1. Optika + metalika do racku je fajn. Nezabudni dat dostatocne velky rack... 12U je rozumny zaklad pre patchpanel+switch+router+kamery... Na server by som dal aj vacsi.
2. UTP(asi si myslel FTP) je fajn. Von a do zeme pouzi cierny kabel urceny do vonkajsieho prostredia. Oplati sa dotiahnut aj ku kameram ak je predpoklad ze ich budes montovat az par tyzdnov/mesiacov po natiahnuti kabla... Obycajny kabel za ten cas zozerie UV ziarenie a pri montazi kamier ti v ruke budu ostavat kusky izolacie.
Ak das obycajny kabel v kopoflexe trebars ku branke na videovratnika tak ho budes po 5-6rokoch vykopavat... Namokne a jedlotlive zily budu vyskratovane...
3. Co sa tyka automatizacie skus pozriet Taphome. Je to dost opensource. Zabezpecovacku a kamery by som do toho nekombinoval. Na kurenie, rolety a monitoring spotreby je to idealne. Riadit cez to kazde svetlo je podla mna zbytocne. Robili sme aj take domy, ale dost to komplikuje a predrazuje veci... A pridana hodnota mi tam nepride uplne vysoka.
Ine ako hlboke krabice uz ani nikde nemontujeme. Cenovy rozdiel 0 a lepsie sa v nich zapaju veci... A tiez treba davat pozor na to kto robi elektroinstalaciu. Este stale existuju firmy ktore rozvody riesia cez nechvalne slavne okruhle krabicky pod stropom... A v takom pripade vo vypinaci nemas nulak takze tam nic smart nedas.
Zabezpecovacky montujeme len paradox, takze sa k tomu neviem vyjadrit. Ale urcite by som to nekombinoval so smart home.
Kamery na taketo bezne domy zvyknu najlepsie vychadzat dahua... bud 2241 alebo 5442 seria. Ale je to vpodstate jedno. Hlavne nech maju dostatocne dobry pomer rozlisenia k velkosti snimaca(cize bud 2mpx kamera s 1/2,8" snimacom alebo 4mpx s 1/1,8" snimacom... Vyslo by to na samostatny clanok, ale v skratke ide o to aby si v noci mal ostry obraz v pohybe). Nezabudni ich spravne umiestnit. To znamena neumiestnovat ich vyssie ako je 2,5m a pouzit ich dostatok...
Ak si na cely dom das 4 kamery do 3-6m vysky(najhorsie nejaku s vysokym rozlisenim a malym senzorom) tak vysledok v pripade lupeze bude dost smutny. Zistis ze ta vykradla rozmazana siltovka. Ak sa nudis mozes studovat
https://ipcamtalk.com/wiki/ip-cam-talk-cliff-notes/ ... Urcite by som precital aspon "common mistakes"
Meranie spotreby sa riesi tak ze tam das podruzny elektromer za par eur a natiahnes z neho "pulse" signal do "smart" technologie... Zakazdym ked pulse signal blikne, tak ti to prirata jednu Wh.
Priznam sa ze 10 a viac gigabitove siete nie su uplne moja parketa... Ale ja by som ostal pri Cat6A. Cat7 je uz dost nachylny na poskodenie a minimalne podla tabuliek ponuka rovnake rychlosti ako 6A(nehovoriac o tom ze na kratsie vzdialenosti 10gbit funguje aj na Cat6 ci nebodaj 5E)