Boot loop

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

DartVader
Začátečník
Začátečník

Boot loop

Příspěvek od DartVader »

Zdar,

mám nějakou možnost jak zjistit co způsobuje bootloop pc? Pc mám z druhé ruky, asi měsíc dva jel bez problému a pak se začal buď sám restartovat a následovalo martyrium s bootloop anebo bootloop přišel po jednotlivém zapnutí. Nechci bezhlavě vyměňovat komponenty, to si už rovnou můžu pořídit nový.

Pc se mi od té doby podařilo několikrát spustit a fungoval jsem s ním nekolik dnů.

Podle komponent bych řekl že pc není starší než tri roky. Ale v hw se nevyznám, takže vlastně netuším.

Díval jsem se na desku a nevypadá to, že by na ní něco bylo vadného. Vytáhnul jsem ram a znovu je zastrčil. Nepomohlo.

Nevím jestli byly vyměňovány ram nebo přidávány, ale vsechny vypadají stejně, takže bych řekl, že tam byly od prvopočátku.

Lukáš
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Boot loop

Příspěvek od AllowedCry »

Většinou to bývá deska. Jediná možnost jak to ověřit je samozřejmě test komponent.

Jinak klasika, vše odpojit zapojit, reinstal OS atp...
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
DartVader
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od DartVader »

To jsem si myslel, leč si tím nejsem jistý. Pokud to bude opravdu deska, tak se budu za břicho popadat, ačkoliv to znamená pravděpodobně novou licenci windows. Děkuji pěkně. Popadat za břicho se budu proto, protože v době kdy jsem měl naposledy pc (doba Intel Prescott), říkalo se že drahá deska je nutnost a stejně tak eurocase zdroje stojí za dvě věci a......a já ani s jedním neměl problém. Ani s deskou za 1500 ani se zdrojem co přibalili ke kastli, protože to tenkrát byl šlágr. Buď jsem měl štěstí anebo dnes montují kurvítka. Na té desce nic vidět není.

Ad vytažení komponent - je třeba to prostříkat vzduchem, respektive pomůže to nebo je vůbec bezpečné tam stříkat vzduch? Obávám se zejména toho, že při naklonění láhve z toho poleze nejen vzduch ale i kondenzát.

Ad testování komponent - Jak to mám přesně otestovat? Sehnat mulu s fungující deskou a doufat že komponenty pojedou/nebo nepojedou a zreprodukují problém, nebo nějaký stress test? PC mi tyhle problémy začalo dělat zničeho nic, při sedění u youtube

nebo redtube :twisted:
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

U win je i možnost reaktivace právě pro případy, kdy odešla deska, ale myslím, že je nutné mít key W7+.

Co máš za HW? CPU a RAM moc neodcházejí.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
DartVader
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od DartVader »

No je tam win10pro, ale netuším jaká licence. Nejpravděpodobněji nepřenositelná. COA štítek jsem nikde nalepený nenašel.

i7-8700, 32GB noname (netuším), gtx1080, m2 ssd samšunt, a ta deska je tuším msi z370 pc pro. Sice taky lowend, ale výrazně dražší než co jsem do pc kdy já investoval :lol: Ale upřímně je mě to celkem fuk.
Atapi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Atapi »

