V pondělí bude den, kdy si zase o rok prohrábnu víc místa do hrobu, tak si říkám, že ta x4 860k je příšerná a že v mnoha věcech mi už nestačí. Jak hrách, tak render, taky programuji, občas nějakej stream (nvenc). Hraju v 1080p 60fps a nemyslim si, že bych v blízké době měl něco na tom měnit ani mě to neláká. Hry jsou různý wow, diablo, h1z1, fallout 4, gta v, tomb raider, stellaris, witcher, plánuji destiny 2.
Nemám rozpočet x desítek tisíc a než jít do úplně toho nejlepšího z nejlepších, tak se vždy snažím hledat takovou střední cestu - cena/výkon a jestli by to mohlo nějakou dobu vydržet (něco takovýho jako lidi co si kdysi koupili 2600k a taktujou, tak ještě dneska to není špatný). Spíš tak postupně bych chtěl měnit.
V podstatě jsem přemýšlel nad 3 možnostmi:
1) Ryzen 5 1600, 16gb 3000Mhz ram podle dostupnosti a říkal jsem si pro zatim nějakou levnější desku 2-3 tisíce. Ze začátku bych cpu netaktoval, ale i na B350 se dá taktovat?? - pak by při vhodné koupi stačil jen lepší chladič, grafickou kartu budu mít jednu, hlavně aby to mělo pak základní věci + mi přijde výhodný mít m.2 slot. Pak bych prodal to co mám a dokoupil bych ještě 1060 6GB/1070.
1600x mi nepřijde za tu cenu výhodná, 1600 má taky otevřenej násobič a taky wraith spire, kterej v základu jsem slyšel, že není špatnej. S touhle sestavou bych musel teda ještě měsíc až dva počkat, získat nějaký peníze navíc. R7 mi přijde asi zbytečný.
2) Mám nabídku na i7 4770k + MSI GD65 Z87 za 7500. Což bych mohl mít hned, hned bych mohl dokoupit 16gb ram a poměrně brzy vyměnit 960.
Nejvíc mi na tom asi vadí to, že teď začíná intel blbnout s main stream 6-ti jádrem a dominance 4 jader tu byla už dlouho a předpokládám, že za ne dlouho budou 4 jádra tabu. No a taky je to už starej haswell, ale pořád po přetaktování bohatě stačí a ten rozdíl mezi těma intelama neni tak velkej rozdíl mezi sebou.
3) Podobně jako u 1, jít směr intel a kaby lake.
Nemůžu se rozhodnout ani k jednomu. 1) se mi zdá nejvíc optimální k současnosti a k tomu co by mohlo následovat. 6 jader, dobrej multi thread, slušnej single thread. Ale bude to stačít i po delší době? Další výhoda je, že bych ho kupoval asi novej - záruka, nikdo je moc nechce dát z ruky.

Haswell je nejlevnější varianta, prostě takový řešení na teď.
Kaby lake - přijde mi blbost, aby se všechno dojebalo během 2 let a byl by pak "k ničemu". Je to nejdražší varianta, ale kvůli coffee se mi moc nezdá, přeci jen intel do teď to dělal dobře, takže si dokážu představit výkonný 6ti jádro - otázka zase cena? Musel bych sehnat víc peněz, takže by to ani moc nebylo na teď varianta. Kupoval bych nejspíš pak tady z fora no a nebo už bych se na to pak vykašlal a šel coffee, ale to už je hrůza, protože pak bude turboultimasuprema lake s vlastním generátorem ....
Taky jsem ještě nezabrouzdal do vod SSD, to mě taky bude čekat, takže dalších 1500-2000 za 250GB SSD.
Nejradši bych to chtěl co nejdřív samozřejmě a co nejlepší pro současnost a budoucnost, pc se těžko plánuje, že za půl roku něco bude.