Sestava na hry - poměr cena/výkon

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Revoluce1
Nováček
Nováček

Sestava na hry - poměr cena/výkon

Příspěvek od Revoluce1 »

Ahoj,

po delší době jsem se rozhodl pro výraznější obměnu HW. Nehoní mě ani čas a finančně taky nemám jasně daný limit, ale byl bych rád v co nejlepší poměr cena výkon v kategorii kolem 20-30 tisíc. Měl bych několik dotazů:

1) Rád bych to stihnul do Vánoc. Je to podle vás OK, nebo má smysl čekat na nový rok a nějaké případné slevy komponent?

2) Ze své současné sestavy bych si chtěl nechat zdroj (je starý, ale pořád dost OP mi přijde) a SSD, souhlasíte?

Intel Core i5-4670 3,4 GHz
2x8 GB RAM DD3 Kingston
AMD Radeon R9 280X, 4096 MB RAM + chladič Accelero Xtreme IV
základní deska GIGABYTE GA-B85M-D2V
SSD disk HyperX Savage SSD 480GB
Zdroj Seasonic SS 1250xm 1250W

3) Zbytek si rád nechám doporučit - počítače si rád sestavuju, ale už jsem úplně vypadl z kontextu, co dává smysl a co ne. Myšlenka je taková, že by ta sestava měla v pohodě přežít další generaci konzolí + by měla být přiměřeně tichá, protože je to počítač, který často ani nevypínám.

Case jsem si vybral podle toho, co se mi líbí, ale nechám se taky přesvědčit, že je to blbost :) Ale jo, klidně ať to trochu svítí, jen ať nemusím zase ohýbat plechy, protože se mi tam nevejde chladič od grafiky :) https://www.alza.cz/zalman-z9-neo-plus- ... .htm#popis

Cena jak jsem psal - jestli to bude 22 nebo 26, to úplně nehraje roli, samozřejmě nechci zbytečně utrácet, ale chtěl bych alespoň trošku futureproof sestavu. Chci sice počítač na hry, ale ve výsledku jim dokážu věnovat tak 3-4 večery v měsíci, drtivou většinu času na tom počítači pojede Chrome a Spotify :(

Předem moc díky za všechny rady!
mlrs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Sestava na hry - poměr cena/výkon

Příspěvek od mlrs »

1) tezko rict :-)) - ja třeba vim, ze aktualni generaci grafik nechcu a pockam, s tim se pristi rok vytasi

2) tak pokud zdroji veris, není problém - spis zalezi, zda to stary budes chtit strelit cely nebo jak...

3) no ty požadavky jsou takovy rozporuplny - prezit další generaci konzoli (8 jadro CPU) a pak chrome se spotify + ten budget není na rovinu nic moc...
Před konkretnim vyberem komponent je asi dobře si odpovědět na otázky typu:
a) staci mi 6 jader, nebo chci vic?
b) staci mi 16GB RAM?
c) kolik jsem ochotny dat za grafiku? (6 / 8 / 10 / 12 litru?)
+ k tomu disku ještě nejaky navic?

Od oka by tam slo něco jako R5 3600 / R7 3700X + 16GB RAM + B450 deska a cca Radeon 5700 / GF 2060/1660S.
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, Sapphire Pulse Radeon 9070 16GB, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,5TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Montech Air 903 Max, Dell U3023E
PC2: Mac mini M2 Pro + Xbox Series X&S + ThinkPad T14 Gen 5 AMD
Michal86
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal86 »

Co se hraje za hry, rozlišení 1080p@60hz? Pokud ano, nestálo by za úvahu koupit bazarovou 1070 nebo něco podobného než do toho vrážet 22-26 litrů? Jestli se jedná o občasné hraní, zas tak bych to nehrotil. :wink: Pokud vyloženě musí být nová sestava, tak komplet všechny komponenty nové a co máš, prodat jako celek.
Revoluce1
Nováček
Nováček

Příspěvek od Revoluce1 »

Díky za odpověď.

No sestavu se mi jako celek nechce prodávat, protože z nějakého důvodu je nestabilní. Bohužel se mi to nepodařilo úplně vyřešit. Bylo období, kdy se počítač hroutil několikát za odpoledne třeba při sledování YT, teď je to třeba jen jednou dvakrát za týden, ale nevím, jestli se problém nevrátí zase. Zkoušel jsem zdroj, disky, myslím, že i grafiku, reinstall - nepomohlo, případně se jen upravila četnost a druh chyb. A desku se mi bazarovou už lovit nechtělo. Takže prodat sestavu s tímhle podle mě bude dost těžké, respektive nechci, aby na mě pak někdo sesílal kletby (ale kdybyste to někdo chtěl, dejte vědět :)) Dokážete odhadnout, za kolik se to tak dá prodat - řekněme po započtení určité slevy vzhledem k výše uvedenému?

Jinak žil jsem v domnění, že nová generace konzolí bude zase výkonnostně jako nějaká střední třída PC... :)

No nic, asi to budu muset nějak poctivěji nastudovat :)
killerek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od killerek »

Nove konzole budou mit CPU podobny cca R7 3700X (nejspíše na nižších taktech) a o GPU toho není moc znamo.
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Na pc jsou obecně nároky vyšší a tomu odpovídá i kvalita textur atd. Hodně záleží jestli je hra port z pc na konzoli nebo z konzole na pc. Hry vyvíjené pro pc budou obecně lépe vypadající ale taky náročnější na hw.
Doporucim ti projít benchmarky grafických karet a vybrat nejdříve grafickou kartu aby dávala rozumné fps (v testech je většinou 9900k takže bez cpu limitu). K tomu pak zbytek podle rozpočtu.
Dnes to tak jde, protože upgrade CPU neznamená u amd nutně výměnu i desky.
Na druhou stranu můžeš vzít klidně jako základ r5 3600, který je dnes asi top co se týče cena/vykon a pak vzít grafickou kartu podle rozpočtu.
Zdroj bych asi taky vyměnil kvůli hluku.

Jinak hodnota zbytku je kolem 5k. V novém pc bych otestoval grafiku, která ti nejspíš dělá bordel. Ocenit si to můžeš nechat tady na bazaru, sem to nepatří...
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“