Menici se velikost SWAPu ve WinXP

Všechny dotazy, problémy a řešení týkající se Windows XP, Windows 2000 a Windows NT.

Moderátor: Loki5567

Odpovědět
Yahoo
Začátečník
Začátečník

Menici se velikost SWAPu ve WinXP

Příspěvek od Yahoo »

Ve Win mam nastavenu pevnou velikost SWAPu na 512MB. Ale po restartu mi to ve Vlastnostech systemu hlasi 1535MB ( Celkova pamet 2461MB ). Kdyz si najedu na zalozku, kde se to da zmenit, tak tam je stale mnou deklarovanych 512MB. Kde je problem? PC je bez viru, trojanu a podobnyho balastu a jeho specifikace viz podpis. Nemeni to natvrdo treba Photoshop CS? Diky.
P4 2.4@3.01, ASUS P4G8X Deluxe, RAM 2x512MB DDR 333 Kingston CL2.5, grafika ATI 9500 PRO 128MB, HDD Hitachi 7K250 160GB 8MB 7200rpm, WD 60GB 2MB, Windows XP Professional SP2
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Musíš nastavit min a max velikost stejnou! To máš?
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
Yahoo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Yahoo »

Jasně, to mám.
P4 2.4@3.01, ASUS P4G8X Deluxe, RAM 2x512MB DDR 333 Kingston CL2.5, grafika ATI 9500 PRO 128MB, HDD Hitachi 7K250 160GB 8MB 7200rpm, WD 60GB 2MB, Windows XP Professional SP2
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Ono totiž winům trochu vadí, když je nastavenej swap file moc malej. když nastavíš napevno třeba gigo a půl, tak to pojede ok takže ho buď vypni nebo nastav nějakých 1000-1500MB (min i max)
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

No ono se doporučuje dvounásobek operační paměti, ale pokud máš 512 nebo 1024 tak ti stačí 765MB respektive 1024MB samozřejmě záleží co na PC děláš. Pokud třeba v CAD tak raději více.
Ale já jsem experimentoval a bohatě stačí 765MB, jako pevná velikost. Jinak jsem zkoušel i virtuální pamět zakázat a vždy tak zůstalo samozřejmě i po restartech!!! Nikdy se mi ještě nestalo že pokud nastavím pevnou velikost že by si jí win měnili, taky by to ztrácelo samozřejmě smysl, když jí nastavím manuálně tak to tak musí zůstat
:)
ka-spel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

zvlášť oddíl pro swap?

Příspěvek od ka-spel »

Na netu jsem našel rozdílné názory na vytvoření zvlášť oddílu pro swap (např. MaWa). Má vytvoření zvlášť oddílu pro swap vliv na výkon. Stačí na nový oddíl na stejném disku nebo je nutný na jiném hdd než je systém?
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

pokud máš víc oddílů, tak swap na první
pokud máš více diků, tak swap na nevýměný nejrychlejší nesystémový
pokud máš jeden disk s jedním oddílem, tak nemáš moc možností :-)
pokud máš 1GB RAM, tak panujou zvěsti, že se vyplatí swap úplně vypnout
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

V podstatě souhlas s Karfem akorát úplně vypnout záleží na aplikacích s čím děláš...... :)
Třeba Linux si vyžádá na swap zvlašt partition.
Pokud máš jeden disk tak pak swap by byl dobrej na začátku disku kde je nejrychlejší přístup, lze to dosáhnout třeba speed diskem z norton utility.
ka-spel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

