Prvotní problém nastal při výměně CPU Ryzen 7 5700X na Ryzen 7 5700G.
Po výměně jsem spustil PC, kdy před naběhnutím přihlašovacího okna do Windows naběhl dialog bílého písma na černém pozadí (zkráceně potíže s fTPM).
Problém jsem vyřešil v nastavení BiOSU (TMP), které bylo stejné z předchozího CPU, ale pouze jsem opětovně překlikal nastavení a ono se to chytlo. Dialog s TPM před načtením Windowsu se již nezobrazil, ale zůstal mi jeden problém...
V zabezpečení zařízení je žlutý vykřičník viz přiložený print. Když kliknu na přejít do nastavení (zabezpečení zařízení), tak vyběhne dialogové okno s hláškou, že stránka není k dispozici - stránka, ke které se pokoušíte získat přístup, nemá žádné podporované funkce a není k dispozici.
Když kliknu na žlutý vykřičník, tak se mi zobrazí ZABEZPEČENÍ ZAŘÍZENÍ - zabezpečení, které je integrální součástí vašeho zařízení ochrana místní autority zabezpečení je vypnutá. Vaše zařízení může být zranitelné. Pod tímto textem je další odstavec PROCESOR ZABEZPEČENÍ (zelená fajfka) - Váš procesor zabezpečení, který se označuje jako čip TPM (Trusted Platform Module), poskytuje dodatečné šifrování pro vaše zařízení.
- na podpoře Windows mi bylo řečeno, abych v příkazovém řádku nastavil (jako administrátor) devmgr_show_nonpresent_devices=1, následně ve správci zařízení zobrazil odpojená zařízení, ale starý TPM chip nebyl k nalezení (je zde pouze původní 2.0, který běží) V tpm.msc je stav TPM v pořádku s aktuální verzí. Dále jsem spustil powershell (jako administrátor) a v něm zkusil reste Defenderu: Get-AppxPackage Microsoft.SecHealthUI -AllUsers | Reset-AppxPackage.
Po zadání se nic nezměnilo.
--> Mám stažené ovladače a aktualizace k CPU od AMD, Windows aktualizace, BIOS aktualizován na nejnovější verzi 3002 (BIOS také restartován), TPM verze aktuální
--> V BIOSU nastavené, povolené TPM
--> Základní deska TUF GAMING B55M-E WIFI
Bohužel se zde nevejde moc printů obrazovek, tak zasílám úplný základ. Případně mohu zaslat někam jinam.
Předem děkuji za tipy.
Zabezpečení zařízení (Windows) - nový procesor
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
- Jonny5ka
- Nováček
-
Zabezpečení zařízení (Windows) - nový procesor
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Krteq
- Čestný člen
-
Re: Zabezpečení zařízení (Windows) - nový procesor
Však to TPM resetuj, Win stále očekává staré klíče, ale fTPM v jiném CPU má logicky klíče jiné.
BitLocker nebo jiné šifrování dat/disku, který TPM používá, využíváš nebo ne?
BitLocker nebo jiné šifrování dat/disku, který TPM používá, využíváš nebo ne?