Dikez za help
Rozdeleni disku?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- jamalino
- Nováček

-
Rozdeleni disku?
Dikez za help
- Luboo
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
- Dony
- Středně pokročilý

- ka-spel
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Ptakopysk
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
NTFS
Zdravim, mam problem s prerozdelenim velikosti dvou oddilu. Oba sou sformatovany na NTFS a volny misto je asi 3GB. Jeden chci zmensit a druhej zvetsit, ale v napovede je psany neco o tom ze u NTFS to nejde a musmi zmenit velikost clusteru, coz sem dost dobre nepochopil. Prosim poradi mi nekdo jak to udelat v PM8 nebo v cemkoli jinem ???
- masakr_cz
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: NTFS
Mas v tom celkem chaoz.ka-spel píše:Jestli to správně chápu, tak fdisk dělí čístý defragementovaný disk a Partition Magic fyzicky s daty nehýbe a nemá vliv na fragmentaci?
1. Fdisk dokaze rozdelit disk se stratou veskerych dat a s tim, ze se jeste potom musi vytvorene oddily naformatovat.
2. Pri rozdelovani pomoci PM se data na miste kde ma byt vytvoren novy oddil prekopiruji na misto budouciho zmenseneho oddilu, a na zbytku se pote vytvori oddil novy, ktery je ovsem prazdny. Z toho vypliva, ze pokud chces rozdelit 100GB disk na 60GB a 40GB, tak musis prvne tech 40GB uvolnit, a se vsin ostatnim si uz PM poradi.
Defragmentaci je uplne jedno, jestli udelas pred nebo po rozdeleni, ale osobne bych rekl, ze zanedbatelne lepsi vysledek bude pri pouziti defragmentace az po prerozdeleni.ka-spel píše:Je proto výhodne před použitím PM udělat defragmentaci?
I na NTFS to funguje bez problenu.Ptakopysk píše:Zdravim, mam problem s prerozdelenim velikosti dvou oddilu. Oba sou sformatovany na NTFS a volny misto je asi 3GB. Jeden chci zmensit a druhej zvetsit, ale v napovede je psany neco o tom ze u NTFS to nejde a musmi zmenit velikost clusteru, coz sem dost dobre nepochopil. Prosim poradi mi nekdo jak to udelat v PM8 nebo v cemkoli jinem ???
Mozna jsi narazil na problem se strukturou partition a ta je, ze se na disku vytvori hlavni oddil, potom rozsireny oddil a az v rozsirenem oddilu logicka jednotka. Takze, jestli mas disk rozdelen na dve casti, tam mas v podstate tri oddily. Mas hlavni oddil, pak vedlejsi oddil a ve vedlejsim oddilu jednu logickou jednoutku, ktera zabira celou velikost vedlejsiho oddilu. Z toho vypliva, ze pri prerozdelovani musis prvne zmensit hlavni oddil, potom zvetsit vedlejsi (rozsireny) oddil a pak zvetsi logickou jednotku. (Ten druhej oddil ma v PM dvojitej ramecek, tak musis zvetsit oba dva).
Jestli toto neni tvuj problem, tak to musis blize specifikovat, to ze ti to nejde je moc skromny popis problemu.
- Ptakopysk
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Asi to bude vono, protoze ten rozsirenej oddil ma dva ramecky. Ten prvni je svetle modrozelenej a menuje se extended. Ten druhej je fialovej a u toho je napsano NTFS. Kdyz klepnu na jakejkoli oddil a dam zmenit velikost tak nemuzu hejbat stim posuvnikem a ani menit velikost ciselne. Zmensit hlavni oddil a pak zvetsit ten rozsirenej a pak logickej zni sice logicky ale me nejde nastavit nova velikost a ten celej posuvnik je vybarvenej jednou barvou (nevim jeslti to je spravne nebo ne) 
Doufam ze pomuze screen.
Doufam ze pomuze screen.
- ka-spel
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: NTFS
To samozřejmě vím. Fdisk jde zcela do "čísta". V tom zase ze mě nedělej lamu. Rozhodně nepoužívám fdisk, když chci dělat oddíly a nemám zálohu.masakr_cz píše: Mas v tom celkem chaoz.
