Zhodnocení sestavy - programování/příležitostné hraní

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Zhodnocení sestavy - programování/příležitostné hraní

Příspěvek od mr.qeg »

Zdravím,
můj 6 let starý notebook s první Core i5 už začíná být při provozu nejnovějšího Visual Studia poněkud pomalý. Navíc jej nejde ani víc vylepšít (SSD i max. 8GB RAM je už osazeno). Proto jsem se rozhodl poskládat úplně nový počítač s tím, že bych si rád zahrál i Witchera 2 a 3. Budu tedy používat vývojářské nástroje společně s nějakým tím virtuálním strojem puštěným současně a při nadcházejících zimních večerech bych si rád zahrál toho Witchera 3. Jinak už mě hry tak moc neberou. Taktovat nehodlám a do budoucna určitě počítám s tím, že se rozšíří paměť na maximum desky. Plus je prioritou nízká hlučnost a spotřeba.

Zde https://www.czc.cz/e3c5h45gnmjgpajood99nross4/seznam jsem vybral nějaký základ, přičemž váhám, kolik do čeho investovat. Problém by nebyl vzít klidně nejvyšší high-end, ale nechci zbytečně vyhazovat za Ferrari, když to nevyužiji - kdyby šlo u současného notebooku přidat paměť a vyměnit CPU, tak mi dál postačí.

Grafiku asi počkám ještě až vyjde GeForce 1050Ti a nebo kdyžtak vemu Radeon 470. Přece jen, kvůli jediné novější hře se mi nechce brát dražší, hlučnější a žravější grafiku. Ještě tápu, zda nevzít Core i5 6500 místo 6600.

Poprosil bych tedy o zhodnocení nebo návrh vhodnějších komponent. Díky.
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Re: Zhodnocení sestavy - programování/příležitostné hraní

Příspěvek od maXXmilian »

Zdroj: https://www.czc.cz/seasonic-energy-knig ... 71/produkt
Procesor: https://www.czc.cz/intel-core-i5-6500/178263/produkt
Deska: Pokud bych chtel taktovat, tak nejakou se z170 chipsetem, ktera to podporuje (nevim presne jak to je ted s taktovanim nonK procesoru, nekdo jiste poradi).
Pokud nechci taktovat, tak jakoukoliv s b150.
GK bych vzal klidne gtx 1060 6gb (usetrili jsme prachy), clovek nikdy nevi, co za hru si bude chtit zahrat za dva roky a tenhle PC by mel vydrzet urcite par let.

CPU: Ryzen 5900x + Thermalright Phantom Spirit SE, MB: MSI Tmahawk MAX B450 , GPU: MSI RTX 3070 Gaming X Trio , RAM: DDR IV - 2x 16 GB HyperX Fury RGB 3200MHz, HDD: Samsng Evo PRO 258 GB + Crucial MX500 - 500GB + WD BLUE 4GB + WD RED 10GB, AUDIO: ASUS Xonar Phoebus , POWER: SEASONIC 650 Platinum, CASE: Fractal define R6 black window , MONITOR: Eizo Flexscan EV2436WFS + BenQ XL2546, Periferie: Logitech g400+Icemat 2nd edition + Rapture Delta Stealth
kocourmikes1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourmikes1 »

ramky bych vzal https://www.czc.cz/kingston-hyperx-sava ... 23/produkt 10let zaruka, vyssi frekvence a mnohem nizsi casovani a cenovy rozdil neni moc velky

fractal R5 je docela velka skrin a ten seasonic ma celkem kratky 8 pin kabel pro napajeni cpu, pokud budes chtit vest kabel zadkem, tak pravdepodobne budes muset koupit prodluzovaci 8 pin kabel https://www.czc.cz/akasa-ak-cbpw08-40bk ... 46/produkt

za sebe bych sel do 6600 pokud jsou penize

jinak je to ok
CPU: Intel core i7-4790@3.6GHz│ CPU Cooler: GELID Solution Tranquillo rev. 3│ MB: Gigabyte B85m-D3H rev 1.1│ RAM: Crucial Ballistix Sport 2x8GB DDR3│ GPU: ASUS STRIX GTX980Ti 6GB DDR5| HDD: WD Blue - 1TB│ SSD: Samsung 860 EVO - 250GB│ PSU: Enermax Platimax 600W│ Case: In-Win 303│ OS: Win 10 64-bit│ Keybord: CORSAIR STRAFE RGB LED Cherry MX SILENT│ Mouse: CORSAIR Gaming Sabre RGB Optical
Walker1134
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Walker1134 »

