fast startup prestal fungovat
Moderátor: Loki5567
- yablos
- Nováček
-
fast startup prestal fungovat
Ahoj,
máte tip, co by mohlo způsobit, že přestal fungovat fast startup ve win? Projevuj se tak, že když se dá vypnout systém, tak se chvíli vypíná a nakonec vrátí zpět do loginu.
V Event logu systému se vše tváří "růžově", žádný problém.
Po vypnutí Fast startup se pak systém v pořádku vypne, ale právě dříve fungoval bez problému dokud se nestala jedna věc z těchto:
- aktualizace nvidia driverů - ovšem od té doby už proběhly další 2
- výměna ram - test se tváří ok
- flash biosu - nastavení zůstalo, zkoušeno i vyresetovat a nastavit znova tak jako když fungoval až na 1 bod***:
!- zapnutí resizebar: mělo za následek vypnutí CMS v biosu *** prý nutná podmínka pro resizeho.!
Poslední bod je favorit a teď.
má někdo zkušenosti že mu resizebar a fast startup dohromady jede?
CMS zapnout zpět znamená, že systém zase hrábne do bootovací partitions a s tím neradno si moc zahrávat.(při vypntí do něčeho hrábl)
Zkoušeno bez úspěchu:
- jiné nv drivery
- update intel chipset drivers
- různé nastavení acpi sX...s4+s5 sleep modes v biosu
Cílem samo je, faststartup i resize zapnuto
hw změna:
vymena ram na ddr4 kingston fury renegade 3600MT 2x16
zůstalo:
asus z370a - bios 3004(update), win 10x64 pro,ssd, rtx3060
Event log(poslední událost)
bez fast startup:
The kernel power manager has initiated a shutdown transition.
Shutdown Reason: Kernel API
event log S fast startup:
User-mode process attempted to change the system state by calling SetSuspendState or SetSystemPowerState APIs.
Díkt za tipy co omrknout, změnit
máte tip, co by mohlo způsobit, že přestal fungovat fast startup ve win? Projevuj se tak, že když se dá vypnout systém, tak se chvíli vypíná a nakonec vrátí zpět do loginu.
V Event logu systému se vše tváří "růžově", žádný problém.
Po vypnutí Fast startup se pak systém v pořádku vypne, ale právě dříve fungoval bez problému dokud se nestala jedna věc z těchto:
- aktualizace nvidia driverů - ovšem od té doby už proběhly další 2
- výměna ram - test se tváří ok
- flash biosu - nastavení zůstalo, zkoušeno i vyresetovat a nastavit znova tak jako když fungoval až na 1 bod***:
!- zapnutí resizebar: mělo za následek vypnutí CMS v biosu *** prý nutná podmínka pro resizeho.!
Poslední bod je favorit a teď.
má někdo zkušenosti že mu resizebar a fast startup dohromady jede?
CMS zapnout zpět znamená, že systém zase hrábne do bootovací partitions a s tím neradno si moc zahrávat.(při vypntí do něčeho hrábl)
Zkoušeno bez úspěchu:
- jiné nv drivery
- update intel chipset drivers
- různé nastavení acpi sX...s4+s5 sleep modes v biosu
Cílem samo je, faststartup i resize zapnuto
hw změna:
vymena ram na ddr4 kingston fury renegade 3600MT 2x16
zůstalo:
asus z370a - bios 3004(update), win 10x64 pro,ssd, rtx3060
Event log(poslední událost)
bez fast startup:
The kernel power manager has initiated a shutdown transition.
Shutdown Reason: Kernel API
event log S fast startup:
User-mode process attempted to change the system state by calling SetSuspendState or SetSystemPowerState APIs.
Díkt za tipy co omrknout, změnit
- Jey
- Středně pokročilý
-
Re: fast startup prestal fungovat
Jesli máš UEFI s GPT a neexistuje k tomu nějaký zvláštní důvod, tak nepotřebuješ mít zapnuté CSM. Zapíná se kvůli starému hardware a zpomaluje boot.
Re-Size BAR nejde mít zapnuté spolu s CSM.
Pro Resize-BAR musíš mít zapnuté Above 4G Decoding. Co se týče fast bootu, nebo ultra fast bootu nevím. Používám normální boot, je tam rozdíl sekunda.
Re-Size BAR nejde mít zapnuté spolu s CSM.
