Odešel disk SATA v RAIDu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
wena
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Odešel disk SATA v RAIDu

Příspěvek od wena »

podle všeho odešel jeden z nových disků (mám je doma asi 3 týdny) Hitachi 160GB SATA který byl zapojen v RAIDu na striping... ať je zapojím jak chci, tak jeden z nich při startu nikdy není nalezen... prohodím kablíky a opět nic, jen se tentokrát nezobrazí v druhém slotu... a když si na ten vadný šáhnu tak se vždycky točí... vadné kabely a problém s deskou už jsem vyloučil, když tam pak chodí ten druhý disk...

pokud to bude elektronikou v disku, tak už s tím nic neudělám...
jsou ještě jiné možnosti nebo mi zbývá jen reklamace?
nejsou už žádné další tipy a triky?
CPU : Opteron 146, Chladič : Boxovaný, Základní deska : DFI LanParty UT NF4Ultra-D, Paměť : Seitec 2x512MB DDR400, Grafika : nVidia 7600GT, HDD : 2x Hitachi 250GB SATA2, 2x Samsung 250GB SATA2, Mechanika : DVD-RW LG GSA-4166B, Zvukovka : Audigy 2 ZS, Repráky : Genius HT 5.1, Zdroj : LC Power 550W, Monitor : LCD 19" - Samsung SyncMaster 193P, Operační systém : Microsoft Windows XP Professional, Internet : WiFi 8000kbps/4000kbps - 300Kč, WiFi AP : AirCA8 5GHz, Myš : Logitech MX518
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

No pokud ten disk, co si myslis, ze je spatnej, zapojis samostatne a v BIOSu se nezobrazi a we woknech taky ne a vyzkousis to na vice radicich, bude asi tuhej, tudiz reklamace. Pokud si na tom poli mel nejaka dulezita data, tak uprimnou soustrast - priste snad raid0 uz pouzivat nebudes...
Windows 2008 "Workstation" >>> Vista Ultimate ;)
wena
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wena »

mina píše:No pokud ten disk, co si myslis, ze je spatnej, zapojis samostatne a v BIOSu se nezobrazi a we woknech taky ne a vyzkousis to na vice radicich, bude asi tuhej, tudiz reklamace. Pokud si na tom poli mel nejaka dulezita data, tak uprimnou soustrast - priste snad raid0 uz pouzivat nebudes...
ani samostatně zapojenej disk řadič nezobrazí...
wokna bych musel instalovat znovu... systém byl v raid poli
teď jsem na jiném pc a to nemá raid abych mohl vyzkoušet disk...
nikdo v mém okolí nemá raid řadič
většina dat byla zálohovaná... ale byly tam i takový který by se hodily, ale s tím už nic neudělám :(
CPU : Opteron 146, Chladič : Boxovaný, Základní deska : DFI LanParty UT NF4Ultra-D, Paměť : Seitec 2x512MB DDR400, Grafika : nVidia 7600GT, HDD : 2x Hitachi 250GB SATA2, 2x Samsung 250GB SATA2, Mechanika : DVD-RW LG GSA-4166B, Zvukovka : Audigy 2 ZS, Repráky : Genius HT 5.1, Zdroj : LC Power 550W, Monitor : LCD 19" - Samsung SyncMaster 193P, Operační systém : Microsoft Windows XP Professional, Internet : WiFi 8000kbps/4000kbps - 300Kč, WiFi AP : AirCA8 5GHz, Myš : Logitech MX518
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

To ze byl predtim disk v RAIDu neznamena, ze bys ho ted nemohl vyzkouset v normalnim radici. Ten normalni radic s nim bude normalne fachat, takze za vyzkouseni to stoji :wink: - a pro jistotu bych na normalnim radici vyzkousel oba ty disky.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

mina píše: priste snad raid0 uz pouzivat nebudes...
To je věcí názoru.... Jistě, je v RAID-0 větší šance, že přijdeš o data, ale když máš smůlu, je to na single to samý.
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

Shit píše:To je věcí názoru.... Jistě, je v RAID-0 větší šance, že přijdeš o data, ale když máš smůlu, je to na single to samý.
To je jasny, ale ja myslel spis to, ze si priste radsi zapoji do RAIDu disky 3.
randomofamber
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od randomofamber »

