Nastavení routeru jako AP
Moderátor: Don
- Ventero
- Nováček
-
Nastavení routeru jako AP
Zdravím komunitu. Potřebuji poradit.
Mám 3 TP-Link routery a jde o to udělat doma síť, odkud by všichni mohli sdílet tiskárnu. Dostal jsem radu, že mám koncipovat stylem modem/router - AP - AP
1. bude nastaven na PPPoE a bude hlavní - adresu přidělím např. 192.168.0.31
2. bude nastaven jako AP se Static IP 192.168.0.32 a vypnutým DHCP (dle návodů na netu) a k tomu bude připojena tiskárna via wifi
3. bude nastaven jako AP na 192.168.0.33 a také vypnuté DHCP
Nicméně jsou tam, v případě AP, ještě hodnoty Default Gateway a Primary DNS, kdy první se po změně na Static IP (z nějakého smart něco) přednastaví na stejnou hodnotu jako je samotná přidělená IP a druhá se nastaví na 192.168.0.254
Neměla by být Deafault Gateway spíše v obou AP nastavena na hlavní router, tedy 192.168.0.31, aby fungovalo to sdílení odkudkoliv?
Nebo co to vlastně znamená a v mém případě ovlivňuje?
A hodnota Primary DNS má být správně jaká a ovlivňuje co? Neměla by také být adresována jako IP hlavního zařízení?
Mám 3 TP-Link routery a jde o to udělat doma síť, odkud by všichni mohli sdílet tiskárnu. Dostal jsem radu, že mám koncipovat stylem modem/router - AP - AP
1. bude nastaven na PPPoE a bude hlavní - adresu přidělím např. 192.168.0.31
2. bude nastaven jako AP se Static IP 192.168.0.32 a vypnutým DHCP (dle návodů na netu) a k tomu bude připojena tiskárna via wifi
3. bude nastaven jako AP na 192.168.0.33 a také vypnuté DHCP
Nicméně jsou tam, v případě AP, ještě hodnoty Default Gateway a Primary DNS, kdy první se po změně na Static IP (z nějakého smart něco) přednastaví na stejnou hodnotu jako je samotná přidělená IP a druhá se nastaví na 192.168.0.254
Neměla by být Deafault Gateway spíše v obou AP nastavena na hlavní router, tedy 192.168.0.31, aby fungovalo to sdílení odkudkoliv?
Nebo co to vlastně znamená a v mém případě ovlivňuje?
A hodnota Primary DNS má být správně jaká a ovlivňuje co? Neměla by také být adresována jako IP hlavního zařízení?
- zsdx
- Začátečník
-
Re: Nastavení routeru jako AP
Nebylo by lepsi nechat na 2 a 3 LAN IP pridelenou od 1, nejlepe pres rezervaci? Pak budou vsechny tve otazky irelevantni...
Nema ta tiskarna LAN port?
A Wifi hodlas mit na kazdem TP-linku jinou?
Nema ta tiskarna LAN port?
A Wifi hodlas mit na kazdem TP-linku jinou?
- Ventero
- Nováček
-
Nebylo kvůli správě - takhle si to budu pamatovat a hned tam můžu vlézt, kdyby cokoliv.
Tiskárna nemá LAN.
Opravdu bych potřeboval odpovědět na ty otázky, co má jaký vliv. To nastavení DNS nechápu vůbec - taky bych si řekl, co má co to společného s čím, když je to Acces Point (v routerech jiné značky se to prý jmenuje Bridge) a také na jednom modelu tahle kolonka ani není, tak proč u druhého je primarní i sekundární DNS.
Wifi bude na primárním modem/routeru vypnutá a každý AP bude mít svoje SSID, kde budou PC připojeny via LAN a wifi bude pro mobily a ntb - tiskárna ale bude připojena jen k jednomu a proto mi bylo doporučeno toto schéma, aby k ní bylo možné přistoupit odkudkoliv v bytě.
Tiskárna nemá LAN.
Opravdu bych potřeboval odpovědět na ty otázky, co má jaký vliv. To nastavení DNS nechápu vůbec - taky bych si řekl, co má co to společného s čím, když je to Acces Point (v routerech jiné značky se to prý jmenuje Bridge) a také na jednom modelu tahle kolonka ani není, tak proč u druhého je primarní i sekundární DNS.
