Asus RX6900XT TUF bottleneck
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- maski69
- Nováček
-
Asus RX6900XT TUF bottleneck
Ahoj,
mám dotaz, na CPU i5 8500 s 16GB RAM a B360 čipsetem mám na testování tuto kartu pro FullHD hry - běží na 24" - 144 freesync LCD.
Jde mi o FPS ve hrách, kdy jak jsem správně pochopil, je pro tuto kartu výkon CPU moc malý. Z měření a testu v několika hrách, mi připadá, že je tam řádově nižší framerate než s původní nVidií 1070Ti, hlavně FPS kolísá podle scény.
Karta jinak jede OK, tichá, na volnoběh mi připadá jede ve hrách skoro stále, nic nepadá, slyším jen cívky a to sotva (otevřený case).
Nejprve jsem kartu podtaktovával, ale bylo to nakonec zbytečné, vrátil jsem na default na profil Hraní a testoval dál.
V testech i hrách, mi ovladače ukazují 120 - 170W (v reálu bude asi více) a větráky se otáčí kolem 600 - 800 ot./minutu. Zajímavé je využití CPU, kdy v některých hrách jede jen na 60%, čili dodává VGA nepochopitelně málo výkonu/dat a VGA využití GPU 98%, ale stejně si jede na svých 150W a naopak jsou hry, kdy jede CPU na 100% a VGA sotva na 50% stále se 150W.
Až sem rozumím, hry CPU i GPU vytěžují různě.
Ale v testech na webech mi s tímto CPU karta ukazuje obecně výrazně nižší FPS (nejmenší rozdíl je v nejvyšších detailech a naopak).
Chápu, že rozdíly můžou dle netu být, ale aby byl rozdíl 30 - 50% FPS se stejným CPU i GPU dle netu , tomu nerozumím. Jedná skutečně o tak velký bottleneck (dle webu 40%), nebo je trabl v kartě?
Ovladače, BIOS aktuální, zdroj 700W. Laděním v BIOSu jsem rychlost trochu zvýšil, nicméně ty výsledky jsou stále divné.
Monitorovací AMD nástroje jsou fajn věc, byť někdy task manager ve WIN 10 (čisté instalaci) ukazuje o dost jiné hodnoty!
Bude asi lepší realizovat test s lepším CPU.
Nehoním FPS, jde mi jen o princip, nikam nespěchám.
Je to pro mne jen prostě trochu záhada, toť vše!
Děkuji za případný názor!
mám dotaz, na CPU i5 8500 s 16GB RAM a B360 čipsetem mám na testování tuto kartu pro FullHD hry - běží na 24" - 144 freesync LCD.
Jde mi o FPS ve hrách, kdy jak jsem správně pochopil, je pro tuto kartu výkon CPU moc malý. Z měření a testu v několika hrách, mi připadá, že je tam řádově nižší framerate než s původní nVidií 1070Ti, hlavně FPS kolísá podle scény.
Karta jinak jede OK, tichá, na volnoběh mi připadá jede ve hrách skoro stále, nic nepadá, slyším jen cívky a to sotva (otevřený case).
Nejprve jsem kartu podtaktovával, ale bylo to nakonec zbytečné, vrátil jsem na default na profil Hraní a testoval dál.
V testech i hrách, mi ovladače ukazují 120 - 170W (v reálu bude asi více) a větráky se otáčí kolem 600 - 800 ot./minutu. Zajímavé je využití CPU, kdy v některých hrách jede jen na 60%, čili dodává VGA nepochopitelně málo výkonu/dat a VGA využití GPU 98%, ale stejně si jede na svých 150W a naopak jsou hry, kdy jede CPU na 100% a VGA sotva na 50% stále se 150W.
Až sem rozumím, hry CPU i GPU vytěžují různě.
Ale v testech na webech mi s tímto CPU karta ukazuje obecně výrazně nižší FPS (nejmenší rozdíl je v nejvyšších detailech a naopak).
Chápu, že rozdíly můžou dle netu být, ale aby byl rozdíl 30 - 50% FPS se stejným CPU i GPU dle netu , tomu nerozumím. Jedná skutečně o tak velký bottleneck (dle webu 40%), nebo je trabl v kartě?
Ovladače, BIOS aktuální, zdroj 700W. Laděním v BIOSu jsem rychlost trochu zvýšil, nicméně ty výsledky jsou stále divné.
Monitorovací AMD nástroje jsou fajn věc, byť někdy task manager ve WIN 10 (čisté instalaci) ukazuje o dost jiné hodnoty!
