výmena SSD za HDD na Lenove výsledok zanedbatelný !!!
Moderátor: Don
- jano101
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
výmena SSD za HDD na Lenove výsledok zanedbatelný !!!
Zdravím chcel by som sa technicky poradiť kde by mohol byť problém.
popis:
je starý notebook lenovoG505 je tam klasický HDD notebook ide normálne ako takýto notebook má behať.
vyrábam bootovacie médium /UEFI/
vyberám starý HDD
vkladám do CD mechaniky redukciu z novým SSD
inštalujem čistý win10 64bit /UEFI/ všetko ako má byť bez problémov
ale už pri inštalácií sa mi zdá že to nebehá tak ako to pri SSD býva zvykom
vkladám pôvodný HDD na pôvodné miesto /teraz neriešme rozdelenie disku / všetko ok systém bootuje z SSD a systém vidí aj starý disk kde sú dáta / čiže všetko OK
stiahli sa a aj nainštalovali všetky aktualizácie win 10
no a finále notebook je lemra vôbec to nebehá ako má notebook z SSD behať
nemám ho teraz pri sebe čiže neviem zmerať rýchlosť disku či je vôbec dobrý
ale faktom ostáva že žiadna sláva sa nekoná lenivosť ostala a to nehovorím o novom čistom Win10
Vite poradiť kde by mohla byť príčina ? nesvižnosti ?
popis:
je starý notebook lenovoG505 je tam klasický HDD notebook ide normálne ako takýto notebook má behať.
vyrábam bootovacie médium /UEFI/
vyberám starý HDD
vkladám do CD mechaniky redukciu z novým SSD
inštalujem čistý win10 64bit /UEFI/ všetko ako má byť bez problémov
ale už pri inštalácií sa mi zdá že to nebehá tak ako to pri SSD býva zvykom
vkladám pôvodný HDD na pôvodné miesto /teraz neriešme rozdelenie disku / všetko ok systém bootuje z SSD a systém vidí aj starý disk kde sú dáta / čiže všetko OK
stiahli sa a aj nainštalovali všetky aktualizácie win 10
no a finále notebook je lemra vôbec to nebehá ako má notebook z SSD behať
nemám ho teraz pri sebe čiže neviem zmerať rýchlosť disku či je vôbec dobrý
ale faktom ostáva že žiadna sláva sa nekoná lenivosť ostala a to nehovorím o novom čistom Win10
Vite poradiť kde by mohla byť príčina ? nesvižnosti ?
- zsdx
- Začátečník
-
Re: výmena SSD za HDD na Lenove výsledok zanedbatelný !!!
1. Disk rotacni patri do redukce misto mechaniky, SSD misto puvodniho disku.
2. Co je to za SSD?
2. Co je to za SSD?
- jano101
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
aj nad tým som uvažoval ale vživote v minulosti som takýto problém nemal však tá SATA zbernica je rovnaká nie ?
- Mirek E.
- Začátečník
-
Jako prvni bych asi zkusil dat SSD do pozice puvodniho disku. Disk pak do toho ramecku/redukce do pozice CD mechaniky.
Jaky ma ntb procesor a mnozstvi ram?
Mam za sebou neco podobneho s Vaiem moji mlade. Taky se kupoval SSD a ramecek/redukce pro puvodni disk misto mechaniky. Mimo jine se doplnilo 4GB ram na celkovych 8GB. Pocitac ted beha daleko lepe. Akorat procesor jede temer pri cemkoliv na 100%.
Jaky ma ntb procesor a mnozstvi ram?
Mam za sebou neco podobneho s Vaiem moji mlade. Taky se kupoval SSD a ramecek/redukce pro puvodni disk misto mechaniky. Mimo jine se doplnilo 4GB ram na celkovych 8GB. Pocitac ted beha daleko lepe. Akorat procesor jede temer pri cemkoliv na 100%.
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 7800XT Nitro+ | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
- jano101
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
to je mi všetko jasné ale ten notak nebehal zle na na 4GB RAM a tých upgradov na notebookoch som porobil už desiatky teda viem aký je to zásadný rozdiel ale vo všeobecnosti z niektorými lenovami bol vždy problém
- Mirek E.
- Začátečník
-
Tak co po nas chces kdyz to vis lepe? 

