, že zámerne prepíšem iné hranice NTFS partition, ale keď to urobím, nedá sa to samozrejme zapísať ...
Napísať, že je disk dead je to najjednoduchšie, skôr ma zaujímalo, či sú ešte nejaké veci, ktoré by sa dali skúsiť - nejaký test, ktorý by to jasne povedal, že je dead. Napr. keď som robil secure erase v linuxe cez hdparm, bolo treba nastaviť disku heslo, nejaké som teda nastavil a po reštarte odo mňa BIOS pýtal heslo disku, čiže to heslo sa tam niekam reálne zapísalo. Akurát, keď som ho zadal, tak vypísal, že je invalid, tak som to potom musel riešiť inak ...
mám tu uložený nejaký podrobný výpis, ktorý má 600 riadkov, už ani neviem cez aký program som ho získlal, akú premennú mám hľadať s akou hodnotou, ktorá mi povie, že je to naozaj dead ?
Skúšal som s tým rôzne prasačiny - zapojiť to napríklad externe cez usb3.0, windows potom vypísal, že úspešne nainštaloval ovládače pre ocz vector nemohlo to skrátka len niečím zblbnúť ?
20 bad blocks je veľa ? koľko má jeden block ? 512 kB ? takže mám 20 blocks po 512 kB na 128gb disku a radič lockne disk ?
Dá sa s tým ešte niečo urobiť, tak aby sa z toho nedali čítať tie dáta ? Čítať a kopírovať sa to dá aj tak len v tom testdisku. Myslel som, že zámerne prepíšem iné hranice NTFS partition, ale keď to urobím, nedá sa to samozrejme zapísať ...
- oneb1t
- Začátečník
OCZ nebyla nikdy moc kvalitni firma.. je mozny ze se ti to povede nejak lowlevel zformatovat a disk se zase rozbehne ale moc bych na to nevzsazel
muzes si k tomu pustit tematicky video (ocz vector mel skoro 10% failrate)
https://www.youtube.com/watch?v=1mySBMsYm4Q
muzes si k tomu pustit tematicky video (ocz vector mel skoro 10% failrate)
https://www.youtube.com/watch?v=1mySBMsYm4Q
- garbage
- Nováček
-
teraz som si ešte všimol, že SSDUtility mi ukazuje verziu firmware 3.0 s config ID MT29F64G08CBAAB_512MB_0x000000000000FFFF_BF3, ale keď pozerám to označenie, tak 64G by malo znamenať 64GB kapacitu, akurát že, vectory 64GB ani neboli. Našiel som ešte na nete pre 128GB a firmware 3.0 s config ID MT29F128G08CFCAB_512MB_0x00000000FFFFFFFF_BF3 - toto by skôr dávalo zmysel ...
Chcel by som ešte skúsiť downgradúť ten firmware ako poslednú možnosť, ale potrebujem poznať config ID pre verziu menšiu ako 3.0 ...
Súbor, ktorý potrebujem sa nachádza na tejto adrese: "http://update.ocz.com/firmware/release/inx/vtr1", akurát nepoznám jeho názov to je práve to config ID ...
Chcel by som ešte skúsiť downgradúť ten firmware ako poslednú možnosť, ale potrebujem poznať config ID pre verziu menšiu ako 3.0 ...
Súbor, ktorý potrebujem sa nachádza na tejto adrese: "http://update.ocz.com/firmware/release/inx/vtr1", akurát nepoznám jeho názov to je práve to config ID ...