Nekontrolovany restart a zamrznuti

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
lastsaves
Nováček
Nováček

Nekontrolovany restart a zamrznuti

Příspěvek od lastsaves »

Prosim o radu.
Muj pocitac zacal byt silne nestabilni, pri libovolne cinnosti se kdykoliv samovolne restartuje. Nekdy to prijde po 10-minutach, nekdy jede treba 8 hodin bez chyby.
Po restartu casto odmita nabehnout, vsechno sviti, ale nebootuje. Musim ho vypnout, nechat chvilku odpocinout a pak to zkusit znova.
Vypnul jsem automaticky restart pri chybe a na modry obrazovce mi postupne pri ruznych padech vyhodil tyhle hlasky:
IRLQ_NOT_LESS_OR EQUAL
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
MEMORY_MANAGEMENT
Hledal jsem to na netu v chybovech hlaskach a ma se to tykat chyb v pametech.
Projel jsem pameti memtestem a ten prubezne vyplivuje asi tak 1 000 000 chyb na 1 testovaci cyklus (ale nekdy test probehnul i bez chyby - ty chybky vyhazoval prubezen v ruznych testech, ne jenom v jednom).
Rikal jsem si odesla pamet, tak jsem ji vymenil, ale chyby to haze dal.
Pak jsem zkousel vymenit zdroj, zase bez vysledku. Dokonce jsem odpojil vsechno krome diskety, abych ho zatizil co nejmin, ale taky nic.
Daval jsem i jinou grafiku, porad stejny vysledek.
Jediny co jsem nemenil byla deska.
Dost mi topi procak, pri otevreny case mam cca 65 v klidu, cca 70 pri zatezi, ale uz tri roky slape v pohode pri tyhle teplote (v servisu mi tvrdili, ze tyhle boardy maj spatny cidla a ze je ta teplota v pohode).
Asi pred 14-ti dny jsem pridaval DVDcko, ale problemy zacaly asi az tyden po tom.
Nevite nekdo cim by to mohlo byt?
Nemuze to bejt deskou?
Uz jsem z toho dost zoufalej.
Please help.
Sempron 2700+ = ASUS A7V880 = DDR400 Kingmax 1024 MB CL2.5 = GeForce 6600 GT 128 MB = WD 80 GB ATA 100 = Maxtor 160 GB ATA 100 = Samsung SH-S182D = Arctic Cooling Copper Silent 2 M = Eurocase zdroj 300 W = WinXP Pro SP 2 = DirectX 9.0c = ForceWare 93.71
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

To vypadá na nějaký problém s driverama, updatuj drivery základní desky...

pomoc by ti mohl DriverVerifier

http://www.microsoft.com/whdc/devtools/ ... ifier.mspx

ale nikdy jsem to nedělal, takže neručím :wink:
lastsaves
Nováček
Nováček

Příspěvek od lastsaves »

Diky za radu, zkusim update driveru.
Ale proc by to zacalo blbnout az ted, kdyz to uz 3 roky bezi pohode, kdyby to byly ty drivery?
Sempron 2700+ = ASUS A7V880 = DDR400 Kingmax 1024 MB CL2.5 = GeForce 6600 GT 128 MB = WD 80 GB ATA 100 = Maxtor 160 GB ATA 100 = Samsung SH-S182D = Arctic Cooling Copper Silent 2 M = Eurocase zdroj 300 W = WinXP Pro SP 2 = DirectX 9.0c = ForceWare 93.71
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

lastsaves píše:Diky za radu, zkusim update driveru.
Ale proc by to zacalo blbnout az ted, kdyz to uz 3 roky bezi pohode, kdyby to byly ty drivery?
Co jsi instaloval v poslední době ? Píšeš, že ti to začalo dělat, až po tom, co jsi dal do compu DVD... neinstaloval si NERO ? Služba IN-CD totiž dělala strašnou neplechu s předchozí betou Keria firewallu...

může toho být víc...
NoTHX
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NoTHX »

tohle mi delala dlouho prehrivana grafika nebo dlouze nestihajici zdroj...
ale kdyz rikas ze si oboje menil... ta deska to klido muze bejt, coz by
mozna vysvetlovalo partu chyb v memtestu i po vymenenejch pametech.
softwarovou pricinu bych vyloucil, blby drivery nemuzou mit na memtest
vliv.

btw... u toho CPU doufam ze je opravdu jen posr*** cidlo, protoze
jinak 70°C je celkem dost... pokud by jel dlouhodobe na takovyhle teplote,
muze byt pricinou zrovna tak...

Takze ja rikam deska nebo procik!
lastsaves
Nováček
Nováček

Příspěvek od lastsaves »

to shadow: Tak update driveru nevysel, protoze jsem komp uz ani nenastartoval, hned po bootu nabehla modra obrazovka a text, ze doslo k zastaveni, aby nedoslo k poskozeni pocitace. Jinak Nera jsem neinstaloval, mam tam stejnou verzi jako predtim (Kerio nepouzivam, nejsem doma online).

to noTHX: Procak jsem menit nezkousel, tak jeste zkusim nekde nejakej schrastit a prubnout to. Kdyby to byl ale procak, vydrzel by 8 hodin provozu, kdyz jindy spadne temer okamzite?

