Ahoj rozhodl jsem se že si zase pomalu poskládam PC.
Tim pomalu mám namysly to že chci komponenty vyměňovat a nemůžu se pořád rozhodnout jakou (levnou) základní deskou začít zatím se mi nejvíc líbí ASRock 970 EXTREME4 nebo ASRock 970A-G/3.1 hlavně proto že mi ze startu do nich bude pasovat AMD Athlon™ II x4 640 a SAPPHIRE HD 6790
Tak kterou?
Já bych volil ASRock 970A-G/3.1. Je to deska za výhodnou cenu, přitom není v žádném ohledu ošizena. Má špičkový audio čip ALC1150, M.2 port, USB 3.1, 8+2 fázovou napájecí kaskádu, která zvládne i procesory s TDP 220 W. Obyčejný je pouze čip pro LAN RTL8111GR, což nepovažuji za zásadní problém.
Pokud jsi přesvědčen, že chceš zůstat u staré AMD platformy, tak tahle relativně moderní deska bude optimální volbou.
Jinak bych spíše vyčkal, jak se vyvrbí situace okolo procesorů AMD Zen na platformě AM4. Do jejich uvedení na přelomu roku už moc dní nezbývá. Uteče to rychle.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600.Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Ne, ten CPU co máš je 7 let starej, to je prostě moc. 6790 ti pojede kdekoliv ale je to dnes už tak stará a slabá karta že existujou Integrované co jsou lepší.
DOC_ZENITH píše:Ne, ten CPU co máš je 7 let starej, to je prostě moc. 6790 ti pojede kdekoliv ale je to dnes už tak stará a slabá karta že existujou Integrované co jsou lepší.
Vím že je to staré proto chci POMALU poskládat novější
teď koupím základní desku za 2 měsíce grafiku atd...
to co mám teď jsem poskládat před 8 lety do půl roku, stalo mě to cca 16000 a pořád na něm můžu hrát nejnovější hry jako třeba Rise of Tomb Raider s grafikou na max bez antialiasingu nebo Call of Duty: Infinite Warfare na medium. A to mám to co jsem psal nastrkané v ASRock N68C-S UCC + 6g ram
Tak to nech bejt jak je to nastrkané a je to. Tvůj plán postupného upgradu je špatnej,m to prostě nejde, ne s komponentama co máš ty. Prostě až na to budeš mít tak kup věci najednou, moderní, a pak to co máš jako celek prodej.
Mam podobne staru zostavu ako ty, a tiez na prelome tohoto a buduceho roku chystam konecne upgrade. A suhlasim so ZENITHOM, to co planujes, nema vobec ziaden zmysel. Platforma na AM3+ uz je desne zastarana, tohoto roku ju ide konecne zabit aj AMD, takze investovat do nej je cista hlupost.
Ked uz naozaj musis upgradovat postupne, zober to z opacneho konca. Upgradni grafiku, disky, skrinu, zdroj, periferie, atd. a na konec si nechaj zakladovku s procakom a RAMkou a potom to vsetko poskladaj. Pouzivat akekolvek zakladne kamene z tvojej terajsej zostavy nema cenu.
Z opačnýho konce bych to rozhodně nebral, co lze koupit do budoucna je tak leda skříň, zdroj, možná disk (ne SSD protože ty se furt vyvíjej a cena vs kapacita se mění k lepšímu), kupovat grafiku s předstihem je to nejhorší protože ta nejrychleji zastarává a bez solidního CPU je k ničemu. Ihmo měl by se koupit komplet základ, ala CPU, board, RAM najednou, pak se může postupně řešit zbytek.
Blaaaazni. To jako vážné? já se tu ptám na nejlevnější variantu "herního pc" co mi vydrží dalších 5-10 let a vy mi tu cpece ať si počkám na nějakou nejnovější technologií, ani vlastně nevím na co bych takovej výkon použil, nedělám utajené projekty pro NASA ani v M.I.B.
ok si teda počkám jestli to AMD Zen na platformě AM4 bude stát dohromady max 6000kč. Nebo si rovnou počkám na Metrix, ne?
To se jako vážné AM3+ přestane vyrábět? nebo mi na FX-8350 nepojede žádná hra za 10let?
PS. do intelu nejdu nehodlám platit za značku u které je vidět rozdíl výkonu jen v 3Dmarku navíc jsem je už 3 spálil a AMD ještě ani 1 krom grafiky kterou nakonec spravila trouba na půl roku
ale jo jde to sam jsem takhle upgradoval z athlonu x4 + asrock 880g extreme3 na fx-8320 + m5a99fx r2.0
sice uz to je skoro 4 roky ale stale je to cesta ktera se da absolvovat
k tomu bazarovou R9 290 za 4500kc a jses zas na par let zajistenej