Síť v novostavbě RD

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Síť v novostavbě RD

Příspěvek od Holda »

Ahoj,

začínám s projektantem dávat dohromady projekt na rodinný dům a rád bych si nechal poradit s tím, co jsem všechno zapomněl, nebo co udělat lépe.
  • do domu povede optika, tu zakončím v klasickém 19" racku, kam bude svedená i všechna metalika
  • UTP povedou alespoň do stropů k AP, na fasádu k venkovnímu AP, na fasádu a možná do rohů místností ke kamerám, k brance, k vratům, k ezs a eps, k rekuperaci, na půdu, k technologii na topení a chlazení, do šachty pro technologii bazénu a do místností podle potřeb
  • Vše buď do kopoflexu, nebo předstěnou
  • Nevím, jestli 6, nebo 6a
  • Full stack unifi network, jsem na něj zvyklý z malých projektů a je pro mě ok
  • kamery asi taky Unifi, ale nejsem přesvědčený, chci spíš něco, co mi záznamy umí posílat do cloudu
  • Server nějaký MiniPC s 2x 2,5 GbE, místem pro alespoň 2 disky a jako hypervizor asi Proxmox
Chci i trochu automatizace a chytrosti, projektant mě nabízí Loxone, ale mě se to uzavřené řešení vysloveně protiví. Mám zkušenosti s Home Assistantem, přijde mi to super. Od automatizace toho až tolik nechci, základem je řízení a monitoring vytápění, monitoring spotřeby, do budoucna i FVE a ovládání souvisejících prvků, jako jsou předokenní rolety. Nevím, zda do toho tahat i zabezpečovačku, která bude skoro určitě Jablotron a kamerový systém, zatím jsem spíš proti.

Přemýšlím i nad osvětlením, které sice v bytě momentálně řízené mám, ale všichni stejně používáme vypínače, nejspíš půjdu cestou hlubších instalačních krabic pro případné Zigbee apod. relé.

Chci se zeptat těch, co mají toto již za sebou, na co vše nezapomenout. Jsem typ, co spíš vybere tepelné čerpadlo podle toho, že jde bez problémů zaintegrovat do HA, než podle parametrů, na kterých záleží :)

Nejsem si jistý, jak optimálně řešit měření spotřeby přímo v rozvaděči, nebo jak se postavit k ideálnímu řešení případného osvětlení a tak.

Je to takové obecné, ale doufám, že mě posunete dál.
Díky!
.
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Síť v novostavbě RD

Příspěvek od Natural »

Základ je 2x 144 modulů rozvodnice. Věř tomu, že s fve to bude na hraně. 90% věcí budeš chtít buď blokovat nebo spouštět. Ke všemu, co se dá ovládat natáhnout se silovkou i UTP a přidat krabice navíc. Hluboké krabice. Čidla můžeš mít i v krabici, ale ne pod vypínačem. Teplota, pohyb, přítomnost, světlo... Přes relé na Jablotronu můžeš ovládat stykače nebo relé v rozvaděči. Takže nejlíp nějaký 15x2 sykfy v chranicce propojení. A nezapomeň, že ta technická místnost bude potřebovat aktivní chlazení. Mám na paměti novostavbu, kde se musely demontovat dveře.
Jinak cat6a kabely samozřejmě, klidně bych vzal i cat7. Do hlubokých krabic.
abgx1
Nováček
Nováček

Příspěvek od abgx1 »

1. Optika + metalika do racku je fajn. Nezabudni dat dostatocne velky rack... 12U je rozumny zaklad pre patchpanel+switch+router+kamery... Na server by som dal aj vacsi.
2. UTP(asi si myslel FTP) je fajn. Von a do zeme pouzi cierny kabel urceny do vonkajsieho prostredia. Oplati sa dotiahnut aj ku kameram ak je predpoklad ze ich budes montovat az par tyzdnov/mesiacov po natiahnuti kabla... Obycajny kabel za ten cas zozerie UV ziarenie a pri montazi kamier ti v ruke budu ostavat kusky izolacie.

