Dobrý den, přemýšlím nad koupí RTX 2060, ale bojím se jestli není vůči zbytku PC trochu zbytečná, nebo dokonce vůbec fungovat nebude. Největší starost mi dělá základní deska - mám několik let starou ASUS P8Z77-M PRO (půjde do ní karta vůbec zapojit?). Procesor je i5 3570k na 4Ghz, 8 GB ram (chystám se rozšířit), zdroj 650w seasonic.
Já mám podobný problém. Hodlám upgradovat GK, ale zbytek sestavy má také nejlepší léta za sebou.
Motherboard: GIGABYTE GA-Z87-D3HP
CPU: Intel Core i5-4670
osobně bych ještě zkusil koupit 2600K/2700K/3770K a ocnul to na krev. Ale nekupoval bych 2060 RTX ale nějakou bazarovou 1070 / 1080 satku, popřípadě levnou Vegu 64 (CCA 7K), zdroj na to má.
On má Haswell a Haswell I7 jsou furt bohužel docela drahý, ale kdyby se sehnala tak je to po OC furt solidní CPU. Mohl by tam jít i ňákej 4C8T Xeon, ten by mohl bejt levnějc.
Tak já to zas tak nehrotím, na OC mě neužije, ale na mé GTX650Ti Boost se mi začíná trhat i World of Tanks, což už je napováženou.
Chci tu sestavu ještě trochu upgradnout a karta je nejsnadnější cesta. Navíc desku mám už 5 let a kupovat do ní něco bazarového a ještě ji mučit OC, to už radši ne.
Až mi tahle sestava chcípne, tak půjdu rovnou do nějakého 6-ti nebo 8-mi jádra. Když už, tak už. Ale zatím to není na pořadu dne.
Že by to byl úplný overkill bych nesouhlasil, mám stejné CPU i5-3570k@4,5GHz s 2070 a zase tak brutální bottleneck to není, záleží co za hry se hraje. 2060 bych se nebál, pokud na to máš. Za rok vyměníš CPU+MB+RAM a budeš v suchu na pár let zase.
tak třeba Far Cry 5 nebo GTA V mi na i5-3450 moc dobře nejely, ani OC by tomu nejspíš moc nepomohlo. A třeba AC: Odyssey dokáže prohnat i i7-8700, tam si tu starší i5 raději nechci ani představovat.
Ale jestli někdy v brzké době koupíš i zbytek sestavy, tak proč ne.
Janě, nové hry náročné na CPU už dnes nestíhá tak jak před lety, ale osobně můžu říct, že koupě nelituju. Ale jak říkáš, plánuju stejně do půl roku přechod na novou generaci, takže ta koupě byla myšlena i do budoucna a s mírným bottleneckem jsem počítal, zvlášť na 1440p. Strašně záleží na co to chce a jaké je očekávání.
Som v podobnej situacii cpu i7 2600K aktualna gpu gtx970, 16GB ram a hraju na 1080p. Bottleneck mi u rtx2060 vadit nebude, tu gpu vyuzijem tak o rok do novej zostavy. Otazka je aky to bude rozdiel oproti gtx970? Aky narast fps od toho mozem ocakavat?