Jak je to s temi dB?

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

-(eM)- neO*CL
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Jak je to s temi dB?

Příspěvek od -(eM)- neO*CL »

Zrovna shanim nejaky pekny chladic na procesor a proste nevim, jak hlucne to je?
Mohl by zde udelat prehled (urcite nejsem sam komu by se to hodilo), kdy je to jeste hlucne a kdy ne?
opravdu to nejak nestiham :oops: :oops: :oops:
diky...

AMD Athlon64 3000+@(currently not overclocked) .:. MSI K8N NEO2 Platinum .:. 512MB Kingmax HardCore .:. ATI Radeon 9600XT 256MB .:. WD 40GB 5400rpm .:. ASUS CDRW .:. ASUS DVD-ROM .:. Z-COM XI-626.:. 3R System R202Li
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Nemohl. Protože ty dB jsou za 1) nic neříkající hodnota a za 2) to záleží na celkové úrovni hlučnosti daného PC a ta je u každého jiná... Jednoznačně tohle prostě říct nejde...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
-(eM)- neO*CL
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

TomV píše:Nemohl. Protože ty dB jsou za 1) nic neříkající hodnota a za 2) to záleží na celkové úrovni hlučnosti daného PC a ta je u každého jiná... Jednoznačně tohle prostě říct nejde...
1) takze jsou pro srandu kralikum?!
2) jde mi o hlucnost te urcite komponenty... chapu, ze dojem z pocitace bude jiny,ale treba nekdo ma zkusenosti...
:-(

AMD Athlon64 3000+@(currently not overclocked) .:. MSI K8N NEO2 Platinum .:. 512MB Kingmax HardCore .:. ATI Radeon 9600XT 256MB .:. WD 40GB 5400rpm .:. ASUS CDRW .:. ASUS DVD-ROM .:. Z-COM XI-626.:. 3R System R202Li
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

A ani sekce není správná...tohle by mohlo být spíš v chlazení... :wink:

Ale ty hodnoty se dají říct jen tak informativně (ber to opravdu čistě průměrnou, informativní hodnotu) a je to taky za předpokladu, že nic dalšího v PC nehluší, takže v reálu jsou ty hodnoty vyšší, jak psal TomV, tak se to prostě určit přesně nedá.

Ale když se podíváš na hodnoty uváděný u chladičů/ventilátorů tak to berme asi takto:
0-10dB - naprosto neslyšné (v reálu této hodnoty nejde ani pořádně dosáhnout)
10-20dB - tiché - pro lidské ucho málo vnímatelné (někteří výrobky uvádějí hodnoty kolem 18-19dB, realita je ale jiná)
20-25dB - max. unosná hodnota pro tiché PC (ventilátory s 25dB už jsou malinko slyšet)
nad 25dB - to už začíná být hodně hlučné, takové raději nebrat.

Ale ještě jednou, je to jen přehled podle hodnot uváděných u zboží. Realita je úplně někde jinde...pro představu by to mělo stačit :wink:
-(eM)- neO*CL
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

stoobi: diky, to jsem potreboval slyset 8-)

vlada83
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlada83 »

hlavně nenaletět :evil: kolikrát máš na krabičce nebo obalu napsáno super silent, uvedou ti hodnotu v db okolo 20, ale výsledek je často jinej...
tak bacha na to aby to nebyla hodnota kdy se větrák točí mín než na maximum :x
jinak ja mam na procáku artic cooling a má max 2800 otáček, no od 2500 je už trochu slyšet jinak pohoda a na krabici je nápsáno až 24 db :-D
Komp - Deska: MSI K4 AV;Procesor: Athlon XP 2400+ (15*140 = 2,1 GHz); Chladič: Copper Silent 2-TC; Disk:Baracuda 120GB, WD 40Gb;RAM:768 MB (3x 256MB 333MHz);Grafika:Gainward Ti 4200 250/500->305/610 MHz; DVD:LG 4120B; TV Tuner: Genius - Video Wonder Pro III; case:Avance terminator C001! Razec Diamondback Plasma LE; LCD: Samsung Syncmaster 215TW
Ntb: Toshiba P200D - "17" lcd; Turion X2 - 2GHz; 3Gb RAM; 200Gb disk, ATI HD2600; audio Harman/Kardon
Lepší se 40krát zeptat, než jednou nevědět
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

2 -(eM)- neO*CL : spíš řekni, jakej chladič se ti líbí a my ti řekneme, jak je na tom s hlučností... :-)
-(eM)- neO*CL
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

TomV píše:2 -(eM)- neO*CL : spíš řekni, jakej chladič se ti líbí a my ti řekneme, jak je na tom s hlučností... :-)
mno prave ze nevim jaky by se mi mel libit :))
tenhle vypada treba cenove pekne:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=30408

karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

fakta:
0-10dB - padající listí
30dB - tikot hodinek na 1m, šepot
70dB - křik
80dB - vlak
100dB - úder hromu
120dB - start proudového letadla

těch 25dB u větráku je rozumná hranice. Obecně vybírej chladiče s větším větrákem, který potřebuje při stejném proudu vzduchu menší otáčky
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

-(eM)- neO*CL píše:mno prave ze nevim jaky by se mi mel libit :))
Tak do něj bych bez obav šel...ArcticCooling je tichej...toho bych se nebál...

ad Karf post: To je zase realita a můžeš porovnat, jak se lišej hodnoty od výrobců s realitou :)
honzanun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honzanun »

Stoobi píše:
-(eM)- neO*CL píše:mno prave ze nevim jaky by se mi mel libit :))
Tak do něj bych bez obav šel...ArcticCooling je tichej...toho bych se nebál...