Pro Resize-BAR musíš mít zapnuté Above 4G Decoding. Co se týče fast bootu, nebo ultra fast bootu nevím. Používám normální boot, je tam rozdíl sekunda.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- yablos
- Nováček
-
- jasne, neni problem
Pozor, nezamenovat fast boot(ten je v biosu a nezajimavy, jak pises +-par sekund kvuli post inicializaci zarizeni) vs fast startup je ve win a zde je rozdil extremne podstatny.
A o ten prave jde, "pokazil" se
- Jey
- Středně pokročilý
-
1) nepoužívám Windows 11
2) PC dávám v 99% do režimu spánku a nevypínám, nějaký restart provádím 1x do měsíce, shutdown provádí akorát výpadek elektřiny (nastaveno power off)
.. to je notebook nebo proč řešíš úplné vypínání? Přijde mi to jako úplná blbost. A ztráta času.
EDIT: Dobře, dejme tomu že to není úplná blbost (mohlo by to fungovat, když už to tam je). Ale teď jsem zkoušel přechod do režimu spánku a jde o 2-3s (vše se uloží do paměti a swapu) a návrat další 2-3s, zapnutí mám nastavené na stisk klávesy / kliknutí myši. Spotřebu jsem neměřil, nejspíš se napájí RAM, USB, základní deska.
2) PC dávám v 99% do režimu spánku a nevypínám, nějaký restart provádím 1x do měsíce, shutdown provádí akorát výpadek elektřiny (nastaveno power off)
.. to je notebook nebo proč řešíš úplné vypínání? Přijde mi to jako úplná blbost. A ztráta času.
EDIT: Dobře, dejme tomu že to není úplná blbost (mohlo by to fungovat, když už to tam je). Ale teď jsem zkoušel přechod do režimu spánku a jde o 2-3s (vše se uloží do paměti a swapu) a návrat další 2-3s, zapnutí mám nastavené na stisk klávesy / kliknutí myši. Spotřebu jsem neměřil, nejspíš se napájí RAM, USB, základní deska.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- yablos
- Nováček
-
U mixu stanice dev-game-virtual host rezimy jako sleep,hybrid sleep, hibernace a podobne jsou nerealne. Proto pouze shutdown. Cisty restart jsou desitky minut do pouzitelneho stavu a fast startup to da do jednotek minut(win services nemusi startovat a podlehat reinitu).
Ono staci pouzit obyc sql server s par TB db i bez virtualu a hned jsou jasne konsekvence. Ani generacne rychlejsi hw na celkovy cas nema prilis vliv.(ssd raid neurychlis a propustnost cpu/ram da par vterin)
Ale co tuhle sikovnou funkci mohlo odstavit....
Ono staci pouzit obyc sql server s par TB db i bez virtualu a hned jsou jasne konsekvence. Ani generacne rychlejsi hw na celkovy cas nema prilis vliv.(ssd raid neurychlis a propustnost cpu/ram da par vterin)
Ale co tuhle sikovnou funkci mohlo odstavit....
- Jey
- Středně pokročilý
-
Dobře, měl jsem za to, že jde o private segment a ne o enterprise. Přesto se pokusím poradit. Zkusil bych detailně projít logy pomocí event vieweru (či podobného).
- yablos
- Nováček
-
Není to enterprise, ale herni mašina i s virtualkama pro ostatní členy domácnosti. Na pracovní věci bych neotravoval, k tomu je support a servery 24/7
Co pomůže pro okouknuti?
Napadá mne:
1)- Vyčistit sys log, dát vypnout Ulozit log.
2)- zopakovat to samé s vyplym fast startup(akorát v logu bude víc balastu, neb proběhne i powerup následně)
Nebo? (nějaká trasování utilita?)
Co pomůže pro okouknuti?
Napadá mne:
1)- Vyčistit sys log, dát vypnout Ulozit log.
2)- zopakovat to samé s vyplym fast startup(akorát v logu bude víc balastu, neb proběhne i powerup následně)
Nebo? (nějaká trasování utilita?)
- yablos
- Nováček
-
V příloze logy dle předchozího příspěvku. Se zaplým a pak vyplým fast startup(system i app log zvlášť). Držím palec, ať Tě něco trkne, v nich nevím moc co hledat/má vliv.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Jey
- Středně pokročilý
-
Taky popřeju hodně štěstí. Moje pomoc už byla vyčerpána. Ale tohle je asi jediné místo, kde bys mohl něco objevit. Případně třeba metodou "Najdi 5 rozdílů".