Nový PC build (mainboard) - můžu jen swapnout disk s OS, nebo fakt musím format a čistou instalaci windows a všeho?

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
TomiMomi
Začátečník
Začátečník

Nový PC build (mainboard) - můžu jen swapnout disk s OS, nebo fakt musím format a čistou instalaci windows a všeho?

Příspěvek od TomiMomi »

Dobrý den

Krátce: Musím při změně základní desky OPRAVDU KOMPLET čistě instalovat nově windows a všechny další programy znovu (a tedy ---> format disku, ztráta všech dat, programů, nastavení, ovladačů atd.)? Nebo ne?

Podrobněji:
Mám momentálně Ryzen 1700, AsRock x370 killer SLI (X370 chipset), 2 TB NVME SSD - Kingston (Kingston KC3000 2048GB), GTX 1070, (ramka je fuk, HDD plotny co mam je taky fuk). Mám nainstalované Windows 10 PRO na tom 2TB NVME SSD Kingston. Licence je normal číselný kod (není to žádné OEM vázané na desku).

Plánuji defakto nový build - 5950x CPU (už mám doma), desku na x570 chipsetu (možná ale i B550) - pravděpodobně - Gigabyte X570S UD. GPU plánuju tam dát tu GTX 1070 ze starého buildu (časem - pár měsíců koupím RTX 4090 asi). A především - hodlám do nového buildu dát ten hlavní SSD disk ze starého buildu (s Win 10 PRO) - 2 TB NVME SSD Kingston.

Protože plánuji build s komplet novou deskou, tak se bohužel ASI (?) nevyhnu komplet formátování (smazání) disku a komplet nové čisté instalaci Win 10 (+ všech těch programů co mám momentálně nainstalovaných, nových ovladačů atd.)... Změna RAM, GPU, HDD, i SSD atd. pokud vím windowsům nevadí, a v daných případech není nutný format disku a čistá nová instalace win+programů... BOHUZEL při změně základní desky se uvádí, že complet format disku a čistý reinstal windows JE (?) nutný.

Můj dotaz - je tomu skutečně tak? Skutečně musím udělat format disku (2 TB NVME SSD) a čistě na něj VŠE ZNOVU nainstalovat (windows a všechny programy)- vůbec (VŮBEC (!)) se mi do toho totiž nechce, je to vždycky OTRAVA. Celý systém mám teď komplet nově nainstalovaný (někdy od Února tohoto roku) a představa že to všechno budu muset dělat znovu je pro mě hrůzostrašná (bohužel jsem v únoru ještě nevěděl že budu dělat nový build za pár měsíců, jinak bych samozřejmě počkal...) Chci se tedy zeptat zdali neexistuje - postup, worflow, "workaround", tipy nebo já nevím co, jak se vyhnout komplet formátování disku a prostě ponechat stávající instalaci windows 10 a různých programů a prostě jen "přeinstalovat ovladače" pro novou základní desku...?

Jako např. já nevím - prostě jen dát disk za starého PC do nového a "nějak" jen odinstalovat staré ovladače základní desky, donutit windows použít nějaké jejich základní default ovladače pro desku, restartovat několiákrát a pak nainstalovat ovladače nové základní desky?

Nebo pro mě za mě i re-instalovat nově windows (BEZ formátování disku a ztráty všech ostatních nainstalovaných programů(!)) . Jako někde v předinstalačním nastavení windows "zaškrtnout" možnost - "Ponechat nastavení windows a nainstalované programy" a prostě se windows jen přeinstaluje (přepíše staré ovladače neutral windowsovskými) a já pak prostě jen nainstaluju nové ovladače desky a všechny programy nainstalované co mám zůstanou tak jak jsou a BUDOU FUNGOVAT BEZ problémů...?

Je to možné? Bude to fungovat (sítovou kartu používám integrovanou, takže i ta se bude měnit spolu s deskou, to by mohlo ovlivnit fungování nějakých nainstalovaných programů)...?

Prostě je možnost to NEJAK (ale funkčně - aby to bylo víceméně srovnatelné s čistou novou instalací windows) udělat tak abych nemusel disk formátovat a VSECHNO (windows, ovladače, nastavení různých věcí windows, instalace milionu dalších programů a jejich nastavování) dělat komplet znovu?

Díky
djstudio
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Nový PC build (mainboard) - můžu jen swapnout disk s OS, nebo fakt musím format a čistou instalaci windows a všeho?

