Asus USB flashback fail

Základní desky firmy Asus.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Asus USB flashback fail

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Tohle je takovej rant post, ale může bejt informativní pro druhé.

Celkem mě to nasralo, tahle funkce má sloužiot k tomu aby restornula bios z flashky když normálně board nepostne, ale nefunguje to. Flashuje to jen určitý části romky což je ok pokud člověk třeba upgraduje ale neni pokud je bios pškozenej. Ňákej čas dozadu jsem při hrátkách s custom biosy killnul mou Asus X99-A custom biosem.

Stav byl takovej že jen power-cycle po asi sekundě provozu, bez ohledu jestli byl v desce CPU, RAM, nic. Bios flashback se tvářil že funguje ale nic nefixnul. Pomohl až programátor romky kde jsem ještě dlouho nevěděl jak na to protože bios se tam o pár KB nevešel a výslednej flash nic nevyřešil, furt stejný, nakonec jsem našel že se musí napřed UEFI toolem extractovat "body" z toho jejich *.cap souboru, což vyextraktuje čistej bios a ten se tam dá programátorem narvat a bum, board funguje.

Takovýho sraní, málem to už letělo do popelnice a jen proto že funkce USB flashback je na prd ač papírově to vypadá jako super věc. To je fyzicky duální bios v socketech u Asrocku mnohem lepší řešení, protože to tě opravdu zachrání.
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Asus USB flashback fail

Příspěvek od CageJ »

Co ja viem, tak mne fungoval flashback vzdy... podla mna si daval nizsiu verziu alebo iny mikrokod, vtedy to nejde... musis na to cez CMD a specialny tool..

ale fakt neviem ako je to s custom biosmi, nikdy som to neskusal..

Overene mam ASUS, GB i MSI dosky.. vsade fungoval flashback.. aj bez komponentov... Ja mam napr. X99-UD4 a ta ma Flashback+dualBIOS.
AMD RYZEN 2700X 4.2GHz@watercooled, 32GB DDR4 2,8GHz, AsRock B450 GAMING K4, RIOTORO GOLD 650W; ASUS DUAL RTX 2060; CoolerMaster ML500; AMD RYZEN 3600X, NOCTUA NH-D15, ASUS STRIX B450-F GAMING, SuperFlower GK550, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1 iPhone 12 Pro 128GB
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Asi jsi mě špatně pochopil, o verze tady nejde, jde o to že flashback tam byl schopen flashnout ten corrupted bios a už se z toho pak nikdy nedostal, dobrej tam už nebyl schopen vrátit zpět bez ohledu na verzi. Rovněž tam nebyl schopen flashnout bios když jsem použil jinou romku odpovídající velikosti.

Přes programátor fungovalo oboje a jakmile tam byl asus compatible zdravej bios tak flashback už zase flashoval a to i na té neoriginální romce.

Tzn Asus bios flashback funguje jen pokud detekuje že flashuje Asus bios a ona kritická část kterou checkuje je zdravá, jinak nefunguje, což je prostě fail.

Každopádně když mam teď doma programátor tak kdyby se to někomu stalo můžu helpnout.
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

pochopil som to ale pisem, ze briknuty APEX mi siel len ked som pouzil vyssiu verziu alebo stejny BIOS (nesmela byt vyssia verzia mikrokodu).. downgrade mikrokodu je mozny len malym hackom cez CMD :D..

problem je potom custom BIOS a nejaka verifikacie zda sa... Ten programator pripajas k doske alebo ako to funguje? Mal som k dispozícii len MSI, tak neviem.
AMD RYZEN 2700X 4.2GHz@watercooled, 32GB DDR4 2,8GHz, AsRock B450 GAMING K4, RIOTORO GOLD 650W; ASUS DUAL RTX 2060; CoolerMaster ML500; AMD RYZEN 3600X, NOCTUA NH-D15, ASUS STRIX B450-F GAMING, SuperFlower GK550, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1 iPhone 12 Pro 128GB
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Asus a Asrock maj díky bohu biosy v socketech, takže ho jen vyndam a dam do programátoru, nemusim se snažit přichytit ňákou klipsu na board u letovanýho biosu shit MSI style...

Jo a ta utilita ovládaná přes CMD kterou můžeš narvat vlastní mikrokód, to je co? Máš to? Já to dříve dělal přes UBU ale to mi teď nefunguje, na Asusu mi to právě vytváří koruptní biosy co killujou boardy stylem že pak nejdou flashbacknou a musej se fixovat přes programátor.
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

no MSI funguje tak, ze pripojis USB programator k funcknemu PC/NB a do dosky na piny (podobny ako TPM) - programator je z oboch stran vybaveny USB-A, vyberies BIOS a nahras, je to easy...

ee, uz to nemam od dob Z270.. skus pozriet overclocknet forum, kdesi to tam bolo
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Jen tak btw - dual bios na ASRocku taky neni vsespasny. Aspon teda muj kus X99 Taichi to ma vyreseno nejak podivne - je tam prepinac 1. / 2. bios. Az sem dobry, jenze po jeho prepnuti na pozici 2 deska vubec nepostla... a po prepnuti zpatky na 1 uz taky ne. :roll: Nakonec jsem to s primarnim biosem nejak rozchodil, ale na ten prepinac uz radsi nikdy nesahnu.