B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 7800XT Nitro+ | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
- Mr_Trollfan
- Červená karta
-

Topic znie od prveho slova ako napr. mam Lenovo, cierne, ide pomaly, co mam robit? Neviem ci ide pomaly ale asi ide pomaly.Mirek E. píše: Jaky ma ntb procesor...
- Shaquille
- Středně pokročilý
-
K cemu ti je info o CPU a RAM, kdyz je stroj s HDD srovnatelny s SSD?
jano101
Zapoj SSD do pozice pro HDD. Treba G500 ma interni SATA III, ale mechanika ma "jen" SATA II. U tebe jsem presnou konfiguraci nenasel, ale SATy nemusi byt stejne...
jano101
Zapoj SSD do pozice pro HDD. Treba G500 ma interni SATA III, ale mechanika ma "jen" SATA II. U tebe jsem presnou konfiguraci nenasel, ale SATy nemusi byt stejne...
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 3600X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 3600X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
- Zivan
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Disk misto mechaniky nemusi nekde spravne fungovat, SSD muze byt vadne, Win 10 provadi jeste po instalaci ruzne konfigurace, indexace, chladic je ucpany a CPU se podtaktovava, pripadne jede trvale na nizke frekvenci, instalujes tam spolecne s instalaci zavirovany program, ktery tezi...moznosti je spousta
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
- Mirek E.
- Začátečník
-
Ze by treba nebyl problem v hdd ani v ssd, ale treba v tom ze tam cpe 10ky ktere potrebuji jen na plose 2gb ram?Shaquille píše:K cemu ti je info o CPU a RAM, kdyz je stroj s HDD srovnatelny s SSD?
jano101
Co ja vim jakou konfiguraci ma ten notebook.
Muze to i delat slaby procesor, ktery jede stale na 100% a proste se na nej ve vsem ceka. Mam stejnou zkusenost s Pentiem 2117u. Na net uz to proste nestaci a kolikrat cekas i nez se otevre nove okno v prohlizeci.
- Mr_Trollfan
- Červená karta
-
Tak tak.
Sata 3 vs sata 2 je od veci, pri ssd a rychlosti os ide najma o citanie "malych" suborov, tam vyssia prenosova rychlost sata rozhrania nepomoze a hlavne vsetko co tu popisal niesu fakty ale dojmy, ktore nedokazuju nic.
Sata 3 vs sata 2 je od veci, pri ssd a rychlosti os ide najma o citanie "malych" suborov, tam vyssia prenosova rychlost sata rozhrania nepomoze a hlavne vsetko co tu popisal niesu fakty ale dojmy, ktore nedokazuju nic.
- jano101
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
priznám sa že sa mi moc ani nechce reagovať keď tu podaktorí splietaťe pamäte a procesor čo to má stým spoločné!!!???? ja riešim disk !!!!
je pôvodný notebook ,ktorý má v sebe starý obyčajný 5400 otáčkový pomalý disk a notebook beží normálne tak ako má behať
tomu tebooku chcem pomôcť aby bol ešte svižnejší vymením disk na tom pôvodnom notebooku za SSD čo má naprosto lepšie rýchlostné parametre ako čítanie/zápis ešte k tomu má bios z UEFI
tak logicky ten notebook nemôže behať rovnako alebo horšie nehovoriac o čistom win !!!
( nerobím to 1x a viem aký je rozdiel keď sa disk vymení za SSD )
ja sa snažím prísť na to čo to môže spôsobovať ??? že to ide skôr horšie ako z klasickým diskom pred tým!!!
tak ja by som poprosil skorej niekoho ča sa už z niečim takým to stretol a vyriešil to ja som sa stým stretol 1x
(pre menej chápavých aby SSD disk notebooku nepomohol !!!)
problém je že ten notebook tu teraz pri sebe nemám čiže neviem pomerať rýchlosť disku
ale čo som dnes urobil bolo na inom notebooku kde som si zmeral parametre rýchlosti disku na pôvodnom mieste a potom som ho presunul na miesto CD/DVD rom výsledok je je to naprosto rovnaké aký som si aj myslel.
je pôvodný notebook ,ktorý má v sebe starý obyčajný 5400 otáčkový pomalý disk a notebook beží normálne tak ako má behať
tomu tebooku chcem pomôcť aby bol ešte svižnejší vymením disk na tom pôvodnom notebooku za SSD čo má naprosto lepšie rýchlostné parametre ako čítanie/zápis ešte k tomu má bios z UEFI
tak logicky ten notebook nemôže behať rovnako alebo horšie nehovoriac o čistom win !!!
( nerobím to 1x a viem aký je rozdiel keď sa disk vymení za SSD )
ja sa snažím prísť na to čo to môže spôsobovať ??? že to ide skôr horšie ako z klasickým diskom pred tým!!!
tak ja by som poprosil skorej niekoho ča sa už z niečim takým to stretol a vyriešil to ja som sa stým stretol 1x
(pre menej chápavých aby SSD disk notebooku nepomohol !!!)

