Problém s padáním her ve W10
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Donic
- Mírně pokročilý
Problém s padáním her ve W10
Mám poslední dobou problémy s padáním her ve Windows 10...a bohužel nemohu přijít proč tomu tak je. Jedná se o tyto hry v současné době hrané - Horizon Zero Dawn v GOG verzi a Immortals Fenyx Rising v Uplay, obě jsou legálně pořízené bez nějakého cracku...Někdy ta hra padne dříve, někde déle a někdy také ne...nicméně když padne, tak až do tvrdého restartu počítače. Komponenty mám v mém podpisu. Myslel jsem, že je to ve W10, tak jsem udělal čistou přeinstalaci a ono to bohužel dělá stále...Dal jsem si sledování spolehlivosti - a ono mě to píše "chyba hardware"...a zde mám podrobnosti:
Název události problému: LiveKernelEvent
Kód: 141
Parametr 1: ffff91823d34a010
Parametr 2: fffff80082d74f3c
Parametr 3: 0
Parametr 4: 30ec
Verze operačního systému: 10_0_19042
Aktualizace Service Pack: 0_0
Produkt: 256_1
Verze operačního systému: 10.0.19042.2.0.0.256.48
ID národního prostředí: 1029
To by znamenalo problém s mojí grafickou kartou nVidia, ale když dám v 3DMarku 20-ti minutový Stress Tests, tak to žádný problém nezaznamená...A neudělá to nic ani v hodinovém testu nástrojem OCCT...všechno v pohodě a nic nepadá, žádnou chybu to nehlásí. Ale ve hrách to prostě padá. A na grafice mám nainstalované poslední ovladače 466.27. Ještě jsem udělal i memtest86 RAM, neboť mám aktivovaný XMP profil - necelé 2 hodiny a bez chyby. No a grafiky přirozeně nejsou, tak bohužel jen těžko vyzkouším jinou...Jak by se to dalo jinak vyřešit? Díky
Název události problému: LiveKernelEvent
Kód: 141
Parametr 1: ffff91823d34a010
Parametr 2: fffff80082d74f3c
Parametr 3: 0
Parametr 4: 30ec
Verze operačního systému: 10_0_19042
Aktualizace Service Pack: 0_0
Produkt: 256_1
Verze operačního systému: 10.0.19042.2.0.0.256.48
ID národního prostředí: 1029
To by znamenalo problém s mojí grafickou kartou nVidia, ale když dám v 3DMarku 20-ti minutový Stress Tests, tak to žádný problém nezaznamená...A neudělá to nic ani v hodinovém testu nástrojem OCCT...všechno v pohodě a nic nepadá, žádnou chybu to nehlásí. Ale ve hrách to prostě padá. A na grafice mám nainstalované poslední ovladače 466.27. Ještě jsem udělal i memtest86 RAM, neboť mám aktivovaný XMP profil - necelé 2 hodiny a bez chyby. No a grafiky přirozeně nejsou, tak bohužel jen těžko vyzkouším jinou...Jak by se to dalo jinak vyřešit? Díky
- Petra M
- Začátečník
Re: Problém s padáním her ve W10
Neni to způsobeno OC hw? Té GPU? Zde se řešil podobný problém a viz předposlední příspěvek jde zřejmě o zdroj napájení GPU, zde by to mohlo být totéž - dané hry mohou mít vyšší nároky, samozřejmě je to vůči benchmarkům divné, ale třeba to tak je a zdroj prostě nestačí, ona RTX 3070 není zrovna ořezávátko na které stačí jakýkoli zdroj (tím se nechci dotknout tvého zdroje ), nejsem odborník, jen tipuji dle hledání na netu. Kontrola kabelů napájení GPU, dostatečnosti zdroje pro GPU a zbytek hw... Jinak asi analyzovat chybová hlášení - dumpy/reporty, někde pes zakopán musí být. Jednoduchosti typu změna gpu ovladačů asi nepomohou, ale kdo ví. No nic, jen jsem chtěla napsat, že se zdá, že se to řeší i jinde a co by to možná mohlo být. Někdo znalejší jistě bude vědět víc a nebo rovnou nabídne třeba i prosté řešení, nebo se to tu již i řešilo, nehledala jsem zde. Další tipy možná viz výsledky hledání události/chyby LiveKernelEventu 141
- Donic
- Mírně pokročilý
Díky za první reakci. Ty výsledky hledání jsem našel stejné či podobné...Protože karty v rámci vyzkoušení k sehnání nejsou, zkusit určitě mohu vyměnit zdroj za větší...Daný zdroj Fractal Design Ion+ 660W Platinum mám cca rok a půl a je v 5-ti leté záruce. Hodně zdrojů jsem vyzkoušel, ale u všech jsem zaznamenal tzv. coil whine, buzz nebo jiné nelibé zvukové projevy...a tento zdroj je opravdu velmi tíchý. V podstatě ho neslyším. Má sice jen 660W, ale s parametry 80 PLUS Platinum. Na druhou stranu u grafické karty MSI 3070 SUPRIM X 8G se doporučuje výkon zdroje 750 W. Ale ten rozdíl 90W se mi prostě nezdál až tak tragický vzhledem k tomu, že je to 80 PLUS Platinum. Mohl bych tedy zkusit objednat a vyzkoušet např. Fractal Design Ion+ 760W Platinum nebo Fractal Design ION+ 860W Platinum...to asi ano. Ta grafika je s vyšší frekvencí, ale nemám ji nastavenou na výkon, ale na ticho. Což pak by měli řešit ti s 3080 nebo 3090...