Je je dost předraženej.... :(
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

-(eM)- neO*CL píše:
TomV píše:2 -(eM)- neO*CL : spíš řekni, jakej chladič se ti líbí a my ti řekneme, jak je na tom s hlučností... :-)
mno prave ze nevim jaky by se mi mel libit :))
Ok, tak jinak - napiš, kolik peněz maximálně bys byl ochoten do toho vrazit (a pak taky platformu, ikdyž z toho odkazu jsem pochopil, že jde o A64) a my ti už nějakej chladič poradíme... :wink:
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

To bude asi nejlepší, zatim jsi vůbec neuvedl svoje naroky na cenu, platformu, vykon, svetla...:)

btw. Tome, nechtel bys to presunout do chlazeni?

//TomV : Chtěl... :)
bukva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bukva »

Dalsi fakta:
Hlucnost vetraku je merena kdyz sou volne zaveseny v prostoru. Na pasivu, uchyceny v casu, pred/ za mrizkou ... teda v praxi temer kdykoliv budou o dost hlucnejsi, meri se ve vzdalenosti 0,5 - 1m od chladice (ted si nejsem presne jistej), AC meri hlucnost oficialne v jednotkach Sonne, coz je takova trochu logictejsi (pro lidsky ucho) jednotka nez Bell - ale presny hodnoty tam neznam.

Decibely se nescitaji, v praxi bude vysledna hlucnost o trosku vyssi nez je nejhlucnejsi soucastka PC - tedy napr kdyz budes mit 3 vetraky - 25Db, 30Db a 40Db, tak jejich vysledna hlucnost bude asi 45Db.
Pokud to chces scitat presne, tak je to logaritmicka funkce, ale porad zhruba plati to, co sem napsal => staci jedinej hlucnejsi vetrak a to ze sou vsechny ostatni uplne neslysitelny ti nepomuze.

Edit: Chladice na CPU se asi merej i s pasivem ...
-(eM)- neO*CL
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

mno, ja bych chtel neco na A64 socket 939, neco tichyho a neco co mi to uchladi..
konkretne teda 3000+ ale s tim ze ho budu chtit taktovat...
ale nejaky svetla, to mi nevadi, nepotrebuju aby mi svitil.. ale kdyz sviti modre, tak to nevadi :D

TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

-(eM)- neO*CL píše:mno, ja bych chtel neco na A64 socket 939, neco tichyho a neco co mi to uchladi..
ale nejaky svetla, to mi nevadi, nepotrebuju aby mi svitil.. ale kdyz sviti modre, tak to nevadi :D
Kolik peněz jsi ochoten do toho investovat ?

Takhle ti můžu poradit jedině Zalman CNPS7000B-Cu...

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28737
-(eM)- neO*CL
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

TomV píše:
-(eM)- neO*CL píše:mno, ja bych chtel neco na A64 socket 939, neco tichyho a neco co mi to uchladi..
Kolik peněz jsi ochoten do toho investovat ?

Takhle ti můžu poradit jedině Zalman CNPS7000B-Cu...

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28737
ano, pardon to jsem zapomnel :oops: :oops: :oops:
ale tak nejak 500 - 800 je takove to rozhrani..
ale jestli to memu procesoru udela dobre, tak jsem schopen se i na 1000 premluvit :D
1300 je ale mozna uz moc.. i kdyz... jestli mi reknes ze je to to nejlepsi a nehlucne co muzu udelat, tak asi bych to sna dsnesl.. :lol:

TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

-(eM)- neO*CL píše:1300 je ale mozna uz moc.. i kdyz... jestli mi reknes ze je to to nejlepsi a nehlucne co muzu udelat, tak asi bych to sna dsnesl.. :lol:
Ten Zalman je něco jako Rolls-Royce mezi chladiči. Ale ten AC Freezer 64 taky vypadá pěkně a podle ohlasů chladí dobře... A stojí polovinu... :wink:
Adamsquare
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adamsquare »

Přiklánim se k tomu prvnímu AC Freezeru 64. Za ty prachy je to myslim špička. Toho Gigabyta bych nebral. Zalman je jasnej, ale bohužel trochu dražší.
Freezera jsem viděl v akci a paráda, nejenže je velkej jak k*áva, coolově vypadá ale i dobře chladí, vzhledem k tomu jak se pomalu a tišše točí.
Acer AS315 | AMD Ryzen 7 3700U | 24GB 3200MHz | Vega 10 | 512GB SSD NVMe | Seagate 2TB | W11Pro | MX5500 Revolution | Acer B346CK 34" IPS
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“