Jak ozkoušet stav zákl.desky a napájecího zdroje ATX?

Vše ostatní - tiskárny, skenery, zdroje, klávesnice, myši, herní zařízení, skříně a další.

Moderátor: L4mka

Odpovědět
Nvidia fanda
Začátečník
Začátečník

Jak ozkoušet stav zákl.desky a napájecího zdroje ATX?

Příspěvek od Nvidia fanda »

Ahoj,doufám že jsem dotaz nedal do blbé rubriky a je na správném místě.
Takže,jak něktěří víte chci mimo jiné kupovat nový stol.pc,a použít tam pár starších komponent které mě teď nudou zývají a nepoužívají se.
Chci si je ozkoušet na kámošově sestavě,ale má to dva háčky.
1.háček je ten že to pojede na mém zdroji a to: Chieftec normal 340W a max Load 360W byl v casu Chieftec Midi,měl by to být tento:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=23055
jinak ke zdroji:stáří necelé 2roky fungoval výborně až asi před měsícem mě chciplo amd cpu,asi se uvařilo a podezřívám chlazení,zadrhnul se mě větrák a asi se zavařilo ale pak se to po nějaké delší době rozjelo a jelo to v pohodě ale jen asi měsíc,dále podezřívám vysokou voltáž a to o 0,25vyšší oproti deafultu-cpu bylo taktly asi o 33procent a dále je podezříván taky zdroj a dále na desce byly některé kondíky nafouklé,ale deska fungovala do doby než odešel cpu pak už nevím,jinak zdroj jsem proměřil levnáým dig.měřákem multimetrem a na molexu který se dávají do mechanik,vga,hdd ukazuje po zapnutí kolem 5v cervenej+černej a pak 12v zlutej kabel+cernej kabel.Nevíte jak ho ještě ověřit kámoš ho má ve svým pc které mě pučí 2-3dny a zatím v pohodě nesmrdí nic funguje a měřák taky dobrý,co mám ještě zkusit?Nechci aby mě ten můj zdroj a jeho deska něco udělal s komponenty nebo i neudělala ale třeba snížila docela životnost a v nejhorším poškodila odbouchla atd.Jeho deska je: MSI Via KT600
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=24855
tedy obyčejnější varianta tuším že nemá tu s FISR ozančeníma má pasiv na chipsetu ne větrák s pasivem.Stáří desky ěco přes rok.
Jak ověřit jak je na tom zákl.deska a zdroj ať mám jistotu?
Sestava na které budou testovány komponnety(možná si říkáte proč nepoužiju jeho zdroj?No on má neznačkový noname 300w zdroj a zatím jede na můj chieftec měnil vga za FX5900Xt namísto původního FX5500 takže mu vzrostla spotřeba a to by mu asi tamten zdroj neutáhl a nebo ne moc dobře,tak jsem tam radši daly prozatimě Chieftec): Amd Barton 2600+,512Mb DDR400,MSI Via KT600,Chieftec 360W,hdd 60Gb,dvdrw,dvdrom,fdd,pci modem, a chci tam otestit svůj hdd,případně mechaniku a vga MSI FX5950Ultra VTD256Mb.Utáhne to zdroj?
Ps:dodatek zrovna na Czechcomputer jsem četl že si někdo koupil zdroj nebo přepěťovku a zlikvidovalo mu to nějakou komponentu nebo i všechny,co doporučujete za levnější přep.ochranu která nerasí pc? -Vím že se to tady už někde řešilo:Něco jako-jakou přepěťovku?Ale po tomto přečtení a pár jiných věcech jsem docela ztratil důvěru a hlavně nabyl strachu o pc.Také tam Czechcomputer uvádí že i když to bylo kupováno u nich musí si to vyreklamovat a žádat škodu u výrobce nebo distributora zdroje nebo přepětovky,to je hustý aby se člověk bál nakupovat.Díky za případné rady,mooc díky pokuď mě dobře poradíte. :-D :lol: :) Omlouvám se za délku a možná i nepořehlednost a nečitelnost textu. :oops: :cry: :(
Naposledy upravil(a) Nvidia fanda dne pát 28. led 2005, 16:36, celkem upraveno 1 x.
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Takže bych to vzal popořádku!

