Problém se zamrzáním notebooku Lenovo ?

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
Dejvaaaa5
Nováček
Nováček

Problém se zamrzáním notebooku Lenovo ?

Příspěvek od Dejvaaaa5 »

Model notebooku: **Lenovo LOQ 15IRH8**

Specifikace:
Displej: 15,6" 144Hz IPS (1920x1080)
PROCESOR: Intel Core i5-13500H 12jádrový
OPERAČNÍ PAMĚŤ: 16 GB DDR5
GRAFICKÝ PROCESOR: DDR5 DDR5 DDR5: (MUX Switch): NVIDIA GeForce RTX 4060 8GB GDDR6
DISK SSD: 512GB

Dobrý den, 2 dny zpět jsem si koupil tento notebook a mám s ním problém.

Jde o to, že když zapnu hru, kterou hraju třeba hodinu/dvě, hra běží celou dobu naprosto v pohodě, pak ho vypnu a jdu dělat něco online (koukat na YouTube, film, Twitch, psát, surfovat po internetu) a chci si vzít notebook do postele a začne se takhle sekat (jen obraz úplně zamrzne, ale zvuky a myš jedou dál, jen nereaguje obraz. ) A dělá to i když ho odpojím z nabíječky a i když je na nabíječce, když notebook restartuju, tak běží v pohodě a neseká se, ale jakmile zapnu hru a pak zase vypnu, tak je to úplně stejné.

Video zde : https://www.youtube.com/watch?v=6o4zQfY ... nel=Dejvos

A když přepnu na "pouze nvidia gpu" v tomto zde, tak to běží bez problémů.
Screen : https://ctrlv.cz/QWPJ

Teploty jsou v pořádku. Zkontroloval jsem je. Používám Lenovo Vantage a mám vyvážení + "Zapnout Legion AI Engine+ pro automatické rozpoznání her a vyladění výkonu CPU/GPU. Funguje to jen když je připojen správný napájecí adaptér. Teplota počítače a hluk ventilátoru se mohou zvýšit." Dělal jsem i hodinu a půl kontrolu přes Lenovo Diagnostics Evolution a vše bylo v pořádku, už fakt nevím co s tím. Mám nastavený vyvážený režim napájení a kdykoliv je notebook málo vytížen (sledování YouTube, filmů, Twitch, psaní při surfování na internetu), tak se jen zadrhává a zamrzá, jakmile notebook dostane větší zátěž, tak běží v pořádku. Když jsem na internetu a sleduji nějaké filmy, streamy, tak mám iGPU vytížené kolem 20%, ale jakmile se obraz sekne, tak iGPU spadne na 0% a pak se zase vrátí na 20-30% a tak pořád dokola. A když zapnu zatím jen dedikovanou kartu (Protože když zapnu jen dedikovanou kartu, tak se obraz nezasekává), ale baterie se vybíjí o 90% rychleji
waderatke
Nováček
Nováček

Re: Problém se zamrzáním notebooku Lenovo ?

Příspěvek od waderatke »

Dejvaaaa5 píše: sob 2. bře 2024, 14:45 Model notebooku: **Lenovo LOQ 15IRH8**

Specifikace:
Displej: 15,6" 144Hz IPS (1920x1080)
PROCESOR: Intel Core i5-13500H 12jádrový
OPERAČNÍ PAMĚŤ: 16 GB DDR5
GRAFICKÝ PROCESOR: DDR5 DDR5 DDR5: (MUX Switch): NVIDIA GeForce RTX 4060 8GB GDDR6
DISK SSD: 512GB

Dobrý den, 2 dny zpět jsem si koupil tento notebook a mám s ním problém.

Jde o to, že když zapnu hru, kterou hraju třeba hodinu/dvě, hra běží celou dobu naprosto v pohodě, pak ho vypnu a jdu dělat něco online (koukat na YouTube, film, Twitch, psát, surfovat po internetu) a chci si vzít notebook do postele a začne se takhle sekat (jen obraz úplně zamrzne, ale zvuky a myš jedou dál, jen nereaguje obraz. ) A dělá to i když ho odpojím z nabíječky a i když je na nabíječce, když notebook restartuju, tak běží v pohodě a neseká se, ale jakmile zapnu hru a pak zase vypnu, tak je to úplně stejné.

Video zde : https://www.youtube.com/watch?v=6o4zQfY ... nel=Dejvos

A když přepnu na "pouze nvidia gpu" v tomto zde, tak to běží bez problémů.
Screen : https://ctrlv.cz/QWPJ

Teploty jsou v pořádku. Zkontroloval jsem je. Používám Lenovo Vantage a mám vyvážení + "Zapnout Legion AI Engine+ pro automatické rozpoznání her a vyladění výkonu CPU/GPU. Funguje to jen když je připojen správný napájecí adaptér. Teplota počítače a hluk ventilátoru se mohou zvýšit." Dělal jsem i hodinu a půl kontrolu přes Lenovo Diagnostics Evolution a vše bylo v pořádku, už fakt nevím co s tím. Mám nastavený vyvážený režim napájení a kdykoliv je notebook málo vytížen (sledování YouTube, filmů, Twitch, psaní při surfování na internetu), tak se jen zadrhává a zamrzá, jakmile notebook dostane větší zátěž, tak běží v pořádku. Když jsem na internetu a sleduji nějaké filmy, streamy, tak mám iGPU vytížené kolem 20%, ale jakmile se obraz sekne, tak iGPU spadne na 0% a pak se zase vrátí na 20-30% a tak pořád dokola. A když zapnu zatím jen dedikovanou kartu (Protože když zapnu jen dedikovanou kartu, tak se obraz nezasekává), ale baterie se vybíjí o 90% rychleji
1. **Zakázat Legion AI Engine**: Zkuste zakázat funkci „Enable Legion AI Engine“ v Lenovo Vantage, abyste zjistili, zda problém vyřeší.
2. **Upravit řízení spotřeby**: Zkuste změnit režim napájení na agresivnější nastavení (např. Vysoký výkon) nebo úplně zakázat řízení spotřeby, abyste zjistili, zda to má nějaký význam.
3. **Aktualizujte ovladače**: Ujistěte se, že ovladače NVIDIA i Intel jsou aktuální a fungují správně. Aktualizace můžete zkontrolovat ve Správci zařízení nebo na webových stránkách výrobce.
4. **Monitorování teplot**: Sledujte teploty pomocí Lenovo Vantage nebo jiných nástrojů, abyste se ujistili, že jsou v normálních mezích.
5. **Vyzkoušejte čisté spuštění**: Proveďte čisté spuštění vypnutím všech spouštěcích programů a služeb, abyste zjistili, zda problém nezpůsobuje software třetí strany.
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“