Nvidia Video Enhancement

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Nvidia Video Enhancement

Příspěvek od Jey »

Chci se zeptat na tuhle funkci. Měl jsem pocit, že drobně vylepšuje kvalitu přehrávaných videí.. ale projevuje se i ve hrách (v GTA jsem měl pocit že jo)?

Je v ovladačích, mám teď už nějaké starší dodané s aktualizací skrze Windows Update a jsou tam čtyři stupně 1,2,3,4.. který je nejvíc a který nejmíň?
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Nvidia Video Enhancement

Příspěvek od HEAD »

4 by melo byt nejlespi.
CPU-Ryzen 7800X3D, MB-MSI X670E Tomahawk, RAM-64GB 6600mhz CL32@6400mhz CL30, GPU-RTX 4080Super 16GB, ZDROJ-Seasonic GX 850W, Monitor-LG OLED C1 48"
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Aha :-) mně dávalo smysl 1 :-) Ale funguje to i ve hrách? Tak nějak se mi zdál lepší obraz v GTA, jakoby měla funkce vliv i na antialising hran a ne úplně dokonalý shadow rendering / shadery. Jen nevím kolik bere výkonu, ale se zapnutým vsyncem na 60Hz to nebylo znát.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Ve hrach to nefunguje.Na hry tam je RTX HDR a potom jeste naka vibrance.Ja nevim jak je to anglicky pac to mam cestine a ty cesky nazvy to silenost.Vubec nevim o co se jedna.
"Dinamicka zivost RTX" a "HDR RTX".Z toho by se clovek posral z tech ceskych nazvu.
CPU-Ryzen 7800X3D, MB-MSI X670E Tomahawk, RAM-64GB 6600mhz CL32@6400mhz CL30, GPU-RTX 4080Super 16GB, ZDROJ-Seasonic GX 850W, Monitor-LG OLED C1 48"
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

536.23 zřejmě z Windows Update

Poslední záložka: Vylepšení videa RTX: nechá se zaškrtnout "Velmi vysoké rozlišení" a pak stupeň 1-4, nic jiného tam ani nemám.

V popisu: Vylepšuje kvalitu videa odstraněním nežádoucích artefaktů a šumů. Pocitově v GTA nepatrné zlepšení.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Musis si stahnout tu novou NV apku pro RTX HDR a tu vibranci do her.RTX video je jen pro videa.
https://www.nvidia.com/cs-cz/software/nvidia-app/
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Hm.. hm.. zkusil jsem stáhnout, aplikovat.. nevím nevím. Obraz v dálce je rozmazanější a je vidět přechod kde probíhá a už neprobíhá nějaký processing. Kdežto s tím Nvidia Video Enhancement mám jednoznačně pocit, že jsou vylepšená nejen přehrávaná videa (minimálně tváře herců), ale i v GTA zcela určitě odrazy prostředí na autě a i lehce prostředí (plochy).
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Podle me si to jen predstavujes.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Ne, je tam výrazný posun u odrazů na modelech aut (místo odlesku prostředí, tam je po zapnutí funkce poměrně detailní odraz) a obraz se zdá být trochu vylepšený.

Ale i kdyby to tak nebylo, tak je fakt že s tou funkcí mám lepší pocit.

Video vylepšuje určitě, hry bych řekl nejspíše taky. Ten přídavný bazmek půjde pryč, stejně obsahuje prakticky už to co je v ovladačích. Další overlay je rušivý element.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Kolik to na tu čtvrtou volbu žere? Když jsem to zkoušel naposledy na své RTX 3080 , tak pouhý upscaling videa v browseru z 720p na 1440p žral 320W :roll:
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Spotřebu jsem neměřil.. ale řekl bych podle toho, že to jsou jen drobná kosmetická vylepšení (ve videu tváře a trochu přidá detaily), nejspíš 00 nic.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Tak si to změř a asi budeš překvapen :-D

Tady máš měření RTX 3080 při upscalingu 1080p videa na 1440p => 250W jen to hvízdne - viewtopic.php?p=9860717#p9860717

Jinak jedná se pouze o vylepšení pro upscaling videa a to jen mimo nativní a vyšší rozlišení, na 3D aplikace to nemá už z principu jak působit
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Určitě vyzkouším a postnu to sem.. ale upscaling je obecně náročný a tohle se mi zase tolik nezdá. Stejně hraju hry s vsyncem na 60Hz, tam je spotřeba okolo 120W na grafice a když to vypnu, tak je dvojnásobná + často vertikální čára přes obrazovku (a taky cca dvojnásobný framerate, který ale nepotřebuju). RTX 3070.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Otestováno, rozdíl ve spotřebe je +- nulový. Ve hře se mi teda jeví lepší nastavení 1 než 4, rozhodně má větší vliv na výslednou kvalitu obrazu.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Sorry ale co furt řešíš za kraviny? Nvidia video enhancment funguje jen v známejch online přehrávačích v Chromiovejch browserech. NIKDE JINDE. V hrách ti to nedělá NIC. A už ti to bylo řečeno. Zkoumáš a měříš své vlastní placebo + iluze. + To co jsi prohlásil o vsyncu a 60fps a tak podobně, to je tak zlé že by jsi si měl nastudovat co to vlastně děláš a o co přicházíš tím že si ten vsync zapneš.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Já sem si vědom, že je tam horší frametime, ale bez vsyncu na 60Hz monitoru mám přes obraz velmi často horizontální čáru. Jako sorry ale ten enhancement má efekt. A nebyla řeč o browserech, používám MPC s renderingem ve 3D, kde je změna znát na obličejích.. má to vliv asi jako když tady někdo reenkódoval videa s VFX vylepšením, akorát že přímo za běhu.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

S vsyncem ale máš + cca 30-35ms inputlagu + masivní propady /stutter pokud nastane situace kdy to padne pod 60. To dle mého názoru nestojí za to, já jsem alergickej na inputlag.
Mafian277198
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mafian277198 »

Jey píše: sob 16. bře 2024, 19:17 ...
Jako že hraješ GTA v MPC? :-D Taky ti vůbec nerozumim...
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Je tam inputlag, ale podle měření .. asi 25ms. Bylo na výběr.. buď spotřeba 240W na grafice, 120fps+, což znamená "tekutou plynulost", ale i tam jsou občas propady fps, nebo hrát s vsync 60Hz / 120W (poloviční spotřeba) a nekoukat se na ten děsný horizontální předěl.. a můžu říct že ve -všech hrách- je lepší s vsyncem. Každý máme svoje. Jinak jde o MPC, ne ty browsery.

Mafian277198 : asi ses právě nečím nastřelil, tak si založ vlastní téma a diskutuj tam, třeba ti někdo odpoví. Ostatní tady rozumí. Děkuji.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Jey píše: sob 16. bře 2024, 19:17 Jako sorry ale ten enhancement má efekt. A nebyla řeč o browserech, používám MPC s renderingem ve 3D, kde je změna znát na obličejích.
Zkusim to jeste ja.............. to co pises je naprosty nesmysl. Nvidia Video Enhancement funguje pouze a jen na videa v podporovanych prehravacich, nema absolutne zadny efekt na jakoukoliv hru a 3D render. Nakonec to nedoporucuju ani pouzivat. Vysledek jsou klasicky "AI malovanky vodovkama" s tim, ze to navic zvysuje brutalne spotrebu.
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“