Jestli k tomu nemáš štítek nebo fakturu, tak takovou licenci není problém koupit zase za 50-100 korun na ebay/aukro/... Nejspíš je tam stejně něco takové, takže nemá cenu se s tím srát, kdyby to nešlo znova aktivovat, ale jinak jestli tam jsou normálně aktuální desítky (přihlašuješ se zaregistrovaným účtem), tak by se to mělo aktivovat samo online po přihlášení ke stejnýmu účtu, ale můžeš si samozřejmě zkusit opsat klíč ze systému a zkusit zadat znova kdyby to nešlo (ale stejně to asi vypíše chybu že už je použitej).
Chápu teda dobře že tam nic nenaběhne, ani bios nebo start windowsů? Přektaktování - bios jsi resetoval? Ram neodcházejí, ale pro jistotu můžeš zkusit všechny až na jednu vyndat (a pak dát ještě druhou co jsi vyndal pro jistotu), jestli náhodou to tím není, jednoduchá a rychlá věc. To samé grafiku - procesor má v sobě další, takže vyndat tu geforce a zapojit monitor do desky. Víc toho doma asi nevykoumáš - předpokládám že nemáš doma náhradní cpu/zdroj/desku, takže ti nezbyde než zkusit koupit další desku a přinejhorším vrátit (protože je to nejčastější problém jak už ses dozvěděl) a nebo to hodit do servisu (nebo to rozprodat a koupit druhý jak píšeš, což je ale dost na prd, když nevíš 100% čím to je, takže bys někomu prodal případně vadný zboží).
Jinak jako z370 má obecně do lowendu daleko, lowend deska stojí klidně třetinu toho co máš. :) To je i7 8700 nebo 8700K že tam je Z chipset? Pokud je to zamčenej procesor, tak by ti stačila klidně taky levnější B360 deska, kdyby to bylo tím. Zas tak starý to není (cca 3 roky max), náhodou záruku to nemá někde? Jako kurvítka... Jestli tam nemáš přetaktovanej procesor, tak by to mělo přežít mnohem víc bez problémů, ale samozřejmě věcí se kazí ne že ne, na CZC u tý desky píšou 3% poruchovost (ještě v záruce), to je tak nějak normální a ještě relativně dobrá hodnota u desky.
Obrázek
DartVader
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od DartVader »

Vzhledem k tomu že je půlnoc, tak se k technikáliím vyjádřím až ve dne, až budu mít čas.

PC se zapne asi na 1-2 vteřiny, zapnou se větráky a pak vevnitř cvakne, větráky na chvíli přestanou větrat násilně, problikne kontrolka disku (na bedně) a pc se znovu snaží zapnout. A takto to jede do nekonečna. Tedy do doby dokud se nepodaří to nějakým záhadným způsobem spustit natrvalo. Do biosu se to vůbec nedostane. Restartování bios? :lol: To je vyšší dívčí, nevím jak bych to měl udělat.

Systém nejdřív byl jen na admina, vytvořil jsem si účet u microsoftu a na ten os přihlásil. Jako win se netváří nijak nelegálně tak co, za pokus to stojí. Nakonec i ty licence z aukra proč ne, ale nějak se mi nechce věřit že je to legální :? Ale čert to vem, mě to může být fuk. Klíč jsem si nějakým programem zjistil.

OC se nekoná, 8700 je neOC procesor, alespoň co vím. Z370 tam je protože co já vím. Na tyhle věci jsem se neptal. Jestli byl v pc od začátku nebo ho až po čase vyměnili, to netuším. Taky si myslím že mi nic jiného nezbude než vyměnit desku a doufat že se problém vyřeší. Jediný co mě borec ukazoval byla kondice ssd. Ke grafice dal krabici. Jinak nemám nic.

Díval jsem se na desky a buď to bude b360 nebo h370. Někde jsem se dočetl o jakýchsi PCIe linkách a jejich omezeném počtu sestupně od z370, h370 a b360, ale nevím jestli se mě to týká. Sice jsem četl o tom článek a diskuzi, ale dozvěděl jsem se prd. Rozumím tomu jak koza petrželi, no nechtěl bych aby mi pc jel na poloviční výkon.

Abych řekl pravdu, gpu nepotřebuji. Za poslední tři roky jsem nahrál tak 10 hodin. Ale bylo v pc, takže to byl bonus. Nicméně DaVinci Resolve, který mám zájem použít/vat, by měl využívat gpu, takže je možná důvod si ji nechat.

