omáčka
môj kamoš má starý niekoľko ročný notebook kupovaný v Tescu značky Lenovo G50-70
tech.parametre:
disk: 500GB HDD 16MB typ ST500LT012-1DG142 (500 GB, 5400 RPM, SATA-II)
procesor: CPU Intel® Celeron® Processor 2957U 2M Cache, 1.40 GHz
pamäť: 2 GB DDR3-1600 DDR3 SDRAM
a OS windows 8.1 !!!

ako vidieť fakt žalostný HW!!!
niekedy pred dvoma rokmi som mu ho prečistil lebo sa s tým notebookom skutočne nedalo pracovať odobral som balast čo tam dávajú od výroby a notebook začal behať celkom OK.
teraz mi ho dal aby som ho pozrel a nakoľko je po záruke nejak ho zreparoval aktualizoval a podobne.
No a teraz príde tá otázka:
keď som zapol notebook s pôvodným systémom vid. hore tak som bol prekvapený rýchlostnou nábehu systému zo stavu NIE hybernácie ale zo stavu vypnutia OFF čo trvalo cca 15 sec. čo je na obyčajný HDD a takto slabý HW priam neskutočné!!!
dokonca i beh notebooku bol pomerne veľmi svižný ale po čase používania sa už začalo prejavovať spomalenie.
potom som vykonal zálohu dát na externý disk a urobil som recovery priamo v notebooku teda tak, aby bol v stave ako z obchodu
výsledok bol tak strašný ako pred rokmi čo som mu ho musel prečistiť od balastu - jednoducho absolútne použiteľný stroj!!!
túto Recovery som robil len zo zvedavosti aby som vedel porovnať
no a následne išiel disk von bol preformátovaný , rozdelený (pretože už nikto tam nebude dávať hentú recovery) a daný new win 10 + najnovšie ovládače programy a samozrejme prečistenie + defragmentácia.
no a svetu div sa ten štart už nie je taký svižný ako na tom starom systéme 8.1 pričom win 10 považujem za lepšie odladený
Teda vie mi niekto vysvetliť čím je to ? nechce sa mi veriť že by v tom malo prsty UEFI aby ten rozdiel bol až tak markantný!!!!