Wifi bude na primárním modem/routeru vypnutá a každý AP bude mít svoje SSID, kde budou PC připojeny via LAN a wifi bude pro mobily a ntb - tiskárna ale bude připojena jen k jednomu a proto mi bylo doporučeno toto schéma, aby k ní bylo možné přistoupit odkudkoliv v bytě.
- zsdx
- Začátečník
-
Vsak proto pisu o rezervacich, at tu 2 a 3 nemusis nikde nahanet.
Oddelena SSID budiz, aspon se ti tiskarna nebude snazit pripojit jinam.
Oddelena SSID budiz, aspon se ti tiskarna nebude snazit pripojit jinam.
- Ventero
- Nováček
-
Jo aha. To jo - ale pak zase to nebudu umět. Ale to taky neumím, takže bych se to též musel naučit.
Co jsem se takhle dozvěděl, tak asi ty hodnoty jsou zbylé z nastavení DHCP a pro AP/Bridge nemají už vliv. Ale pořád nemám jistotu, jestli mi tam něco kolidovalo a dementní FW tp-link v Archer C5 se zasekal v bootlooop nebo mám vadný router. Mám takový dojem, že k rebootu vždy došlo po připojení se na wifi toho přístroje - ale jen v módu AP. Nechápu.
Nicméně jsem to nakonec vyřešil via klasik route s tím, že jsem poměnil 3. řád IP pro LAN - holt se nebude tisknout z celého bytu - při té frekvenci a objemu to prostě kdyžtak mlaďasové pošlou emailem nebo se přihlásíme k jejich školnímu účtu.
Každopádně jsem nečekal, že na takovémto fóru se nenajde kovaný síťař, kdo by mi osvětlil, kde jsem dělal chybu a jaké ty hodnoty (pokud jsou opravdu relevantní) mají správně být ..
Co jsem se takhle dozvěděl, tak asi ty hodnoty jsou zbylé z nastavení DHCP a pro AP/Bridge nemají už vliv. Ale pořád nemám jistotu, jestli mi tam něco kolidovalo a dementní FW tp-link v Archer C5 se zasekal v bootlooop nebo mám vadný router. Mám takový dojem, že k rebootu vždy došlo po připojení se na wifi toho přístroje - ale jen v módu AP. Nechápu.
Nicméně jsem to nakonec vyřešil via klasik route s tím, že jsem poměnil 3. řád IP pro LAN - holt se nebude tisknout z celého bytu - při té frekvenci a objemu to prostě kdyžtak mlaďasové pošlou emailem nebo se přihlásíme k jejich školnímu účtu.
Každopádně jsem nečekal, že na takovémto fóru se nenajde kovaný síťař, kdo by mi osvětlil, kde jsem dělal chybu a jaké ty hodnoty (pokud jsou opravdu relevantní) mají správně být ..
- zsdx
- Začátečník
-
Tak hlavne, ze jsi spokojeny s vysledkem, ne?
Jinak
- pridani rezervace do DHCP opravdu neni akce na pul dne.
- pres static route s ponechanim rezimu router na vsech to samozrejme jde take udelat, ale proc nejit snazsi cestou s AP?
- kovany sitar nepouziva TP-link
P.S. Hodnoty, ktere popisujes v 1.postu jsou urceny pro WAN a tebe v rezimu AP vubec nezajimaji. Tam jen nastavis LAN IP a masku.
Jinak
- pridani rezervace do DHCP opravdu neni akce na pul dne.
- pres static route s ponechanim rezimu router na vsech to samozrejme jde take udelat, ale proc nejit snazsi cestou s AP?
- kovany sitar nepouziva TP-link
P.S. Hodnoty, ktere popisujes v 1.postu jsou urceny pro WAN a tebe v rezimu AP vubec nezajimaji. Tam jen nastavis LAN IP a masku.