Příspěvek od djstudio »

Nekdy to jde že odmažeš ovladače dáš disk do jiného PC a vše naběhne. Doinstaluješ nové věci a frčí to.
Pak je tu ALE.
Můžeš se setkat že ti ne vše hezky hladce pojede. Děláš si hezký upgrad a chceš mít i výkon a ne že se ti bude něco špatně běžet.

Můj názor a postup.
Určitě bezpodmínečně čistá instalace Windows
*Data co chci bych si dal na nakej klasickej 2,5" SATA disk nebo cokoliv spolehlivého
*udělal čistou instalaci Windows
*nainstaloval ovladače k desce,VGA,zvukovce,sitovce, plus Windows Update
*nově doinstaloval programy co potřebuji , Office, hry

Je to sice časově trošku horší vše si nastavovat ale je jistota že vše spolu všechno pojede.
Já třeba na novém PC instaluji system klidně dvakrát. Jednou cvičně jestli není nekde zádrhel. Klidně den používám.
Přes AIDA64 Extreme mrknu na výkon a jednotlivé komponenty, instalace hry a hraní pokud je to herní stroj
A pak pokud nikde nic nehapruje, a mám to zmáknuté, nová pomaloučká instalace s postupem co jsem mněl že to vše fungovalo.
Pak už jen frčím s odladěným systémem a třeba i novým BIOSEM k desce. atd
Takhle nák za mně. Tak popřemýšlej.
MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING Bios 3057 CPU: AMD RYZEN 9 7900X + CORSAIR iCUE LINK H170i 420mm GPU: ASRock AMD Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming 24GB OC RAM: 2x16GB - 32GB G.SKILL Trident Z5 NEO DDR5 6000MHz CL30 SSD SYSTEM: SAMSUNG 990 PRO Gen 4 NVMe 2TB SSD DATA A TESTY: KINGSTON RENEGADE, GIGABYTE AORUS Gen 4 NVMe SSD 1TB ZDROJ: FRACTAL DESIGN ION+ 860W PLATINUM Modular CASE: CORSAIR 7000D AIRFLOW Black Bigtower MONITOR: MSI 32" MAG 323UPF IPS FreeSync Premium Pro 160HZ 1ms - 4K NET: VODAFONE Kabel 500 Mb/s - 30Mb/s SYSTEM: Windows 11 PRO 64BIT Build 24H2 FOTO PC: https://cz.pcpartpicker.com/b/pdvfrH
GamesPeter
Začátečník
Začátečník

Re: Nový PC build (mainboard) - můžu jen swapnout disk s OS, nebo fakt musím format a čistou instalaci windows a všeho?

Příspěvek od GamesPeter »

Jednoznačně provést zálohu dat na sekundární disk a provést čistou instalaci. Budeš mít jistotu, že máš vše prvotně nastavené a vyhneš se možným problémům a kolizím. Ta hoďka + pár minut za to stojí a nezabije tě.
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D COOLER: Noctua NH-D14, MB: MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI RAM:, 64GB (2X32GB) Kingston Fury Beast Black 6000MHz CL36 GPU: Gainward RTX 4080 Phantom 16GB, 1. SSD: Kingston A2000, M.2 1TB, 2. SSD: Crucial MX500 1TB, PSU: ASUS TUF GAMING 850W, CASE: CoolerMaster Cosmos II, LCD: LG 27GL850 27" 1440p @ 144 Hz OS: Microsoft Windows 11 Home 64bit MOUSE: Logitech G502 Lightspeed + Logitech G240 mouse pad, KEYBOARD: Logitech G915 Lightspeed TKL GL Tactile
podesva-f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od podesva-f »

Nedávno jsem přecházel z intelu i9 9900 na Ryzen 7600x. Žádný reinstal nebyl potřeba, vše běží bez problému. Jen jsem musel znovu aktivovat win 10 pro.
TomiMomi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomiMomi »

djstudio píše: pon 26. čer 2023, 16:33 Nekdy to jde že odmažeš ovladače dáš disk do jiného PC a vše naběhne. Doinstaluješ nové věci a frčí to.
Pak je tu ALE.
Můžeš se setkat že ti ne vše hezky hladce pojede. Děláš si hezký upgrad a chceš mít i výkon a ne že se ti bude něco špatně běžet.