Zdroj:
Pokud jsem dobře pochopil, tak se jedná o Chieftec 360W (standardně dodávaný s case), ten není špatnej, rozhodně to není nějakej noname a podle toho co popisuješ to na zdroj nevypadá...ten bych řekl, že bude v pořádku. Pokud jsi proměřil ty větve, tak hodnoty odpovídají, takže bych to neviděl na problém. Ale nějak jsem nepochopil, jak jsi myslel to napětí na CPU, pokud je taktovaný, tak jsi asi taky napětí zvyšoval aby dal procesor víc, ne?

Deska:
Tak jak jsem to četl, tak jsem pochopil, že ta deska jela, ale měla nafouklé kondíky, což není dobře a když tohle spozoruješ, tak je lepší desku hned vyměnit, protože jednoho krásného dne už nemusí najet a spolu s ní i pár dalších komponent...rozhodně bych takovou desku v PC nenechával...když přestalo jít to CPU tak to taky mohlo být tou deskou. Ale pokud teď jede, tak snad bude v pořádku. Ale rozhodně buď za to rád a tý desky se rychle zbav (kup novou a nebo vyměň ty kondíky - jestli to umíš). Ale takhle to nenechávej!!!

Další věcí je to, jestli ti ten zdroj utáhne zmoňvané komponenty! Tady bych si nebyl až tak jistej. Není to sice zas tak výkoný PC, ale ta grafika si ráda požere a k tomu dvě mechaniky...řekl bych, že je to na hraně! Pokud uvažuješ o lepším zdroji, tak tím rozhodně nic nezkazíš!

A k přepěťový ochraně. To je zase věc zdroje. Noname zdroje jí nemají (nebo jen takovou "ořezanou"). U toho Chiefa nevím...s ním moc zkušeností nemám, ale určitě se tady nejdou lidi, kteří ti řeknu jak na tom je...ale zase, jestli budeš kupovat lepší zdroj, tak všechny značkový PSU už mají dobou přepěťovou ochranu a není se čeho bát...rozhodně tak moc nedej na rady rádoby odborníků v diskuzích na CC, většina z nich jen papouškuje to, co si přečte v časopisech pro lamy jako Computer atd. Ne všemu se tam dá věřit! Rozhodně bych neměl strach z nakupování...

Tak přeju hodně štěstí a snad ti tenhle post trochu pomůže... :wink:
Karlos.s
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Karlos.s »

Vemu to postupně, co se týče zdroje, mám taky v casu originál chieftec 360W s pasivní PFC a táhne mi sestavu (viz podpis) s tím, že občas tam je jeden disk na víc a optický mechaniky mam 3 (CD-RW, DVD-ROM, DVD-RW), taky grafarna a procik jsou trochu pretaktly. Zatim vzdy bez problémů. Jestli má v sobě přepěťovku to nevím, ale říká se to :-). Každopádně lepší kvalitní přepěťovka (APC) než levná UPC. V práci jsme svého času zkoušelu levné UPC (myslím že gembird) a usmahly se 4 najednou a ještě sebou vzaly 2 zdroje a hdd) .
Jestli máš na desce nafouklý kondíky, tak není o čem diskutovat. Pokud máš trochu odvahy, tak si je můžeš (dát) přeletovat, jen použij pokud možno stejnou kapacitu a minimálně stejnou voltáž. Já měl nafouklý a dokonce bouchlý kondíky na MSI K7T turbo, kámoš mi tam naletoval kondíky s větší voltáží a kvalitnější (je jich spousta typů, zpravidla čím lepší, tím dražší, ale cena byla asi 10-30Kč za jeden, podle kapacity) a deska maká přes 2 roky v pohodě.