Ak das obycajny kabel v kopoflexe trebars ku branke na videovratnika tak ho budes po 5-6rokoch vykopavat... Namokne a jedlotlive zily budu vyskratovane...

3. Co sa tyka automatizacie skus pozriet Taphome. Je to dost opensource. Zabezpecovacku a kamery by som do toho nekombinoval. Na kurenie, rolety a monitoring spotreby je to idealne. Riadit cez to kazde svetlo je podla mna zbytocne. Robili sme aj take domy, ale dost to komplikuje a predrazuje veci... A pridana hodnota mi tam nepride uplne vysoka.

Ine ako hlboke krabice uz ani nikde nemontujeme. Cenovy rozdiel 0 a lepsie sa v nich zapaju veci... A tiez treba davat pozor na to kto robi elektroinstalaciu. Este stale existuju firmy ktore rozvody riesia cez nechvalne slavne okruhle krabicky pod stropom... A v takom pripade vo vypinaci nemas nulak takze tam nic smart nedas.

Zabezpecovacky montujeme len paradox, takze sa k tomu neviem vyjadrit. Ale urcite by som to nekombinoval so smart home.

Kamery na taketo bezne domy zvyknu najlepsie vychadzat dahua... bud 2241 alebo 5442 seria. Ale je to vpodstate jedno. Hlavne nech maju dostatocne dobry pomer rozlisenia k velkosti snimaca(cize bud 2mpx kamera s 1/2,8" snimacom alebo 4mpx s 1/1,8" snimacom... Vyslo by to na samostatny clanok, ale v skratke ide o to aby si v noci mal ostry obraz v pohybe). Nezabudni ich spravne umiestnit. To znamena neumiestnovat ich vyssie ako je 2,5m a pouzit ich dostatok...

Ak si na cely dom das 4 kamery do 3-6m vysky(najhorsie nejaku s vysokym rozlisenim a malym senzorom) tak vysledok v pripade lupeze bude dost smutny. Zistis ze ta vykradla rozmazana siltovka. Ak sa nudis mozes studovat https://ipcamtalk.com/wiki/ip-cam-talk-cliff-notes/ ... Urcite by som precital aspon "common mistakes"

Meranie spotreby sa riesi tak ze tam das podruzny elektromer za par eur a natiahnes z neho "pulse" signal do "smart" technologie... Zakazdym ked pulse signal blikne, tak ti to prirata jednu Wh.

Priznam sa ze 10 a viac gigabitove siete nie su uplne moja parketa... Ale ja by som ostal pri Cat6A. Cat7 je uz dost nachylny na poskodenie a minimalne podla tabuliek ponuka rovnake rychlosti ako 6A(nehovoriac o tom ze na kratsie vzdialenosti 10gbit funguje aj na Cat6 ci nebodaj 5E)
Ja a nasa rodinna firma sa elektroinstalaciam venujeme cely zivot aj tak som pri stavbe "naseho" domu zistil ze kope veci nerozumiem :D. Vpodstate som sem klikol lebo zajtra idem v "nasom" dome tahat internet a nebol som si isty ci Cat6 alebo Cat6A.
Shaquille
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

Okolo chytreho domu se urcite obrat na Eaton. I kdyz si myslis, ze to nepotrebuje, ze ti staci jen zaklad atd. Vypinacu se zbavovat nemusis, ale ony nemusi mit jen hloupe "on/off" daji se naprogramovat, muzou mit vice ovladacich zon.Videl jsem zpravovanych a realizovanych spoustu projektu a Eaton je uplne jinde a hlavne to funguje. Nestojis pred branou do domu a apka v mobilu ti pise, ze se potrebuje naparovat... Nestahnou se ti venkovni rolety, kdyz zrovna stojis na balkone apod. Par hodin na schuzku urcite najdes... I kdyby ses nedohodl, zjistis, jake jsou moznosti a co vse je mozne... Chytry dum by, dle meho nazoru, mel fungovat i kdyz v nem nejsi (napr. ti v kuchyni prdne privod vody do mycky), to ze se ti rozsviti svetlo, kdyz projdes pod seznorem neni chytre reseni... Musi se dat nastavit souvislosti, co se ma stat dale, jak dlouho ma svetlo svitit, maji se pak uzamknout dvere, rozvitit jina svetla, zapnout venkovni alarm...
https://www.jsemchytrydum.cz/
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 3600X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
killerek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od killerek »