1. Fdisk dokaze rozdelit disk se stratou veskerych dat a s tim, ze se jeste potom musi vytvorene oddily naformatovat.
To by mě právě zajímalo, jak to PM kopíruje - jak jsi psal výše. Pokud by měl data překopírovat na nový oddíl, tak by měla být řazena tak, jak mají být optimálně, tj. výsledek lepší než po jakémkoliv defragu. Přirovnám to k disku na kterém je více adresářu, do kterých se neustále něco náhodně zapisuje atd. Když se to pak celé na hdd, tak se to kopíruje po adresáří a výsledek je dokonalá defragmentace.masakr_cz píše:Defragmentaci je uplne jedno, jestli udelas pred nebo po rozdeleni, ale osobne bych rekl, ze zanedbatelne lepsi vysledek bude pri pouziti defragmentace az po prerozdeleni.
- masakr_cz
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tp je mozny, ale tohle sem trochu nepobral:ka-spel píše:To samozřejmě vím. Fdisk jde zcela do "čísta".
ka-spel píše:...tak fdisk dělí čístý defragementovaný disk ...
Asi jsem se spatne vyjadril, ten nove vytvoreny oddil zustane prazdny, ale pokud jeden oddil zvetsujes, tak ty data co prekazeji se nacpou tam kam muzou, takze neze to PM zlepsi, ale naopak udela na zmensovanym disku solidni bordel, proto je vhodny to potom defragmentovatka-spel píše:To by mě právě zajímalo, jak to PM kopíruje
2Ptakopysk: Ja nevim podle me ten screen vypada OK a melo by to fungovat.
- Ptakopysk
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak ted uz me to stve, kdyz by to melo jit a vono to nejde. Hele kdyz se kouknes tak na tom screenu je jeste jeden oddil kterej vytvorili vidle automaticky ze zbytkovyho mista ... a kdyz chci zvetsovat oddil tak to de jenom o tech 7.8MB a kdyz chci vytvorit oddil tak to de taky jenom ve velikosti 7.8MB a i kdyz to pise ze to ubere volny misto tak proste vetsi nejde. Skusim nejdriv zvetsit o tech 7.8MB a pak se to treba bude zmensovat, kdyztak jeste napis(te) jestli by to mohlo fungovat nebo ne.
- masakr_cz
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- ka-spel
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Já si to taky tak myslel, že to bude těžko defragmentovat a přehazovat. Osobně proto vidim použití PM spíš jako nouzovku, pokud je třeba nějak akutně řešit rozdělení disku z hlediska místa at. Jinak raději dělím na čistém nebo do čista fdiskem.masakr_cz píše: Asi jsem se spatne vyjadril, ten nove vytvoreny oddil zustane prazdny, ale pokud jeden oddil zvetsujes, tak ty data co prekazeji se nacpou tam kam muzou, takze neze to PM zlepsi, ale naopak udela na zmensovanym disku solidni bordel, proto je vhodny to potom defragmentovat
- masakr_cz
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Ptakopysk
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Uz to asi resim moc ale ty si mi nenapsal jestli si myslis ze by to takhle mohlo fungovat nebo ne. Jeste sem se ptal kamose kterej rikal ze to prej asi nejde kuli tomu ze Cecko je systemovej disk a stim proste hejbat urcite nepude za chodu. Ale zase sem slysel ze se to pomoci PM takhle dela, tak fakt nevim.
- masakr_cz
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Ne tim to opravdu neni, jde to v pohode i za chodu, sam sem to delal.Ptakopysk píše:Uz to asi resim moc ale ty si mi nenapsal jestli si myslis ze by to takhle mohlo fungovat nebo ne. Jeste sem se ptal kamose kterej rikal ze to prej asi nejde kuli tomu ze Cecko je systemovej disk a stim proste hejbat urcite nepude za chodu. Ale zase sem slysel ze se to pomoci PM takhle dela, tak fakt nevim.
Jakou mas verzi PM?
- Ptakopysk
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
- masakr_cz
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Ptakopysk
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele: