Zvukova karta
Moderátor: CageJ
- MarssCZ
- Začátečník
-
Zvukova karta
Ahoj,
přišel jsem si k Vám pro radu. Rád bych si pořidil zvukovou kartu k PC. Upřimně nevím, jestli koupit PCIE nebo externí. Myslím, že je celkem logické, že přes PCIE to bude kvalitnější, jen nevím o kolik.
Mám nějaké vybrané a byl bych rad, kdyby mi někdo poradil co koupit. Co se vyplatí, co už ne apod.
Creative Sound Blaster X7 black
Creative Sound Blaster AE-7
Focusrite Scarlett 2i2 3rd Gen
Creative Sound BlasterX G6
Creative Sound Blaster AE-9
Zatím asi nejvetsi favorit je AE-7, lepsi cene a docela hezkym recenzím.
Kdyby měl nekdo jeste jiny typ, klidně pošlete..Předem děkuji.
přišel jsem si k Vám pro radu. Rád bych si pořidil zvukovou kartu k PC. Upřimně nevím, jestli koupit PCIE nebo externí. Myslím, že je celkem logické, že přes PCIE to bude kvalitnější, jen nevím o kolik.
Mám nějaké vybrané a byl bych rad, kdyby mi někdo poradil co koupit. Co se vyplatí, co už ne apod.
Creative Sound Blaster X7 black
Creative Sound Blaster AE-7
Focusrite Scarlett 2i2 3rd Gen
Creative Sound BlasterX G6
Creative Sound Blaster AE-9
Zatím asi nejvetsi favorit je AE-7, lepsi cene a docela hezkym recenzím.
Kdyby měl nekdo jeste jiny typ, klidně pošlete..Předem děkuji.
- crashPC
- Mírně pokročilý
Re: Zvukova karta
PCIE není záruka žádné vyšší kvality. Osobně bych u zvukovky za tyto peníze asi požadoval všechny "pro" fíčurky. Takže větší úrovně pro sluchátka, fantomové napájení pro mikrofon a symetrické vedení signálu. Za mě tedy Focusrite. 
Asi nenaměří tak dobře, ale podíval bych se taky na produkty iConnectAudio.

