4k60 cLog 10bit STUTTERING - pomalé PC?

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
tLustejmiCin
Nováček
Nováček

4k60 cLog 10bit STUTTERING - pomalé PC?

Příspěvek od tLustejmiCin »

Ahoj, začínám nějak narážet na limity mého pc nebo... nevím..
  • i9900k, 3060Ti, system ssd 970 EVO, cache ssd 980 a datové ssd WD SN850X(velmi rychlý), 48gb ram @3200, qHD grafický monitor..
  • Upgradoval jsem fototechniku a momentálně mám R6ii, který je schopný 10bit C-log 4k60.
    NO.. Ale v Premiéře se mi to při playbacku seká, když se pohybuju volně mezi jednotlivými cuty. " Stuttering "
Opravdu mám tak starou vykopávku? CPU již nezvládá? Systém je relativně nově instalovaný. Win11. A žádný bloatware či jinak zasraný pc nemám. Jen Steam a Adobe aplikace(vše legálně). Opravdu jsem si myslel, že mám ještě dostatečně výkonný pc, který mi chvíli vydrží. Ale mám nějak pocit, že jsem v háji :(
Dělám převážně fotky(na novém rychlém 850x jsem poznal rozdíl hned v Lightroomu), ale za ty léta sbírání zkušeností a teorie chci začít pronikat a dávat do praxe i nasbíranou video teorii. Upgrade desky a cpu by mě vyšel mezi 14-18k. Mám vodníka, který umí i AM5, přemýšlím o vyzkoušení AMDčka poprvé v životě. Co jsem si zkoušel naházet do košíku, ale to plánuji až tak za rok minimálně. Ve 2020 na podzim mě to stálo 40k bez grafiky(cpu, deska, ram, ssd, monitor). GPU jsem v té nechutné hysterii měl od kamaráda za pár šupů a vystačila. Vím, že to není extrémní množství peněz, ale jsem trochu zmatenej, protože jsem si myslel, že to zvládne.. :D
exHackintosh, nyní Win11 => i9900K, Gigabyte Aorus Z390 Pro WIFI, ASUS TUF Gaming LC II 360 ARGB, 48 Gb DDR4 @3200Mhz, GIGABYTE GeForce RTX 3060 Ti GAMING OC 8G rev3.0, System SSD EVO 970, Cache SSD 980, Data SSD SN850X + 4Tb HDD, BenQ EX2780Q 1440p 144Hz ICC calibrated + woofer, !Logitech G400s se spínači HUANO brown silent! + 5D Classic + R6ii + M57D30.
Epidot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: 4k60 cLog 10bit STUTTERING - pomalé PC?

Příspěvek od Epidot »

5 generací je hodně. Funguje to stále, jen už to není ten komfort, jaký by sis přál. Ten soft nepoužívám, ale herně v dnešní době by 9900k už nebyl hladký průběh. Premiere táhne CPU, že.
13600k+Noctua D15SG2, MSI Z690 Tomahawk, 32GB Kingston Fury Renegade 3600, ASUS RTX 3070 Noctua OC Edition, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 990Pro 2TB, 970Evo+2TB, 970Evo+1TB, 960Evo 500GB, Kingston A2000 500GB, Intel 660p 2TB, Crucial M550 256GB, Intel X25-M 80GB, Corsair RMx550, Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA Classic, RME ADI-2 DAC FS+Denon AH-D9200, Modecom Eclipse 60
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

- Mrkni jestli máš aktuální Premieru a ovladače - doporučují se Studio drivery, ale sám stříhám i na Game. Jestli nehraješ, nahoď Studio
- Máš v Premieře zapnutou HW akcelerace pro Intel i Nvidii? Ten CPU bude mít určitě Quick Sync, můj starý 8700K taky měl. Jestli ne, zapni iGPU v biosu a nainstaluj drivery od iGPU
- Nahoď si vedle okno, jak moc využíváš GPU když to spustíš playback apod.
- Používáš ProRes pro playback?

