Jak odpojit M2 nvme disk

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
termit256
Začátečník
Začátečník

Jak odpojit M2 nvme disk

Příspěvek od termit256 »

Potrebuji HW izolovat M2 SSD od PC. V BIOSu to nejde a vysroubovavat disky je pruda. Existuje zpusob jak to udelat bez nejakeho vetsiho bastleni?

Asi by nebyl problem koupit za dolar konektor, udelat malou desku a treba pomoci signalu DEVSLP, config_0-3 nebo neceho podobneho (bliz jsem to zatim nezkoumal) disk uspat, rict desce ze je tam pripojeno neco jineho apod. Ale pokud by uz existoval nejaky hotovy a vyzkouseny postup, usetrilo by to praci se zminovanym bastlem.

Budu vdecny za kazdy napad, na to pajeni momentalne bohuzel nemam vubec cas.
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Jak odpojit M2 nvme disk

Příspěvek od Holda »

USB enclosure?
.
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Jsou to systemove disky, s ohledem na sviznost to asi nebude nejlepsi reseni.
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Záleží, nativní připojení je rychlejší, ale provozuju Windows to Go na USB 3.2 2x2 a necítím se limitován.
USB 4 je už slušný kalup, TB5 nemluvě.
.
morke
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od morke »

Proč izolovat?
Vyjmout disk snad není takový problém.
PC: I5-11600K, Gigabyte Z590 UD AC,
PNY RTX 3070, Corsair 16 GB DDR4, Seasonic Prime GX 750, SSD Samsung 850 EVO 500 GB/Samsumg 980 Pro 500 GB/980 1TB, Noctua NH-D15, Fractal Design Torrent
Zvuk: Foobar2000 → KS → Topping D10s → Chord C-line → Primare i22 → Chord Clearway → Monitor Audio Silver 2
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

problem to neni, ale delat to pravidelne prudi. Mam 2 tyhle SSD a potrebuju spoustet system bud z jednoho nebo druheho a uzivatel se za zadnych okolnosti nesmi dostat k datum neaktivniho SSD. Neresme prosim proc co a jak, proste to tak potrebuju provozovat.
morke
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od morke »

Díky za vysvětlení.
Tady se to řešilo: viewtopic.php?t=294482
PC: I5-11600K, Gigabyte Z590 UD AC,
PNY RTX 3070, Corsair 16 GB DDR4, Seasonic Prime GX 750, SSD Samsung 850 EVO 500 GB/Samsumg 980 Pro 500 GB/980 1TB, Noctua NH-D15, Fractal Design Torrent
Zvuk: Foobar2000 → KS → Topping D10s → Chord C-line → Primare i22 → Chord Clearway → Monitor Audio Silver 2
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Hmm, takze zadne hotove reseni to nema :-(
Tak asi nezbude nic jineho nez zbastlit ten adapter se spinacem, ach jo.
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Tak, konecne jsem se k tomu dostal a tady je vysledek. Po zevrubnem prozkoumani M2 NVME sbernice se ukazalo par adeptu jak tohle vyresit, zkusil jsem jedno z reseni a funguje to presne dle ocekavani. Disk neni ve win ani biosu vubec videt. Cela finta spociva v tom, ze SSD drzim v trvale resetu a tak ho deska samozrejme nevidi, hloubeji to asi nema vyznam tady rozpitvavat. Urcite by se nasly i jine zpusoby, treba upravou BIOSu menit tenhle signal rovnou, ale tohle je ciste HW reseni nezavisle na cemkoliv a nemusi se delat znovu po kazdem upgrade biosu znovu apod.

Desku se mi delat nechtelo, zvlast kdyz se da na aliku za $2 koupit jakysi takovy adapter ktery netusim k cemu je urceny, ale pro tento ucel se ukazal jako vhodny. Je to vlastne jen prodlouzeni M2 konektoru, nic vic v tom neni. Nabastlit to primo na muj SSD neslo, potrebny signal vede hned za goldfigerem dovnitr desky. Takze koupit adapter s M-key, nejake hradlo AND (neni nutne aby bylo kdovijak rychle, jen je treba aby zvladlo 3,3V) napriklad SN74LVC1G08, odpor treba 1k a obligatni blokovaci kondik.