PC: Intel Core i7 3770K 3,9GHz | ASUS P8Z77-V Pro | G-Skill Trident X 32GB (4x8GB) DDR3 1600 CL7 | MSI ASUS GTX1080Ti SeaHawk EK 11GB | NVMe Lexar NM790 1TB + SSD Intel 520series 180GB | LITE-ON DVD-RW LH20A1L SATA | BeQuiet DarkBase 901 Pro + Enermax MODU82+ 525W | Microsoft Sidewinder X6 + X8 | Philips PHL328E1
Zvuk: ASUS XONAR Essence ST | M-Audio Studiophile BX5 | Sennheiser PC360
Vodník: 2xLaiing D5 Vario (Swiftech+Alphacool) + EK serial Dualtop + Radiator Extreme III (360) + 3x Noctua NS-F12-800
Alphacool 280 + 2x140 Be Quiet , EK Supremacy, FullCover EK SeaHawk, MIPS RAM Freezer3, Res z Ali

PC: Intel Core i5 3570K 3,4GHz | ASUS P8Z77-V Pro | Crucial Ballistix Sport 8GB (2x4GB) DDR3 1600 CL9 | ASUS GTX660 DirectCU2 OC 2GB |SSD Intel 520series 180GB + Kingston V+ 96GB + WD2500KS | LITE-ON DVD-RW LH20A1L SATA | CHIEFTEC MA01BL bigtower + Enermax MODU82+ 525W | Microsoft Sidewinder X6 + X8 + SAITEK Aviator | ViewSonic VP191s
Zvuk: ASUS XONAR Essence ST | M-Audio Studiophile BX5 | Sennheiser PC360
Vodník: 2xLaiing D5 Vario (Swiftech+Alphacool) + EK serial Dualtop + Radiator Extreme III (3x120) + 3x Noctua NS-F12-800, EK Supremacy, MIPS RAM Freezer3, HDD homemade Cu blok, EK RES 400 rev2
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

2 Karlos.s : Co to je UPC ? Teda kromě "satelitní kabelovky"... :) Nemyslíš spíš UPS ?
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Nvidia fanda
Začátečník
Začátečník

Díky všem,vidím že jste tu poměrně dost ochotní na tomto webu text ode mne je sice hrozný ale díky za snahu a trpělivost si jej přečíst a ještě odpovědět.
Re: Stoobi,jo pochopils to skvěle až na:
Takhle měl jsem kdysi pc:AMD cpu +0,25v voltáž oproti defaultu-overckloking asi o 33% oproti defaultu,Ramky,Mainboard,zdroj Chieftec 340/360W ATX,vga,2x hdd,2x mechaniky,SB audigy zvukovka v pci,sitovka 10/100 v pci-
A pak se mě na té desce nafoukly kondíky,ale fachala dál ale pak se mě nějak přehřálo cpu-zastavil se větrník a přestalo jít pc tedy cpu. -Pak jsem jej rozchodil-tedy šlo s tím cpu ale jen na měsíc,od té doby už cpu nejde a moje deska nevím.

Ale jde mě o to že jak jsem psal mohu si půjčit pc od známého a to:AMD Athlon XP Barton 2600+,MSI Via KT600,Ram 512Mb DDR atd-v jeho pc je teď už asi 3den můj zdroj Chieftec protože on měnil vga za silnější a nenažranější typ a jeho noname zdroj 300W by to asi neutáhl.Jeho pc zatím fachá a můj zdroj jsem proměřil digitálem,tedy jen ty molexy co dávají 5 a 12V.
A já jelikož do jeho pc dám svoji grafikou,postupně i Audigy, pak i hdd a mechaniky-asi to budu střídat (zdroj by to vše najednou neutáhl)-tak chci vědět jak si co nejlépe ověřit jestly není poškozen/vadný můj zdroj Chieftec ke kterýmu to budu dávat který mě to bude napájet a jak ověřit jestly má v pohodě mainboard-ten kámoš to MSI ViaKT600 do které budu vkládat vga,zvukovku,sitovku atd-abych si ověřil zda fungují.Ale nechci to dávat bez ozkoušení dávat do jeho pc a do jeho zákl.desky aby mě s tím něco neudělala.Díky moc za případnou asi i poslední opověď-protože už jsem hroznej zas text jak..... :oops: :cry: :(
PS:myslýš že to utáhne odpojím-ly 2x mechaniky,fdd a případně bych možná i vyndal pci modem nebo snížil nepatrně vyšší voltáž cpu a jeho přetaktování-je tktůý asi o 30MHz ten Barton. ?????????

