s blížícím se vydáním 7800x3D bych rád definitivně vybral vhodnou desku. Původně jsem vybral Asus B650E-E. Pak jsem ale začal trochu pročítat různé zahraniční fora, kde se lidé, víceméně, shodují na tom, že pokud AM5, tak rozhodně ne desku od Asusu a MSI, kvůli slow bootu a dalším problémům s pamětmi.
Co jsem pochopil, tak se doporučují desky od Gigabyte a Asrock, což jsou desky, kterým bych se, za normálních okolností, vyhnul obloukem. Každopádně Gigabyte má mít, údajně, nejlepší kompatibilitu pamětí a nejrychlejší bootování systému.
Jak to vidíte vy a jaké máte zkušenosti?
Nechci být paranoidní, ale nemohl jsem si nevšimnout toho, jak se množí posty ohledně problémů kolem AM5 platformy. Všechny tyhle posty se týkají dost podobných věcí, ale jde většinou o problém s bootovaním, EXPO, bsod. Už jen, když jsem se díval na různé recenze od lidí k dražším deskám od Gigabyte, tak ty workaround postupy, jak systém vůbec zprovoznit, aby počítač najel do oken. Upřimně z toho nemám úplně dobrý pocit. Nemám problém poskládat a doladit menší detaily u kompu, ale nerad bych byl nějaký betatester, abych nasypal skoro 30k do nové platformy a pak trávil hodiny tím, že budu pročítat fora, jak vůbec zprovoznit systém. Netýkalo se to jen desek od Gigabyte, ale jde v podstatě o všechny výrobce.
Nerad bych, aby to vyznělo jako nějaký hate post. Chtěl bych idelálně, co nejvíc plug n play systém, abych se nemusel s*rat s takovýma věcma, jako je odpojování zdroje a resetovaní biosu apod. Moje poslední AMD bylo FX-4100 a od té doby jsem měl pouze Intel. Nemám zkušenosti s novýma AMDčkam a proto budu rád za Vaše přátelské rady a odpovědi