Dik obema za rady.
NoTHX
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NoTHX »

lastsaves píše:Procak jsem menit nezkousel, tak jeste zkusim nekde nejakej schrastit a prubnout to. Kdyby to byl ale procak, vydrzel by 8 hodin provozu, kdyz jindy spadne temer okamzite?
Jo tohle opravdu muze delat "nakoplej" procik, nekdy v pohode nekdy ne, je to vicemene nahodny jev. Skus ho vymenit, pokud bude vse OK, je pricina jasna, pokud vse OK nebude, je pricina jasna taky (deska).
Premyslel jsem o tom jestli by to mohlo byt necim jinym, ale nic me nenapadlo, vzhledem k tomu ze si vetsinu moznosti testovanim vyloucil.
Lemra
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Lemra »

Chybující cache procesoru se projevuje zcela stejně jako chybující RAM - náhodný chyby, končící zpravidla BSOD/pádem aplikace do win. Sundej chladič a podívej se velmi pozorně, zda je nanesená vrstva chladící pasty homogenní a zda se jádro v některým místě nepřehřívá.

Potom zkus snížit FSB na 100MHz a testnout PC na stabilitu a CPU na teplotu. Pokud teplota neklesne, vypadá to na poškození CPU. Pokud se při FSB významně prodlouží doba provozu, zkus jinej chladič.
K!ll3r
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od K!ll3r »

take zkus pridat Vcore a Vagp ci Vdimm , uz jsem se take setkal s tim , ze konkretni deska davala mensi napeti ....
lastsaves
Nováček
Nováček

Příspěvek od lastsaves »

Predvcirem jsem zkousel vymenit procak za Durona 1300, ale vubec mi nezacal bootovat (pak jsem se dozvedel, ze jsem mel preswitchovat desku), ale to uz jsem ho musel zase vratit, takze nevim co jinej procak (vim, jsem lama). Kdyz jsem ale dal zpatky ten svuj, zacal v pohode chodit. Memtest z 8 testu ani chybicka. Vcera bezel 4 hodiny v kuse bez sebemensiho zavahani. Takze mozna, ze se to vyresilo, kdyz jsem znova namazal pastu a usadil chladic.
Akorat porad hrozne topi. Mam Palomino a teploty predevcirem 65 v klidu a az 74 pri zapnutym Pirme95, vcera 63 v klidu a 67 pri zatezi (uz ani nevim co jsem hral :)) a to s otevrenou case!!!.
Jsou ty teploty v mezich? Ja mam dojem, ze bych na tom moh pict spekacky :( Pasivni chladic je dost teplej, ale ruku na nem udrzim.
Nemuze bejt vadnej procak, ze se tak prehriva?
K!ll3r píše:take zkus pridat Vcore a Vagp ci Vdimm , uz jsem se take setkal s tim , ze konkretni deska davala mensi napeti ....
V Biosu se vubec nevyznam, kolik mam pridat ty hodnoty jak jsi psal? Nerad bych to nejak zmrvil. Dikes.
NoTHX
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NoTHX »

myslim ze pokud je chladic radne nasazenej a i po zatezi na nem udrzis ruku (kdyz hlasi 67) tak je opravdu asi zmrveny cidlo...
K!ll3r
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od K!ll3r »

lastsaves píše:Predvcirem jsem zkousel vymenit procak za Durona 1300, ale vubec mi nezacal bootovat (pak jsem se dozvedel, ze jsem mel preswitchovat desku), ale to uz jsem ho musel zase vratit, takze nevim co jinej procak (vim, jsem lama). Kdyz jsem ale dal zpatky ten svuj, zacal v pohode chodit. Memtest z 8 testu ani chybicka. Vcera bezel 4 hodiny v kuse bez sebemensiho zavahani. Takze mozna, ze se to vyresilo, kdyz jsem znova namazal pastu a usadil chladic.
Akorat porad hrozne topi. Mam Palomino a teploty predevcirem 65 v klidu a az 74 pri zapnutym Pirme95, vcera 63 v klidu a 67 pri zatezi (uz ani nevim co jsem hral :)) a to s otevrenou case!!!.
Jsou ty teploty v mezich? Ja mam dojem, ze bych na tom moh pict spekacky :( Pasivni chladic je dost teplej, ale ruku na nem udrzim.
Nemuze bejt vadnej procak, ze se tak prehriva?
K!ll3r píše:take zkus pridat Vcore a Vagp ci Vdimm , uz jsem se take setkal s tim , ze konkretni deska davala mensi napeti ....
V Biosu se vubec nevyznam, kolik mam pridat ty hodnoty jak jsi psal? Nerad bych to nejak zmrvil. Dikes.
ta teplota neni vubec dobra , chce to lip chladit , v biosu zkus najit ty veci co pisu , default CPU bys mel mit 1.75 u palomina , takze zkus dat treba 1.775 , ci kdyz to nemas 1.8V , melo by to pomoct , myslim si, ze je problem nestability , takze za 1)chladit 2)zkus zvysit napeti , az to zkusis dej vedet a pak to budem resit dal
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“