Už jsem se to snažil řešit před nějakým časem - a snaha byla koupit co nejtižší náhradní 140 mm ventilátory...pořídil jsem kvalitní a tiché Noctua NF-A14 ULN. Ano, nebyly levné, 1 kus stál okolo 500 Kč. Vyměnil jsem je za původní, bohužel po spuštění počítače se vůbec neotáčely...pouze v nich v určitých intervalech tzv. cukalo, jako když se chtějí rozběhnout, ale prostě se neroztočily. S odstupem času si myslím, že zřejmě nebyla vhodná kombinace těchto ventilátorů Noctua NF-A14 ULN s tím napojením přes regulátor otáček...Ale je u nich uvedeno, že rychlost 800/ 650 otáček za minutu při použití speciálního adaptéru. Možná to chtělo zapojit na základní desce, nevím...Tenkrát jsem je vrátil do 14 dnů a zůstal u původních Fractal Design.
No a teď přemýšlím, že bych to znova mohl zkusit...ovšem jaké tiché 140 mm ventilátory do té skříně dát? Novou skříň kupovat určitě nechci, ale ty ventilátory bych rád vyměnil...Ovšem potřeboval bych poradit za které...
![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
Jinak ty ventilátory Fractal Design Dynamic GP mají rychlost 1000 otáček za minutu při max. průtoku vzduchu 68.4 CFM a hladině hluku 18.9 dBA, i když ty otáčky jsou sníženy tím regulátorem na nejnižší stupeň...