Náhrada chladiče u GPU.

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Arm0r!
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Náhrada chladiče u GPU.

Příspěvek od Arm0r! »

Cht-ěl bych se zeptat, jestli existuje náhrada za chladič na GPU, kde má originál výrobce zrovna nicmoc chlazení. Jedná se o kartu Inno3D X3 GeForce RTX 4080 Super. To chlazení je celkem slabé a nevím jak bych tomu mohl pomoct. Vím, že undervolt existuje taky, ale já jdu druhým směrem a to takovým, že chci uchladit GPU při co nejvyšší frekvenci.

V současnosti mě nic nenapadá kde bych mohl nějaký chladič na GPU koupit. Případně jsem ochoten zaplatit za chladič na GPU shodný s PCB mojí grafiky. Něco od Gainwardu / MSI / Gigabyte.

Například někdo kdo předělával GPU chlazení na vodníka a zbyl mu chladič. Tak jej velmi rád koupím.

Díky za Vaše tipy, případně vaše nabídky prodeje chladičů..
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Náhrada chladiče u GPU.

Příspěvek od Holda »

Máš levný model a chová se jako levný model, divný. Fakt je problém při nákupu ten litr dva u karty téhle kategorie přitlačit? :?
Každopádně deshroud, custom fany a křivka, možná bude stát za to přepastovat.

Aftermarket GPU chladiče už moc nefrčí, protože kdo chce kartu, která se dobře chová, tak si jí koupí už hotovou. Poslední co vím, bylo kompatibilní s RTX3000, zkus si zjistit, nakolik se montáž liší - https://www.caseking.de/en/raijintek-mo ... a-260.html

Další varianta je voda.
.
Arm0r!
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od Arm0r! »

Díky za rychlou reakci. Ono takhle - Ta karta byla rozbalená v obchodě a tudíž za dobrý peníze, proto jsem jí vzal hned. Chápu, že lepší modely to zvládnou lépe uchladit. Mám teď přetaktovanou grafiku a jediné co mě brzdí jsou teploty. Hot spot °100°C, GPU 80°C, paměti se jakžtakž dají 60°C.

Vodu raději ne, mám sice AIO chladič na CPU, ale vlastní custom loop bych nechtěl. Ten morpheus na toho jsem taky koukal, ale nevím jestli to dokáže uchladit lépe než stávající chlazení.
Epidot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Epidot »

Buďto deshroud a pořádné vrtule nebo slabý UV, hrotit to jednoduše není přínosem. Další věc je větrání vnitřku bedny, jakou teplotou se grafika chladí.
13600k+Noctua D15SG2, MSI Z690 Tomahawk, 32GB Kingston Fury Renegade 3600, ASUS TUF RTX 5070Ti, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 990Pro 2TB, 970Evo+2TB, 970Evo+1TB, 960Evo 500GB, Kingston A2000 500GB, Intel 660p 2TB, Crucial M550 256GB, Intel X25-M 80GB, Intel S3520 150GB, Fractal Torrent, Corsair RM1000x('24), Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA Classic, RME ADI-2 DAC FS+Denon AH-D9200, Modecom Eclipse 60
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Chladiče na RTX 3000 je jako šafránu a aftermarketu na RTX 4000 je ještě méně...

Nicméně deshroud + 2*P12 nebo 3xA9. Pasta může a nemusí pomoct to je taková sázka do "loterie"

Nebo pokud peněženka dovolí, tak od Noctua 2* NF-A12x25 PWM.

UV je určitě cesta též.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
Arm0r!
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od Arm0r! »

Díky oboum moc za rady. Celkově stále váham na Morpheusem, ale asi to nemá smysl. A pořídím si ty fany druhé. :)
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Už si to někdy měnil? Není to sice raketová věda, ale chce to trochu zkušeností. To už bych radši kartu prodal a koupil lepší...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
Arm0r!
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od Arm0r! »

python.p píše: úte 26. bře 2024, 21:29 Už si to někdy měnil? Není to sice raketová věda, ale chce to trochu zkušeností. To už bych radši kartu prodal a koupil lepší...
Jojo, už jsem jednou takovou modifikaci dělal. To bylo ještě ani nevím na jakou grafiku už, ale vím, že to bylo něco od AC. Ale asi půjdu lehčí cestou a deshroud + ty fany lepší.
Arm0r!
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od Arm0r! »

Můžeme lock, koupím si morpheus chladič.
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Napiš sem pls ještě výsledky, dost mě to zajímá, díky.
.
Arm0r!
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od Arm0r! »

Holda píše: sob 30. bře 2024, 06:40 Napiš sem pls ještě výsledky, dost mě to zajímá, díky.
Provedl jsem deshroud, pak kompletní rozebrání chladiče. Nanesl noovu pastu, originální chladič jsem vyhodil a dal tam místo toho na pasivy 3x120mm Be Quiet Silent Wings a pak to dal zpátky dohromady. Výsledky teplot jsou cca stejné, ale ještě chystám s morpheusem divy. Měl by být teoreticky lepší, navíc budu moct lépe chladit jak paměťové čipy ( celoměděná základna, která doléhá i na paměťové čipy). Sice teď doléhá taky, ale že by to bylo něco suprového se říct nedá. Kromě toho ještě budu moct lépe chladit VRM a navch k tomu můžu dát ty 2 fany. Tam kde to půjde dolepím (hodím na teplovodivou pásku) pasivní chladiče, které jsem si objednal z jednoho nejmenovaného cz webu.