Obecně 4K60FPS by to mělo zvládnout bez problémů, ale bude to asi věc kodeků.. myslím, že se budeš muset naučit používat proxy, tohle nevyřeší ani nový CPU/GPU.

Edit:
:arrow: (canon) Reminder that no AMD and NVIDIA support hardware accelerate on HEVC 10bit 4:2:2
https://www.reddit.com/r/canon/comments ... _hardware/

Pro zajímavost, hoď sem kompletní MediaInfo. Tipuji, že to bude přesně to, co řešíš ty. :)

Nejlevnější řešení pokud chceš playback v tomhle formátu bude asi koupit Intel Arc :-D A380 za 3K by to měla zvládnout.
tLustejmiCin
Nováček
Nováček

- nainstaloval jsem StudioDrivery
- nainstaloval jsem ProRes Playback for Windows
- nainstaloval jsem ovladače na iGPU
- v biosu iGPU namísto auto jsem dal enabled

Akcelerace zapnuté Intel i Nvidia a tak nějak mi začátek timelajny jel v pohodě, ale pak tahle druhá část se mi strašně škube. Je tam i media info.
https://1drv.ms/f/s!AtRX0DR2GdrBg9gFopm ... A?e=8cx0pT
exHackintosh, nyní Win11 => i9900K, Gigabyte Aorus Z390 Pro WIFI, ASUS TUF Gaming LC II 360 ARGB, 48 Gb DDR4 @3200Mhz, GIGABYTE GeForce RTX 3060 Ti GAMING OC 8G rev3.0, System SSD EVO 970, Cache SSD 980, Data SSD SN850X + 4Tb HDD, BenQ EX2780Q 1440p 144Hz ICC calibrated + woofer, !Logitech G400s se spínači HUANO brown silent! + 5D Classic + R6ii + M57D30.
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

Přesně dle očekávání. Pro přehrávání 4:2:2, HEVC nemáš dostupnou hardwarovou akceleraci. Neumí to jak GPU, tak CPU.

CPU jede při playbacku na 100% a GPU téměř bez využití. :)

Je to blbá situace, s aktuálním HW co máš nenaděláš nic pro to, abys přehrával plynule takový playback 1:1.

Používej proxy, zatím bych žádný nový HW nekupoval, pokud tě to neživí. Za rok+ jsi psal, že bys uvažoval o upgradu, tak kup nejnovější Intel, který má Quick Sync.
tLustejmiCin
Nováček
Nováček

Tvl, to to tak letí. Takže já jsem našetřil na pořádnej R6ii, ale doma mi brečí opravdu stará vykopávka. Jako když ho nechám chvíli přehrávat a od začátku, tak to plynule jede. Moc děkuji za insight, moc mi to pomohlo. No já si tehdá koupil počítač, když byla i9900k za dobrou kačku, jenže já si koupil to nejsilnější z 1151čky, nemohu upgradovat vůbec. Asi to byla chyba taky. Jenže už netuším, co bylo a nebyl dostupný na podzim 2020.
Fotky mám jako přivýdělek, ty lítaj jako splašený s novým SSD. S videem jsem teďka narazil. Naštuduju proxyny. Tvrdá realita in action.

Pak si nechám při upgradu asi i poradit, jak postupovat, asi hned jak vyjde nějaká základní deska, tak koupit oukej cpu a pak časem koupit ten top cpu jen za lepší cenu..
iambenny píše: pát 30. srp 2024, 21:02 Používej proxy, zatím bych žádný nový HW nekupoval, pokud tě to neživí. Za rok+ jsi psal, že bys uvažoval o upgradu, tak kup nejnovější Intel, který má Quick Sync.
Proxy nebo re-encode? Stáhl jsem si ShutterEncoder a zkouším to převést do AppleProRes 422HQ, soubory brutální, ale zvládnu to. Jen co se koukám na moje rawy v clog, tak jsou vyšedlejší a po re-encodu je to lehce barevnější, čili se tam asi něco ztrácí. Nebarvím film, ten klip bude blbé krátké videjko nemovitosti 8)
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

Proxy, drtivá většina video tvůrců je použivá. Mrkni na Youtube. :)
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“