Zdravím
Budu si pořizovat tento router TP-LINK Archer AX53
A potředbuji vedet jestli je nutné se připojovat k tomuto routeru na Wifi oddeleně se zařízeními ktere podporuji 802 ac nebo 802 ax standard?
dam příklad mam tv s podporou wifi6 802ax a telefon s podporou 802ac .A dočetl jsem se že aby bylo možné využít plný potencial wifi6,tak je potřeba rozdelit zařízeni na starší verzi spodporou 802 ac a 802ax. Napřiklad udelat hostovanou sit s 802ac kde budou starší zařízeni a zařízení které podporují 802ax nechat na wifi 6.
Má nekdo s tím zkušenosti???
Jen mi zajímá jestli je to takto nutné abych využil plný potencial wifi6.
Nebo tento router dokáže poznat jake zařízeni se k nemu připoji a podle toho pracuje. Bez ohledu na podporu wifi 6 802ac nebo 802ax.
TP-LINK Archer AX53 potřebuji radu
Moderátor: Don
- TUNN
- Začátečník
-
- Natural
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: TP-LINK Archer AX53 potřebuji radu
Má na 5ghz a/n/ac/ax mód. A taky klasika 2.4ghz b/g/n/ax.
Ac dosahuje reálně rychlosti kolem 300mbps a "n" kolem 150. Ax je kombinace obou, teda cca 450mbps. To je asi i odpověď, že ac/n/ax spolu nemají typicky problém. Jedině špatný software, ale to snad u tp linku nehrozí.
Pokud bys ale opravdu chtěl využít wifi6 naplno, kup si 50m kabel a presouvej ten router tak, abys byl okolo 2m od něj bez překážek
Pak můžeš mít rychlosti i vyšší. Pravděpodobně bude ale limit stejně na připojených zařízeních kvůli bidnemu hw, typicky úložiště v telefonu nebo síťovka či procesor v televizi.
Ac dosahuje reálně rychlosti kolem 300mbps a "n" kolem 150. Ax je kombinace obou, teda cca 450mbps. To je asi i odpověď, že ac/n/ax spolu nemají typicky problém. Jedině špatný software, ale to snad u tp linku nehrozí.
Pokud bys ale opravdu chtěl využít wifi6 naplno, kup si 50m kabel a presouvej ten router tak, abys byl okolo 2m od něj bez překážek

- TUNN
- Začátečník
-
Děkuji za odpověď. Ale já se dočetl něco jiného než ty píšeš. Ale dík. Hold musím otestovat sám
- Natural
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak pošli odkaz kde to píšou? Snad ne tady na pctuningu 
Třeba mít dvě SSID a na jedno pouštět jen ax zařízení, to je fakt hloupost.

Třeba mít dvě SSID a na jedno pouštět jen ax zařízení, to je fakt hloupost.
- TUNN
- Začátečník
-
Přesne jak píšeš musíí být sít rozdelena. Ale už je to fuk protože jsem se dozvedel že moje tv sice podporuje wifi 6 ale maximální rychlost je 300Mb/s
- Natural
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Obě sítě poběží na stejné anténě, stejné frekvenci a koneckonců i se stejným (nastaveným) standardem.
Je to normální dual-band.
Ale rád bych ten odkaz, kde píšou hlouposti.
Je to normální dual-band.
Ale rád bych ten odkaz, kde píšou hlouposti.
- TUNN
- Začátečník
-
Už jsem na to přišel moje TV nepodporuje vyšší rychlosti jak 300Mb/s