EDIT: Ještě jedno plus to má, a to takové, že je chlazení tišší, díky lepším ventilátorům.
ren
Nováček
Nováček

Příspěvek od ren »

Stal jsem se "šťastným" majitelem "upgradované" rozbalené Inno3D RTX4080 Super. Tak šílený bastl co provedl Arm0r! jsem už dlouho neviděl a dá to dost práce a i nějaké investice uvést do slušného stavu. No ale co už, nějaký grošík jsem ušetřil a každá sranda něco stojí, budu doufat, že po tom všem co karta zažila bude nějaký rok fungovat.
JohnXXL
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JohnXXL »

Ren: klidne se pak pochlub, priznam se, ze jsem o ty grafice premyslel, a ze na ni koupim vodni blok ale z duvodu zaruky me to celkove odradilo a pockam si a zkusim sehnat casem origo verzi s vodnim blokem.
MB: Asus ROG Strix Z690-A D4 CPU: i7-13700K @P5.6/E4.5GHz Cooling: Water block RAM: 128GB Crucial DDR4 3200MHz@3600MHz CL18 Čerpadlo: EKWB D5 Vario Motor + Alphacool D5 TOP Radiator: MO-RA3 420 black 4x NF-A20 PWM Chromax @500rpm
VGA: EVGA RTX 3080TI FTW3 Ultra EK Vector FTW3 HDD: FireCuda 530 2TB + 970 EVO 1TB, 5x HPE Samsung Enterprise PM883 3.84TB Case: Chieftec BigToWER + Corsair AX1600i Monitor: MSI G274QPF + EIZO FlexScan EV2460BK
ren
Nováček
Nováček

Příspěvek od ren »

@JohnyXXL, já jsem takovej debil, že mi není rovno. Hned jak mi to dorazilo, tak jsem to chtěl vrátit, protože to je nabastlené šíleným způsobem, ale řekl jsem si, že tomu dám šanci. Milý Arm0r! tam fláknul Morpheuse šíleným způsobem, deska chladiče se opřela o dva keramické induktory a neměla šanci pořádně sedět na čipu. To pořešil tím, že čip oblil izolační hmotou a zalil kovovou pastou. PCB 4080 Super má 3 VRM pro paměti okolo čipu, ty ignoroval a nechal je holé. Na ostatní VRM nalepil chladiče tak, že použil termovodivou podložku a chladič chytil ke krajním VRM vteřiňákem. Karta na první dobrou nějakým způsobem chodila, ale časem zpomalovala a brala čím dál míň proudu. Zkoumal jsem proč a zjistil, že vteřiňákem lepené pasivy se volně pohupují. Tak jsem milého Morphea sundal a skoro mě jeblo, co jsem uviděl (popsáno výš). Všechno jsem vyčistil, objednal termální lepící pásku na pasivy k VRM, pady k pamětem, protože ty co tam měl jsou nízké, v desce Morphea udělám vybrání pro induktory, poskládám to a uvidím. Jestli bude vše OK, kartu si nechám a dokoupím pasivy k těm VRM pro paměti. Jestli s ní bude problém, budu se natahovat s Arm0r!em o vrácení peněz, protože podle debaty tady na fóru je zřejmé, že od začátku věděl, že karta má problémy a prodával ji jako bezvadnou. Škoda, že sem nejde dát kloudná příloha, upnul bych fotky.
JohnXXL
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JohnXXL »

ren : tak mazec teda.. muzes fotky hodit na nejaky server kde se sa upnout fotky je toho mraky.. jsem fakt rad, ze jsem ji nakonec nevzal.. 🤔
MB: Asus ROG Strix Z690-A D4 CPU: i7-13700K @P5.6/E4.5GHz Cooling: Water block RAM: 128GB Crucial DDR4 3200MHz@3600MHz CL18 Čerpadlo: EKWB D5 Vario Motor + Alphacool D5 TOP Radiator: MO-RA3 420 black 4x NF-A20 PWM Chromax @500rpm
VGA: EVGA RTX 3080TI FTW3 Ultra EK Vector FTW3 HDD: FireCuda 530 2TB + 970 EVO 1TB, 5x HPE Samsung Enterprise PM883 3.84TB Case: Chieftec BigToWER + Corsair AX1600i Monitor: MSI G274QPF + EIZO FlexScan EV2460BK
Mafian277198
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mafian277198 »

ren: Jo, fotky, pobav nás (není výsměch tobě)...
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Fury Renegade 32GB (2×16GB) DDR5 6.4GHz CL32|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Foto PC
ren
Nováček
Nováček

Příspěvek od ren »

Já vím, že byste se mi nesmáli... Naštěstí se k tomu zatím Arm0r! staví čelem a já dělám všechno pro to, abych kartu zachránil, doufám, že se dokázala sama ochránit před zničením, protože čip, paměti i vrm se umí teoreticky zpomalit a vychladnout a nikde nebyly žádné čmoudíky a ohýnky. Zatím posílám odkaz na video, na konci jsem se snažil zachytit, jak se opírá ta deska chladiče o induktory, pošlu i fotky.

https://www.uschovna.cz/zasilka/PEW5VZMB448BFHY7-HJL
ren
Nováček
Nováček

Příspěvek od ren »

Tady jsou ty fotky, dvě jsou ze stránek recenze karty a jsou na nich vyznačené VRM které byly bez chlazení.

https://www.uschovna.cz/zasilka/PEGAIYJF4837TCLW-H23
JohnXXL
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JohnXXL »

To je dobre ze Arm0r komunikuje a doufam, ze to karta prezila a bude ok. Fotky husty..
ren
Nováček
Nováček

Příspěvek od ren »

Tak před chvílí jsem udělal na Morpheovi vybrání pro induktory, teď bude sedět na čipu jak pr.el na hrnec, koncem týdne přijde další materiál a budu pokračovat. Akorát by mě zajímalo, kolik proudu teče přes ty 3 VRM co napájí 8 VRAM a jak moc topí. Jestli to karta přežila ve zdraví, pošlu do Inno3d klíčenku...
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“