Bude asi lepší realizovat test s lepším CPU.
Nehoním FPS, jde mi jen o princip, nikam nespěchám.
Je to pro mne jen prostě trochu záhada, toť vše!
Děkuji za případný názor!
Naposledy upravil(a) maski69 dne čtv 23. úno 2023, 07:25, celkem upraveno 1 x.
- spajdr
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Re: Asus RX6900XT TUF bottleneck
Jaky mas presne model toho 700W zdroje?
- alienGT
- Začátečník
-
CPU bottleneck jak svin. To ze prumer rika 60% nic neznamena. Otevri si behem hrani spravce uloh (ctrl+shift+esc). Dej vykon - CPU - pravy klik napravo do grafu - jednotliva vlaka. Urcite ti pobezi cast z nich na 100% - ty hlavni pro game engine.
Jestli chces overit vykon GPU - unigine superposition (4K optimized). Tam bys se svym CPU mel mit jen minimalni limit a grafika musi jet 95%+.
Jestli chces overit vykon GPU - unigine superposition (4K optimized). Tam bys se svym CPU mel mit jen minimalni limit a grafika musi jet 95%+.
7800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
- maski69
- Nováček
-
Děkuji, vytížení jednotlivých vláken prověřím. Unigine superposition neznám, hned to, až budu moci, spustím. To vypadá zajímavě!alienGT píše: ↑čtv 23. úno 2023, 06:24 CPU bottleneck jak svin. To ze prumer rika 60% nic neznamena. Otevri si behem hrani spravce uloh (ctrl+shift+esc). Dej vykon - CPU - pravy klik napravo do grafu - jednotliva vlaka. Urcite ti pobezi cast z nich na 100% - ty hlavni pro game engine.
- maski69
- Nováček
-
- Alfajk
- Začátečník
-
jake konkretni hry nejedou? zatizeni grafiky jde taky ruku v ruce v taktem gpu, ma pri 100% loadu i 50% loadu stale plne takty?
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
- maski69
- Nováček
-
- mouldy
- Středně pokročilý
V téhle sestavě nemá RX 6900 XT co dělat. Krom toho, že ten zdroj je nedostatečný nekvalitní krám, tak zbytek tomu výkonově neodpovídá.
Ryzen 9800X3D OC|| iCUE H150i ELITE CAPELLIX || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz CL28 TUNED || Sapphire RX7900 XTX OC 420W || Kingston KC3000 2TB || Toshiba 6TB Surveillance S300 || ROG STRIX 1000W GOLD || Be quiet! Silent Base 802 Airflow mode + iCUE || Dell S3422DWG
- maski69
- Nováček
-
To je taky v textu zmíněno a zdroj je bída, je to starej počítač.
V dotazu byl jen použito pro testování funkčnosti a hrubé rychlosti, čili šlo o to, zda je karta v pořádku.
V tom PC nezůstane.
- maski69
- Nováček
-
Ne, takty GPU se mění podle vytížení.
Testováno zatím na Wreckfest, GR:Wildlands a Need for Speed:Payback, zkusím ještě FH5 a posledního Dooma.
- alienGT
- Začátečník
-
To je normální, kdyz je GPU na CPU limitu. Nemusi mit top takty, kdyz nezvladne vic FPS a jede i se snizenym taktem kolem 50% zateze.
Tohle se mi deje i na moji karte, kdyz jsem na v-synchu 175Hz a grafice staci polovicni vykon na tyto FPSka. Jiny důvod, chovani stejne.
Tohle se mi deje i na moji karte, kdyz jsem na v-synchu 175Hz a grafice staci polovicni vykon na tyto FPSka. Jiny důvod, chovani stejne.
7800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
- maski69
- Nováček
-
Zdravím, v unigine superposition výsledky ve 4K i FullHD odpovídají ostatním rx6900xt. Spotřeba 270W a větráky se pořádně roztočily. Děkuji za TIP!
U PC testů jsem skončil u 3DMarku před dvaceti lety..
Herní bottleneck ověřen, nevěřil bych, dokud jsem to neviděl v praxi.
Grafiku můžu v klidu pustit do světa a vrátit se ke své 1070Ti.
Děkuji za názory a postřehy.
Hezký večer!
U PC testů jsem skončil u 3DMarku před dvaceti lety..
Herní bottleneck ověřen, nevěřil bych, dokud jsem to neviděl v praxi.
Grafiku můžu v klidu pustit do světa a vrátit se ke své 1070Ti.
Děkuji za názory a postřehy.
Hezký večer!