Více monitorů - primární, sekundární ve win, ovladačích, biosu

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Více monitorů - primární, sekundární ve win, ovladačích, biosu

Příspěvek od Jey »

Úvodem se zeptám, v biosu jsem našel volbu pro AMIGPU: DFP2 a DFP7, co to znamená při použití gpu s dvi/hdmi a displayportem, vůbec jsem nenašel žádné info. Nebo se to týká jen případné integrované gpu v procesoru?

Následně: stále hledám způsob jak prohodit primární a sekundární displej alespoň ve win. Při stávajícím zapojení do GPU bootování probíhá na displeji počítače, nicméně ten je ve win označovaný jako sekundární.. (dostupné způsoby typu vybrat primární displej ve win, ovladačích, včetně editace registrů nefungují). Když prohodím zapojení, tak nevidím bootování ani bios na monitoru. Další displej zapínám jen občas. Nenašel se už nějaký způsob? Co jsem tam zkoumal, ve Win 11 to tak bylo taky a je to zmršené pořád stejně? Jde mi o ten výběr.. ve win a ovladačích jsou displeje dokonce správně číselně označené, ale při použití přepínání Win+P je tam displej č. 1 pod volbou "jenom druhá obrazovka" a displej č.2 pod volbou "jenom obrazovka počítače".
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Více monitorů - primární, sekundární ve win, ovladačích, biosu

Příspěvek od Jey »

Zkoušel jsem už před delší dobou přehodit displeje v registrech, zamezit jejich (znovu) detekci, ale pokaždé se nastavení v těch registrech přepsalo zase nazpět.

Samozřejmě mám nyní nastavené dle požadavků ve Win přesně který displej je 1 a který 2.

Ale ten co navrhoval funkci promítat (cast / project) s použitím klávesové zkratky Winkey+P musel být úplný retard, protože nekoresponduje s nastavením výše.
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Nagant »

Nějak se v tom ztrácím.

Jak máš připojený primární a jak sekundární monitor?
A grafickou kartu tedy používáš přídavnou, nikoli integrovanou v CPU?
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

No, už mám asi 4. různou GPU od dob W7, W10 a W11, a pořád stejny problém. GTX 970, GTX 1060, GTX 1080, aktuálně RTX 3070 s 5 výstupy, 2 x HDMI, 3 x Display Port. Bootovani je vidět vždy jen na jednom konkrétním HDMI, ale to si Windows vždy označí jako displej 2. V přepínání výstupu je tento displej vždy projektor, ale když přepnu na počítáč, tak je obraz na jiném displeji.

Takhle to fungovalo s 2 displeji, oba připojené na HDMI. Nyní mám připojené 3 displeje, tzn. jsou využité obě HDMI a jeden Display Port. Chystám se to právě teď ještě otestovat. Jsem schopen vše přeházet na Display Port pomocí redukce.

Nicméně jde mi o to, že bych si potřeboval očíslovat displeje v ovládacích nebo ve windows podle své potřeby. Tohle snad nikdy pořádně nešlo. Zkoušel jsem displeje pridavat postupně, pak prohodit čísla v registrech, apod.
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Nagant »

Předpokládám, že správné chování by tomu měla dát nějaká utilita od grafické karty a používat nějaké pokyny pro přepnutí odtamtud (alespoň v rámci Windows, nebo tam není problém?)

Mám dvoumonitorovou konfiguraci, integrovanou grafiku.

Levý monitor (PC-DP==o==HDMI-monitor) má ve Windows 10 číslo "2", pravý (PC-Dsub=====Dsub-monitor) číslo "1".

A v té utilitě "Nastavení grafiky Intel" mám levý monitor jako "1" a pravý jako "2".
Ten levý je primární (nastavený tou Intel utilitou), pravý sekundární (nevím tedy, zda to 1 a 2 je v tomto případě číslo monitoru, nebo pořadí; vrtat se v tom nebudu, jsem rád, že to chodí. ;-) )
Režim Rozšířená plocha.
Monitory mají různá rozlišení, levý 1920x1050, pravý 1366x768.
Na tom primárním (levém) se mi ukazuje boot a případný vstup do BIOSu (to je asi nezávislé na nastavení ve Windows).

Jen jsem řešil problém s přehazováním oken na ten primární monitor.
viewtopic.php?t=292946

Ty to máš nějaké pokročilejší, víc monitorů a přepínání na projektor, to bude asi těžší vysledovat nějakou zákonitost, danou třeba použitým rozhraním HDMI či DP, rozlišením a režimy zobrazení.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Windows 10, Nvidia, zleva doprava: 1) HDMI 1024x768 60Hz 2) Display Port 1920x1080 60Hz 3) HDMI 1920x1080 60Hz

Považoval bych za nanejvýš vhodné mít možnost upravit toto nastavení v ovladačích. Nejlépe kdyby se pak přeneslo do nastavení Windows 10 a následně byl displej 1 jako počítač a displej 2 jako projektor (v přepínání displejů). Momentálně je prostě problém, že při zapojení 2x HDMI se na 1 konkrétním vždy objeví bootovací sekvence, ale tento je pak ve Windows označen jako displej 2 a projektor. Což je nanejvýš nepřijatelné. Nastavení se ale nedá nijak změnit.

Pak se jen krátce zeptám, trochu se snažím sladit jas a kontrast obou displejů (barvy). Na jednom je odstín studenější + bílá barva daleko světlejší a na druhém je odstín teplejší + bílá barva daleko tmavší. Oba displeje jsou totožný model. Vyresetoval jsem na obou nastavení. Jediné, co je rozdílné a čeho jsem si všimnul je u jednoho v INFO 74.2KHz PN a u druhého v INFO 74KHz PN. Může být příčinou? Jinak už nevím jak ty barvy sladit. Při pohybu s brightness nebo contrast nejsem schopen docílit stejných barev na obou monitorech. Je možné, že byl jeden z monitorů opravovaný a něco vyměněného, co by bylo příčinou? Oba jsou z druhé ruky.

Pocitově se mi zdá, že je vše nějak napevno nastaveno v grafické kartě a nic se nedá změnit. Jsem zvědavý co se stane, až vše přepojím z HDMI do Display Portu.
LukášST
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LukášST »

Jestli jsou z druhé ruky, bude každý jinak vysvícený..
Sežeň si kalibrační sondu - dá se pár kaček zapůjčit a proveď kalibraci. Asi to nebude s různě starejma monitorama úplně identický, ale bude to lepší než teď :)
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Eh, jak se to provádí? Nejsem si jistý, že je něco podobného v nabidce. Není to spíš třeba firmwarem? Ale žádné info k 2443BW jsem nenašel. Ještě mě napadlo, jestli se to nezmění přepojením do jiných výstupů. Ale u předchozí grafické karty to bylo stejné. Pak ještě jestli se nedá upravit ta frekvence, je tam rozdíl 0,2KHz. U displejů je default jas 100 a kontrast 75, nedá se s tím moc pracovat. Jedině můžu upravit +- RGB, nebo barevný tón Mode1 - Mode3, ale je problém dosáhnout stejného odstínu. Vyrobím foto. Zdá se mi spíše, jakoby bylo uvnitř 1 displeje něco vyměněné.
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“