Říkáš že to má 3% poruchovost? No tak to je milé, a já vyřadil MSI z výběru, že nepotřebuji další šunt co se po dvou letech klekne. Já dojíždím věci ad absurdum, aby bylo jasno. A proto se značně zúžil výběr. Asrock vypadá jako dost oholená deska, Gigabyte a Asus pak nabízí v nějaké rozumné cenové relaci jen pár desek (pokud se to má zase po... za dva roky), přičemž u jedné od Asus jistý zákazník psal o nevhodně umístěném nedostupném místě pro šroubek, takže to taky nepomáhá. Deska ale musí mít 4 sloty pro ram, 2x m2, pravděpodobně gpu, a dostatek usb, což jak jsem se koukal, je u těch levnějších krámů problém. Buď na to koukám já špatně, nebo některé mají 2x 2.0 a 2x 3.0/3.1 a tím to hasne. S tím bych si asi nevystačil.
Atapi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Atapi »

Na desce jsou clear cmos piny (kdyžtak se koukni do návodu k desce když je nenajdeš), ty na chvíli spojíš, to je celé. Tím vyresetuješ nastavení v biosu i když se do něj vůbec nedostaneš. To v první řadě, za druhé tu GPU dát pryč na test, jestli není vadná, jestli si ji necháš nebo ne je mi jedno žejo. :) K poruchovosti, to je celkem krátkozrakej přístup, podobně jsou na tom všechny desky, nikdo ti nezauručí že se to za dva a půl roku nepokazí i kdybys tam koupil desku za 30 tisíc od Wayne Enterprises, někomu to prostě chcípne a někomu ta samá deska bude běžet 10 let.
Obrázek
DartVader
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od DartVader »

Tak fajn, tak zařazuji MSI, pokud to bude třeba, zpět do výběru.

Vytáhnul jsem gpu a dívám se na ram a netuším která tam má zůstat. Na desce je diagram, podle kterého snad mám ponechat jedinou ram ve slotu DIMMA2? Nemělo by to být spíš DIMMA1? Díval jsem se do návodu a ten vůbec nepomohl. Video navíc odkazuje na staré video všeobecné, které o tomto taky nehovoří. Tedy ve kterém slotu nechat jediný stick (https://img26.rajce.idnes.cz/d2603/16/1 ... .jpg?ver=3).

Nicméně, pokud mám vytáhnout všechny krom jediné a má zůstat osazen pouze slot DIMMA2, tak budu muset nějak sundat chladič. Taky netuším jak. Tady tou páčkou (respektive oběma https://img26.rajce.idnes.cz/d2603/16/1 ... .jpg?ver=3)? A pokud ho sundám, mám procesor očistit a aplikovat novou pastu nebo si vystačím s tou co tam již je? Stejně nemám isopropylalkohol, ale čirou náhodou mi tu leží Arctic MX-2.
Atapi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Atapi »

Ano měl by zůstat jen A2 a vzhledem k (ne)funkčnosti bych tam klidně nechal to co tam už je a nic nečistil i kdyby to mělo reálně o pár stupňů horší teploty, funkčnosti jako takové to nevadí. Novou pastu tam hoď až případně s novou deskou nebo až se to vyřeší, je zbytečný ji tam plejtvat kdybys to měl zase hned rozdělávat.
Chladič očividně asi páčkou jestli tam nic jiný není čím se to dá rozdělat na první pohled, nevím tenhle chladič fakt nemám, intel box to není a noctua zrovna taky asi ne (ta se šroubuje).
Obrázek
DartVader
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od DartVader »

Fajn,
samozřejmě jsem zapomněl odzkoušet pc po vytažení desky. Tohle se mi děje pokaždé, když se snažím o troubleshoot :lol:

No, pc třikrát problikl a pak naběhnul. Po vypnutí znovu a znovu a znovu. Jenže tohle dělal i minulý víkend když se z ničeho nic rozjel. Tak jsem ho vypnul a rozjel se znovu. Tudíž jsem gpu uložil do krabice ateď budu vyčkávat co se bude dít.
Atapi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Atapi »

Jakože na integrované gpu to funguje a nabíhá hned jestli to chápu dobře, nebo se tam dělo něco i s těma ram, biosem atd.? Jako možné to je, grafiky obecně jsou taky relativně poruchová věc a v nejhorším případě (neříkám že to je tenhle případ) můžeš na bazaru koupit grafiku co byla "opravovaná" v troubě a takový mívaj životnost řádově v jednotkách měsíců a pak to zas umře nebo blbně.
Obrázek
DartVader
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od DartVader »

Haha, opravené v troubě. Dobré :lol:

No, špatně jsem to napsal. S vidinou blížícího se piva jsem přestal přemýslet co píšu. Vytáhnul jsem gpu a pc se rozběhl. Ale i tak nejdříve proběhl bootloop (3x), pak se spustil a jel. Zkusil jsem ho několikrát násilně vypnout hardrestartartem a pokaždé již naběhnul bez problému.