Uprava adapteru spociva v proskrabnuti pateho spoje od klice (viz obrazek), neni dobre spoj prerusovat prilis blizko goldfigers, protoze se deska opira o konektor. Na fotkach je to tak na hrane, zalezi jaky mate konektor v desce. Proskrably spoj vedouci do zakladni desky PC se pripoji k jednomu vstupu hradla, druhy konec spoje vedouci z adapteru do SSD se pripoji na vystup hradla a vypinac SSD se pripoji na druhy vstup hradla. Ze vstupu hradla jenz je napojen k vypinaci se pripoji jeste odpor k 3,3V. A samozrejme napajeni hradla na GND (rozlita med vsude na adapteru) a 3,3V coz jsou mj. prvni tri piny od kraje desky ze strany klice. Blokovaci kondik dejte mezi 3,3V a GND nekde pobliz pouzdra s hradlem. Je to celkem dobre patrne z fotky, na druhe strane desky se zadne upavy nekonaji, tam jsou vicemene jen diferencialni pary datovych linek. Pouzdo hradla je otocene vzhuru nohama a na desce drzi za GND a VCC piny ktere jsem ohnul na druhou stranu aby se dotykaly desky. Propojeni k prerusenym spojum je udelano dratkem se samopajitelnou izolaci z alika o prumeru 0,1mm, ale muzete pouzit cokoliv jineho. Zelenou nepajivou masku je treba v miste pajeni necim opatrne odskrabat. Napajeni se paji trochu blbe protoze v miste pajeni nejsou thermal pady a rozlita med odvadi hodne tepla, ale po chvilce prohrati to jde. Je to hotove za chvilku i kdyz to vypada tak trochu jako prasarnicka :-), ale na routovani a vyrobu nove desky jsem nemel cas, nicmene pokud se s tim nekomu bude chtit babrat, hodte sem vysledek snazeni.

Cela vec funguje tak, ze pokud prizemnim vstup hradla s odporem (spojim cerveny drat s cernym), je ssd pro desku neviditelny. Kdyz tyhle dva draty rozpojim, je disk funkcni. Neni uplne idalni tahat ty draty k vypinaci moc daleko, pak by bylo vhodne tam jeste pro jistotu pridat ESD diodu, ale v ramci case to neni potreba. Disky se samozrejme prepinaji pouze pri vyplem PC. Celou vec zvladnete s beznou pajeckou za cca pul hodky a pokud nejste vylozene jelita, neni treba se toho bat. Soucastky nic nestoji a radeji si jich kupte vic, kdyz vam smd drobek vykluzne z pinzety na zem do koberce, nema vyznam ztracet cas hledanim. Jen to chce jistou ruku a silnou lupu, bastlit tohle po dvoudennim tahu neni uplne idealni :-)

Prijde mi ze jsem upravu popsal celkem srozumitelne, ale pokud by byla nejaka nejasnost, klidne se zeptejte. Uprava se tyka NVME SSD (M-key), SATA SSD (B-key) maji jine zapojeni konektoru, pro tyhle disky to fungovat nejspis nebude (nezkoumal jsem to).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Jakej byl vlastně (krom ceny) důvod takovéhoto řešení oproti vyvedení U.2 kabelu přes redukci a použití U.2 hotswap bay vepředu v case a prostě SSD zasouvat/vysouvat tam?
termit256
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termit256 »

Ja nemam PC v klasicke skrini, komponenty jsou volne nahazeny v takovem stavebnim vyklenku pro ktery nebylo moc jine vyuziti, je uplne v jine mistnosti, kabely vedou pres roh zdi, je na tom nahazeno jeste nejake bytove harampadi apod. Proste blby pristup. Kdybys nevedel kde je, nikdy bys ho nenasel. Nehyzdi mi to obytny prostor, je to naprosto neslysne a tohle reseni slouzi i jako prevence proti kradezi pokud by se ke mne nedejboze nekdo vloupal. Dotycny stroj proste nenajde. Samozrejme by se to dalo resit i jinak, ale tohle vzniklo zadarmo a bez vetsiho usili. proste jen sama pozitiva :-)

Jsem pomerne lina osoba. Jako ze nedela mi problem se neco zajimaveho naucit a vyrobit, ale ubiji mne neustala monotonni prudici cinnost. Cvaknuti vypinacem je proste pohdlnejsi :-)
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“