po "upgradu" mé prastaré sestavy ( Asus P7P55D Pro, i5 750, 2x4GB RAM, bývala tam 650Ti, jakýsi podivný 520W zdroj Fortron Hexa jestli si vzpomínám, 5 disků a jedno SSD) na GTX760 začaly problémy. Windows občas přehodí písmenka, barvy písmenek atd., občas vidím artefakty ale zajímavé je, že se to děje bez jakéhokoliv vlivu na zatíženost PC. Někdy hraju hodiny hry, které toto PC vytěžují naplno, někdy stačí koukat na web a problém se objeví.
Vzhledem k tomu, že kutil od kterého jsem tento PC koupil zakryl z nějakého podivného důvodu nádech zdroje kusem kartonu, problém tipuji na zdroj, který se zřejmě vyhřál a když po letech dostal větší zátěž, prostě to nezvládá. Nasvědčuje tomu i to, že voltáž na CPU si líta kde chce, v biosu nastaveno celkem brutálních 1,35V i když by procesoru na těchto taktech mělo stačit něco kolem 1,28V a stejně v CPUZ vidím 1,28-1,31V. Musel jsem dokonce vypnout Loadline calibration, protože PC mělo tendence házet BSOD. Zdroj by podle kalulace měl být někde těsně pod 500W v zátěži, takže to celé dává smysl protože 760 má větší spotřebu než 650Ti (navíc je to edice MSI Hawk která byla připravená na OC a "potřebuje" 2x8PIN napájení a od předchozího majitele je tam jeden bios přetaktovaný do nesmyslu a musel bych ho flashovat, netuším čeho se snažil dosáhnout s původním chladičem a druhý má vyplé všechny ty serepetičky kolem spotřeby od výroby), ta přetočená i5 si také řekne o dost wattů a limit není CPU kterému je uplně jedno kolik voltů do něj nasypu, prostě se na 4GHz nedostanu v jakékoliv variantě přetaktování....ale tyhle takty zvládaly VŠECHNY tyto CPU, nejhorší co jsem kdy viděl zvládl jen 3,8 ale ani tam se prostě stejně nedostanu.
Chtěl bych jen potvrzení, že kolísající napětí ovlivňuje přetaktované paměti a ty pak dělají tuhle rotiku. Přeci jen než do dědečka nasypu peníze, je dobré vědět že práci nevzdává deska, ale zdroj.
Děkuji za rady