karf píše:pokud máš víc oddílů, tak swap na první
pokud máš více diků, tak swap na nevýměný nejrychlejší nesystémový
pokud máš jeden disk s jedním oddílem, tak nemáš moc možností :-)
pokud máš 1GB RAM, tak panujou zvěsti, že se vyplatí swap úplně vypnout
Nyní to mám dva hdd: 60 GB systém a 200 GB sata data. Udělal jsem rozdělení systémového na 15 GB systém, 5 GB swap a zbytek data, takže ani jedna možnost z těch co uvádíš. :( Samozřejmě, že by ten swap byl lepší na tom datovém, ale už je plný a nemám možnost ty data zazálohovat a znovu ho rozdělit.
ka-spel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Dzin píše:V podstatě souhlas s Karfem akorát úplně vypnout záleží na aplikacích s čím děláš...... :)
Pokud máš jeden disk tak pak swap by byl dobrej na začátku disku kde je nejrychlejší přístup, lze to dosáhnout třeba speed diskem z norton utility.
Mám tomu rozumět, že při instalaci systému na čistý disk udělat fdiskem první partišnu pro swap a instalovat systém na další disk?
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

ka-spel píše:
Dzin píše:V podstatě souhlas s Karfem akorát úplně vypnout záleží na aplikacích s čím děláš...... :)
Mám tomu rozumět, že při instalaci systému na čistý disk udělat fdiskem první partišnu pro swap a instalovat systém na další disk?
Néééééééé :)
V Linuxu :) Ale ve woknech to není nutné. 5GB na swap je hrozně moc.
Dej to klidně na systémovej disk pokud dáš min a max velikost stejnou tak nebude docházet k fragmentaci swapu :)
ka-spel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Dzin píše:5GB na swap je hrozně moc.
Dej to klidně na systémovej disk pokud dáš min a max velikost stejnou tak nebude docházet k fragmentaci swapu :)
Vím, že se říká o optimální velikosti swapu 2x RAM. Co pokazím větší velikostí?
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Je to prostě zbytečný :) Zkoušel jsem to a ve výkonu to znát není.
Pokud budeš mít třeba 1GB RAM tak nemá smysl dávat za běžných okolností
dvounásobek. Jelikož právě proto že máš dostatek operační paměti tak nemusí aplikace tolik swapovat.
Si to zkus a uvidíš. :)
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Menici se velikost SWAPu ve WinXP

Příspěvek od Skodik »

Yahoo píše:Ve Win mam nastavenu pevnou velikost SWAPu na 512MB. Ale po restartu mi to ve Vlastnostech systemu hlasi 1535MB ( Celkova pamet 2461MB ). Kdyz si najedu na zalozku, kde se to da zmenit, tak tam je stale mnou deklarovanych 512MB. Kde je problem? PC je bez viru, trojanu a podobnyho balastu a jeho specifikace viz podpis. Nemeni to natvrdo treba Photoshop CS? Diky.
taky to tak mam :/ proste jsem si vytvoril SWAP na nesystemovy rychly HDD (partisnu) tam se mi taky vytvoril, splnuje pravidla ktere jsem mu dal, ale na C: mam porad dalsi swap, kterej se pouziva, mozna taky ten co by se mel pouzivat (ten na druhem HDD) se VUBEC nepouziva!! v nastaveni mam jasne dano aby to na C: neswapovalo. Co s tim? Neda se to jeste nejak jinak nastavit, registry apod :D
Káva, mlýnky na kávu, moka konvice https://www.gourmetkava.cz
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

swap na samostané jednotce

Příspěvek od cabman »

Mám dva s-ata Seagate disky.
Na první 120G mám Widle 4G, Linux 4G, LinuxSwap 680M, Data zbytekG.
Na druhém 160G mám WinSwap 1G, Data zbytekG.
K tomu hodit swap soubor na samostatný hdd mě donutil FarCry který mi při rozlišení 1024*768 bral asi 900MB paměti. A to je bída protože mám 512MB DDR a z toho skoro 300MB žere Windows (není v nich vir ale žerou to skužby jako apache, databáze, komunikace ... a ty se mi nechce shazovat). Ale k problému, zdá se že to lehce pomohlo a asi bych to doporučil udělat už proto že to nic nestojí i kdyby měl ten swap být na stejném hdd jako Win.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
Odpovědět

Zpět na „Windows XP, 2000, NT“