Nastavení 2 routerů v jedné síti
Moderátor: Don
- malli
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Nastavení 2 routerů v jedné síti
Ahoj,
bohužel nejsem svými amaterskými schopnostmi nějak rozumně rozchodit dva routery v jedné domácí síti.
Jde mi jen o to, abych měl v každém patře jeden router a tím silný signál jedné Wi-Fi sítě.
Když oba routery zapnu bez kabelového propojení, mesh víceméně funguje, ale jde o bezdrátové spojení, což úplně nechci, chtěl bych routery propojit kabelem. A to nejsem schopnej zajistit. Pročítal jsem různé thready, ale asi dělám pořád něco špatně - buď vidím jeden nebo druhej router, někdy má jeden přístup k internetu, někdy druhej, na router, na který se přihlásím v lokální síti (nebo přímo z PC) se po úpravě IP adresy (změna posledního čísla) už nepřihlásím. Prostě si to dělá, co chce.
Než abychom tu dál složitě popisoval, jak to (ne)funguje, zeptám se, jestli by byl někdo ochotný a věci znalý se na to se mnou doma mrknout?
Samozřejmě to nechci zadarmo a Jihlava + okolí klidně dovezu / odvezu.
Díky
bohužel nejsem svými amaterskými schopnostmi nějak rozumně rozchodit dva routery v jedné domácí síti.
Jde mi jen o to, abych měl v každém patře jeden router a tím silný signál jedné Wi-Fi sítě.
Když oba routery zapnu bez kabelového propojení, mesh víceméně funguje, ale jde o bezdrátové spojení, což úplně nechci, chtěl bych routery propojit kabelem. A to nejsem schopnej zajistit. Pročítal jsem různé thready, ale asi dělám pořád něco špatně - buď vidím jeden nebo druhej router, někdy má jeden přístup k internetu, někdy druhej, na router, na který se přihlásím v lokální síti (nebo přímo z PC) se po úpravě IP adresy (změna posledního čísla) už nepřihlásím. Prostě si to dělá, co chce.
Než abychom tu dál složitě popisoval, jak to (ne)funguje, zeptám se, jestli by byl někdo ochotný a věci znalý se na to se mnou doma mrknout?
Samozřejmě to nechci zadarmo a Jihlava + okolí klidně dovezu / odvezu.
Díky
- zsdx
- Začátečník
-
Re: Nastavení 2 routerů v jedné síti
Nevim jestli muzu dat odkaz na konkurencni forum, ale je tam hezky vysvetleno jak zapojit router jako switch. V podstate potrebujes na jednom routeru vypnout DHCP a pripojit ho pres LAN.
- malli
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Díky. Ale to všechno jsem vyzkoušel. DHCP Vypnuto, LAN kabel "ve switchi" routeru.
Statická IP adresa WAN serveru, brána je IP adresa prvního routeru..
A nic.
Ty routery spolu evidentně komunikují, protože nejde nastavit rozdílné SSID na jednotlivých Wi-Fi sítích, vždy se to přepíše zpátky na SSID, které je zadáno v prvním routeru. Přesto to nefunguje.
Statická IP adresa WAN serveru, brána je IP adresa prvního routeru..
A nic.
Ty routery spolu evidentně komunikují, protože nejde nastavit rozdílné SSID na jednotlivých Wi-Fi sítích, vždy se to přepíše zpátky na SSID, které je zadáno v prvním routeru. Přesto to nefunguje.
- zsdx
- Začátečník
-
Zrejme pozustatek meshe, restartuj oba do tovarniho nastaveni a zacni od nuly.Nejde nastavit rozdílné SSID na jednotlivých Wi-Fi sítích, vždy se to přepíše zpátky na SSID, které je zadáno v prvním routeru.
- malli
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Oprašuju starší téma, protože jsem se vrátil k vyřešení problému a stále se nedaří.
2 stejné routery Honor XD20, chci propojit oba kabelem, aby oba tvořily jednu wifi síť.
R1) 192.168.0.1, připojený k internetu
R2) 192.168.0.2, připojený kabelem k prvnímu do portů LAN-LAN
První už víceméně bez problémů funguje, ale ten druhý, když připojím přímo k PC, tak ho vidím, po připojení k prvnímu routeru se na něj už nepřihlásím.
Nevím, jak druhý router nastavit, aby se připojil k internetu přes první router a navíc byl v síti přístupný:
Routery mají relativně chudé nastavení, ale tohle bych řekl, že je běžná věc, ne?
Co vybrat tady? Já zkusl zvolit Static IP s těmito nastavními, ale bohužel... Díky za radu.
2 stejné routery Honor XD20, chci propojit oba kabelem, aby oba tvořily jednu wifi síť.
R1) 192.168.0.1, připojený k internetu
R2) 192.168.0.2, připojený kabelem k prvnímu do portů LAN-LAN
První už víceméně bez problémů funguje, ale ten druhý, když připojím přímo k PC, tak ho vidím, po připojení k prvnímu routeru se na něj už nepřihlásím.
Nevím, jak druhý router nastavit, aby se připojil k internetu přes první router a navíc byl v síti přístupný:
Routery mají relativně chudé nastavení, ale tohle bych řekl, že je běžná věc, ne?
