GA-P35 DS4 po Postu cerna obrazovka s podtrzitkem

Základní desky firmy ASRock a firmy Gigabyte.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
S3m8a
Začátečník
Začátečník

GA-P35 DS4 po Postu cerna obrazovka s podtrzitkem

Příspěvek od S3m8a »

ahoj, kopiruju to jeste sem, bohuzel na to specham a nevim jestli nekdo cte jese stare vlakno k tehle desce...
:)
mam problem s P35-DS4:
konfigurace:
P35-DS4
4*2GB Ram Kingston DDRII 800
E6600
80GB Sata
160+200GB PATA
Radeon asi 4750 - pasivka
550W zdroj znacku uz nevim

nainstaloval jsem nedavno cisty system na SATA disk, vsechno behalo nekolik dnu v pohode...
ted kdyz jsem chtel zapnout PC, tak normalne POSTne, ale zasekne se na dalsim screenu, kde je jen cerna obrazovka a blikacjici symbol "_" ...

CMOS reset nepomohl, pokus o prepojeni do jineho SATA taky ne ... ma nekdo zkusenost nebo tip?
bios normalne pri postu najde vsechny 3 disky

Diky za tipy
PC: INTEL Core i5 650@3,2GHz, 12GB DDR3 1333, Gigabyte H55-UD3H, NVIDIA Quadro FX4600 768MB, EIZO FlexScan S2202 x2
NTB: Lenovo ThinkPad x270, Core i5 7200U, 8GB, 250GB SSD, W10Pro
NTB: Lenovo ThinkPad x201i
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: GA-P35 DS4 po Postu cerna obrazovka s podtrzitkem

Příspěvek od BubakB »

S ohľadom na to, že to POSTne môžeme vylúčiť nejakú mechanicko-elektronickú poruchu (CMOS pamäť, kondenzátory ...), aj keď človek nikdy nevie. Doska musí určite hneď nabehnúť pri každej príležitosti. Tiež máme doma jednu MSI 865G do 478 ktorá bez zjavnej príčiny nedokáže bootovať cez USB a niekedy sa nespustí a je to pre mňa určitou záhadou. :? Prvotná otázka: Prevádzkovali sa na tom predtým vôbec nejaké SATA zariadenia, prípadne ATAPI (teda mechanika), že či je to prvé zariadenie v SATA? Nie sú na tých PATA diskoch ešte partície kde bol bootovací sektor staršieho OS?

Všetky 775 od čias čipsetu 965 (ešte tuším 945/975X mali vlastný Intel čip pre ATA) majú rozširujúci čip pre ATA iného výrobcu (JMicron používal Asus, Gigabyte neviem aký, nenašiel som nejak výrobcu...). Mám skúsenosť, že ten odíde skôr než radič v južnom moste (zariadenia deteguje, avšak po nejakej dobe sa stanú neviditeľnými) Netrvá to bootovanie zariadení dlhšiu dobu? BIOS má na detekciu zvyčajne odmlku 35 sekúnd, tak je nastavený štandard nastavení tých zariadení.
Možno by som vyskúšal možnosť vypnúť doplňujúci radič pre ATA úplne v BIOSe (to znamená nepoužívať tých pár dní aj PATA disky...), zapojiť SATA disk do jednej zo žltých portov (fialové SATA by na tejto DS4 mali byť tiež prídavný čip), nastaviť si pevný boot order len pre jedno dané zariadenie. Tým si budeš istý, že je prípadná chyba buď to v boot sektore HDD a teda SW chyba OS, alebo je HW chyba portov SATA. Následne, ak by to šlo veľmi dôsledne nastavil Boot order aj pre PATA zariadenia. PATA je tam naozaj dodatočne, môže zdielať linky, prípadne to záleží od poradia (master-slave, nedávno som sa s tým vytrápil pri prvom počine práve na tej MSIčke 865G, kde boli skôr SATA porty dodatočne, ako pri prvom počine vôbec sa to dá tomu tak rozumie...) Ozaj, asi selektívne dva OS na iných HDD nechceš asi používať, však? SMARTy diskov sú čisté, žiadne chybné sektory, zastavujúce sekajúce motorčeky, vibrujúce platne a tak ďalej, ktoré by mohli znemožniť funkčnosť a správnosť?

Neviem ako presne Gigabyty hlásia, že nemajú žiadnu Boot patríciu. Asus z tej epochy to vypíše, že nemá bla bla žiadnu korektnú partíciu z ktorej sa dá/má bootovať.

Snáď by som okrem CMOS resetu vytiahol aj batériu. Prípadne skontroloval aj tú, či má dostatočné napätie. Dosky sa správajú rôzne, niektoré s vybitou batériou sa nechcú spustiť vôbec. Myslím, že sa jedná len o nastavenie a nakoniec to bude len nejaká maličkosť.
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!
S3m8a
Začátečník
Začátečník

Re: GA-P35 DS4 po Postu cerna obrazovka s podtrzitkem

Příspěvek od S3m8a »

Ahoj tak v noci ozkousene ruzne kombinace zapojeni disku i uplne odpojeni, vymena baterky a clear cmos jak jsem psal vyse
Porad se chova stejne :(
Po zapnuti logo gigabyte, klavesnice reaguje na "tab" a prepne se na vycet zarizeni
"Napocita" velikost ram, vypise disky podle realu a pak zustane uz jen cerny monitor s blikajicim podtrzitkem

Co jsem malem zapomnel napsat - na F9 - recovery ani na del nereaguje, resp reaguje, protoze pri opakovanem mackani piska speaker, ale nepusti me ani do biosu ani do recovery

Omlouvam se za chyby, pisu z mobilu
PC: INTEL Core i5 650@3,2GHz, 12GB DDR3 1333, Gigabyte H55-UD3H, NVIDIA Quadro FX4600 768MB, EIZO FlexScan S2202 x2
NTB: Lenovo ThinkPad x270, Core i5 7200U, 8GB, 250GB SSD, W10Pro
NTB: Lenovo ThinkPad x201i
Odpovědět

Zpět na „ASRock a Gigabyte“