Jinak on neměl peníze na zdroj a o riziku věděl takže jsem mu ho půjčil-samozřejmě zdroj nikdy nesmrěděl,nebouchnul vždy šel skvěle jen pak už nešlo mé pc.Ale zdroj jsem mu proměřil a zdál s eok, a zdá se i dál ok,takl nevím co a jak. :oops: :(
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Pokud ten zdroj teď jede a dal hodnoty, který jsi uvedl (správný), tak by to mělo být v pohodě...nebál bych se toho...podle mě za tvoje PC mohla ta deska (kondíky) a zdroj bude v pohodě...a testuješ ho už tím, že na něm teď jsou komponenty, pokud to PC teď nerestartuje atd. tak je to v pohodě!
Nvidia fanda
Začátečník
Začátečník

Díky.A nevíš jak testnout desku?Stabilní je-ale ještě ji testnu ale ,ě jde o to aby nepoškodila nějakou komponentu-jedná se už ne o tu s nafouklýmy kondíky ale o novější MB MSI Via KT600.Dík :-D

Ps:jak jsem koukal na kalkulátor který počítá potřebný zdroj-tak ta sestava bez FX5950U ale s FX5900non U,s něčím navíc-aby byla rezerva mě vyjde že to chce zhruba zdroj skoro340W!!! a bez fdd a 2x mechanik ušetřím cca 35-41W výkonu zdroje,takže když tam bude to pc bez fdd,mechanik ale s fx5950U tak by to snad mělo jet s jistotou že to nepoškodí -ono některá pc nenajedou pokuď to nestačí zdroj-tak pc nenaběhnou a některé se prý poškodí-to nenajetí jsem zažil,ale poškození zatím ne.Na krabici píše MSi tedy Nvidie minimum doporučujou 350W zdroj.
Ale vlastně kdysi taky doporučovaly na Gef6800U asi 450W minimum nebo kolik a jede to na míň-takže.... :oops:
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Ten Chief by to měl v pohodě utáhnout...je tady dost lidí, kteří mají na podobným zdoji i výkonější sestavy! A kdyby nestačil, tak to poznáš v malým výkonu grafiky, restartování PC (samovolné), chyby při čtení CD a vypalování...ale nějaký poškození bych netvrdil...přeci jen 360W by mělo stačit...není to až tak výkonný PC a KT600 není takovej žrout jako NF2...

Já bych byl bez starostí! Pokud to PC jede v pohodě, tak buď ty taky! :wink:
Nvidia fanda
Začátečník
Začátečník

Dík.Vga jsem ozkoušel.Teď se ale bojím ozkoušet své 2x střaré hdd a 2x mechaniky,zvukovku do pci a sitovku pci.

Az koupim nove komponenty budu se bat je strcit do novye desky.Aby neco...

Nevim jestly jim deska mohla něco udlat-teda ta moje stará deska.
¨
Jinak i kámošovy s eto bojím dát do bordu MSI.
Jinak jsem odpojil radši tu fdd a mechaniky a jelo mě to s bartonem a vším všudy+FX5950U na tom Chuieftecu.