Asi nenaměří tak dobře, ale podíval bych se taky na produkty iConnectAudio.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
- MarssCZ
- Začátečník
-
Díky za reakci. Ten Focusrite tady taky lidi chvalili. To je fakt. Poznam tady u te i rozdil ve hrach tak jak se nektere zvukovky chlubí? (nemyslim tim profily nebo treba "scout mode")
- Fox_25
- Začátečník
-
Záleží na tom co od zv. karty požaduješ, kupovat to takhle na "slepo" je blbost.
- crashPC
- Mírně pokročilý
Ty rozdíly jsou veskutečnosti na surovym zvuku dost malý. PC zvukovky maj různý "proprietální" DSP fičurky a efekty, kterejm jsem nikdy nehověl a nerozuměl, ale co se jádra zvuku týká, tak obecně rozdíl nevelkej. Určitě reproduktory, zesilovače a místnost dělají vždy rozdíl větší.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
- MarssCZ
- Začátečník
-
Ja jsem odjakziva pouzival zvukovky primo na desce. Takze jsem v tomhle odvetvi lajk. Nedavno jsem mel Z170 Hero takze SupremeFX 2015 a ted mam Z490 P kde je ALC887 a rozdil je znat. Prinejmensim jen v hlasitosti zvuku co vychazel/vychazí. Proto jsem si rikal, ze bych si mohl poridit rovnou neco poradneho co semnou vydrzi spoustu let a budu mít stale kvalitni zvuk.
Nejvic bych zvukovku vyuzil prave ve hrach (FPS hry) a pak v hudbe.
Nejvic bych zvukovku vyuzil prave ve hrach (FPS hry) a pak v hudbe.
- zombux
- Odborník PCT
jako uživatel Scarlett 2i2 2nd gen samozřejmě můžu jedině doporučit, dneska kdyby chcípla tak beru rovnou ten studio bundle se sluchátkama a mikrofonem. NIKDY mě ta karta nezradila a funguje přesně tak jak má.
pochopitelně - NENÍ to "herní" zařízení a je třeba počítat s tím, že do toho budou taky zapojený "profi" zařízení - tj. studiové monitory a 6,3" jack repráky na výstup, kytara a/nebo mikrofon do XLR/6,3" jack kombo vstupu.
souhlasím s crashPCm že rozdíly jsou ve skutečnosti docela malý, největší rozdíl je právě v tom, co do toho pak zapojíš a jak to pak funguje.
pochopitelně - NENÍ to "herní" zařízení a je třeba počítat s tím, že do toho budou taky zapojený "profi" zařízení - tj. studiové monitory a 6,3" jack repráky na výstup, kytara a/nebo mikrofon do XLR/6,3" jack kombo vstupu.
souhlasím s crashPCm že rozdíly jsou ve skutečnosti docela malý, největší rozdíl je právě v tom, co do toho pak zapojíš a jak to pak funguje.
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
- MarssCZ
- Začátečník
-
Takze jestli jsem to pochopil spravne, zas takovej velkej rozdil mezi PCIE a USB pripojením není. Díky.
Ted se zeptam - u te Scarlett poznam také rozdil ve hrach? hlavne v tech FPS her tak jak se chlubí nektere Zvukovky a jak stastni majitele techto zvukovek potvrzují tuto funkcnost ?
Ted se zeptam - u te Scarlett poznam také rozdil ve hrach? hlavne v tech FPS her tak jak se chlubí nektere Zvukovky a jak stastni majitele techto zvukovek potvrzují tuto funkcnost ?
- coyd
- Začátečník
A o jakem rozdilu mluvis ? Zadna zvukovka ti neudela rozdil ve hre co se tyka jejiho chovani. Maximalne tam maji milion DSP pseudo nesmyslu, ktere vzdy nejakym zpusobem zprzni ten origo zvuk. Ja tohle vzdy a vsude vypinam a nastavuji "flat" profil, tedy bez ekvalizace a ruznych "vylepseni".
Jinak mam obyc USB zvukovku https://www.mironet.cz/asus-xonar-u7-mk ... +dp381799/ a na to domaci pouziti a hrani her na PC to bohate staci. Tim, ze koupis zvukovku za 9tis ti ve hrach nic navic neprinese. To radeji investuj do kvalitnich repro, ty udelaji opravdovy rozdil.
Jinak mam obyc USB zvukovku https://www.mironet.cz/asus-xonar-u7-mk ... +dp381799/ a na to domaci pouziti a hrani her na PC to bohate staci. Tim, ze koupis zvukovku za 9tis ti ve hrach nic navic neprinese. To radeji investuj do kvalitnich repro, ty udelaji opravdovy rozdil.
CPU: AMD Ryzen 7 5700X@4,5GHz MB: ROG Strix X570-I Gaming GPU: Inno3D GeForce RTX 4070 TiS (1,0V)
RAM: 2x16gb G.Skill Trident Z RGB@3333MHz PSU: Seasonic Focus 650W Case: Metallic Gear NEO Mini V2 Silver
CPU cooler: Corsair H100x Monitor: 27" AOC AG271QG 165Hz 2K G-Sync
RAM: 2x16gb G.Skill Trident Z RGB@3333MHz PSU: Seasonic Focus 650W Case: Metallic Gear NEO Mini V2 Silver
CPU cooler: Corsair H100x Monitor: 27" AOC AG271QG 165Hz 2K G-Sync
- Shaquille
- Středně pokročilý
-
A jak souvisi post processing muziky s hrama?
To, ze treba zesili surroundovy kanal a to "co se deje za tebou" je intenzivnejsi nelze brat jako chybu...
To, ze treba zesili surroundovy kanal a to "co se deje za tebou" je intenzivnejsi nelze brat jako chybu...
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 3600X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 3600X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
- Fox_25
- Začátečník
-
MarssCZ
FPS v souvislosti se zv. kartou se sem tam řešili za dob krále klacka, aktuálně je to úplně jedno. Napiš kolik do toho chceš vrazit a jaké máš sluchátka/repro.
Dneska bych už zvukovku do PCIE nekupoval, je to zbytečné. Nejlíp poslouží USB DAC, třeba khadas tone board má opravdu slušný zvuk a není drahý. Samozřejmě pokud chceš i mikrofonní vstup a sluchátkový výstup tak bude chtít něco jiného.
https://rpishop.cz/tone/2166-khadas-ton ... ition.html
Shaquille
Ten "herní postprocessing" je většinou takový že často z normálního zvuku dělá takový ten líbiví zvuk jako to umí třeba crystalizer u zvukovek od soundblasteru, nebo se zvýrazní tiché zvuky aby jsi nepřítele slyšel dřív. Výsledkem bývá akorát zmršený zvuk ze kterého za chvilku bolí hlava. Nejspíš o tomhle psal coyd v souvislosti s "herní" zvukovou kartou.
FPS v souvislosti se zv. kartou se sem tam řešili za dob krále klacka, aktuálně je to úplně jedno. Napiš kolik do toho chceš vrazit a jaké máš sluchátka/repro.
Dneska bych už zvukovku do PCIE nekupoval, je to zbytečné. Nejlíp poslouží USB DAC, třeba khadas tone board má opravdu slušný zvuk a není drahý. Samozřejmě pokud chceš i mikrofonní vstup a sluchátkový výstup tak bude chtít něco jiného.
https://rpishop.cz/tone/2166-khadas-ton ... ition.html
Shaquille
Ten "herní postprocessing" je většinou takový že často z normálního zvuku dělá takový ten líbiví zvuk jako to umí třeba crystalizer u zvukovek od soundblasteru, nebo se zvýrazní tiché zvuky aby jsi nepřítele slyšel dřív. Výsledkem bývá akorát zmršený zvuk ze kterého za chvilku bolí hlava. Nejspíš o tomhle psal coyd v souvislosti s "herní" zvukovou kartou.
Naposledy upravil(a) Fox_25 dne stř 17. bře 2021, 00:34, celkem upraveno 1 x.
- Shaquille
- Středně pokročilý
-
jasne... a mas osobni zkusenosti? 

Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
- Fox_25
- Začátečník
-
Bohužel ano, prakticky jediné co má do jisté míry smysl je sorround který dovede na stereu suplovat vícekanál.
- Ache
- Pokročilý
Scout mode je náhodou dobrá věc, když v létě větráš = otevřený okno = hluk z ulice. díky brutální kompresi dynamiky pak na reprácích slyšíš i tak vše... já to celkem často přes den (kdy jedu na repra) využívám.MarssCZ píše:(nemyslim tim profily nebo treba "scout mode")

Nicméně se jistě tyhle DPS featury dají nahradit jinou aplikací, ale když to přímo umí ovladače od zvukovky, tak to potěší.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ̶S̶a̶p̶p̶h̶i̶r̶e̶ ̶9̶7̶0̶0̶ ̶X̶T̶ . INNO RTX 4070Ti | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie