Vodní chlazení zdroje - nápady, řešení, fakta...

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Vodní chlazení zdroje - nápady, řešení, fakta...

Příspěvek od Stoobi »

Chtěl bych tady trochu podiskutovat o chlazení zdroje vodou. Jedná se mi hlavně o vaše názory na wb do zdroje. Radek_B mi bude dělat bloky na zakázku a zatím jsme se tak nějak dohodli na tomto řešení:
Obrázek

Ale našli jsme tam i nějaké nedostatky a to hlavně nedostatek místa pro fitinky a při případné seriové výrobě taky nekompatibilnost se všemi zdroji. U mě se jedná o LCpower 550W a i do jiných zdrojů původně se 120mm fanem by měl pasovat, ale pro použití ve zdrojích s 80mm fanem by to bylo o náhodě, zda je nad pasivama dost místa. Tak bych chtěl, jestli nemáte někdo nápady na úpravu nebo i jiné řešení. Berte ale v potaz taky to, aby byl blok dostatečně výkoný.

A ještě bych chtěl poprosit všechny flamery a posthuntery, aby se postování zde zdrželi. nechci tady číst názory jako "na co chladit zdroj vodu" a nebo "voda ve zdroji? To bych si nikdy nedal". Chtěl bych prostě smysluplnou a konstruktivní diskuzi na tohle téma, které ještě není moc rozvinuté, ale zasvěcenější vědí, že vodník ve zdroji je dobře použitelnej...

Tak co myslíte?
OverKill
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OverKill »

A kam to chces presne do toho zdroje ulozit? Kdybych to delal ja tak bych vysrouboval pasivy a mezi kondenzatory bych dal tydle bloky. Nic proti ale ty to budes davat do okruhu s procakem a ostatnima vecma? Cim to chladis?
CPU:Athlon 2600+@3200+ Barton water coolingMB:Epox 8kra2+RAM:512MB DDR 400Mhz KingStonVGA:nVidia GeForce 5600XTSOUND:SoundBlaster Audigi pro platinum eXHDD:Maxtor 80GB,Seagate Baracuda Sata 80GBHitachi Deskstar Sata 160GB
OverKill's Casemod 1.0
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Prostě na místo 120mm fanu by přišly tyhle bloky posazený na pasivech...uvažoval jsem i o výměně místo pasivů...prostě na blok přidět takový měděnný Lko a přidělat místo těch pasivů, ale nevím, jestli by se mi podařilo pasivy oddělat...

A bude to zapojený v okruhu se vším ostatním, tedy: CPU, NB (ještě nevím jistě), GPU, HDD...radiátor Likov (2x120mm fan), Eheim 1048. Podle mě by to mělo uchladit...
OverKill
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OverKill »

Stoobi píše:Prostě na místo 120mm fanu by přišly tyhle bloky posazený na pasivech...uvažoval jsem i o výměně místo pasivů...prostě na blok přidět takový měděnný Lko a přidělat místo těch pasivů, ale nevím, jestli by se mi podařilo pasivy oddělat...

A bude to zapojený v okruhu se vším ostatním, tedy: CPU, NB (ještě nevím jistě), GPU, HDD...radiátor Likov (2x120mm fan), Eheim 1048. Podle mě by to mělo uchladit...
Aha tak to ti uchladi jinak jak mas pridelany ty pasivy ja je tam mam jenom prisroubovany takze me by to problem nedelalo
CPU:Athlon 2600+@3200+ Barton water coolingMB:Epox 8kra2+RAM:512MB DDR 400Mhz KingStonVGA:nVidia GeForce 5600XTSOUND:SoundBlaster Audigi pro platinum eXHDD:Maxtor 80GB,Seagate Baracuda Sata 80GBHitachi Deskstar Sata 160GB
OverKill's Casemod 1.0
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

No jsou tam jen přišroubovaný...teda teď si nejsem jistej...někde jsem je viděl ještě připájený k plošňáku, takže bych se musel podívat...ale spíš je problém se dostat k těm šroubkům... :sad:
3lemen7
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 3lemen7 »

Nevim presne jak sou ve zdrojich LCpower reseny pasivy, kdyztak zkus hodit pls fotku... Chci videt jak nakonec dopadnou ty bloky a jak se tam narvou, pokud budou dobre zpracovany tak to bude chladit asi hodne dobre. Hrejou se ti ty pasivy ve zdroji hodne (tolik asi ne kdyz je to 550W)?
dymONE
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dymONE »

Pochopte ze zdroj MUSITE ofukovat !!! To uz je davno zistene, a keby sa to nemuselo, tak by uz malo davno kopu ludi vodu aj v zdroji. Proste okrem tranzistorov ktore su na pasivoch su tam toroidy a dalsie prvky ktore bez airflowu trpia prehrievanim, a zdroj rychlo umiera. Uz nejeden clovek sa natom presvedcil sam :wink:
Intel Core2Duo E8400™@ 4050MHz (1,3V real in LOAD) >Prime stable< || eVGA 680i SLi A1 (P32) || all fans @ 5V
silent wc system [D-Tek FuZion + GPU + NB + SB + HDD + DDC Ultra+AC top + MCR320QP + Trodas's res + 11/15 Tygon tubing]
4x1024MB A-DATA Vitesta 800+ EE (D9GCT) @ 900MHz 4-4-4-8 (2,2V real) || 2x ASUS 8800GT 512MB SLI
3x WD5000YS - 500GB + Samsung SP2004C-200GB || Samsung SH-S183A || 22" LCD Dell™ E228WFP
Chieftec DA-01B-D - Bigtower || CORSAIR HX620|| Logitech Cordless MX + MX510 + MOMO Racing + DFP
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Digitaldoom »

promiň stoobi ale tady ti to musim zkritizovat ...skutečně sem si to zjišťoval a zdoj se musí chladit vzduchem....voda ani pasivy nic nevyřeší silně zvyšují riziko přehřátí a vyhoření (možná explozi) mám to zjištěno od kluků z FEL(Fakulta elektrotechniky) :oops:

a zdoj který na to není stavěn jako třeba právě ten tvůj je obzvláště nebezpečné takto upravovat....některé věci prostě nepředěláš.... :) radím ti vybodni se na to a zmoduj ho jenom a nech ten větrák bejt .... ono nejde ani tak o to chladit ty pasivy.... musíš chladit ty elektro součástky co jsou po celé ploše ve zdroji :oops:
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Ale já jsem neřekl, že v tom zdroji nebude fan. Nejdříve tam měl být jen ten blok, to je pravda, ale nakonec jsem po delší diskuzi tady na foru rozhodl, že tam dozadu hodím pomaloběžnou 80 fan. Prostě jen aby protáhla nějakej ten vzduch...ale pořád budou ty bloky výhodou. Ty pasivy se pokud vím hřejou poměrně dost, takže to zdroji vůbec neuškodí...

LCpower má pasivy hodně nízký (fotka níže), takže se nad ně blok vejde. Dost jsem přemýšlel, jestli zdroj vodou chladit nebo ne...a nakonec jsem se rozhodl, že ano. Vím, že někomu se to může zdát zbytečné, když tam stejně bude fan, ale mě to nepříde vůbec špatný. A nějaký protečení vody - to se snad u kvalitního bloku nestane... :oops:

Obrázek

//EDIT: I když teda musím říct, že jste mi teď nasadili hodně velkýho brouka do hlavy...:( Teď jsem nějak začal uvažovat, jestli ten blok dělat. Nejhorší je, že už jsem i zdroj více méně na to připravil...:( Kurnik. Tenhle týden mi nic nevychází...:( teď ještě trochu OT: Koupil jsem si fany, který mi naknec nevyhovujou - sakra - kdyby jste náhodou někdo chtěl tichý modře svítící fany CoolerMaster, tak napište, mám tady tři nový...
dymONE
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dymONE »

NO ja by som len tolko povedal, ze je to zbytocna praca naviac, zbytocne naklady, a zbytocne riziko. Proste si zo spodu vyzrez dieru na 120mm fan a daj tam nejaky tuchy fan na 5V. Vysledokm bude ticho ako s vodnikom + fan a ktomu usetris aj prachy aj ruky ... a mozno aj nejaky odaleny HW .. co sa ale pri dobre konstruovanom bolku len tak nestane.

Ak mas LC tak to neries ... kup si tento fan ktory je uz na 12V super tichy a mas pokoj.
Intel Core2Duo E8400™@ 4050MHz (1,3V real in LOAD) >Prime stable< || eVGA 680i SLi A1 (P32) || all fans @ 5V
silent wc system [D-Tek FuZion + GPU + NB + SB + HDD + DDC Ultra+AC top + MCR320QP + Trodas's res + 11/15 Tygon tubing]
4x1024MB A-DATA Vitesta 800+ EE (D9GCT) @ 900MHz 4-4-4-8 (2,2V real) || 2x ASUS 8800GT 512MB SLI
3x WD5000YS - 500GB + Samsung SP2004C-200GB || Samsung SH-S183A || 22" LCD Dell™ E228WFP
Chieftec DA-01B-D - Bigtower || CORSAIR HX620|| Logitech Cordless MX + MX510 + MOMO Racing + DFP
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

mno tak tam narvy ty bloky a zkus tam nechat i ten 120 fan :) a máš to jenom pro frajeřinu...

nevim ale zrovna zdroj bych skutečně vylepšoval velmi opatrně :) přece jenom si hraješ s nejnebezpečnějšim zařízením v PC :) ale jetli tam hodlá nechávat alespoň nějaký větrák a dát tam ty bloky tak to by mohlo bejt ještě v pohodě....

mno sem zvědav na výsledky....předpokládam že ta plechová krabice půjde celá pryč :oops:
OverKill
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OverKill »

dymONE píše:NO ja by som len tolko povedal, ze je to zbytocna praca naviac, zbytocne naklady, a zbytocne riziko. Proste si zo spodu vyzrez dieru na 120mm fan a daj tam nejaky tuchy fan na 5V. Vysledokm bude ticho ako s vodnikom + fan a ktomu usetris aj prachy aj ruky ... a mozno aj nejaky odaleny HW .. co sa ale pri dobre konstruovanom bolku len tak nestane.

Ak mas LC tak to neries ... kup si tento fan ktory je uz na 12V super tichy a mas pokoj.
xima ma vo hodne lepsi...
Chapes ze on toho vonika tam proste chce mit tak mu nemusis radit aby ho tam nedaval precti si nejdriv co psal v tom prispevku na hore a pak mej k tomu pripominky
citace píše:"na co chladit zdroj vodu" a nebo "voda ve zdroji? To bych si nikdy nedal". Chtěl bych prostě smysluplnou a konstruktivní diskuzi na tohle téma...
OverKill's Casemod 1.0
dymONE
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dymONE »

Hele ja som mu to nevymluval, akurat som napisal ze preco je to uplne zbytocne. To ci si to ona da do zdroja to je jeho vec, ja som len napisal ze je to zbytocne + zbytocne predrazene a pracne. Btw .. ja som si to cital , tak neprud.

Ktomu fanu ... poradil som mu ten, pretoze Xima tie tiche fany nema, a vyzera to ze ani ich mat uz nebude :( co je velka skoda, pretoze ich sam pouzivam a viem ake su tiche. Ale tie co som poradil jemu su rovnako tiche, a to jako fakt. Mal som ich doma, takze viem co hovorim.
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Pár z Vás asi můj mod viděla a tak vědí, že tam 120mm fan byl, ale oddělal jsem ho a taky možná víte, že ten zdroj bude napůl venku. No uvidíme, ale čekal jsem od Vás i nějaký návrhy na jiný řešení toho bloku...to nikoho nic nenapadá?
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Stoobi píše:Pár z Vás asi můj mod viděla a tak vědí, že tam 120mm fan byl, ale oddělal jsem ho a taky možná víte, že ten zdroj bude napůl venku. No uvidíme, ale čekal jsem od Vás i nějaký návrhy na jiný řešení toho bloku...to nikoho nic nenapadá?
mno ne kromě odělání těch stávajících hliníkových bloků a namodelování stejných (alespoň co do tvarua rozměru na stycích se součástkami)

jinak jako vnitřní uspořádání bloku není co měnit... buď navrhnutá hadovitost nebo dovnitř - tam-otočka - zpátky - otočka - tam - a ven.... :oops:
3lemen7
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 3lemen7 »

Jestli se ti ty pasivy hrejou hodne, tak tam toho vodnika urcite dej, akorat sem celkem zvedavej jak ho tam narves. Mista okolo tech pasivu moc nemas, kdyz je das nahoru na ty pasivy tak to podle me nebude az tam efektivni, takze chci videt jak nakonec dopadnes, hodne stesti :)
Pajax
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajax »

Pasivy ve zdroji se nemusí chladit hadem, bohatě stačí ohnuta měděná trubička - šikovně rozpláclá, zbroušená... Nebo nerozpláclá a vsazená do U(s podtržítkem) hliníkového/měděného pouzdra. Větrák potom stačí na velmi malé otáčky...
Co tě nezabije teď, to uspěje později.
Slepé uličky je třeba prozkoumat a světu oznámit: Tudy ne, přátelé.
"Very sad life. Probably have very sad death, but at least there is symmetry."
KLON
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KLON »

Pajax píše:Pasivy ve zdroji se nemusí chladit hadem, bohatě stačí ohnuta měděná trubička
pravda, staci ti jen medena trubka naletovana na medenym Lku navic kombinaci med/plexi bych do zdroje nak nedaval, kvuli teplotni roztaznosti. Jestli je to pojisteny nakym Okrouzkem, tak bych tam nedaval hada ale udelal normalne rovnou cestu, to staci a nebude ti to brzdit prutok. urcite bych si hlidal teplotlu a pripadne vymenil kondiky za naky s vyzssi max. teplotou aby ti v tom pak nakej nebouch.Docela by zdroji pomoho udelat mu steny z toho tahokovu nebo jak se to menuje, takovy to jemny pletivo, aby to mohlo samo vetrat.Taky sem o tom jednudobu premejslel ale nak se mi s tim nechtelo delat.Tobe v tom ten 12cm fan tak vadi ?
masakr_cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masakr_cz »

KLON píše:Tobe v tom ten 12cm fan tak vadi ?
Stoobi tam ten vetrak uz nema (vadil mu) a vepredu a vzadu ma danej tahokov.

Ja bych tam toho vodnika dal, ta pomalobezna 80 to pak uchladi uplne v pohode protoze hlavni zdroj tepla bude eliminovan vodnikem.

Toho vodnika bych udelal z Cu trubicek (+kolena) do u, aby ti to vylezlo tema dirama co mas vyrizly v tahokovu, no a na to ucko bych pripajel dva tlusty plechy na ktery by se prisroubovyly ty soucastky.

Nic novyho ale chtels slyset jiny nazory.
Odpovědět

Zpět na „Voda“