problém je že ten notebook tu teraz pri sebe nemám čiže neviem pomerať rýchlosť disku
ale čo som dnes urobil bolo na inom notebooku kde som si zmeral parametre rýchlosti disku na pôvodnom mieste a potom som ho presunul na miesto CD/DVD rom výsledok je je to naprosto rovnaké aký som si aj myslel.
- Mr_Trollfan
- Červená karta
-
Po lopate, mozes mat aj nvme disk, pokial ti nebude stihat spracovavat HW PC tie data na nom ulozene tak ti bude jeho papierova rychlost na 2 veci ale nechapem naco to tu vobec pisem, ved je to predsa ako keby kuchar vysvetloval nieco ITckarovi. 

- Nagant
- Mírně pokročilý
-
A nějaké diagnostiky jsi zkoušel?
https://pcsupport.lenovo.com/cz/cs/prod ... /downloads
Případně ten ACPI driver? (Systém řízení napájení.)
https://pcsupport.lenovo.com/cz/cs/prod ... /downloads
Případně ten ACPI driver? (Systém řízení napájení.)
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
- jano101
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
neviem neviem či fak neviete čítať alebo ja zle a nezrozumiteľne píšem ale mám pocit že bud to poriadne nečítate alebo tomu nechcete rozumieť 
tak ešte posledný krát.
je starý notebook LenovoG505 je tam klasický HDD notebook ide normálne ako takýto notebook má behať.
(pre menej chápavých ide normálne bezproblémovo )
notebooku chcem pomôcť ako desiatkam iným notebookom pred ním mením teda HDD za SSD normálne je že zmena musí byť RADIKÁLNA!!! no nie v tomto prípade!!!!
notebook ide pomalšie/menej svižne ako predtým/- čo samozrejme nie je normálne!!!
čiže pán Mr_Trollfan ak by malo platiť čo si napísal tak ten notas by musel ísť zle už zo starým diskom!!!!
ja sa preto pýtam niekoho v diskusií či sa už niekedy stretol z podobnou situáciou lebo ja nie !!!
je to záhada!!!

tak ešte posledný krát.
je starý notebook LenovoG505 je tam klasický HDD notebook ide normálne ako takýto notebook má behať.
(pre menej chápavých ide normálne bezproblémovo )
notebooku chcem pomôcť ako desiatkam iným notebookom pred ním mením teda HDD za SSD normálne je že zmena musí byť RADIKÁLNA!!! no nie v tomto prípade!!!!
notebook ide pomalšie/menej svižne ako predtým/- čo samozrejme nie je normálne!!!
čiže pán Mr_Trollfan ak by malo platiť čo si napísal tak ten notas by musel ísť zle už zo starým diskom!!!!
ja sa preto pýtam niekoho v diskusií či sa už niekedy stretol z podobnou situáciou lebo ja nie !!!
je to záhada!!!
- jano101
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
TO:
Nagant
možno ho budem mať dnes doma potom sa na neho vrhnem a snáď prídem na to kde bol problém
Nagant
možno ho budem mať dnes doma potom sa na neho vrhnem a snáď prídem na to kde bol problém
- TomTom
- Začátečník
-
Nejede to SSD v IDE režimu? (kontrola v Biosu) To dost může degradovat výkon...
- jano101
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
samozrejme že nie 

