Chcíplá? ASrock Z370 Extreme 4

Základní desky firmy ASRock a firmy MSI.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
werygood
Začátečník
Začátečník

Chcíplá? ASrock Z370 Extreme 4

Příspěvek od werygood »

Čauky mňauky,

jdu si spíš pro potvrzení hypotézy, ale když někoho něco napadne, budu rád.
Dneska chci zapnout PC, a nic. Mačkám tlačítko Power jak vocas, ale nic se neděje. Zkusil jsem následující věci:

- Zdroj (Seasonic 620 W) po manuálním startu proklemováním pinů na 24-pin konektoru k desce jede - zkusil jsem letmo změřit 5 V a bylo to OK.
- Tlačítko power je asi OK - zkoušel jsem to přehodit i na reset, i vyzkratovat kontatky na MB ručně - nic se nedělo.
- Letmo jsem hledal zkrat, vyndal GPU (Gainward RTX 3060 Ti), ale nic.
- Když jsem zapl elektřinu, LEDky na desce problikly (jednu chvíli i pulzovala ta červená barva, což prý znamená problém, ale nijak konkrétně specifikovaný. Teď už nebliká ani to).

Zbytek sestavy:
i7 8700K v defaultu celou dobu
Zalman Z3
Tyhle paměti - https://www.alza.cz/hyperx-32gb-kit-ddr ... 287279.htm
Samsung SSD 960 250 GB a Samsung 970 Pro EVO 2TB, obojí v M.2
WD Red 3 TB
Win 11

Problémy s PC vesměs nebyly, až na jeden - čas od času zmizelo to 2TB SSD a musel jsem PC několikrát restartovat. Na příčinu jsem nikdy nepřišel, ani nejnovější BIOS nepomohl. Desku jsem kupoval v lednu 2018.

Poslední zajímavá věc - z chipsetu leze coilwhine, a pasiv je horký - vše prosím při vyplém PC. Na wattmetru to žere cca 5 W.

Je deska kaput? Nebo je šance ji rozchodit? S pájkou se mi na to fakt nechce, to radši vyhodím do elektroodpadu.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Chcíplá? ASrock Z370 Extreme 4

Příspěvek od DOC_ZENITH »

To pulzování značí problém s 5VSB větví. Buďto jí něco tahne do zkratu (vadné USB nebo něco na boardu) nebo je vadná ve zdroji. 5VSB odchází často protože je online 24/7 i když je komp vypnutej a je to nejčastější závada moderních ATX zdrojů. Tzn dokud nezkusíš jinej zdroj tak bych to na desku neházel. Spuštění zdroje mimo desku nic neprokazuje, protože tam je ta 5VSB idle tzn i když je dead zdroj se rozjede. Problém je když je na ní load. Pokud je 5VSB down, deska se nedovede spustit ATX power tlačítkem, což by zde opět odpovídalo.

Edit: Ten horkej chipset ale značí že ho něco odpálilo sorry. Buď hodně opatrnej ohledně všeho co do něj bylo zapojenýho, je nepravděpodobné že odešel sám o sobě.
werygood
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od werygood »

Z tvé odpovědi mi plynou dva dotazy:

1) co tam mohlo být zapojeno? Resp. Na co bych si typicky měl dát pozor?
2) pokud bych se rozhodl koupit novou sestavu, doporučil bys vyměnit i zdroj?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Nutně ne, ten za to asi nemůže pokud je dead board. Na co si dávat pozor, no co bylo zapojeno na 5V SB, typicky USB zařízení, pozor na vylámané konektory, atd.
werygood
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od werygood »

Jo takhle. No USB snad OK, ale prohlédnu to, díky moc za rady.
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Nezapomněl bych na to led podsvícení toho chipsetu. Problém může být tam. Můžeš shodit ten pasiv a mrknout se co tam je špatně. Jestli tam něco jede do zkratu, tak by mohla stačit i jednoduchá demontáž = urvat to pryč :)
werygood
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od werygood »

To nesvítí přímo chipset. Tohle blikalo nahoře vlevo u I/O, chipset podsvícení nemá. A není to přímo nějaká status LEDka, spíš to jejich "RGB", když se odvážím to tak nazvat.
Je fakt, že víc dosrat se to asi už nemůže a aspoň po letech vyzkouším diagnostiku a pájení SMD :lol: ale to bych asi radši rovnou upgradoval, no.
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Aha no na obrázku ho tam mají... :)
https://www.asrock.com/mb/intel/Z370%20 ... /index.asp
Prostě zkus druhej zdroj a kdyžtak to vyhod no :)
werygood
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od werygood »

Zdroj jsem zkusil zapojit do druhého PC a normálně se rozjelo. Takže zřejmě deska. Díky za rady.
Odpovědět

Zpět na „ASRock a MSI“