Můj názor a postup.
*Data co chci bych si dal na nakej klasickej 2,5" SATA disk nebo cokoliv spolehlivého

Je to sice časově trošku horší vše si nastavovat ale je jistota že vše spolu všechno pojede.
Já třeba na novém PC instaluji system klidně dvakrát. Jednou cvičně jestli není nekde zádrhel. Klidně den používám.
Přes AIDA64 Extreme mrknu na výkon a jednotlivé komponenty, instalace hry a hraní pokud je to herní stroj
A pak pokud nikde nic nehapruje, a mám to zmáknuté, nová pomaloučká instalace s postupem co jsem mněl že to vše fungovalo.
Tak to je brutální dělat to schvalne nadvakrát :-)...? Můžu se zeptat proč? Když to běží napoprvé všechno ok tak to přeci není nutné dělat znovu ne...? Pochopil bych kdyby se objevily nějaké menší dílčí chyby (více) a ty byste potom novým reinstalem "do-vychytal", ale pokud vše funguje napoprvé ok, proč to dělat znovu (to si jen koledujete o to že tentokrát to nepůjde...? proč reinstalovat něco co funguje ok)?

Díky
TomiMomi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomiMomi »

GamesPeter píše: pon 26. čer 2023, 16:50 Jednoznačně provést zálohu dat na sekundární disk a provést čistou instalaci. Budeš mít jistotu, že máš vše prvotně nastavené a vyhneš se možným problémům a kolizím. Ta hoďka + pár minut za to stojí a nezabije tě.
Haha :-)... No ta hoďka to fakt není bohužel, ne u mě :-) (a podle mě nemuze být u nikoho pokud fakt neinstalujete jen čistě windows A NIC VIC). U mě to bude X hodin (klidne 8+) s počtem programu a nastavením atd.
LukášST
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LukášST »

Šel bych cestou zálohy disku, ať už bitová kopie nebo přes acronis apod.

A to 2TB nvme vrznul do nový sestavy, vč. připojení těch původních disků atd.
V BIOSu nastavil boot z 2TB nvme a systém dle mého názoru naběhne. Max přes správce zařízení zkouknout zda se načetlo vše OK, nechybí nějakej ovladač.

Mám tu takovej svůj testbenchkomp..
v něm je jakýsi sata ssd a na něm w10 pro, který zažily bez reinstalu odhadem 5-6 intel sestav, je tam hromada testovacího softu a her.. poslední 2roky mám dokonce windowsovskej raid (2x nvme na dvou pcie redukcích), ten jsem už přenášel do třetí sestavy a zatím jsem nenašel problém, že by mi něco nešlo nebo bylo nějaký BSOD apod. na tom raid poli jsou nainstalovaný hry ze steamu atd. Jo, není to komp na kterým dělám 8-10h denně, ale vím, že když ho zapnu na nějaký večerní hraní tak si v klidu zahraju a plní to očekávání které od toho mám a že to funguje.
djstudio
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od djstudio »

TomiMomi píše: pon 26. čer 2023, 22:41
djstudio píše: pon 26. čer 2023, 16:33 Nekdy to jde že odmažeš ovladače dáš disk do jiného PC a vše naběhne. Doinstaluješ nové věci a frčí to.
Pak je tu ALE.

Můj názor a postup.

Tak to je brutální dělat to schvalne nadvakrát :-)...? Můžu se zeptat proč? Když to běží napoprvé všechno ok tak to přeci není nutné dělat znovu ne...? Pochopil bych kdyby se objevily nějaké menší dílčí chyby (více) a ty byste potom novým reinstalem "do-vychytal", ale pokud vše funguje napoprvé ok, proč to dělat znovu (to si jen koledujete o to že tentokrát to nepůjde...? proč reinstalovat něco co funguje ok)?

Díky
Protože na te testovací instalaci mám nainstalované benchmarky a testovací hru kterou si jen overím jestli je vse jak má být a u nové instalace uz kupu věcí nedávám vcetne testovací hry ale hry nové. Proste to zaplácám blbostma abych vedel ze vse jede a jsou i teploty komponent v pořádku. Jako zbytecnost ale mam to pak rád chvíli čisté. Taková preciznější práce kdyz měním desku,procesor,ram. Moc aplikací nepouzívám a nake konfigurace narocnejsich programu take ne v tom to mam jednodusí.
MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING Bios 3057 CPU: AMD RYZEN 9 7900X + CORSAIR iCUE LINK H170i 420mm GPU: ASRock AMD Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming 24GB OC RAM: 2x16GB - 32GB G.SKILL Trident Z5 NEO DDR5 6000MHz CL30 SSD SYSTEM: SAMSUNG 990 PRO Gen 4 NVMe 2TB SSD DATA A TESTY: KINGSTON RENEGADE, GIGABYTE AORUS Gen 4 NVMe SSD 1TB ZDROJ: FRACTAL DESIGN ION+ 860W PLATINUM Modular CASE: CORSAIR 7000D AIRFLOW Black Bigtower MONITOR: MSI 32" MAG 323UPF IPS FreeSync Premium Pro 160HZ 1ms - 4K NET: VODAFONE Kabel 500 Mb/s - 30Mb/s SYSTEM: Windows 11 PRO 64BIT Build 24H2 FOTO PC: https://cz.pcpartpicker.com/b/pdvfrH
GamesPeter
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GamesPeter »