Nechci zakládat thread nebo tak,ale mám jen dotázek kde v praze na mironet,Czech Computer,Alzasoft atd sehnat výkonný a kvalitní zdroj maximálně do 3000kč s dph spíše však do 2500kč s dph-chce ho z krámu ne od někoho-to jen pro info.Chci ho pro kámoše.Dyžtak dík.Mrknu ještě na diskuzích,už jsem koukal tady i jinde na něco ale stále tápám já nad svým budoucím zdrojem a ještěv nad jeho. :oops: :roll:

Teď je kámoš u mě a docela se nám zalíbil o něco drašší Akasa AK-P460FG-BKEU Paxpower Black 460W

http://www.czechcomputer.cz/product_doc ... dSection=1

To by mě zajímalo jaký je.Vypadá to že má 2x +12V větve ale tím pádem jsou sice dvě ale každá sama je docela slabá aby to stačilo do budoucna.

Mtrknu na nějaký doporučení
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Já bych se tak nebál to zapojovat...nic by to udělat nemělo...max. to odnese zdroj, ale spíš bych to viděl na nižší výkon nebo samovolný restart...ale zkusit to můžeš...udělat by to fakt nic nemělo...

ad PSU:
Pokud nechceš nic třeba z Německa, nebo tak (2roky záruka - vše nový), tak bych bral nějakýho třeba Fortrona 400W nebo uváděná Akasa, ale ty ceny...ta akasa má opravdu 2x12V větev a hodnoty dostačují...součet je 29A, což je dost a ještě, když jsou obě větve nezávislé, tak to je paráda...ale připadá mi slabší 3.3V větev, stačit bude...ale nepatří k nejsilnějším.
Já osobně bych zase doporučoval LCpower 550W z Německa, kterej je super (viz podpis :)) a můžeš ho koupit třeba u www.jsc-computers.cz , tenhle obchod vlastní MaWa a K!ll3r tady z fora! Tak přeju hodně štěstí při výběru...
Nvidia fanda
Začátečník
Začátečník

Re:Díky Stoobi ještě popřemýšlým zda to otestit v jeho desce a pak případně dát do svého nového pc nebo koupit i tyto komponnety nové.
Jinak ten LC vypadá docela dobře a je levný-koukal jsem na odkaz, ale ač jsem na něj slyšel tady i jinde docela pozitivní,nebo i průměrné ohlasy stále moc důvěry nemám-asi ta cena,a to že toho výrobce neznám.
Akasa je údajně super co jsem zjistil,ale taky jej neznám a nechci aby to byl nějaký slabý a nekvalitní zmetek.
Nu ještě se mě líbí Thertmake,ale ten byl dost odsuzovaný na diskuzích na http://4um.ocguru.cz/index.php,tak nevím.Ale dííky ti moc za informace.
Na webu CC mají 3Enermaxy které vypadají nadupaně amít zbytečný many šel bych asi do jednoho,jen možná,asi do toho nejlevnějšího jak se meze sebou liší?Slyšel jsem že ten drašší má snad měd.kabely-výhoda???
jinak:

http://www.czechcomputer.cz/cat_tree.js ... oje%5C450W

Díky za případné osvětlen.
PS:jestly chápui tak ty 2x enermaxy mají 1x fan 90mm a druhý fan 80mm? :oops: :shock: :? :o ¨
Díky :roll: :wink: :-D
Nvidia fanda
Začátečník
Začátečník

Tak ohledně zdrojů nic jo?Ani ty odborníku Stoobi?
Tak mrkněte na můj nový thread a pomozte mě:

http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=27944
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Když ono je to těžký...když koukáš na zdroj jen podle ceny, tak to se nedí...LC není známá značka, protože se jejich zdroje u nás neprodávají (prodávaly se lite editions). Já ho mám doma, spousta lidí tady na foru i na OC taky a zeptej se na jejich reakce...je dobre. Ale dobře, pokud chceš Akasu (něco podobného jako LC). Enermax je elita...to je jasný, ale taky ta cena tomu odpovídá...takže jestli na něj máš, tak ho ber, ale jinak bych šel bez obav do LCpower! :wink:
Odpovědět

Zpět na „Ostatní hardware“