- coyd
- Začátečník
Zkus priskrtit power limit na karte treba na 70% tim by se mozna dalo zjistit zda to dela zdroj. Ja mam taky 3070 na 650W zdroji a v pohode, ale je undervolt na 150W max odber. Horizon mi jeste nikdy nespadl mam Steam verzi.
Mas na te karte uz ten resizeable bar bios ? Mozna by stalo za to ho tam zkusit dat i kdyz nemas treba pro nej podporu na desce.
Mas na te karte uz ten resizeable bar bios ? Mozna by stalo za to ho tam zkusit dat i kdyz nemas treba pro nej podporu na desce.
CPU: AMD Ryzen 7 5700X@4,5GHz MB: ROG Strix X570-I Gaming GPU: Inno3D GeForce RTX 4070 TiS (1,0V)
RAM: 2x16gb G.Skill Trident Z RGB@3333MHz PSU: Seasonic Focus 650W Case: Metallic Gear NEO Mini V2 Silver
CPU cooler: Corsair H100x Monitor: 27" AOC AG271QG 165Hz 2K G-Sync
RAM: 2x16gb G.Skill Trident Z RGB@3333MHz PSU: Seasonic Focus 650W Case: Metallic Gear NEO Mini V2 Silver
CPU cooler: Corsair H100x Monitor: 27" AOC AG271QG 165Hz 2K G-Sync
- Donic
- Mírně pokročilý
Udělal jsem tedy update biosu grafické karty a pak dal v biosu základní desky - Above 4G Decoding, choose na “Enabled” a Re-Size BAR Support, choose na “Auto”. Uvidím, jestli to nějak pomůže...
Tak bohužel, nepomohlo to...
Tak bohužel, nepomohlo to...
- radekhgt
- Začátečník
Ešte si nenapisal ci ju mas pretocenu lebo ti to takto pada v zaklade?
CPU: Ryzen 7 7800X3D + RYUJIN II 360 ARGB GPU: Gainward RTX 4090 MB: Asus ROG STRIX X670E-A RAM: Kingston FURY DDR5 32 GB 6000 MHz CL36 RGB PSU: Super Flower Golden King 1kW LCD: LG OLED42C2
- Donic
- Mírně pokročilý
Protože jsem vyčerpal veškeré své možnosti a stále nic nepomohlo, předal jsem to odborníkovi v IT technice, aby se na to podíval. Jen se modlím, aby to nebylo grafickou kartou...I když je sice v záruce, jiné = nové nejsou ...alespoň by mi to tvrdili (jinak samozřejmě že jsou...ale cpou je do kompletních sestav, aby více vydělali...toť realita). Čím více o tom přemýšlím, jestli by to nemohlo být procesorem...Mám za to, že předchozí 10.generace mi to padání her zřejmě nedělala a až nyní ta 11.generace. Nicméně je to pořád moje domněnka...
- Alfajk
- Začátečník
-
zkus v biosu u všech disků vypnout podporu HOT SWAP
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
- Donic
- Mírně pokročilý
Jsem rád, že se potvrdila moje domněnka...tj. že daný problém skutečně způsobovaly procesory 11.generace. Alespoň v mém počítači. I když se to někomu může zdát zvláštní, je to tak. Takže jsem se vrátil opět k 10.generaci = mám nyní i7 10700 a doposud žádné padání her nenastalo...ostatně jako tomu bylo dříve.