- Ventero
- Nováček
-
No to jsem dělal, ale tomu C5 se to nelíbilo a začal se dokola rebootovat. Ale opravdu nevím, proč jsou tam na ty hodnoty kolonky v režimu AP, když tedy nejsou relevantní? Pravda ale je, že na doporučení mistra síťaře, který už ztratil po telefonu trpělivost se mnou, používám pro vstup z hlavního routeru WAN port. Také mi ale bylo řečeno, že v režimu AP se z toho stává de facto 5. LAN port a zase se dostávám k tomu, proč tam straší hodnoty, které jsou irelevantní - tedy Default Gateway a Primary DNS.
Ještě bych to mohl pořešit tak, kdybych tedy trval na jedné síti kvůli sdílení tiskárny, že bych nastavil klasik route, vypnul DHCP a použil jako vstup i výstup pouze LAN sekci.
Ještě bych to mohl pořešit tak, kdybych tedy trval na jedné síti kvůli sdílení tiskárny, že bych nastavil klasik route, vypnul DHCP a použil jako vstup i výstup pouze LAN sekci.
- Weslo
- Středně pokročilý
Kovaný siťař by si pořídil 3x hap2ac/ax a fungovalo by to. Tady je spíš otázka, kde má chybu tplink... Jinak podle mě tam chybu nemáš, jen bych u těch ap IP tyhle zarezervoval na bráně... Ale kdo ví, jestli jim to funguje...
AMD Ryzen 5 3600 | XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast
- Mr.Nigga
- Začátečník
Archer C5 jsem měl a tyhle věci na něm normálně fungovaly. Je možné že máš vadný kousek nebo je na něm chyba ve firmwaru. Není pro něj dostupná aktualizace FW?
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
- Ventero
- Nováček
-
Mikrotik jsem si pořídil Routerboard hex lite, ale neumím v něm nastavit ani prd a co jsem koukal, tak i docela profíci tam mají problém dostat VLAN ID na WAN ..
Jako že ty IP těch dvou AP bych rezervoval v tom hlavním routeru, co slouží jako výchozí?
- Ventero
- Nováček
-
- zsdx
- Začátečník
-
Hustoles, nam se neveri...Ventero píše:Jako že ty IP těch dvou AP bych rezervoval v tom hlavním routeru, co slouží jako výchozí?
Co jsem ti uz pred peti dny psal?
- Jey
- Středně pokročilý
-
Je to marný, je to marný, je to marný. Zkušený síťař na telefonické podpoře nad tím zlomil hůl a zavěsil telefon a tady se čeká, že vše vyřešíme na základě poměrně nekonkrétního popisu a na dálku, nebo asi někdo přijde osobně ve volném čase a zdarma vše nakonfiguruje ke vší spokojenosti zakladatele tématu. Jinak nesplníme očekávání, která od diskusního fóra měl, búúú.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- Ventero
- Nováček
-
Ale věří - jen mám pramalé zkušenosti se síťařinou a se ujišťuji, že to dobře chápu ..Hustoles, nam se neveri...
Co jsem ti uz pred peti dny psal?
Zkušený síťař neměl už čas a já chtěl zjistit, kde dělám chybu a co ty hodnoty ovlivňují. Nakonec se dozvídám, že to jsou hodnoty, které jsou podle vás irelevantní - tohle padá na vrub někoho, kdo dělal to GUI pro TP-Link ..Je to marný, je to marný, je to marný. Zkušený síťař na telefonické podpoře nad tím zlomil hůl a zavěsil telefon a tady se čeká, že vše vyřešíme na základě poměrně nekonkrétního popisu a na dálku, nebo asi někdo přijde osobně ve volném čase a zdarma vše nakonfiguruje ke vší spokojenosti zakladatele tématu. Jinak nesplníme očekávání, která od diskusního fóra měl, búúú.
Konkrétnější popis by už někdo těžko vymyslel - je zcela přesný a dotaz byl také přesně formulován, takže tohle nepřijímám - mohl bych už max. dodat screeny ..
Asi budu naštvaný, až zjistím, že to bylo opravdu jen zdrojem nebo vadným kusem, protože jsem tomu věnoval strašně moc času a přišel jsem kvůli tomu o velmi kvalitní tel. podporu ..