- michal3d
- Začátečník
No ako každopádne mi prijde divné prečo tú konfiguráciu tak tajíš, je jedno či to má zmysel alebo nie, ale prakticky vždy keď sa niečo rieši tak je dobré uviesť konfig daného PC. Napr. to môže byť nejaký špecifický problém čipovej sady ktorá je na tom notebooku a pod. Je to proste základ a zaberie to koľko, minútu? Určite menej než vypisovať o tom jak to je každému k ničomu. 
Čo ma už úplne zaráža je že tu je 18 príspevkov a ešte stále sme sa nedopracovali ani k tomu, aké konkrétne SSD tam vlastne dávaš. Z toho základného popisu čo si tu dal to totiž dosť vychádza na to že je problém dosť možno práve v tom SSD.
Pokial disk v tom notebooku fungoval tak ako mal, tak sa dá predpokladať že notebook funguje OK. Pokial problém nastal až po inštalácií nejakého tajomného SSD, tak je pravdepodobne problém v ňom. To sa dá overiť tým, že to SSD vyskúšaš v inom PC. Pak bude jasné kde je problém.
V prípade že to SSD bude v inom PC fungovať OK, tak je to nejaký konkrétny problém s danou kombináciou HW. A tam ak chceš mať šancu že ti tu niekto poradí, tak musíš uviesť do podrobna čo v tom PC je a ako to je nakonfigurované. Ale v týchto prípadoch je aj tak šanca že sa to vyrieši dosť nízka.
Potom je ešte dalšia možnosť, že je problém v samotnej inštalácií. Predpokladám že predchádzajúcu inštaláciu (na tom HDD) robil niekto iný, možno je priamo od výroby. Ty si teraz teda nie len vymenil HDD za SSD ale aj vymenil komplet inštaláciu, nahodil určite inú verziu Win 10, možno nedal nejaký klúčový driver pre danú konfiguráciu, alebo naopak dal driver, ktorý by tam nemal byť. Win 10 sú v tomto nepríjemne že si nejaké drivery potichu stahujú na pozadí, čím môžu v prvom momente spomalovať PC, kedže MS udpaty sú tradične náročné na HW aj pripojenie na internet.
Každopádne v kocke, najjednoduchšie bude, ak zoberieš ten starý HDD, zformátuješ a urobíš tú istú inštaláciu akú si spravil na tom SSD a porovnáš jak to bude bežať.
Čiže aby som to zhrnul, môj postup by bol takýto:
1) vyskúšal by som to SSD v inom PC
2) vyskúšal by som to PC znovu nainštalovať na ten starý HDD presne tým istým spôsobom ako sa inštalovalo na SSD
optional) niekde medzi tým by som tu uviedol aspoň to o aké tajomné SSD to ide.

Čo ma už úplne zaráža je že tu je 18 príspevkov a ešte stále sme sa nedopracovali ani k tomu, aké konkrétne SSD tam vlastne dávaš. Z toho základného popisu čo si tu dal to totiž dosť vychádza na to že je problém dosť možno práve v tom SSD.
Pokial disk v tom notebooku fungoval tak ako mal, tak sa dá predpokladať že notebook funguje OK. Pokial problém nastal až po inštalácií nejakého tajomného SSD, tak je pravdepodobne problém v ňom. To sa dá overiť tým, že to SSD vyskúšaš v inom PC. Pak bude jasné kde je problém.
V prípade že to SSD bude v inom PC fungovať OK, tak je to nejaký konkrétny problém s danou kombináciou HW. A tam ak chceš mať šancu že ti tu niekto poradí, tak musíš uviesť do podrobna čo v tom PC je a ako to je nakonfigurované. Ale v týchto prípadoch je aj tak šanca že sa to vyrieši dosť nízka.
Potom je ešte dalšia možnosť, že je problém v samotnej inštalácií. Predpokladám že predchádzajúcu inštaláciu (na tom HDD) robil niekto iný, možno je priamo od výroby. Ty si teraz teda nie len vymenil HDD za SSD ale aj vymenil komplet inštaláciu, nahodil určite inú verziu Win 10, možno nedal nejaký klúčový driver pre danú konfiguráciu, alebo naopak dal driver, ktorý by tam nemal byť. Win 10 sú v tomto nepríjemne že si nejaké drivery potichu stahujú na pozadí, čím môžu v prvom momente spomalovať PC, kedže MS udpaty sú tradične náročné na HW aj pripojenie na internet.
Každopádne v kocke, najjednoduchšie bude, ak zoberieš ten starý HDD, zformátuješ a urobíš tú istú inštaláciu akú si spravil na tom SSD a porovnáš jak to bude bežať.
Čiže aby som to zhrnul, môj postup by bol takýto:
1) vyskúšal by som to SSD v inom PC
2) vyskúšal by som to PC znovu nainštalovať na ten starý HDD presne tým istým spôsobom ako sa inštalovalo na SSD
optional) niekde medzi tým by som tu uviedol aspoň to o aké tajomné SSD to ide.

MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
- Mr_Trollfan
- Červená karta
-
Sak ma notebook, lenovo, nenapisal ani farbu ale to staci nie?

Do not feed trollmichal3d píše:...Čo ma už úplne zaráža je že tu je 18 príspevkov a ešte stále sme sa nedopracovali ani k tomu, aké konkrétne SSD tam vlastne dávaš.