Starý router StraightCore WRT-311 jak ho zapojit za modem od poskytovatele aby šla wi-fi

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
fujta
Začátečník
Začátečník

Starý router StraightCore WRT-311 jak ho zapojit za modem od poskytovatele aby šla wi-fi

Příspěvek od fujta »

Zdarec.
Kdysi(rok cca 2012) jsem tento router koupil za pár korun na Aukru. Dokonce se mi ho tenkrát podařilo i zprovoznit aby sloužil jako vysílač/zesilovač wi-ifi abych se mohl připojit přes zeď u sousedů. To se mi dařilo, ale jen když jsem byl u té společné zdi dále už signál mizel. Nemáme klasické zdi jako jiné domy, naše jsou 90 cm protože dům je starý víc jak 70 let. Potřebuji teď nutně ho zprovoznit abych v jiné části domu to jest cca 7 metrů od modemu poskytovatele(ZyXEL VMG8924-B30A) měl dostatečný signál na připojení ntb pro sledování O2tv přes web a také měřící wifi zásuvky. Když jsem měl v létě otevřené dveře tak jsem wifi z modemu chytal na cca 3 čárky z pěti, ale signál občas kolísal a vypadával.
I když má router nastavení v češtině a kupodivu po těch letech v nečinnosti funguje i když byl uložen v nehostinném prostředí(to jest venku v neventilované polovlhké garáži) tak nevím bohužel co kde v něm správně nastavit a jaký režim aby fungoval tak jak potřebuji. Někde mám ještě kdysi zakoupenou rozšiřující anténku 5 nebo 7 dbi to už si nepamatuji.

V tom ZyXEL VMG8924-B30A bych také potřeboval vědět co případně nastavit aby to fungovalo.

Připojit se do jeho rozhraní přes ten jiný modem asi nejde? Musím ho mít připojený přes kabel přímo, že?
Připojit se z toho Straightcore na ten ZyXEL VMG8924-B30A jen přes wifi a dál tu wifi vysílat asi nejde? To je asi blbost co? Něco jako hotspot v mobilu nebo tak nějak.
Jinak plánuji koupit cca 10 metrový LAN kabel a rovnou ntb napojit na modem přes něj, ale to neřeší pak to, že mi nebude fungovat ta měřící wifi zásuvka. Kabel minimálně 10 dní ještě mít nebudu, ale připojení v ntb potřebuji už nyní. Aktuálně mám LAN kabely jen 2 metry.

Také v jednom pc se mi do jeho rozhraní nedařilo dostat a v druhém zase celkem bez problémů.
CPU: AMD Ryzen 5 3600, MB: Asus TUF GAMING B450-PLUS II, CPU Cooler: ID-COOLING SE-214-XT, SSD1: SAMSUNG 870 EVO 500 GB; SSD2: LITEON 512 GB; SSD3: SAMSUNG 870 QVO 2TB; HDD: Seagate BarraCuda 2 TB, RAM: 1x Kingston Fury Beast Black 16GB DDR4 3200Mhz , GPU: ASUS STRIX GTX 960 DirectCU II OC 4 GB, PSU: CoolerMaster Real Power M520 520W; Case: Corsair C70 Vengeance; LCD: Asus VE247H, BENQ GW2255
zsdx
Začátečník
Začátečník

Re: Starý router StraightCore WRT-311 jak ho zapojit za modem od poskytovatele aby šla wi-fi

Příspěvek od zsdx »

Umi rezim klienta, takze docasne ho muzes pouzit pro prijem ze Zyxelu a ntb k nemu pripojis 2m kabelem.
Pozdeji pouzijes 10m kabel ze Zyxelu do WRT v rezimu AP (kvuli zasuvce) a ten 2m do ntb.
V Zyxelu neni potreba ani v jednom pripade nic menit.
A na nejaky repeater nebo WDS radeji rovnou zapomen!
fujta
Začátečník
Začátečník

Re: Starý router StraightCore WRT-311 jak ho zapojit za modem od poskytovatele aby šla wi-fi

Příspěvek od fujta »

Režim klienta je AP tedy česky přístupový bod?