Koukam, ze i ABB jiz dela i neco pro domacnosti:
https://new.abb.com/low-voltage/cs/nizk ... -free@home

V minulosti to bylo spise pro prumysl nebo velke objekty.

Ja od nich mam jich radu let ricici jednotku pro bezdratove vypinace v rozvadeci, usetrilo mi to hromadu kabelu a rezani do tech 6cm zelezobetonovych pricek v panelaku:
https://nizke-napeti.cz.abb.com/prijima ... 3299-21408
https://nizke-napeti.cz.abb.com/vysilac ... a-a11908-b
abgx1
Nováček
Nováček

Příspěvek od abgx1 »

Tak ono ked prides do eatonu a polozis pol miliona korun na stol, urcite nenude problem vselico zautomatizovat.

Otazka je co to dava zmysel, ci to nedava viac prace ako uzitku...
Shaquille
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

O tom to prave je, da se "udelat chytre" temer vse, ale ne vse dava smysl vsem... Pokud ti jde o cenu, tak si porid reseni, ktere muze a nemusi fungovat. Osobne mam radeji veci, ktere funguji a jsou spolehlive, proverene a hlavne se ridi jednou ridici jednotkou a jdou na sebe vzajemne navazat.. Nez nejake technologie, ktere jsou sice cool, ale za dva roky neexistuji, radeji dam 100k za funkcni system, nez vyhodit 50k za nesmysl.
Pul mega je jen obyc pojem, cislo... Pro normalni uzivani klasickeho domu je to moc, pokud mas nekolika patrovy barak s vnitrnim bazenem, tak na pul mega budes zacinat. Jde o prakticke vyuziti toho, co potrebujes. Automaticke vytapeni je obycejne toceni hlavicemi podle predem naplanovaneho scenare, na tom neni nic moc chytreho. Kdyz do toho ale zapojis system vetrani, ovladani zaluzii, tak to zacne davat smysl. Kdyz ti prijde hlaska o poklesu tlaku, nebo cidlo zaznamena vodu tak je to sice hezke, ale kdyz ti system uzavre hlavni privod vody, pripadne jiny hohout v baraku tak je to o dost lepsi ;)
Ale to uz jsme OT. Osobne bych "hloupy dum" uz neresil. A neni to jen o pohodli, ze muzes zavrit okno aniz bys vstal z gauce. Je to o tom, ze kdyz vyrazis na chatu a vidis, jak se zenou cerne mraky, tak se nemusis vracet zpatky, protoze si nejsi jisty, jestli si zavrel okna, ale muzes je zavrit odkukoli, idealne se samozrejme zavrou samy, protoze mas nastaveno, ze jsi mimo domov a system ridi a hlida bez tveho zapojeni...
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 3600X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Vím, že tady budu za exota ale já si myslím, že chytrý dům je cesta do pekla. Zatímco věci jako klika, nebo kohout, nebo krutopřísně moderní IR dálkové ovládání prostě fungují desítky let stejně, tak "chytrý dům" bude požadovat mnoho a mnoho pozornosti a investic. Nehledě na to, že veškeré elektro součástky budou stárnout a občas se chovat iracionálně... stačí se podívat na domy lidí, kteří chytré domy "řeší" viz. soused, který se vyjádřil asi tak, že domů mu to nesmí ani zadarmo...
je super když se ti uzavře automaticky hlavní přívod vody do baráku, chcípne ventil a ty 14 dní chodíš na hajzl k sousedům do sprchy na benzínku, protože ventil jede z číny lodí :D (true story)

