Běžně však hraju hry jako CSGO, Escape from Tarkov, War Thunder ve full HD bez problému. Donutilo mě to trochu se zapřemýšlet a tak jsem se rozhodl provést pár testů přes furmark s následným přetaktováním. Testoval jsem od stock freq. až po OC GK i CPU. Přiznám se, že frekvenci GK jsem nezvyšoval jak by se mělo, např. po 10Mhz. Prvně jsem zvýšil o 50mhz a nakonec až o 100mhz s tím, že jsem později povolil v afterburneru i vyšší power input. Z toho co jsem se dočetl by karta tyto takty měla zvládnout, lepší kousky podle zahraničních testů dosáhly 1100Mhz a více. Sledoval jsem i hodnotu příkonu a v nejvyšším nastavení byly hodnoty kolem 500W (max 540W včetně zvýšeného power input, se stock frekvenci a bez zv. PI to bylo kolem 400W). Bohužel v posledních testech se GK začala chovat divně. Po cca 3 minutách v zátěži frekvence vždy samovolně skočí až na idle freq., což je nějakých 300Mhz. Karta dosahovala teplot cca 90-94 stupňů v max. zátěži, což jsou stejné hodnoty jako u her se stock frekv.. Údajně jsou tyto teploty u obdobných karet běžné.
Nejsem si jist, co mohlo tento problém způsobit (kromě mého neodborného testování
Nemá někdo podobné zkušenosti? Je tady někdo kdo by doporučil kartu propéct?
Níže uvádím mou sestavu:
CPU: i5-4670K (4,4Ghz)
GPU: Asus r9 290 OC 947/1250 Mhz
MB: Asus Maximus VII Hero
RAM: Crucial Ballistix Tactical 2x4GB (1600mhz)
SSD: Samsung 760 250Gb + Samsung 860 512Gb
Zdroj: Seasonic M12II-620 Evo - 620W