Obraciam sa na vás pretože čo som prešiel pár tém tak máte kopec skúsenosti v praxi, čo práve potrebujem
Chcem v najbližšej dobe kúpiť nový monitor. Momentálne mám 24" FHD G-sync 144hz. Ale už ma FHD omrzelo. Premýšlam nad 2K alebo 4K no neviem si rady, poviem vám prečo. A to rovno v otázkach v bodoch aby sme sa nestratili
1.) V jednej téme niekto vravel, že medzi FHD a 2K nie je taký velký rozdiel, druhá osoba to vyvrátila a vraj je zo dosť rozdiel. Tak ako to je ?
2.) skúšal som dnes na svojom monitore 2 hodiny skúšať v rôznych hrách rozdiel medzi 60hz a 144hz (samozrejme vidím rozdiel ako fras len som chcel vedieť či by som si opäť zvykol na 60hz a taktiež so zapnutým G-SYNC alebo vypnutým a taktiež so zpanutým V-SYNC a vypnutým V-sync (podotknem že v živote nechcem hrať FPS so zpanutým V-sync
3.) keĎ spomínam v bode 2 G-sync, tak preto že logicky mám nvidia kartu (gtx980, ochvílu gtx1070) a ešte je tu možnosť Adaptive-sync ale ako som googlil anglické fóra tak je to neičo medzi freesync a G-sync no s G-sync nemôže súperiť, tak neviem. Našiel som jeden monitor za cca 450e s Adaptive-sync (takzvaná VESA) https://www.alza.sk/27-aoc-ag271qx-d4402312.htm?o=3
4.) TN alebo IPS ? osobne som mal 22 FHD IPS 60hz nejaký ASUS, teraz mám ten 24 TN. Najskôr som sa bál pri kúpe a prvý deň som mal strašne zmiešané pocity lebo z GSYNC som padal na riť no na druhú stranu som bol nervozny, že horná časť monitora bola dosť tmavá namňa na čo ma upozornil kamoš. ideál by bol samozrejme IPS panel ale IPS a Gsync jedine nad 600e a chcel som ísť do 500-550e
5.) všimol som si, že je tu ospevovaný tento monitor 27" Dell S2716DG https://www.alza.sk/27-dell-s2716dg-d37 ... 2948#popis , ktorý bol aj umňa od začiatku favorit ale ako som pátral ďalej po internete tak sa karty znovu zamiešali. (link dávam na alzu kde je ešte lacnejší než na DATACOMP)
6.) AOC https://www.alza.sk/27-aoc-ag271qg-d4402313.htm?o=1 tento by bol ideál, má všetko čo by som chcel. Uhlopriečka 27", IPS panel a G-sync k tomu (144hz) no 690, niekde 650 je dosť vysoká cena. to je 150e len za to aby bol IPS panel. druhý takmer istý je tento ACER https://www.alza.sk/27-acer-xb271huabmi ... 28.htm?o=1
7.) mimo rečou som zistol, že 85hz monitor úplne stačí. skúšal som to aj v hrách. rozdiel medzi 60hz a 85hz je dosť velký, je to plynulejšie. 75hz vôbec. to akoby bolo stále 60hz. keby bol k tomu ešte g-sync tak niet o čom pretože na 2K hrani viac než 85-90 fps je nedostanem s mojími kartami ak nechcem dávať nastavenia na LOW.
8.) a teraz začína sranda. Pozeral som monitory do 450-500e, zničoho nič sa objavil môj ideál ale za 650-700e takže nám tu lieta hore dole cca 200e a tak si vravím, čo tak pozrieť 4K ? :smt033 Samozrejme 60hz, bez G-sync pretože to by sme sa bavili o monitoroch nad 800 do 1500e.
Ale vôbec netuším a preto sa pýtam vás či je problém ak si kúpim 4K monitor a ak mi nejakú hru ani na MEDIUM nepotiahne na hratelné FPS, znížím rozlíšenie na 2K. Bude obraz stále ostrý ako original 2K alebo budem vidieť, že sa pixely "bijú" ? ( neviem nájsť správny výraz) Moje riešenie by tiež bolo, že na 4K monitore by som v 4K pozeral iba videá, bol vo windowse atď., no pri hraní hier by som dával rozlíšenie 2K, prípadne FHD ak by naozaj bolo treba. Máte stým niekto skúsenosť ?
9.) Aby som nezabudol. Ak mi trošku vadí TN panel na mojej 24", čo budem robiť na 27" s TN ?
10.) posledná vec: Vraj 24" a 2K je naprd pretože obraz je až moc ostrý a 2K nevyužije svoj potenciál. To znamená aj pri 4K a 27" ? ak by som premýšlal nad 4K 60hz tak jedine nad 30" ?
Zhrnutie:
po prečítaní všetkých bodov ..... ísť do nejakého 4K monitoru 60hz alebo 2K monitoru s G-sync 144-165hz ? a ak 2K tak s TN alebo IPS panelom kde si priplatím cca 150e ? a ísť do DELL alebo AOC ?
[spoiler]A máme tu bonusovú otázku pre fajnšmekrov: Na alze sa totiž dá kúpiť nová, rozbalená alebo použivaná vec. Dá sa veriť tomu, že rozbalený ktorý je o 30-50e lacnejší je naozaj v super stave? nehovoriach dokonca o používanom ktorý je o 100e lacnejší ? Osobne prijimam v nemenovanom obchode reklamácie a posielam ich do servisov a dobre viem, že vec je používaná a dajú ju do predaja ako novú. To znamená, že vec s popisom rozbalené, dokonca používané predávajú fakt len vtedy keď tovar bol už minimálne 3x v servise alebo má znaky používania. Už som počul pár krát, že chalan kúpil rozbalenú grafickú kartu , celý natešený že ušetril 200e a ona vôbec nešla