Pokud vim na B150 nelze nastavit vyssi frekvenci nez 2133Mhz, alespon moje deska to neumoznuje.
PC: Monitor: Dell S2417DG@144Hz + G-SYNC, Case: Be quiet! Pure Base 500, CPU: Ryzen 7 5700x3D, Cooler: Artic Freezer 34, MB: GIGABYTE B450 GAMING X, GPU: Asus Dual RTX5070 12GB, RAM: 2x16GB Corsair LPX DDR4@3600Mhz, NVMe SSD: Samsung 970 Pro 512Gb, SSD2: Kingston A400 960GB, OS: Windows 10 Pro, HDD: Western Digital Blue EX 1Tb, HDD2: Western Digital 250GB PSU: Seasonic Focus Plus Platinum 650W
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

Díky za komentáře.

Zvolenou paměť z mého seznamu - byl to první a asi i nejlevnější 16GB modul, který jsem na czc našel. Možná rovnou nyní koupím 2 ať mám 32 GB. Podle vývoje ceny pamětí asi později dokoupím do maxima 64GB. Proto jsem nechtěl 2x8Gb, jak je navrhováno. Pravda mohl jsem se aspoň podívat na maximální podporovanou rychlost desky.

Dále jsem narazil, že mnou zvolený SSD při větším zaplnění ztrácí na rychlosti zápisu. Existují nějaké lepší alternativy, nejlépe ještě s MLC buňkami?

Walker1134: Na té tvé desce (kterou jsem náhodou zvolil stejnou) jdou regulovat větráky přímov BIOSu? Případně máš nějaká negativa, která Tě na první pohled napadnou?

Díky.
Walker1134
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Walker1134 »

mr.qeg píše:Díky za komentáře.

Zvolenou paměť z mého seznamu - byl to první a asi i nejlevnější 16GB modul, který jsem na czc našel. Možná rovnou nyní koupím 2 ať mám 32 GB. Podle vývoje ceny pamětí asi později dokoupím do maxima 64GB. Proto jsem nechtěl 2x8Gb, jak je navrhováno. Pravda mohl jsem se aspoň podívat na maximální podporovanou rychlost desky.

Dále jsem narazil, že mnou zvolený SSD při větším zaplnění ztrácí na rychlosti zápisu. Existují nějaké lepší alternativy, nejlépe ještě s MLC buňkami?

Walker1134: Na té tvé desce (kterou jsem náhodou zvolil stejnou) jdou regulovat větráky přímov BIOSu? Případně máš nějaká negativa, která Tě na první pohled napadnou?

Díky.
Negativa nepozoruju, vse bezi jak ma, vetraky to nevim tedka presne ja je ovladam manualne nam fractal R4 a ovladam je pres to tlacitko a vetrak na cpu mam v biosu nastaveny na silent mode. Jinak k SSD na praci neco takoveho MLC + 10let zaruka https://www.czc.cz/samsung-ssd-850-pro- ... 29/produkt popř. Intel proSSD
PC: Monitor: Dell S2417DG@144Hz + G-SYNC, Case: Be quiet! Pure Base 500, CPU: Ryzen 7 5700x3D, Cooler: Artic Freezer 34, MB: GIGABYTE B450 GAMING X, GPU: Asus Dual RTX5070 12GB, RAM: 2x16GB Corsair LPX DDR4@3600Mhz, NVMe SSD: Samsung 970 Pro 512Gb, SSD2: Kingston A400 960GB, OS: Windows 10 Pro, HDD: Western Digital Blue EX 1Tb, HDD2: Western Digital 250GB PSU: Seasonic Focus Plus Platinum 650W
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“