Zvláštní je, že se mi po čase sám windows nazoomoval na 200 %, a přestal fungovat start - neotevíral se, asi to s tím ale nesouvisí. Po restartu systém jede.

Ramky jsem ani nevytahoval. Takže počkám týden dva co se bude dít.
Atapi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Atapi »

Jsem rád že se bavíš, tak tady máš recept (na vlastní nebezpečí)! :D
https://youtu.be/8Xanr4jkmEc?t=493
Obrázek
DartVader
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od DartVader »

Ano, bavím se. Upřímně jsem netušil že zrovna Linus podnikne takovou taškařici. Ale zase proč ne. Takže se ukazuje že z bazaru raději nic nekupovat.

Tááákže, ještě včera večer se pc opět samorestartovalo a skončilo v bootloopu. Podařilo se mi sundat chladič cpu, takže jsem vytáhl všechny ramky krom jediné a ty následně prostřídal. Nic. Stále bootloop. Zjistil jsem si jak se resetuje CMOS (asi bylo chlapcům a děvčatám v MSI zatěžko přibalit jumper, uudělal jsem to šroubem, který jsem měl po ruce). Opět, bootloop. Nakonec jsem vytáhl baterii a zkratoval + a - kontakt pro baterii. Bootloop stále pokračuje.

Zdá se, že mi nezbývá nic jiného než to zavézt někam na diagnostiku nebo rovnou koupit desku a doufat že je to deskou. Co když je to procesorem? Takže raději diagnostika.
zlobaTH
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zlobaTH »

sice k problemu nepomozem, ale ohladne pecenia kariet viem uz od doby, ked som mal v notebooku HP Core 2 Duo a 8400GS :) takze to az taka novinka nie je :)
PC1 : CPU: R5-3600 GPU: Rtx4070 ProArt 12GB RAM DDR4 2x16GB 3200MHz MB ASUS TUF B550 PLUS
PC2 : CPU :I5-3470 GPU: GTX1050 Ti 4GB RAM DDR3 2x4GB 1600MHz MB: ASUS P8B75-M LX
Atapi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Atapi »

Diagnostika a nebo desku potom vrátit do 14ti dní no. :roll: Procesorem... jako z toho všeho co v tom máš je to asi nejmenší pravdepodobnost, ale tak může se to stát že. :)
Obrázek
DartVader
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od DartVader »

Ad 14 dnů. Tohle řešení mě nenapadlo. Dobrá práce :lol:
Atapi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Atapi »

Tak jako kde myslíš že se bere ta tuna věcí kde je "rozbaleno" a podobně, takovejch desek bude taky spousta v czc/alzák. :lol:
Obrázek
DartVader
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od DartVader »

No nikdy jsem se nad tím nezamýšlel a upřímně pokud říkáš že je toho tuna, tak ti budu věřit, ale nikdy jsem se o to nezajímal. Nevím kolik toho po krámech leží.

Byl jsem v czc. Zeptal jsem se na diagnostiku, rovnou mě poslali tam kam slunce svítí jen v Německu. A to jsem byl ochotný jim zaplatit.

Tak jsem pořídil novou desku. Už teď říkám, že ta msi byla lepší. Za prvé měla víc konektorů (například jeden větrák jsem neměl kam zapojit, i když je tam aio konektor, ale ten jsem nezkoušel), za druhé byla pevnější, za třetí měla čitelnější popisky, za čtvrté neměla pomatený návod, za páté....Takže chápu že byla dražší :lol:

Co se ale nestalo. PC naběhl (i když taky ne hned), ale rovnou do biosu. Systém nevidí disk. Ani v jednom M.2 slotu. Přitom připojit šel, ale v biosu to píše že nerozpoznal žádný nvme disk. Deska by měla mít oba m.2 sloty kompatibilní s pcie a sata a disk je podle dostupných informací pcie. Jedná se o samsung MT-HPU512T/004
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“