Asus maximus vi hero M.2 disk

Základní desky firmy Asus.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
McSvobodnik
Nováček
Nováček

Asus maximus vi hero M.2 disk

Příspěvek od McSvobodnik »

Zdravím,

mám otázku, mám PC se základní deskou Asus Maximus VI Hero. Chtěl bych na PC přidat M.2 disk a má otázka zní.
Lze k této desce přes nějaké ty redukce na M.2 disky připojit disk M.2 NVMe například Samsung 990 PRO 1TB?
Pak by mě zajímalo zda by rychlost byla nějak omezená a zda je možné na tento disk poté nainstalovat windows.

Klidně bych za pomoc aby to fungovalo zaplatil, jelikož mi to furt přijde levnější, než měnit základní desku.

Děkuji,
Svoboda
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Asus maximus vi hero M.2 disk

Příspěvek od Mr.Nigga »

Musel by jsi koupit řadič do PCI-E slotu a to NVME připojit do něj. Máš tam dva PCI-E 3.0 x16 sloty a jeden PCI-E 2.0 x16. Pokud máš jeden 3.0 volný, tak budeš teoreticky limitovaný na 4 GB/s, kdybys to dal do 2.0, tak max 2 GB/s

Ten disk je pro tebe tím pádem overkill, protože potřebuje PCI-E 4.0 x4. Rozdíl 8 vs 4 GB/s ale v normálním provozu není tak znatelný

Co se týče Windows, tak instalace by měla jít, případně dodáš ovladače kvůli tomu řadiči. Boot se dá případně řešit přes Clover nebo podobné bootloadery na flash disku.

V práci to mám na jednom PC spíš jako kuriozitu (dotáhl to kolega). Má tam nějaký Haswell jako ty a upřímně to za to nestojí. Když vedle toho postavím svůj PC s Ivy Bridge a klasickým SATA SSD, tak ten jeho je rychlejší, ale ne o tolik, abych za to dával peníze, natož někomu platil za práci. Ale jestli děláš něco kde bys využil rychlejší disk, tak prosím, proč ne
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
TomasX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomasX »

Kartu do PCIe slotu na NVME dát určitě půjde.
Pokud to bude PCIe 2.0 tak to asi bude trochu brzdit maximální přenos ale v normálním provozu se rozdíl nejspíš nepozná.
Pravděpodobně v tom ale nebude dost nový UEFI Bios aby to umělo z toho NVME bootovat.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ano bude se to muset řešit přes ňákej USB loader jak už tu padlo nebo něco takového, ihmo ztráta času na takhle starý platformě. Tohle patří do důchodu.
McSvobodnik
Nováček
Nováček

Děkuji za reakce. O té úpravě v BIOSU jsem pravé něco četl a tomu vůbec nerozumím no :D

Takže se na to asi vyprdnu a hold koupím normální SSD.

Děkuji
Briketa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Briketa »

Já teď modifikoval BIOS pro AsRock X79 Extreme 6 a je to v pohodě. A na webu už modifikovaný bios můžeš možná najít.

https://winraid.level1techs.com/t/offer ... 1603/33357

Ideální je mít programátor a vytáhnout si aktuální BIOS pro případ nezdaru. Pak BIOS modifikovat a flashnout zpět.
PC: Core i5-13500, Asus TUF B660 PRO GAMING, Kingston HyperX 2 x 16GB DDR4 3200 MHz , Kingston KC3000 1024GB, MSI RX6600 Mech 8GB, HP w2207, Asus DRW-2014L1T
NB: Dell Latitude 5510
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Tohle neposílejte člověku co se na takovéhle věci musí ptát, ala v životě k ničemu takovému nepřičuchnul a asi nemá cenu riskovat že si to killne pro minimální benefit.
TomasX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomasX »

Při snaze dodat podporu NVME jsem si takhle kdysi bricknul P8C WS a pak sháněl programátor abych vrátil původní BIOS.
Bez dostupné možnosti tam vrátit původní BIOS bych se do podobných pokusů raději už nepouštěl.
segestes
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od segestes »

Deska sice nemá JSPI1 konektor, přes který se dá snadno nahrát novej bios, ale má bios flashback tlačítko. Takže i kdyby se něco podělalo, tak by to nemusel bejt konec světa.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Může. Asus flashback je dost shit a často nefunguje když je bios koruptní, ono si to totiž dělá checksumy versus původní bios a neflashne to když se tomu něco nelíbí. Je to primárně pro upgrady třeba s nepodporvaným CPU, ale jako recovery feature to moc neni. Nefunguje to stylem "narvu tam natvrdo obsah ze souboru". Když jsem na X99 modifikoval biosy a podělal jsem jej tak Asus flashback se mnou vyfuckoval a musel jsem pořídit programátor.
McSvobodnik
Nováček
Nováček

Do toho se sám pouštět nebudu, ale pokud by se někomu za nějaký přivýdělek chtělo, rád za to něco obětuju :D. Protože jsem shodou okolností zrovna zjistil, že jeden z HDD mám ještě před SMART status bad :D
Odpovědět

Zpět na „Asus“