Kazdopadne externi programator flash pameti a biosy v patici jsou jistota.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

To mě Asrock X99 Extreme 4 v tomhle nikdy nezklamala, ani ta co jsem používal teď jako byckup board ani ta co jsem měl pár let dozadu. Vše fungovalo vždy ideálně, i to klonování jedný romky do druhý, jen switchem rozhodneš ze který nabootuješ. Dokonce jsem to chvíli provozoval jedna romka custom bios a druhá retail a i obě seaperé pamatujou své vlastní OC profily.

Jo a taky se na rozdíl od Asusu dá flashovat přes AMI utilitu z OS. U Asusu to AMI flasher pro APTIO 5 platformu neflashne, maj tam ňákej blok.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

Já se setkal ještě s perličkou na Crosshair VI Hero, kdy když někdo dělá (i třeba já) BIOS flashback z old BIOSu na jedne z posledních (X ages), tak se to nezdařilo. Nešlo ti ručně (BIOS se zasekl a 10minut se nic nedělo) a ani flashbackem. Pomohl flashback po jedné verzi (ne skokově) :-)
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Já už si tu nechávám romku navíc a experimenty budu kdyžtak vždy dělat na ní abych v případě failu jen vrátil původní a jede se dál.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Z nekruju tenhle thread, protože Rage, už jsem to zase domr***!!!!

Tentokrát jsem do X99-A USB3.1 dal bios z původní X99A, neflashnul, prostě jen vložil do socketu. Deska kupodivu jela, vše se zdálo být OK ale pár věcí se nedalo v biosu změnit protože když to člověk udělal tak pak no post. No..... no jo no že... problém je že když jsem vrátil původní bios cca půlka z těch problémů přetrvala.

Clear Cmos - nic, flash na starší a upgrade zpět na tu samou verzi biosu = nic. Prostě nic nepomáhá.

Nefungujou kontkrétně 2 klíčový věci.

1. Když se sahne na FSB deska nepostne pokud je GPU v PCI-E 3.0 režimu, musí se dát 2.0.
2. Když se shane na uncore či VCCSA voltáž či deska se přepne do full manual modu (OC socket) tak taky konečná, čímž deska ale ale ztratila to co jí dělá jaksi dobrou že, teď má OC jak ňákej cheap Asrock protože nemůžu vytočit uncore. Ach jo. Asi to s tim krámem přežiju do ZEN2 a pak buďto přejdu na ten nebo seženu novej board. Jo a ještě, když se použije režim spánku tak po probuzení nefunguje řízení fanů a všechny jedou do restartu na 100%. Tenhle problém byl ale už i předtim.

edit: Tak nic, už to jede, fixnulo to komplet odpojení od sítě na pár hodin, bylo tam evidentně uloženo něco co ani reset cmos ani flash nesmáznul, ale tohle pomohlo, už zas vše jede ok.

Paradoxní je že tahle deska má hrozně dlouhej post, skoro půl minuty, resp alespoň s tim HW co tam mam, ale když se děl tenhle bug tak postovala za cca 5 sekund. Vůbec nechápu co se to dělo za haluz.
Elkim
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Elkim »

Ten dlouhej post dělá pravděpodobně DRAM training.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Nedělá zkoušel jsem je hodit zpět na 2133 a post je furt stejnej. Resp možná dělá, přeci jenom je to 2x16GB ECC REG na kanál ještě s OC. Ale když tam byl ten bios bug tak byl post fast, a na Asrock X99 extreme 4 se stejnym HW byl taky fast.

Možnáje to to PCI-E, protože tam mam 4 karty každá má jinou GEN (grafika gen3, zachytávačka gen2, zvuk a raid čadič gen1) tak možná, nevim, ale hlavně že to už jede a i grafika sedí v GEN3.

Jedno mínus ale Asus dám za to že ač mam unlock Xeona tak nejde měnit STRAP, resp tváří se to že ano, ale v praxi to jede furt na 100. Na Asrocku jde. Kvůli tomu dostanu paměti na max 2700Mhz CL13-14-14-26 1T. Protože Haswell-E nerad vyšší děličku RAM, musí se zvednout strap. Na Asrocku to jelo na strap 125 v poho a dostal jsem se na 3200Mhz CL15-16-16-30 1T, což si myslim že je na ono množství paměti dost dobrej výsledek, ale na herní výkon mělo více pozitivní vliv OC uncore.

Pokud CPU bylo na 4,6Ghz RAM v quadu na 3200 a Uncore na 3200Mhz (bez OC socketu se vejš nedostane), tak herní výkon byl cca o 5% horší jak RAM na 2700Mhz v dualu s uncore na 4300Mhz.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

Na vetšině desek jde spojit pin v okolí BIOSu a potom bios flashback umožní flashnout celej adresni rozsah
https://abload.de/img/mod1eczcs.jpg
i7-12700K, 2x16GB DDR5-4800MHz, ASUS B660-I, 1TB WDS100T1X0E
i5-12400F@5.5GHz, 4x8GB DDR5-4800MHz CL40, Asrock B760M PG riptide, A-data 1TB XPG SX8200, Radeon MI25@WX9100 16GB, NZXT S340 Elite, X4071UHSU
HP ENVY x360 13" Ryzen 3 4300U
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Dobrý no, díky za postřeh, sice rok a půl poté ale někomu se to možná bude hodit.
Koupě toho programátoru tak jako tak nelituju, hodí se.
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

prepojením pinov to ide aj u grafík.. ak sú brutálne briknuté
Odpovědět

Zpět na „Asus“