Já bych na "chytré řešení" spoléhal jen u věcí, kde o nic nejde.. ale základní věci (teplo, světlo, voda, jídlo) bych chytře nechal hloupé...
AMD Ryzen 5 3600 | XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast
Epidot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Epidot »

Weslo píše: úte 5. bře 2024, 19:09 Vím, že tady budu za exota ale.....
Já bych na "chytré řešení" spoléhal jen u věcí, kde o nic nejde.. ale základní věci (teplo, světlo, voda, jídlo) bych chytře nechal hloupé...
kdepak exot, naprostý souhlas :idea:
13600k+Noctua D15SG2, MSI Z690 Tomahawk, 32GB Kingston Fury Renegade 3600, ASUS RTX 3070 Noctua OC Edition, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 990Pro 2TB, 970Evo+2TB, 970Evo+1TB, 960Evo 500GB, Kingston A2000 500GB, Intel 660p 2TB, Crucial M550 256GB, Intel X25-M 80GB, Corsair RMx550, Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA Classic, RME ADI-2 DAC FS+Denon AH-D9200, Modecom Eclipse 60
Mikymoto
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mikymoto »

Ono je to taky hodně o povaze uživatele - dělal jsem v rámci rekonstrukce přípravu na kdeco. Husí krky jsou natahané pomalu i pod postele. Nakonec je naprostá většina krků prázdná, pač se v průběhu užívání (dokončení všeho se plánovalo později), že to vlastně k životu vůbec nepotřebujeme. Něco se možná doplní později, jestli bude chuť, ale podělat se nemůže jen to, co tam prostě není :-D

Spotřebiče se taky nadšeně vybíraly podle množství funkcí. V reálu se používají 2-3 režimy, které fungují a zbytek je prostě zaplacený a nevyužívaný. A tahat ke všemu manuál a študovat kdejaké nastavení se mi už prostě nechce. Takže bych primárně rozhodoval podle naturelu osazenstva domu - hračičky to využijí, ostatní se buď svezou nebo jim to bude u ...
0martas0
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od 0martas0 »

Shaquille píše: pon 4. bře 2024, 16:17 O tom to prave je, da se "udelat chytre" temer vse, ale ne vse dava smysl vsem... Pokud ti jde o cenu, tak si porid reseni, ktere muze a nemusi fungovat. Osobne mam radeji veci, ktere funguji a jsou spolehlive, proverene a hlavne se ridi jednou ridici jednotkou a jdou na sebe vzajemne navazat.. Nez nejake technologie, ktere jsou sice cool, ale za dva roky neexistuji, radeji dam 100k za funkcni system, nez vyhodit 50k za nesmysl.
Pul mega je jen obyc pojem, cislo... Pro normalni uzivani klasickeho domu je to moc, pokud mas nekolika patrovy barak s vnitrnim bazenem, tak na pul mega budes zacinat. Jde o prakticke vyuziti toho, co potrebujes. Automaticke vytapeni je obycejne toceni hlavicemi podle predem naplanovaneho scenare, na tom neni nic moc chytreho. Kdyz do toho ale zapojis system vetrani, ovladani zaluzii, tak to zacne davat smysl. Kdyz ti prijde hlaska o poklesu tlaku, nebo cidlo zaznamena vodu tak je to sice hezke, ale kdyz ti system uzavre hlavni privod vody, pripadne jiny hohout v baraku tak je to o dost lepsi ;)
Ale to uz jsme OT. Osobne bych "hloupy dum" uz neresil. A neni to jen o pohodli, ze muzes zavrit okno aniz bys vstal z gauce. Je to o tom, ze kdyz vyrazis na chatu a vidis, jak se zenou cerne mraky, tak se nemusis vracet zpatky, protoze si nejsi jisty, jestli si zavrel okna, ale muzes je zavrit odkukoli, idealne se samozrejme zavrou samy, protoze mas nastaveno, ze jsi mimo domov a system ridi a hlida bez tveho zapojeni...
Vzhledem k tomu, že jsem tohle nedávno řešil při stavbě domu velmi aktivně tak - pokud chceš na dálku zavírat okna a další takové srandy, tak půl milionu bude teprve začátek i u normální velikosti domu a nebude to jen o elektroinstalaci ale o celé připravenosti domů - servo pohony na okna/dveře atd.
abgx1
Nováček
Nováček

