Nvidia problemy s napajenim - 12vhpwr 90° adapter...?

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
TomiMomi
Začátečník
Začátečník

Nvidia problemy s napajenim - 12vhpwr 90° adapter...?

Příspěvek od TomiMomi »

Dobrý den

Přemýšlím o koupi RTX 4090. Kupoval bych spolu s tim i novy ATX 3.0 kompatabilni zdroj. Chci se ale zeptat... Vim ze pred par mesici okolo toho byli kauzy s tim napejecim kabelem a jeho redukcemi... ze se "tavily/"horeli"", bylo tam proste riziko... Neco malo jsem si o tom zpetne zjistoval a co jsem pochopil tak napred se zdalo ze je problem jen s redukcemi několika těch PCI-E napájecích kabelů do jednoho toho nového napájecího kabelu - konektoru - 12vhpwr...

Pak se ale ukázalo že i když nepoužíváte redukce ale máte přímo ATX 3.0 kompatabilni zdroj/PSU a primo ten novy kabel/konektor urceny do 12vhpwr, tak se to stejne tavi (!). Takze problemy jsou jak s redukcemi tak primo s tim kabelem... Pry je hlavne problem v tom ze se to nesmi "moc" (vubec) ohýbat, ani vertikalne ani horizontalne... Pry snad nejdrive 3cm od konektoru to jde "bezpecne" ohnout... Problem je ze to je uz moc nad clearance vetsiny skrini a pokud to budete respektovat, tak proste bocni plech skrine nebudete moci zavrit/nandat...

Je toto všechno pravda, nebo se něco změnilo/vysvětlilo od té doby...?

Pokud vím, tak řešením by mohli být specializovane adaptery ktere ten kabel BEZPECNE ohnou o 90 stupnu rovnou dolu primo z konektoru, pak můzete rovnou zapojit kabel a uz se nic ohybat nebude... viz např. toto:

https://store.cablemod.com/12vhpwr-angled-adapter/

Je to pravda? Podle toho jak já to chápu a videa co jsem sledoval, tak by toto dedikovane specializovane reseni bylo nejlepsi a nejbezpecnejsi, správně ? ALE (!) jde neco podobneho sehnat na CZ trhu...? Co jsem se zbezne dival nic jsem takoveho nenasel...?

EDIT: A rovněž postraní dotaz, nez koupím RTX 4090 tak budu muset asi s novým zdrojem ATX 3.0 používat svoji stávající starou GTX 1070 která má ten standardní "starý" jeden 1x8 pin (myslím že se tomu tak říká)... I ten nový ATX 3.0 standard zdroj mi umožní připojit tuto starou GTX 1070 kartu co chce jen jeden 1x8 pin...? (má pořád potřebné zdířky/kabely i pro toto ten nový zdroj)..

Díky
Hladis
Moderátor
Moderátor

Re: Nvidia problemy s napajenim - 12vhpwr 90° adapter...?

Příspěvek od Hladis »

Sis mohl vysledek tehle "afery" precist zde viewtopic.php?t=295090&start=60 , jediny problem je nesikovnost uzivatele. Staci ten kabel radne a plne zastrcit a nic se tavit nebude.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Jojo, nic neohýbat, řádně zastrčit, 3x se pokřižovat, svlažit svěcenou vodou, 5 minut zaříkávát a možná se nic nestane.

Ale jasně... není žádný problém a "za všechno může uživatel" :roll:

Ono záleží i na tom, jakou redukci zrovna bude mít přibalenou. Existuje hned několik variant a samotné konektory na PSUs se taky liší podle výrobce
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Brutálních 0.05% vadných kusů v době kdy ty karty byly pár dní na trhu. Dneska to půjde limitně k nule...

Nikdo s těch co mu to shořelo to samozřejmě nepřizná.

Je zajímavé, že před 4090 ty konektory nehořeli. :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
killerek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od killerek »

Tak s vydanim 4090 se zkombinovalo vice faktoru nez predtim, ne? Umisteni na bok grafiky, utopeni konektoru na grafice a tim horsi vizualni kontrola, neslysitelne cvaknuti a v kombinaci asi i s nizsi kvalitou tech redukci to holt nejake konektory odnesly. Nejspise si na to lidi zacali vice davat bacha. I tak ten konektor prosel revizi.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Být to 1% vidím to na výrobce, ale o dva řády níže to vidím na uživatele. :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Tohle je jednoznačně chyba uživatele a zároveň (v 0,05% případů) chyba výrobce. Chyba v tom, že ten konektor nevyrobili 100% blbuvzdorný. Což z principu ani nešlo, ale nějaké cvaknutí tam třeba být mohlo, nebo třeba přiložená velká karta s obrázkovým návodem. Na druhou stranu je třeba si přiznat že i grafická karta (v ceně +- řádově desetitisíců) vyžaduje odbornou montáž a ne každý oplývá potřebnou odborností pro její instalaci (nebo vůbec odborností pro instalaci jakéhokoliv hardware).
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Hele viděl jsem shořelé PCIe konektory... Vždy to byla vína uživatele, protože buď měl bordel v konektoru a nebo to neměl docvaknutý...

Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

python.p píše: úte 11. dub 2023, 19:19 Hele viděl jsem shořelé PCIe konektory... Vždy to byla vína uživatele, protože buď měl bordel v konektoru a nebo to neměl docvaknutý...
Když jsem měl bezcennou zastaralou grafiku, používanou jen jako zobrazovadlo, kde byl snad ještě molex, tak jsem se nebál připojit přídavné napájení za chodu (to byl problém, protože se tam trochu objevoval oblouk, zdroj případně vypnul) a odpojit za chodu (to nebyl problém vůbec, pokud se úkon provedl dostatečně rychle).
rosta
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od rosta »

Použivám neoriginalní kabel a nemam atx 3.0 zdroj. Problém tam prostě není, bud v klidku. 3x se koukni ze si to zacvakl na doraz.
CPU: Intel core i9 13900K MB: Asus z790 hero RAM: G.Skill 32gb ddr5 @7800mhz cl36 HDD: 2TB Seagate SSD: Corsair Force Series MP510 960GB, Samsung 960 PRO 1TB GPU: TUF 4090 PSU: Corsair HX1200i ostatní: NZXT internal usb hub, aquaero 6, BT 4.0 nano usb tp-link ub400 Vodní chlazení: dva okruhy, dvě pumpy, 5 chladičů a spousta trubek Monitor: Samsung Odyssey G9
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“