1. Co mám nastavit na vlastnostech ethernetu v počítači?
Aktuálně tam mám ručně zadanou adresu abych se přes kabel dostal do konfigurace toho routeru.
Obrázek

2. Co mám nastavit zde za režim sítě?
Obrázek

3. režim vysílače tedy zvolím ten Přístupový bod?
Obrázek

4. S jakým portem na routeru mám propojit ntb? LAN1 nebo Ethernet.

Nechápu proč jsem to před 10 lety dokázal zapojit a teď mi to nejde.
CPU: AMD Ryzen 5 3600, MB: Asus TUF GAMING B450-PLUS II, CPU Cooler: ID-COOLING SE-214-XT, SSD1: SAMSUNG 870 EVO 500 GB; SSD2: LITEON 512 GB; SSD3: SAMSUNG 870 QVO 2TB; HDD: Seagate BarraCuda 2 TB, RAM: 1x Kingston Fury Beast Black 16GB DDR4 3200Mhz , GPU: ASUS STRIX GTX 960 DirectCU II OC 4 GB, PSU: CoolerMaster Real Power M520 520W; Case: Corsair C70 Vengeance; LCD: Asus VE247H, BENQ GW2255
zsdx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zsdx »

Ne, rezim klienta je z teto nabidky Stanice.
S nastavenim ti treba pomuze manual.
fujta
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fujta »

Už v roce 2007 v době uvedení routeru na český trh se psalo v diskusi, že návod pro WRT 311-314 není pro začátečníka moc přívětivý i když je česky a že se mu mají obloukem vyhnout a raději si pořídit např. TPlink.
Pátrám po netu leč kromě návodu a diskuse na czc k verzi WRT-312 jsem zatím nic kloudného nenašel. Třeba už se asi nedá najít ani nejnovější firmware.
zsdx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zsdx »

Novejsi firmware pro G-ckovy router bez WPA2? Vtipalku...
fujta
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fujta »

Tak částečně jsem to rozchodil, samozřejmě, že mi chybělo toto nastavení

Obrázek

které umožnilo se routeru správně připojit.

Obrázek

Zatím jsem rozchodil klienta přes most(funkční nastavení jsem si hned uložil), ale to není ono co jsem od toho očekával připojení přes kabel není optimální, přes wifi by to bylo lepší.

Když to budu chtít pak připojit přes ten kabel, tak to můžu připojit rovnou z toho Zyxelu a wifi zásuvku holt oželím.
Chtěl jsem to asi takto.
WRT jsem chtěl dát za dveře který by se k modemu připojoval přes wifi a pak dál jsem chtěl aby se ntb připojoval na ten WRT.

Mám ještě další kombi modemy od o2. Ten předražený a v září konečně zaplacený Smart box první generace(nepoužívám ho kvůli té nutnosti propojení s mobilem a problémům s načítáním z minulosti, byl už i na reklamaci těsně před skončením záruky a byl mu tam vyměněn nějaký prý 3G modul který způsoboval odpojování od netu) a pak Asus DSL-N16, ale ten bych si nerad nějak konfiguroval jinak protože ho používám jako záložní při výpadcích elektřiny kdy modem zapojím na 12V baterii a jedu net i když elektrika nejde. Profily snad neumožňuje nebo jsem to přehlédl.

EDIT: zkušební provoz

Obrázek

Jelikož aktuálně nemám tu anténu ani tu 2dBi tak tu lepší jede to jen na ten konektor případně pokud to nemá nějakou vnitřní anténu. Při zavřených dveřích je kvalita/síla signálu od cca 17 do cca 22%. Při pootevřených dveřích viz screen. Aktuální vzdálenost mezi Zyxel a WRT cca 4 metry. Funguje to, ale občas se na pár sekund zasekne obraz při kolísání signálu. Tak i dveře jsou z poctivého masivu žádné ty dutinové jako v panelácích bývaly.
fujta
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fujta »

Tak mám ten 10m UTP kabel a už jsem ho měl zapojen v tom Zyxelu, ale problém je, že se mi nepodařilo nastavit QoS. Potřebuji aby mi ta O2TV nestrhávala download. Protože mi ubírá až 50% šířky pásma, to znamená když mám cca 106 mbit/s tak mi bere kolem 50 mbit/s. Dočetl jsem se, že pro O2TV stačí prý jen kolem 8 mbit/s. V Zyxelu je nastavení QoS, ale vůbec nerozumím návodu jak to nastavit pro ten port LAN či pro wifi. Tak jsem to nastavil v tom WRT, ale potřeboval bych to raději přímo v tom Zyxelu aby mi to nepůsobilo problémy s latencí při hraní online her.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

O2TV nebere víc než 10Mbit a QoS musíš mít v celé trase, takže na domácí přípojce k ničemu...
AMD Ryzen 5 3600 | XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“