@TomiMomi: Aha, OK, tak v tom případě fakt zkus odinstalovat jen ovladače starého HW, a pak to zkus, jestli to bude bez problému fakat.V BIOSU pokud máš zapnutou virtualizace a fTPM 2.0, tak bych to pro jistotu vypnul, když budeš SSD se systémem a programy přetahovat na jiný systém, tak by to mohlo po změně desky a CPU dělat bordel a nemusel by jsi se dostat do Windows.
Naposledy upravil(a) GamesPeter dne úte 27. čer 2023, 10:01, celkem upraveno 1 x.
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D COOLER: Noctua NH-D14, MB: MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI RAM:, 64GB (2X32GB) Kingston Fury Beast Black 6000MHz CL36 GPU: Gainward RTX 4080 Phantom 16GB, 1. SSD: Kingston A2000, M.2 1TB, 2. SSD: Crucial MX500 1TB, PSU: ASUS TUF GAMING 850W, CASE: CoolerMaster Cosmos II, LCD: LG 27GL850 27" 1440p @ 144 Hz OS: Microsoft Windows 11 Home 64bit MOUSE: Logitech G502 Lightspeed + Logitech G240 mouse pad, KEYBOARD: Logitech G915 Lightspeed TKL GL Tactile
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Důvod proč měnit desku?
Briketa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Briketa »

Vždyť vůbec neměníš platformu, X370 a X570 mají stejné ovladače. Vraž disk do nové desky a uvidíš, že se vše nainstaluje samo. Maximálně pak nějaké nejnovější ovladače AMD čipsetu. Ty tam ale můžeš dát už na X370 desce.

Já tu třeba testuji Z170, Z270, H270, Z390, H410, H470 a B560 desky na jednom disku a vše to chodí bez reinstalu. Periferie zůstavají, měním jen desku. A před týdnem jsem měnil kamarádovi desku A320 za B450 taky bez potíží.

Jdeš na to moc vědecky. Maximálně si udělěj bitovou kopii disku pro strýčka Příhodu.
PC: Core i5-13500, Asus TUF B660 PRO GAMING, Kingston HyperX 2 x 16GB DDR4 3200 MHz , Kingston KC3000 1024GB, MSI RX6600 Mech 8GB, HP w2207, Asus DRW-2014L1T
NB: Dell Latitude 5510
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

Nevim jak u win 11 tam chovaní otestované nemám ale u win 10 zcela bez problemy.
Naposled jsem tak klonoval HomeOffice PC ... z , E5-1630 v3 + Quadro K620 -> E5-2696v2 + RX5700XT -> docasne na N5105 + Intel HD -> E5-2680v4 + GTX 1080.
Naprosto bez problemu ... ovladace jsem odstranoval az po naběhu v novém PC (ale naprosto všechny ze staré platformy včetně historie HW)
Bohužel díky SW a ruzným úpravám v registrech (které jsme ladili i s německou podporou poměrně dlouho) aby všechny licence PDM atp běžely přes X tunelů a VPN. Je cista instalace aktuálně noční můra :-D .
Když potřebuješ aby každá licence , PDM vzdalený přistup pomalu běžel přes jiný tunel do jineho místa ... no byl to porod.
(díky tomu sem se HomeOffice bránil skoro celý Covid , podlehl jsem až loni po nárustu cen nafty/benzínu)
AMD Ryzen 9 7945HX, Minisforum BD795i SE, 48GB DDR5 5200, Kolink Rocket Heavy Vented. 2TB Samsung PM9A1
2TB Kingspec XG7000, SAPPHIRE NITRO+ RX 7800 XT GAMING OC, ASUS ROG LOKI SFX-L 1000w
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“