Umřel mi zdroj a vzal sebou do nebe i desku v podpisu - je to stará Z170 + i7 9700K, kterou už dneska nekoupím, takže musím chtě nechtě do nové platformy - deska + CPU.
Chci něco co mi zase pár let vydrží a proto se dívám na 8 jádra s HT - na 3700X a nebo 9700 KF.
PC je na domácí použití - to znamená hry, internet, filmy a trochu Photoshop.
Neplánuju nějaký velký OC - chci hlavně tiché PC co dlouho vydrží

Nemůžu čekat na nový generace - spěchám na to.
Mám starý DDR4 2400, tak mne zajímá kterou sestavu to bude méně brzdit a pokud to s tím vůbec pojede - nechce se mi teď k tomu hned kupovat ještě i nový ramky.
Uvažuji o těchto sestavách:
CPU - R7 3700X
MB: ASUS ROG STRIX B450-E GAMING
cena cca 11.700,- Kč
nebo
CPU: i7 9700 KF
MB: ASUS PRIME Z390-A
cena cca 14.600,- Kč
Na MB chci zvukovku s optickým výstupem. Od dob mýho posledního výběru kdy jsem kupoval i7 6700K jako úplnou novinku se toho hodně změnilo a tak prosím o rady a názory. Nechci se v tom už pak moc vrtat - očekávám hlavně bezproblémový chod a kompatibilitu. Výkon ve hrách je otázka - co jsem četl tak jsou ty procesory dost podobně. Rozdíl pár fps asi přežiju - stejně je to hlavně o grafice. Grafika je stará R290, ale na podzim se chystám na upgrade 2070S nebo 5700 XT ( přes léto u her moc nesedím, tak stará grafika zatím postačí ). Dvě grafiky nikdy neplánuju.
Zajímají mne i rozdíly v deskách a čipsetech - desky s X570 pro AMD jsou hodně drahý a v těch čipsetech se fakt neorientuju. V PC bude 1x Grafika, další zvukovka, SSD disk a 4 HDD.
Stačí u AMD B450 čipset ? nebo s R7 musím jít do X570 ? Jak to vidíte s PCIe 4.0 - má to do budoucna smysl ? ( cca 4 -5 let ). má smysl hledat desku s PCIe 4.0 ?