Co vybrat tady? Já zkusl zvolit Static IP s těmito nastavními, ale bohužel... Díky za radu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Chief4
- Začátečník
zkus to AP to je jediný co by mohlo jít, v zásadě static IP a DHCP nechceš protože pak prave aktivujes rezim "routingu" tedy presmerovani z jedne site do druhe
a je dost mozny ze tohle spoustu routeru ani nezvladne pracovat jako switch + wifi, tam se spis pocita s tim ze tam bude blbuvzdorne pripojeni bezdratove a druhy bude jako druhy wifi AP
a je dost mozny ze tohle spoustu routeru ani nezvladne pracovat jako switch + wifi, tam se spis pocita s tim ze tam bude blbuvzdorne pripojeni bezdratove a druhy bude jako druhy wifi AP
- Natural
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Určitě AP.
- malli
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Super, nastavení na AP pomohlo 
Sice mám pořád problém s připojením na druhý router - i když ho odpojím a připojím přímo k PC, tak se na něj prostě nejsem schopnej přihlásit.
Pomůže jen reset, pak naskočí nějaká adresa 192.168.3.1, na kterou se už přihlásím, ale při změně na 192.168.0.2 je to jak sázka do loterie - jednou ano, desetkrát ne. Ale s ničím mi to tu nekoliduje.
Budu zkoušet, každopádně už to aspoň nějak jede.
Díky.

Sice mám pořád problém s připojením na druhý router - i když ho odpojím a připojím přímo k PC, tak se na něj prostě nejsem schopnej přihlásit.
Pomůže jen reset, pak naskočí nějaká adresa 192.168.3.1, na kterou se už přihlásím, ale při změně na 192.168.0.2 je to jak sázka do loterie - jednou ano, desetkrát ne. Ale s ničím mi to tu nekoliduje.
Budu zkoušet, každopádně už to aspoň nějak jede.
Díky.
- eviljack
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Můžeš mu zkusit dát Režim přístupu Statická IP, tam nastavíš nějakou, co nejlépe zarezervuješ v tom první, který bude fungovat jako DHCP pro celou síť, a kabel dáš do WAN portu. Tak by to mělo fungovat bez problému. Abys lezl do nastavení toho podřízeného routeru, budeš mu asi muset změnit taky adresu pro administraci, jestli to teda umí (ale měl by, když říkáš, že občas se do něj dostaneš).
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
- Natural
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
To určitě ne. WAN je špatně.
Správně je ten ap režim, akorát se s tím nejspíš zapne i DHCP client, tedy má jinou adresu. Nastavená adresa může být jen fallback, když není dostupný DHCP nebo chvíli po spuštění.
Adresa toho druhého bude tedy buď v DHCP klientech na tom prvnim nebo se dá použít nějaký IP scanner třeba advanced IP scanner.
Ale asi to nemá cenu vůbec řešit pokud je nastavená WiFi, stejně nic víc tam nenajdeš.
Správně je ten ap režim, akorát se s tím nejspíš zapne i DHCP client, tedy má jinou adresu. Nastavená adresa může být jen fallback, když není dostupný DHCP nebo chvíli po spuštění.
Adresa toho druhého bude tedy buď v DHCP klientech na tom prvnim nebo se dá použít nějaký IP scanner třeba advanced IP scanner.
Ale asi to nemá cenu vůbec řešit pokud je nastavená WiFi, stejně nic víc tam nenajdeš.
- eviljack
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Asi jo, koukám, že už to malli i zkoušel někdy v červenci. Tak se asi bude muset smířit s tím, že bude mít dvě různé wifi.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro + Heco Aurora 700
Projektor Benq W1090
Projektor Benq W1090
- malli
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Ano, Natural má pravdu, druhý router dostal nějakou random IP adresu z DHCP prvního routeru.
To mě vůbec nenapadlo, automaticky jsem předpolkádal, že pevně nastavená IP adresa má přednost.
Tak skvělý, vyřešeno.
Díky.
To mě vůbec nenapadlo, automaticky jsem předpolkádal, že pevně nastavená IP adresa má přednost.
Tak skvělý, vyřešeno.
Díky.
- Mr.Nigga
- Středně pokročilý
Umí ten první router nastavit IP podle MAC adresy? Jestli jo, tak si to nastav tam
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
- malli
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
jj, to šlo, ale teď to nastavení druhého routeru vypadá takhle:
Adresa v síti WAN: 192.168.0.2 (to je IP adresa, kterou má první router přidělit na základě MAC adresy)
Adresa v síti LAN: 192.168.1.2 (nevím, jak přišel zrovna na tohle)
Připojit se dá přes obě adresy, jen s 192.168.0.2 má problém antivir
Adresa v síti WAN: 192.168.0.2 (to je IP adresa, kterou má první router přidělit na základě MAC adresy)
Adresa v síti LAN: 192.168.1.2 (nevím, jak přišel zrovna na tohle)
Připojit se dá přes obě adresy, jen s 192.168.0.2 má problém antivir
- Natural
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
No podle toho co píšeš je to zas špatně, já tyhle routery nikdy neviděl, ale to huawei - jestli to funguje, nech to být. Už jen mít to v "češtině" není záruka nastavit to, co je potřeba... Ono google translator v kombinaci s indickýma jazykovýma mágama s druhým úvazkem z callcentra nepodává nejlepší výsledky. Příště si rozhodně kup nějaký normální zařízení 

- malli
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Tady byl rozhodující faktor poměr cena/výkon.
Na možnosti nastavení jsem moc nekoukal, protože jsem předpokládal, že spojit dva routery do jedné wifi je běžná věc.
Každopádně to jede a už do toho nebudu vrtat. Díky všem za pomoc.
Na možnosti nastavení jsem moc nekoukal, protože jsem předpokládal, že spojit dva routery do jedné wifi je běžná věc.
Každopádně to jede a už do toho nebudu vrtat. Díky všem za pomoc.