- Weslo
- Středně pokročilý
Tak jednoduše:
1.router by měl dělat celou síť, ty dva další jen rozhraní (WiFi a Ethernet)
2. a 3. Router by měl umět aspoň DHCP relay, aby to nějakou adresu dostalo, ale jestli to má a jestli to funguje je otázka. Většina těchto věcí má natvrdo zadratované WAN a LAN porty..
ale co zcela jistě neumí, je WiFi roaming, takže předávání WiFi klientů mezi AP.
Pro tebe by podle mě bylo řešení koupit už hotové řešení, jako ten Linksys MX 4200 tady v bazaru, je to klikací a jednoduchý a funguje to..
1.router by měl dělat celou síť, ty dva další jen rozhraní (WiFi a Ethernet)
2. a 3. Router by měl umět aspoň DHCP relay, aby to nějakou adresu dostalo, ale jestli to má a jestli to funguje je otázka. Většina těchto věcí má natvrdo zadratované WAN a LAN porty..
ale co zcela jistě neumí, je WiFi roaming, takže předávání WiFi klientů mezi AP.
Pro tebe by podle mě bylo řešení koupit už hotové řešení, jako ten Linksys MX 4200 tady v bazaru, je to klikací a jednoduchý a funguje to..
AMD Ryzen 5 3600 | XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast
- Jey
- Středně pokročilý
-
Určitě jak bylo doporučeno DHCP server mít v sítí pouze JEDINÝ, jinak se vše totálně roz*sere. Tzn. mít DHCP asi jen na tom hlavním routeru a na ostatních routerech mít DHCP vypnuté.
Potom není vůbec na škodu těm ostatním routerům přidělit napevno statické IP adresy (Static IP lease), nastavení na tom hlavním routeru, protože jsou součástí pevné infrastruktury.
Weslo (nebo někdo jiný): Už podruhé nebo potřetí čtu, že je možné nastavit třeba na 2-3 routerech stejné WIFI SSID a mobil si vybere (nejsilnější?). Jak moc dobré (funkční) je to řešení?
Potom není vůbec na škodu těm ostatním routerům přidělit napevno statické IP adresy (Static IP lease), nastavení na tom hlavním routeru, protože jsou součástí pevné infrastruktury.
Weslo (nebo někdo jiný): Už podruhé nebo potřetí čtu, že je možné nastavit třeba na 2-3 routerech stejné WIFI SSID a mobil si vybere (nejsilnější?). Jak moc dobré (funkční) je to řešení?
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- killerek
- Začátečník
-
Aby to bylo spolehlive, tak jsou to AP idealne rizene kontrolerem. Ikdyz stejne najdes zarizeni, ktere to nedaji. Kdysi s tim velky problem meli treba bezdratove ctecky. Je to i o ovlacich a nejake norme, kterou to muselo podporovat, ale uz si nevzpomenu jakou.
- Jey
- Středně pokročilý
-
Ok, omlouvám se za offtopic, tohle chce asi nějaké sofistikované řešení jako UBNT + controller, ne v řádu tisíců, ale desetitisíců, pro domácí síť nemá význam. Můj mobil není schopen rozpoznat, zda je lepší připojit se na 2,4GHz nebo 5GHz síť na stejném routeru.
- Weslo
- Středně pokročilý
Funguje to jak kdy, když chceš aby to fungovalo spolehlivě, musíš mít funkční roaming mezi AP. Proto jsem psal Linksys MX4200 tady z bazaru (funguje to, vyzkoušeno ale musí se zapojovat za sebe), nebo pro ty co si rádi hrají a mají čas tak Mikrotik hapac2 nebo hapax2, capsman to umí viz moje téma...
viewtopic.php?t=297154
Zjednodušeně, CapsMan jako kontroler vyhodnocuje x parametrů wifi spojení a podle nastavení přepíná mezi dostupnými AP. Lze nastavit i minimální příjmanou úroveň (nezkoušel jsem), takže je to přepínání agresivnější a mel by bejt furt plnej signál. Mám doma 2xhapac2 + RB962UiGS-5HacT2HnT a chodí to, manželka si přestala stěžovat
Jinak to umí každý mikrotik, i ten za 1200,-
- Weslo
- Středně pokročilý