Příspěvek od abgx1 »

Inak, skus s projektantom prejst aj moznosti stropneho chladenia ;) Neviem aka je konstrukcia domu, ale ak budes mat nad hlavou betonovu deku tak je to strasne jednoducha vec natahat do stropu rurky pre chladenie a mas tym padom bezkonkurecnu klimu vpodstate zadarmo(kedze tepelne cerpadla vedia aj chladit, nemusis riesit dalsie klimovacie jednotky)

Tak ako vravim, riesil som elektroinstalacie uz v desiatkach domov, od 70m2 bungalovov po 1200+m2 vily s bazenom, saunou, 7x vyhrievanym WC...

Za mna dava zmysel automatizovat:

-Vonkajsie zaluzie - Je dost fajn ak sa vedia same vytiahnut hore pri silnom vetre(aby sa neposkodili), a este viac fajn je ked sa vedia otvarat/zatvarat podla slnka, chladenia/kurenia atd. To ze sa ti stale vytiahnu trebars pol hodiny po vychode slnka je na nezaplatenie - a popritom naklady na automatizaciu su uplne minimalne, nemusis tahat ziadne specialne kable ani nic. Uplne k tomu staci jeden 4zilovy kabel miesto 3ziloveho.

-Kurenie - zase zalezi na dome, pri malom bungalove sa asi zaobides aj s jednym centralnym termostatom... Ale pri vacsich budovach je to niekedy dost problem "analogovo" vyladit tak aby si mal v kazdej izbe prijemnu teplotu. A uz uplne nemozne to je ked tam mas veci ako kachle. - Popritom je resenie zase jednoduche, aspon pri taphome ti do kazdej izby staci pod vypinac strcit kablovy senzor teploty v hodnote 6€ a na jednotlive okruhy dat elektricke hlavice ktore stoja 15€/ks...

Inak mi nenapada nic, svetla podla mna za to napr. nestoja vobec. Cena je tam nasobne vyssie oproti beznej el. instalacii a pridana hodnota je ovela nizsie ako pri zaluziach a kureni...

prikladam ukazku stropneho chladenia ktore sme riesili u nas
Obrázek
Mikymoto
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mikymoto »

Ty zelené hadice jsou předpokládám vzduchotechnika - to je normální, vést je v nosné konstrukci stropu? Tohle prošlo u statika?
Nereju - opravdu mě to zajímá.
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Díky všem za vstupy, nakonec jsme se doma shodli, že uděláme to, co je důležité, tj. topení, chlazení, stínění, rekuperaci a fve a necháme udělat hluboké krabice, místo na velký rozvaděč a rozvody v kopoflexu, nebo predstěnách.
Asi hlavně proto, že to vlastně nepotřebujeme, jen chceme a to ty peníze radši dáme do dětí :)
.
abgx1
Nováček
Nováček

Příspěvek od abgx1 »

Mikymoto píše: stř 13. bře 2024, 14:28 Ty zelené hadice jsou předpokládám vzduchotechnika - to je normální, vést je v nosné konstrukci stropu? Tohle prošlo u statika?
Nereju - opravdu mě to zajímá.
Musel kvoli tomu ist hrubsi strop... 22cm miesto 18. Normalne sa to taha pod sadrokartonom, ale v tomto dome sadrokarton nebude prave kvoli stropnemu chladeniu.
Mikymoto
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mikymoto »

Díky za reakci. Mě právě překvapilo to množství trubek blízko vedle sebe. Běžně se dělají vylehčené stropní panely, ale tam bývají větší mezery mezi těmi otvory. Tahání pod stropní deskou v podhledu mi přijde i kvůli případné rekonstrukci nebo opravě vhodnější - ale chápu, že chlazení by se pak řešilo blbě.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“