Shit píše:
mina píše: priste snad raid0 uz pouzivat nebudes...
To je věcí názoru.... Jistě, je v RAID-0 větší šance, že přijdeš o data, ale když máš smůlu, je to na single to samý.
To je sice pravda, ale u Stripu (RAID-0) je pravděpodobnost smůly dvojnásobná :!:
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D (Noctua NH-D15), MB: ASUS ProArt X670E-CREATOR WIFI, RAM: Kingston FURY Renegade DDR5 32GB 6400MHz (2x16),
VGA: Sapphire Radeon PULSE RX 7900 XTX, SSD sys&data: 2x Kingston Fury 1TB SSD M.2 NVMe/5R, SSD backup: Kingston NV2 1TB SSD M.2,
Case:
CoolerMaster HAF XM 922, Zdroj: Cooler Master MWE Gold V2-1250W, Monitor: LCD Monitor 31.5" GIGABYTE M32Q,
Klávesnice: Logitech G815 CZ, Myš: ZOWIE BY BENQ FK2, OS: Win 11 x64 Cz
wena
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wena »

disk SATA je v reklamaci

po tom co se složil ten SATA disk jsem si všiml ještě jedný věci... procesor najížděl jen defaultně na 1.100MHz (11x100FSB)... když jsem vlezl do Biosu tak tam byl nastaven stejně správně jako předtím... musel jsem jen potvrdit uložení a zase nabíhal na 2.200MHz... nevím co se všechno se přihodilo ale mám čím dál větší podezření, že to způsobilo přepětí v síti... protože druhý disk taky dělá problémy viz. hlášení níže... proto jsem se rozhodl radši pořídit buď přepěťovou zásuvku a nebo je ještě možnost pořídit UPSku... co z toho je lepší na přepětí v síti?

druhý disk je Hitachi, 160GB, 8MB a PATA
od té doby co lehnul ten SATA disk mi tenhle disk při kopírování nebo přesouvání souborů často na pravé dolní liště vyhazuje tuhle hlášku:
windows píše:Windows - zápis se zpožděním se nezdařil
Systému se nepodařilo uložit data do souboru D:\.... Data byla ztracena. Chyba byla pravděpodobně způsobena selháním hardwaru počítače nebo síťového připojení. Pokuste se data uložit jinam.
Podle hlášky to prý znamená že odešla keška. Je to pravda? Vzhledem k tomu že je to další hw během krátké doby tak to prý asi bude přepětí v síti. Podezření na vadný zdroj bylo vyloučeno, protože po dřívějších podobných problémech v létě (2x odešla deska), jsem radši vyměnil i zdroj za nový a problémy se opakují.

Abych to shrnul, takže ještě jednou dotazy.
1) co znamená vyskakující hláška? opravdu odešla keška? lze to nějakým způsobem potvrdit?
2) myslíte taky, že je to přepětí v síti nebo vás napadá ještě jiná varianta?
3) na přepětí v síti je lepší přepěťová zásuvka nebo UPSka? doporučíte mi něco?
Geeker
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geeker »

Mozna je vadny RAID radic protoze tohle vypada na problem v komunikaci
MB: Gigabyte UD3R, CPU:E8400, RAM 2x 2048 A-DATA 1066, GK: Asus Matrix 4850, ZK: SB Audigy + CR Inspire 5300, HDD: Hitachi 250Gb, Samsung 500+640Gb, Hitachi 500Gb Backup, DVD Pioneer 106, CD-RW Teac 552E, Liteon iHAS424 Monitor: Samsung 970p

Obrázek Obrázek
wena
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wena »

oprava :o ...
samozřejmě jsem myslel, že druhý disk SATA je vpořádku a třetí disk který háže ty hlášky je PATA... je v rámečku a zapojen klasicky... ten přece nemá s raidem nic společnýho
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

randomofamber píše:
Shit píše:To je věcí názoru.... Jistě, je v RAID-0 větší šance, že přijdeš o data, ale když máš smůlu, je to na single to samý.
To je sice pravda, ale u Stripu (RAID-0) je pravděpodobnost smůly dvojnásobná :!:
Vždyť to tam píšu :wink:
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“